Κωνσταντίνος Κουλογιάννης
Πτυχιούχος ΤΕΙ
Λογιστής – φοροτεχνικός

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής – φοροτεχνικός

Μικρός πρόλογος (αποτελεί αντιγραφή του κειμένου που είχαμε αναρτήσει στο άρθρο Η τρελή πραγματικότητα που βιώνουν οι επαγγελματίες λογιστές- φοροτεχνικοί)

Αν κατά τύχη πέσει στα χέρια κάποιου που δεν ανήκει στο επάγγελμά μας το ετήσιο ημερολόγιο των υποχρεώσεων που έχουμε απέναντι στους πελάτες μας, είναι βέβαιο ότι αρχικά θα τον λούσει κρύος ιδρώτας. Στη θέα και μόνο του πλήθους των καταληκτικών ημερομηνιών θα λυγίσει όσο χαλκέντερος κι αν είναι. Στη συνέχεια, όταν αναλογιστεί και τον όγκο της εργασίας που απαιτείται για την διεκπεραίωση όλων αυτών των καθημερινών υποχρεώσεων, τότε ενδεχομένως να ζαλιστεί και να σωριαστεί φαρδύς πλατύς στο πάτωμα. Παρόλα αυτά, κανείς τρίτος δεν μπορεί να συλλάβει στην πλήρη του έκταση το μέγεθος των δυσκολιών που αντιμετωπίζει καθημερινά ο μαχόμενος λογιστής.

Όμως, δεν είναι μόνο οι υποχρεώσεις και οι φρενήρεις ρυθμοί που δημιουργούν ένα άκρως τοξικό κλίμα στο επάγγελμά μας. Το χειρότερο είναι πως, τα τελευταία κυρίως χρόνια η κατάσταση είναι πραγματικά χαοτική από την πληθώρα της νομοθεσίας, των ασαφών εγκυκλίων και αποφάσεων, των νέων πλατφορμών που φυτρώνουν σαν μανιτάρια και γενικότερα της σύγχυσης που επικρατεί και για την οποία οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι οι λογιστές και οι επιχειρηματίες. Πραγματικά, αισθανόμαστε πολλές φορές ότι οι συντάκτες των νόμων και των αποφάσεων δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα. Δημιουργούν άπειρα προβλήματα στον επιχειρηματικό κόσμο με ημίμετρα και αδόκιμες προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής (και της εισφοροδιαφυγής) που τελικά, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να ταλαιπωρούν τους πολίτες και τους επαγγελματίες. Μέσα σ’ αυτό το κομφούζιο που οι ίδιοι δημιουργούν, έχουν πολλές φορές το θράσος να μάς κουνούν και το δάκτυλο ως κήνσορες μιας άλλης εποχής. Και όλο αυτό επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Καβαλώντας τη χρονομηχανή της στήλης μας, θα γυρίσουμε το χρόνο πίσω, κάνωντας την ανασκόπηση με τα σημαντικότερα θέματα τους έτους 2024. Θα εκπλαγείτε από όσα είχαν συμβεί (σ.σ. παραθέσαμε τα κυριότερα και όχι από όλα τα αντικείμενα) και ίσως να τα έχετε λησμονήσει.

Πάμε λοιπόν (σ.σ. τα σχόλια με πράσινο χρώμα έχουν γίνει από τους συντάκτες του κειμένου)…
 

Σεκάνς* πρώτη: Διασύνδεση pos

Όσοι θέλουν να δουν πως ξεκίνησε η διασύνδεση από το 2023 δεν έχουν παρά να διαβάσουν το σχετικό άρθρο του κόμβου : Η τρελή πραγματικότητα που βιώνουν οι επαγγελματίες λογιστές- φοροτεχνικοί

….Συνέχεια από το 2023

Στις 9.1.2024, ανακοινώθηκε ότι με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, προβλέπεται σύντομη μετάθεση προθεσμίας από τις 8/1/2024 στις 31/01/2024 για:
Ημεδαπούς ή αλλοδαπούς Παρόχους, για τη συμμόρφωσή τους στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τα οριζόμενα στην Α.1155/2023 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ (άρθρα 4 και 6 της Α.1156/2023). καθώς και Αλλοδαπούς Παρόχους, για τη συμμόρφωσή τους προς τις απαιτήσεις υλοποίησης του πρωτοκόλλου επικοινωνίας μεταξύ Ταμειακού Συστήματος και Μέσου Πληρωμών (POS), όπως αυτό περιγράφεται στο παράρτημα της υπό στοιχεία Α.1098/2022 απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ (άρθρα 5 και 7 της Α.1156/2023).

