Στα δίχτυα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων πιάστηκαν 27 επιχειρήσεις, οι οποίες εμπλέκονται σε υποθέσεις, αλλά και σε κυκλώματα, έκδοσης και λήψης εικονικών τιμολογίων.

Πρόκειται για επιχειρήσεις, που προβαίνουν στην έκδοση παραστατικών με εικονικές συναλλαγές, οι οποίες αποτελούν μέρος της αλυσίδας απάτης.

Οι λήπτριες επιχειρήσεις παρουσιάζουν με αυτόν τον τρόπο διογκωμένες δαπάνες, περιορίζοντας έτσι την κερδοφορία τους και αποφεύγοντας την καταβολή φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ.

Οι 27 περιπτώσεις αφορούν σε καθαρή αξία των εκδοθέντων ή/και ληφθέντων φορολογικών στοιχείων άνω των 218 εκατ. ευρώ, ενώ ο αναλογών ΦΠΑ υπερβαίνει τα 48 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά:

1.         Ατομική επιχείρηση με έδρα στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας και αντικείμενο δραστηριότητας τις εργασίες εκσκαφών και μετακίνησης γαιών, από το 2018 έως το 2020, εξέδωσε 1.390 εικονικά τιμολόγια, καθαρής αξίας 5,9 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ 1,4 εκατ. ευρώ.

2.         Ατομική επιχείρηση με έδρα στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και αντικείμενο δραστηριότητας το χονδρικό εμπόριο επίπλων κουζίνας, το 2018, εξέδωσε 370 εικονικά τιμολόγια, καθαρής αξίας 4,6 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ 1,1 εκατ. ευρώ.

3.         Μονοπρόσωπη ΙΚΕ με έδρα στην Πάτρα και αντικείμενο δραστηριότητας το χονδρικό εμπόριο ελαίων, από το 2018 έως το 2020, εξέδωσε 850 εικονικά τιμολόγια, καθαρής αξίας 3,4 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ 0,6 εκατ. ευρώ.

Πηγή