Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ξεκίνησαν με μεγάλη πτώση και έκλεισαν με άνοδο οι ευρωπαϊκές αγορές

Από αρχικό επενδυτικό σοκ με πωλήσεις σε σταθερή ανάκαμψη κινήθηκαν σήμερα οι χρηματιστηριακές αγορές, μερικές ώρες μετά το διάγγελμα Πούτιν σχετικά με την διεκδικούμενη περιοχή της Ουκρανίας. Ούτε οι ασιατικές αγορές στα ξημερώματα, ούτε οι ευρωπαϊκές αγορές (μαζί και η ελληνική) έδειξαν μεγάλη υποχώρηση στα κλεισίματά τους παρά τις αρχικές αυξημένες ρευστοποιήσεις. Μάλιστα οι περισσότερες ευρωπαικές αγορές έκλεισαν τελικά με ικανοποιητική άνοδο. Αξιοσημείωτη ήταν και η άνοδος των δύο ρωσικών δεικτών (MOEX, RTSI) μετά από τις μεγάλες απώλειες που κατέγραψαν την προηγούμενη ημέρα.

Μεγάλη άνοδο σε πετρέλαιο-φυσικό αέριο και εμπορεύματα

Οι τιμές του πετρελαίου (Brent) προσεγγίζουν πλέον τα 100 δολάρια/βαρέλι ενώ έντονα ανοδικά κινείται και η τιμή του φυσικού αερίου συνεχίζοντας το ράλι των προηγούμενων εβδομάδων. Επίσης ανοδικά συνεχίζουν και οι τιμές των ζωικών και φυτικών εμπορευμάτων που σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα. Η άνοδος της ενέργειας αποτελεί ‘πονοκέφαλο’ για όλες τις ευρωπαικές κυβερνήσεις και πλέον εξετάζεται και το κόστος και η επάρκεια της.

Ελεγχόμενη ήπια υποχώρηση στο Χρηματιστήριο Αξιών

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης άνοιξε πτωτικά στις 936 μονάδες κινήθηκε περαιτέρω πτωτικά προς τις 929 μονάδες (χαμηλά ημέρας) για να ανακάμψει παράλληλα με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και να κλείσει στις 944,18 μονάδες με υποχώρηση (-0,54%). Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 79 εκατ. Ευρώ που θεωρείται ικανοποιητική σε σχέση με την συγκυρία.

Ρωτώντας εγχώριους χρηματιστηριακούς παράγοντες σχετικά με την ήπια υποχώρηση στην Ελλάδα και την άνοδο στο εξωτερικό, συσχετίζουν τις χρηματιστηριακές αντιδράσεις ως αποτέλεσμα αφενός των κυρώσεων προς την Ρωσία και της μεθεπόμενης πρόσκλησης της Ρωσίας προς τη Δύση για διαβουλεύσεις. Το ισοζύγιο κερδισμένων/χαμένων στο ελληνικό χρηματιστήριο ήταν έντονα αρνητικό (28 ανοδικές / 78 πτωτικές) αλλά το γεγονός ότι οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και ειδικά ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Μotor Oil, Jumbo έκλεισαν θετικές περιόρισαν τις σωρευτικές απώλειες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά (-0,45%) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά (-1,02%). Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, οι Τηλεπικοινωνίες (ΟΤΕ) είχαν άνοδο 1,3%, ο κλάδος Πετρελαίου-Αερίου είχε άνοδο 1,18% (EΛΠΕ, Motor Oil) και τα Προσωπικά-Οικιακά Προϊόντα (0,57%) λόγω Jumbo.

Την μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψαν οι κλάδοι Τροφίμων – Ποτών (-3,32%), Τεχνολογίας (-2,05%), Υγείας (-2,01%).

Πηγή