Την 1η.2.2024, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η 8139/31-01-2024 με την οποία παρατάθηκε η καταληκτική ημερομηνία συμμόρφωσης για από κτήση pos στα νέα επαγγέλματα όπως αυτά ορίστηκαν στην απόφαση 119899/13-12-2023, μέχρι και την 29.02.2024.

Στις 8.2.2024, ανακοινώθηκε από το υπ.Οικονομικών ότι με τροπολογία θα αυστηροποιηθούν οι κυρώσεις στις εταιρίες πώλησης ταμειακών μηχανών και POS.

Στις 12.2.2024, η ΑΑΔΕ στέλνει μαζικά μηνύματα για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές και ανακοινώνει ότι δρομολογούνται αυστηρές κυρώσεις για όσους παρόχους POS δεν σπεύσουν να αναβαθμίσουν τα λογισμικά τους.

Στις 15.2.2024, το υπ.Οικονομικών ανακοίνωσε τα πρόστιμα των 10.000 έως 20.000 ευρώ της μη διασύνδεσης POS-ταμειακών καθώς και νέα αυστηρότερα πρόστιμα για τους παρόχους. Η διάταξη ψηφίστηκε τελικά και ο νόμος δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (ν. 5092/2024).

Στις 16.2.2024, δημοσιεύθηκε η «περίφημη» εγκύκλιος Ε.2010/2024 με την οποία διευκρινίζεται η διαδικασία έκδοσης απόδειξης, μετά πιστωτικό λιανικής και τέλος έκδοση τιμολογίου, για όσους διαθέτουν ΦΗΜ διασυνδεδεμένες με pos και θέλουν να εκδώσουν τιμολόγιο αλλά να εισπράξουν με pos.

Σχόλιο: Αρκετές εβδομάδες μετά έγινε γνωστό με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ ότι οντότητες μπορούν να διαθέτουν pos ασύνδετο και να το χρησιμοποιούν μόνο για χονδρικές συναλλαγές.
 

Στις 20.2.2024, η ΑΑΔΕ δημοσίευσε 5+1 (6 δηλαδή) ερωτήσεις – απαντήσεις για τη διασύνδεση των POS με τα Ταμειακά Συστήματα

Στις 20.2.2024, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι το έργο της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές θα προχωρήσει «βρέξει-χιονίσει»

Σχόλιο: Έκτοτε βιώνουμε συνεχόμενους καύσωνες…

Στις 21.2.2024, ο κος Θεοχάρης δήλωσε πως, δεν προβλέπεται παράταση στη διασύνδεση ταμειακών και POS.

Στις 29.2.2024, το υπ.Οικονομικών πιστό στη δέσμευσή του ότι δεν θα δοθεί παράταση για τη διασύνδεση, ανακοινώνει παράταση της διασύνδεσης POS-ΦΗΜ και εκ νέου παράταση στην απόσυρση των ΕΑΦΔΣΣ.
Συγκεκριμένα, στο δελτίο τύπου αναφέρθηκαν τα εξής : «…προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί χωρίς τεχνικά προβλήματα, δίνεται παράταση 1 μήνα, δηλαδή μέχρι την 31η Μαρτίου 2024, για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν διασυνδέσει μέχρι σήμερα τα συστήματα τους. Μέσα σε αυτό το διάστημα, οι υπόχρεοι θα πρέπει να έρθουν σε επικοινωνία με τους εξουσιοδοτημένους τεχνικούς εγκατάστασης ταμειακών μηχανών προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία».
Σημειώνεται ότι προβλέφθηκε την περίοδο εκείνη η εκ νέου παράταση για ένα μήνα εφόσον οι επιχειρήσεις δήλωναν στην νέα πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ραντεβού για τη διασύνδεση.

Την 1η.3.2024, δημοσιεύθηκαν κι οι σχετικές αποφάσεις (Α.1034/2024Α.1035/2024).

Στις 15.3.2024, τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία η πλατφόρμα δήλωσης ραντεβού για τη διασύνδεση ταμειακών – pos, ενώ δόθηκε παράταση έως 29 Μαρτίου για λύσεις All in One.

