Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven
Αφορμή για διόρθωση ο πληθωρισμός σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη
Οι πληθωριστικές πιέσεις σε Αμερική και Ευρώπη συνεχίζονται και αυτό αποτελεί μία αφορμή για διορθωτικές κινήσεις στα χρηματιστήρια. Τις ευρωπαϊκές, διορθωτικές τάσεις ακολούθησε και το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί προς τις 1.460 μονάδες όπου και παρέμεινε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης. Προς το τέλος της συνεδρίασης υποχώρησε στις 1.458,81 μονάδες (-0,42%).
Λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, στην Αμερική ο Dow Jones υποχωρούσε κατά -0,18%, ο S&P 500 αυξάνονταν κατά 0,1%, ο Nasdaq κατέγραφε άνοδο 0,57%. Στην Ευρώπη, ο γερμανικός DAX είχε μικρή ανάκαμψη (0,19%), ο γαλλικός CAC υποχωρούσε έντονα (-0,84%) διορθώνοντας τις ανοδικές υπερβολές, ο ιταλικός MIB υποχωρούσε οριακά και ο Eurostoxx 50 (-0,36%).
Ελληνικό χρηματιστήριο: Δεν κατάφερε να κρατήσει τις 1.460 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Πέριξ των 1.460 μονάδων ισορρόπησε ο Γενικός Δείκτης στην σημερινή συνεδρίαση, με ένα μικρό εύρος διακύμανσης. Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γ.Δ διαμορφώθηκε στις 1458,81 μονάδες με (-0,42%). Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 144 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 39 ήταν ανοδικές και οι 63 πτωτικές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά -0,47%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap κατά -0,08%.
Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, ο τραπεζικός υποχώρησε κατά -0,79% επηρεάζοντας την πορεία του Γενικού Δείκτη. Από τους υπόλοιπους κλάδους, ανοδικά συνέχισαν τα διυλιστήρια, τα προσωπικά-οικιακά προϊόντα (λόγω πωλήσεων Jumbo) και οι τηλεπικοινωνίες (λόγω ΟΤΕ). Στα υπόλοιπα μη τραπεζικά blue chips, είχαμε άνοδο εκτός από την Jumbo και τον ΟΤΕ, σε ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Motor Oil, Cener και από την μεσαία κεφαλαιοποίηση σε Austriacard, Intralot, Prodea, Ιnterlife.