Τα νέα του ΕΣΠΑ

Αναθεώρηση του Σχεδίου Δράσης της EUSAIR – Διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση

9/6/2022

Στις 16 Μαΐου 2022, το Facility Point της EUSAIR, την πρώτη ημέρα του ετήσιου Φόρουμ της, παρουσίασε τη διαδικασία διαδικτυακής δημόσιας διαβούλευσης για την Αναθεώρηση του Σχεδίου Δράσης της EUSAIR, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη συμμετοχή των ενδιαφερομένων μερών της EUSAIR και του ευρύτερου ενδιαφερόμενου κοινού στη διαδικασία αναθεώρησης του Σχεδίου Δράσης της, στοιχείο απαραίτητο για την ενδυνάμωση της στρατηγικής στη νέα προγραμματική περίοδο.

Το περιεχόμενο

Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αδριατική και το Ιόνιο (EUSAIR) είναι μια μακροπεριφερειακή στρατηγική που υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις χώρες της Αδριατικής-Ιονίου το 2014. Το Σχέδιο Δράσης αποτελεί ένα από τα αποτελέσματα της στρατηγικής προσέγγισης για τη δημιουργία και υλοποίηση της στρατηγικής. Στόχος του σχεδίου είναι να περάσουμε από τα «λόγια στις πράξεις» προσδιορίζοντας συγκεκριμένες προτεραιότητες για τη μακροπεριφέρεια.

Με το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, την επικαιροποίηση των πολιτικών της ΕΕ, την ένταξη νέων μελών στην EUSAIR (δηλαδή τη Βόρεια Μακεδονία και τον Άγιο Μαρίνο), τη συνεχιζόμενη διαδικασία διεύρυνσης και την ανάγκη αντιμετώπισης των τρεχουσών προκλήσεων, η διαδικασία αναθεώρησης του Σχεδίου Δράσης ξεκίνησε την άνοιξη του 2022.

Η διαδικασία αναθεώρησης

Η αναθεώρηση του Σχεδίου Δράσης είναι μια εκτεταμένη διαδικασία διαβούλευσης, με προσέγγιση από τη βάση, που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόμενων μερών από την Περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου, δηλαδή φορείς που εκπροσωπούν τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, την ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών. Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, να σχολιάζουν και να υποστηρίζουν τους μελλοντικούς πυλώνες, καθώς και να επισημαίνουν δράσεις και έργα στο πλαίσιο κάθε πυλώνα, τα οποία παρουσιάζουν προοπτικές ως προς την ανταπόκριση στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που μοιράζονται οι συμμετέχουσες χώρες. Στόχος είναι να υπάρξει ένα πρώτο «δείγμα»  του Σχεδίου Δράσης το φθινόπωρο του 2022. Με βάση μια σειρά ενοποιημένων στοιχείων από όλους τους φορείς της EUSAIR, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει μια ομογενοποιημένη πρόταση για να συντάξει το μελλοντικό Σχέδιο Δράσης.

Πρόσκληση για συμμετοχή

Μέσω αυτής της δημόσιας διαβούλευσης, τα ενδιαφερόμενα μέρη της EUSAIR και η κοινωνία των πολιτών έχουν την ευκαιρία να συνεισφέρουν με τις προτάσεις τους στο νέο Σχέδιο Δράσης. Ως εκ τούτου, όλοι όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν καλούνται να μοιραστούν ιδέες για νέες στρατηγικές δράσεις, οι οποίες θα θεωρηθούν ως πολύτιμη συμβολή στην αναθεώρηση.

Το ερωτηματολόγιο θα είναι ανοικτό προς συμπλήρωση ως τις 30 Ιουνίου. Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

Είδος

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 9/6/2022

Πηγή