Στις 22.3.2024, το υπ.Οικονομικών ανακοίνωσε : «…ξεπέρασαν τις 110.000 οι επιχειρήσεις που είχαν ολοκληρώσει τη διαδικασία της διασύνδεσης. Oι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακό σύστημα με σύστημα λογισμικού (ERP) και πρέπει να ακολουθήσουν τον βασικό κανόνα διασύνδεσης της Α.1155/2023 για τα POS τους, υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη προθεσμία ως την 31η Μαΐου 2024».

Την
1η.4.2024, το υπ.Οικονομικών ανακοίνωσε (δεν ήταν πρωταπριλιάτικο) σχετικά με την διασύνδεση POS-ταμειακών μηχανών: Τελευταία ημέρα για δήλωση ραντεβού  «Σήμερα, 1η Απριλίου, εκπνέει η προθεσμία που έχουν οι τεχνικοί εγκατάστασης και οι επιχειρήσεις, προκειμένου να δηλώσουν στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ το ραντεβού τους για διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στη διαδρομή myAADE > Εφαρμογές > Λοιπές Υπηρεσίες».

Στις 2.4.2024, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε τα εξής
«90% των επιχειρήσεων προχωρά στη διασύνδεση, οι υπόλοιποι θα υποστούν τις συνέπειες».

Στις 2.4.2024, είχαμε επικοινωνία ΑΑΔΕ με επιχειρήσεις για να διαπιστωθεί αν η καθυστέρηση οφείλεται σε ανωτέρα βία ή αμέλεια : «Από αύριο, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε επικοινωνίες, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, με τις εν λόγω επιχειρήσεις, για να διαπιστωθεί αν η καθυστέρηση αυτή οφείλεται σε ανωτέρα βία ή σε αμέλεια, προκειμένου στη συνέχεια να ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις».

Στις 5.4.2024, ανακοινώθηκε από το υπ. Οικονομικών : «Ξεκίνησαν οι έλεγχοι από την ΑΑΔΕ σε επιχειρήσεις για τη διασύνδεση των POS»

Στις 7.4.2024, στο διεθνές συνέδριο της ΕΣΕΕ, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Καμία παράταση στη διασύνδεση POS-ταμειακών μηχανών, μην πιστέψετε καμία φήμη, δεν υπάρχει ούτε μια στο τρισεκατομμύριο περίπτωση να δοθεί παράταση».

Στις 15.4.2024, με δελτίο τύπου γίνεται γνωστό ότι επεκτείνονται οι έλεγχοι και σε επιχειρήσεις με τζίρο κάτω του 1 εκατ. ευρώ σχετικά με την διασύνδεση pos-ΦΗΜ.

Στις 18.4.2024, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Το έργο ολοκληρώνεται και δεν θα δοθεί παράταση. Όποια φήμη και αν κυκλοφορεί για τυχόν παρατάσεις είναι απολύτως αβάσιμη. Θα μείνουμε πιστοί στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε ήδη ανακοινώσει».

Στις 24.4.2024, το υπ. Οικονομικών ενημέρωσε για τα εξής: «Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν οι επιχειρήσεις για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές τους μηχανές».

Στις 27.4.2024, δόθηκε νέα παράταση για την απόσυρση των ΕΑΦΔΣΣ και την χρήση ΦΗΜΑΣ εστιατορίων
Συγκεκριμένα:
α) Παρατάθηκε έως 1.7.2024 (από 30.4.2024) υπό προϋποθέσεις
η απόσυρση των ΕΑΦΔΣΣ για όλους.
Επίσης ορίστηκε ότι τα πρατήρια καυσίμων παύουν τη χρήση και έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης οριστικής παύσης των ΕΑΦΔΣΣ που καθοδηγούνται από αντλία καυσίμου έως και 31.10.2024.
β) Παρατάθηκε έως 1.7.2024  (από 30.6.2024 λόγω αργίας προφανώς) η παύση απλών ΦΗΜ από τις οντότητες εστίασης που λειτουργούν με σερβίρισμα σε τραπεζοκαθίσματα.
γ) Παρατάθηκε υπό προϋποθέσεις έως 2.7.2024  (από 1.5.2024)
ή υποχρεωτική χρήσης ΦΗΜΑΣ Εστιατορίου ή ΦΤΜ Εστιατορίου ή ΑΔΗΜΕ Εστιατορίου, από τις οντότητες εστίασης που λειτουργούν με σερβίρισμα σε τραπεζοκαθίσματα και εκδίδουν τα λογιστικά τους στοιχεία με τη χρήση ΕΑΦΔΣΣ.
(οι σχετικές αποφάσεις : A.1063/2024,

