Συνάδελφοι

Από σχετική ενημέρωση στα πλαίσια λειτουργίας της επιτροπής του ΟΕΕ για το επάγγελμα του λογιστή , προέκυψαν τα εξής:

Η ημερομηνία που θα κλείδωνε το σύστημα MYDATA για την διαβίβαση των εσόδων του έτους 2021 και που αρχικά  θα ήταν 31/3/2022 γίνεται πλέον η 31/5/2022.

Επειδή όμως τώρα ανακάλυψαν οι αρμόδιοι ότι θα υπάρξει πρόβλημα στις διασταυρώσεις εσόδων για το έτος 2021 σκέφτηκαν και την καθιέρωση υποχρέωσης υποβολής ενός είδους ΜΥΦ.

Ζητείται λοιπόν  επιπλέον – μετά  από την 31/5/2022 μια προθεσμία   άλλων δέκα πέντε (15) ημερών ώστε να επεξεργαστούν τα δεδομένα που θα έχουμε υποβάλλει στην πλατφόρμα mydata.

Μετά το πέρας των δέκα πέντε (15)  αυτών ημερών θα μας δοθεί κατάσταση διαφορών. Εντός πάλι άλλης προθεσμίας 15 ημερών θα πρέπει να γίνουν οι συμφωνίες, όπως θα αναγράφονται στην ανωτέρω κατάσταση.
Αμέσως θα έχουμε δικαίωμα να ξεκινήσουμε να υποβάλλουμε τις δηλώσεις εισοδήματος για τις επιχειρήσεις.

Τις όποιες τυχόν αποκλίσεις  με προμηθευτές που θα βρούμε στην κατάσταση που μας έχει δοθεί θα μπορούμε μέχρι το Σεπτέμβρη να τις αιτιολογήσουμε.

Με τον τρόπο αυτό πιστεύουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες της ΑΑΔΕ πως θα καταφέρουν να συλλάβουν την φοροδιαφυγή που στηρίζεται στην έκδοση και καταχώρηση εικονικών φορολογικών στοιχείων.

Αυτή η διαδικασία επιλέγεται γιατί  διαπιστώνουν ότι ο σχεδιασμός που έχε γίνει  δεν θα επιτρέψει για πρώτη φορά  στην ιστορία της χώρας την ύπαρξη   επαρκούς βάσεως δεδομένων   για τον ελεγκτικό μηχανισμό. Φυσικά δεν μας διασφαλίζουν για ποια ποσά αποκλίσεων θα υπάρχει ανοχή και αν  θα βάλλουν πρόστιμα σε τυχόν αποκλίσεις.

Κύριοι του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ έχετε αποτύχει και ζητάτε πλέον συνοδοιπόρους για να δικαιολογηθεί η αποτυχία σας.

Το σύστημα  MYDATA που σχεδιάσατε – όπως σας είχαμε επισημάνει –  έχει φτάσει σε αδιέξοδο για να μην σας πούμε ότι έχετε αποτύχει παταγωδώς.

Ζητάτε τώρα να συμφωνήσουμε  σε μεθόδους και καταληκτικές ημερομηνίες μαζί σας και να βρούμε λύσεις για να έλθετε μετά να πείτε ότι ναι μεν πήγαμε άσχημα είχαμε  όμως την σύμφωνη γνώμη του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Συνεπώς  το λάθος δεν είναι μόνο δικό μας αλλά και του καθ’ ύλη αρμοδίου φορέα  και συμβούλου της Πολιτείας για την οικονομία .

Στην κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα πράγματα απαιτείται :

– Η πολιτική ηγεσία να αναλάβει την ευθύνη για τους όλους χειρισμούς και  όπως στέλνει  πρόστιμα για τυχόν ελλείψεις  ας δούμε για πρώτη φορά να λαμβάνει μετρα και να βάζει ποινές σε όλους αυτούς που με ανευθυνότητα σχεδίαζαν και έπαιξαν με τους λογιστές και τις επιχειρήσεις, όλους αυτούς που έπαιξαν με την αξιοπιστία του ελεγκτικού μηχανισμού και τα έσοδα του κράτους. Τουλάχιστον στην περίοδο αυτή θα πρέπει να δείξει υπευθυνότητα και να αναλάβει την ευθύνη για την αποτυχία.

– Οι συνάδελφοι των επιτροπών του ΟΕΕ και των συνδικαλιστικών οργανώσεων που συζητούσαν με τους “συμβούλους” της ΑΑΔΕ και του αρμοδίου υπουργείου και σχεδίαζαν από κοινού και συν αποφάσιζαν και ας κάνουν για πρώτη φορά την αυτοκριτική τους και ας αναλαβουν το μερίδιο της ευθύνης  που τους αναλογεί στο.  

Αποτύχατε κύριοι συνάδελφοι και είναι καιρός να πάτε σπίτι σας και εσείς , αλλά  και οι υπεύθυνοι από την ΑΑΔΕ και το αρμόδιο υπουργείο.

Με Εκτίμηση

Αλεβιζάκης Παναγιώτης
Οικονομολόγος
Εκ/πος  Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας
Πηγή