Στις 26.4.2024, ανακοινώθηκε από την ΑΑΔΕ η νέα ψηφιακή εφαρμογή για την καταχώρηση των ραντεβού διασύνδεσης ERP – POS

Στις 30.4.2024,  με δελτίο τύπου η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε την παροχή επιπλέον χρόνου διασύνδεσης ΦΗΜ και τερματικών POS σε 7.600 επιχειρήσεις, που διαθέτουν συστήματα, τα οποία, με βάση τα στοιχεία που έλαβε από τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Κατασκευαστών Ταμειακών συστημάτων (ΣΕΚΤ) και από τους Παρόχους Μέσων Πληρωμών (NSPs), είναι ασύμβατα μεταξύ τους, ώστε να προχωρήσουν στην άμεση αντικατάσταση, είτε της ΦΗΜ, είτε του τερματικού POS. Ειδικότερα, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, παρατάθηκε η προθεσμία διασύνδεσης για αυτές τις επιχειρήσεις έως και τις 10 Ιουνίου 2024, ώστε να προβούν, χωρίς τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων, στην προμήθεια ταμειακού συστήματος ή Μέσου Πληρωμής, ο συνδυασμός των οποίων θα διασφαλίζει την δυνατότητα διασύνδεσής τους για την σύννομη λήψη πληρωμών με κάρτα από την επιχείρησή τους. (Α.1075/2024)

Στις 2.5.2024, το υπ. Οικονομικών ανακοίνωσε ότι ξεπέρασαν τις 250.000 οι διασυνδέσεις POS με ταμειακές μηχανές «Κ. Χατζηδάκης: Η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές, από ανέκδοτο είναι πλέον πραγματικότηταΠλέον απομένει η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές ορισμένων μόνο υποκατηγοριών επιχειρήσεων οι οποίες, για διάφορους πρακτικούς ή τεχνικούς λόγους, δεν ολοκλήρωσαν τη διαδικασία μέχρι τα τέλη Απριλίου».

Στις 3.5.2024,  (σ.σ. Μεγάλο Σαββάτο) δημοσιεύθηκε η απόφαση Α.1074/2024) με την οποία τροποποιήθηκε η Α.1155/2023 για τη διασύνδεση pos-ERP.
Στις 29.5.2024, δόθηκαν
διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ για την ενημέρωση Μητρώου ERP.

Στις 20.6.2024, η ΑΑΔΕ δημοσίευσε την εγκύκλιο Ε.2044/2024 με την οποία δόθηκαν διευκρινίσεις και ερωταπαντήσεις σχετικά με τη διασύνδεση pos-ΦΗΜ.

Σχόλιο: Η απόφαση αυτή κρίθηκε απαραίτητο να δημοσιευθεί λίγους μήνες μετά τη λήξη της διασύνδεσης pos-ΦΗΜ, έτσι ώστε να μην έχουν από πριν οι επιχειρήσεις και οι ενδιαφερόμενοι ένα ξεκάθαρο πλαίσιο λειτουργίας, όπως συνήθως γίνεται στη χώρα μας.

Στις 23.6.2024, η ΑΑΔΕ απέστειλε μαζικά e-mails τα οποία αφορούσαν στην υποχρέωση διασύνδεσης των ταμειακών συστημάτων με τα τερματικά pos.

Σχόλιο: Από την ως άνω ενημέρωση της Α.Α.Δ.Ε. και κυρίως από την αναφορά στα πρόστιμα μη διασύνδεσης, δημιουργήθηκε τεράστια σύγχυση και αναστάτωση στον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς και στους συναδέλφους λογιστές, διότι το σχετικό e-mail το έλαβαν και επιχειρήσεις που ΔΕΝ έχουν υποχρέωση διασύνδεσης των pos που κατέχουν.

Στις 25.6.2024,
η ΑΑΔΕ έστειλε και δεύτερο
email (το έκανε χειρότερο δηλαδή) «Αγαπητή κυρία / Αγαπητέ κύριε,
Σε συνέχεια του από 22/6/2024 μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που λάβατε, για την υποχρέωση διασύνδεσης ERP – POS, εφόσον σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία δεν έχετε υποχρέωση χρήσης Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), παρακαλούμε να το αγνοήσετε.
Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο και τη συνεργασία σας».

Σχόλιο: Με την αποστολή του δεύτερου email φαίνεται πως η Α.Α.Δ.Ε. εξακολουθεί να μη γνωρίζει αν και πόσοι από τους λήπτες των emails είναι υπόχρεοι σε διασύνδεση ή όχι, κάτι που προκύπτει από το ίδιο το περιεχόμενο του email. Αν η ίδια η Α.Α.Δ.Ε. δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποιοι είναι υπόχρεοι σε διασύνδεση και ποιοι εξαιρούνται, τότε αυτό το γεγονός δημιουργεί έντονους προβληματισμούς.
 

Στις 28.6.2024, ο υπ. Οικονομικών ανακοίνωσε ότι, την Δευτέρα 2.7.2024 θα δοθεί λύση «κοινή λογικής» : Την Δευτέρα η λύση για τη διασύνδεση των POS με ERP.

Την 1η.7.2024, δημοσιεύθηκε η παράλογη ως ένα βαθμό λύση κοινής λογικής :   Παράταση διασύνδεσης POS-ERP και απόσυρσης ΕΑΦΔΣΣ.
Συγκεκριμένα:
• Οι ΕΑΦΔΣΣ όλων των επιχειρήσεων αποσύρονται υποχρεωτικά έως 31/7/2024. Δεν αποτελεί προϋπόθεση της αντικατάστασης και δεν δικαιολογεί τη μη αντικατάσταση στο πέρας της παραπάνω ημερομηνίας, η τυχόν εκκρεμότητα διασύνδεσης του νέου ταμειακού συστήματος που θα επιλεγεί με το/τα POS της επιχείρησης.
• Ομοίως, οι απλοί ΦΗΜ που χρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις εστίασης με σερβίρισμα σε τραπεζοκαθίσματα αποσύρονται υποχρεωτικά έως 31/7/2024.
Οι σχετικές αποφάσεις : Α.1100/2024, Α.1101/2024, Α.1102/20224.

Στις 6.7.2024, δημοσιεύθηκε η απόφαση της ΑΑΔΕ  Α.1105/2024 με τις οντότητες και τους ΚΑΔ εστίασης που έχουν υποχρέωση χρήσης ΦΗΜΑΣ ή ΦΤΜ ή ΑΔΗΜΕ εστιατορίου ή παρόχου από 1.8.2024.
Με την ίδια απόφαση ορίζονται οι εξαιρέσεις από την υποχρέωση χρήσης ΦΗΜΑΣ Εστιατορίου ή ΦΤΜ Εστιατορίου ή ΑΔΗΜΕ Εστιατορίου ή Παρόχου Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων.
Σχόλιο: Οι εξαιρέσεις αυτές κρίθηκε απαραίτητο να ορισθούν αρκετούς μήνες μετά την έναρξη του μέτρου της απόσυρσης των ΕΑΦΔΣΣ γ
ια να μην έχουν από πριν οι επιχειρήσεις και οι ενδιαφερόμενοι ένα ξεκάθαρο πλαίσιο λειτουργίας όπως συνήθως γίνεται πάντα στην χώρα.

Στις 16.7.2024 ανακοινώθηκε ότι με τροπολογία που θα κατατεθεί σε νομοσχέδιο, γίνεται υποχρεωτική η ενημέρωση των καταναλωτών από ορισμένες επιχειρήσεις για δυνατότητα πληρωμής με POS

Στις 22.7.2024 ανακοινώθηκε η υποχρέωση άμεσης διασύνδεσης σε περίπτωση αντικατάστασης ταμειακού συστήματος ή/και POS (Α.1116/2024)

Σχόλιο: Για τη διασύνδεση των pos με τα ταμειακά συστήματα έχουν δημοσιευθεί μέχρι τις 22.7 μόλις 17 αποφάσεις και εγκύκλιοι.

Στις 31.7.2024 ανακοινώνεται υποχρεωτική ενημερωτική σήμανση σε όλα τα ΤΑΞΙ για αποδοχή πληρωμών με κάρτα
Σύμφωνα με την ανακοίνωση τα ΤΑΞΙ θα πρέπει να τοποθετήσουν ένα ειδικό αυτοκόλλητο  στο τζάμι της πίσω δεξιάς πόρτας του οχήματος, το οποίο αναγράφει στα ελληνικά και στα αγγλικά τα εξής:

Ο οδηγός υποχρεούται:
– Να εκδίδει απόδειξη στο τέλος της διαδρομής.
– Να δέχεται πληρωμή με κάρτα.

Στις 3.8.2024 δημοσιεύεται στο ΦΕΚ η απόφαση και γίνεται γνωστό και το σημείο που πρέπει να επικολληθεί η ένδειξη…


Στις 13.9.2024 η ΑΑΔΕ στέλνει e-mail σε 50.000 επιχειρήσεις για τη διασύνδεση POS-ταμειακών συστημάτων
Στην επιστολή υπενθυμίζεται ότι:
• Η προθεσμία για τη διασύνδεση εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου.
• Το πρόστιμο για τη μη διασύνδεση είναι από 10.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων.

Στις 24.9.2024 το ΥΠΕΘΟ ανακοινώνει : Υποχρέωση εγκατάστασης ειδικών σημάνσεων για POS στα ταξί μέσα στις επόμενες 5 εβδομάδες .Το νέο αυστηρότερο πλαίσιο κρίθηκε απαραίτητο καθότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ) αρνήθηκε να παραλάβει τις ειδικές ταμπέλες προκειμένου να τις διανείμει στα μέλη της και στη συνέχεια εκείνα να τις επικολλήσουν στα οχήματα τους.

Στις 27.9.2024 δημοσιεύεται στο ΦΕΚ η απόφαση για τη σήμανση POS στα ταξί και ορίζεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εγκατάσταση της σήμανσης στα ΤΑΞΙ.

Στις 2.10.2024  η ΑΑΔΕ δημοσιεύει την απόφαση Α.1146/2024 με την οποία δίνεται παράταση έως 29.11.2024 για τη  διασύνδεση POS – ERP, για περιπτώσεις τεχνικής αδυναμίας

Στις 4.10.2024 επειδή παρερμηνεύτηκε η απόφαση η ΑΑΔΕ αναγκάστηκε να διευκρινίσει ότι : Ο επιπλέον χρόνος στη διασύνδεση POS-ERP λόγω τεχνικής αδυναμίας δεν σημαίνει παράταση για το σύνολο των υπόχρεων.

Στις 8.10.2024 η ΑΑΔΕ ανακοινώνει ότι από τις 9.10.2024 εκκινεί η προθεσμία τριών εβδομάδων για τα αυτοκόλλητα στα ΤΑΞΙ – Η Πανελλήνια Ομοσπονδία τα παρέλαβε. Κατά την προσφιλή συνήθειά της υπενθυμίζει επίσης ότι, σε περίπτωση μη επικόλλησης της αυτοκόλλητης ταμπέλας, προβλέπεται πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ.

Στις 9.10.2024 Ομ. Τσάπαλος: σε συνέντευξή του αναφέρει ότι στο app Appodixi της ΑΑΔΕ μέσω της οποίας οι πολίτες σκανάρουν τις αποδείξεις διαπιστώνοντας την εγκυρότητά τους και στη δυνατότητα καταγγελιών, όπου μέχρι στιγμής έχουν γίνει περίπου 190.000 καταγγελίες εκ των οποίων οι 89.400 είναι επώνυμες.

Στις 17.10.2024 ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι επιτεύχθηκε νωρίτερα ο στόχος για διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές
Συγκεκριμένα είπε :
«Οι επιχειρήσεις που έχουν συνδεθεί από την αρχή της χρονιάς μέχρι χθες είναι περισσότερες από 407.000. Το ορόσημο που είχε τεθεί στο πλαισίου του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για το τέλος του χρόνου ήταν 402.000 και το πιάσαμε πολύ νωρίτερα. Κανείς δεν το πίστευε όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια, σας θυμίζω σχόλια του τύπου “σιγά μην προχωρήσει αυτό το πράγμα στην Ελλάδα”. Και όμως, προχώρησε. Χρειάστηκε πίεση και συνεργασία με την αγορά, και σήμερα είμαι πολύ ικανοποιημένος για το ότι πιάσαμε και ξεπεράσαμε το στόχο», τόνισε ο υπουργός. Πρόσθεσε δε ότι το 4% των επιχειρήσεων που δεν έχουν συμμορφωθεί θα βρεθεί αντιμέτωπο με κυρώσεις, ξεκινώντας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις γιατί «δεν είναι νοητό να έχουμε τους συνεπείς που σέβονται το νόμο και τους “πονηρούληδες” που θέλουν να αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις διαφορετικής κατηγορίας».

ΣχόλιοΑυτό που δεν ανέφερε ο υπουργός είναι ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα από τις επιχειρήσεις και ότι όλα δούλεψαν άψογα και χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα στους επιχειρηματίες, στους τεχνικούς, στους λογιστές και στις συναλλαγές γενικότερα. Προφανώς δεν το ανέφερε γιατί δεν ισχύει.
 

Στις 17.10.2024 την ίδια ημέρα δημοσιεύεται και δελτίο τύπου για να εμπεδώσουμε τα νούμερα της διασύνδεσης ¨ ΥΠΕΘΟ: Στις 407.000 οι διασυνδέσεις POS με ταμειακές μηχανές και συστήματα ERP

Στις 31.10.2024 ο Ομ. Τσάπαλος σε συνέντευξη του σε ραδιοφωνικό σταθμό αναφέρει ότι  για τα αυτοκόλλητα POS στα ταξί, ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι.

Την 1η.11.2024 με νέα απόφαση της ΑΑΔΕ (Α.1155/2024) τροποποιείται η απόφαση Α.1073/2023 και δίνεται παράταση ως προς την εκπλήρωση της υποχρέωσης απόσυρσης και οριστικής παύσης χρήσης όλων των ΕΑΦΔΣΣ : παράταση για την απόσυρση των ΕΑΦΔΣΣ και τη χρήση ΦΗΜΑΣ εστιατορίων

Στις 12.11.2024 η ΑΑΔΕ ανακοινώνει ότι προχώρησε σε εντατικούς έλεγχους σε ταξί για το ειδικό αυτοκόλλητο πληρωμών μέσω POS. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι το 50% των οδηγών ταξί έχουν συμμορφωθεί με τη συγκεκριμένη υποχρέωση.

Στις 15.11.2024 με νέα ανακοίνωσή της ενημερώνει ότι θα ξεκινήσει από Δευτέρα 18.11.2024 να επιβάλει πρόστιμα στα ΤΑΞΙ εφόσον δεν έχουν συμμορφωθεί με την με το αυτοκόλητο.

Στις 2.1.2025 με νέα απόφαση (Α.1203/2024) η οποία έχει ημερομηνία δημοσίευσης στο ΦΕΚ την 31η.12.2024 δίνεται εκ νέου παράταση (έως 28.2.2024) ως προς την εκπλήρωση της υποχρέωσης απόσυρσης και οριστικής παύσης χρήσης όλων των ΕΑΦΔΣΣ.

Την ίδια ημέρα (στις 2.1.2025 δηλαδή) με νέα επίσης απόφαση (Α.1205) η οποία έχει ημερομηνία δημοσίευσης στο ΦΕΚ την 31η.12.2024 δίνεται παράταση για τη διασύνδεση  pos-ΦΗΜ σε ορισμένες περιπτώσεις : για τις συναλλαγές που διενεργούνται σχετικά με την πώληση καυσίμων από οντότητες πρατηρίων καυσίμων, καθώς και για τις συναλλαγές που διενεργούν οντότητες που έχουν προχωρήσει στη διασύνδεση του ταμειακού τους συστήματος με τα μέσα πληρωμών, η οποία δεν συμμορφώνεται απόλυτα με τα πρωτόκολλα των υπό στοιχεία Α.1098/2022 ή Α.1155/2023 αποφάσεων, εφόσον τα μέσα πληρωμών τους δεν επιτρέπουν την ελεύθερη πληκτρολόγηση ποσών και η ΑΑΔΕ έχει λάβει σχετική ενημέρωση από τους Παρόχους των Τερματικών.


Σεκάνς δεύτερη: IRIS


Όσοι θέλουν να δουν πως ξεκίνησε το θέμα δεν έχουν παρά να διαβάσουν το σχετικό άρθρο του κόμβου
: Η τρελή πραγματικότητα που βιώνουν οι επαγγελματίες λογιστές- φοροτεχνικοί

….Συνέχεια από το 2023

Στις 19.3.2024, ανακοινώθηκε από το υπ.Οικονομικών ότι για το IRIS η προθεσμία θα παραταθεί μέχρι τις 30.6.2024 προκειμένου να ενημερωθούν και να συνδεθούν υποχρεωτικά, όπως προβλέπεται από τον νόμο, και οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες με συστήματα, όπως το IRIS.

Στις 19.3.2024, δημοσιεύθηκαν συχνές ερωτήσεις σχετικά με τα μέσα πληρωμής – POS, IRIS (ΚΥΑ 8139/2024)

Σχόλιο: Με τις ερωτήσεις/απαντήσεις αυτές ξεκαθαρίστηκε ότι σύστημα πληρωμών IRIS υποχρεούνται να έχουν και τα Νομικά πρόσωπα.

Δείτε χαρακτηριστικά:

«✍  Eρώτηση:  Ποιες οντότητες υποχρεούνται να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα πληρωμών (χρήση POS) και υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό (π.χ. IRIS);

Απάντηση: Οι οντότητες που λαμβάνουν πληρωμή από πληρωτή, δηλαδή φυσικό πρόσωπο το οποίο διατηρεί λογαριασμό πληρωμών και επιτρέπει εντολή πληρωμής από αυτόν τον λογαριασμό ή, εάν δεν υπάρχει λογαριασμός πληρωμών, το φυσικό πρόσωπο που δίνει εντολή πληρωμής, εφόσον ο πληρωτής ενεργεί ως καταναλωτής για λόγους που δεν εμπίπτουν στην εμπορική, επιχειρηματική ή εμπορική του δραστηριότητα.

Συνεπώς, υπόχρεο αποδοχής και χρήσης μέσων πληρωμής με κάρτα πληρωμών και μέσων πληρωμής με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό,  είναι κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που συναλλάσσεται με πρόσωπα που ενεργούν ως καταναλωτές, εφόσον είτε παρέχει υπηρεσίες ή διαθέτει προς πώληση προϊόντα, είτε λειτουργεί με τους ΚΑΔ (κύριους ή δευτερεύοντες) που περιλαμβάνονται στο άρθρο 1 της υπ. αρ. 8139/31-01-2024 κοινής Υπουργικής Απόφασης (Β’ 744)».

Στις 15.4.2024, δημοσιεύεται η απόφαση 37848/2024 για την παράταση εγγραφής στο σύστημα IRIS  των ελεύθερων επαγγελματιών.

Σχόλιο: Με την τροποποίηση της απόφαση διαφαίνεται ότι τελικά αποφασίστηκε  διαχωρισμός τη  προθεσμίας για τους ελ. επαγγελματίες/ατομικές επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα.

Την ίδια ημέρα με δελτίο τύπου του Υπ.Οικονομικών ανακοινώθηκε ότι οι πληρωμές με IRIS και για τις επιχειρήσεις θα εφαρμοστούν έως 31.3.2025.

Σχόλιο: Για τα νομικά πρόσωπα (μετά την αλλαγή της θέσης του υπ. Οικονομικών) τελικά, μέσα από Δελτίο Τύπου, μάθαμε ότι ο υπουργός εξήγγειλε «Την σταδιακή αλλά ταχεία επέκταση των άμεσων πληρωμών -που προσφέρονται σήμερα στην Ελλάδα μέσω του συστήματος IRIS- στο σύνολο των επιχειρήσεων, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2025».

Άρα, μέσα από Δ.Τ. έγινε πλέον σαφές ότι άλλαξε η θέση του υπουργείου και πλέον φαίνεται ξεκάθαρα πως μέχρι 30.6.2024 έπρεπε να συμμορφωθούν με τα ανωτέρω, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι

Στις 25.6.2024, ανακοινώθηκε ότι θα δοθεί νέα παράταση για την εγγραφή IRIS στου ελ. επαγγελματίες χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζεται η προθεσμία (Σχόλιο: Ελλάδα 2.0).

Στις 30.6.2024, ανακοινώθηκε τελικά ότι παρατείνεται έως 31 Αυγούστου η προθεσμία σύνδεσης για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες

Στις 08.08.2024 και επειδή η 31η Αυγούστου συμπίπτει με αργία (Σάββατο) το ΥΠΕΘΟ ανακοινώνει : Έως τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου η σύνδεση επαγγελματικών λογαριασμών με το IRIS υπενθυμίζοντας επίσης ότι για όσους υπόχρεους δεν εγγραφούν στο IRIS μέχρι τη λήξη της προθεσμίας προβλέπεται πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ.

Στις 27.8.2024 το Υπ.Οικονομικών υπενθυμίζει εκ νέου ότι η προθεσμία για την εφαρμογή iris λήγει στις 2.9.2024 – IRIS – Νέα ανακοίνωση ΥΠΕΘΟ: 400.000 οι εγγεγραμμένοι στην υπηρεσία έως σήμερα

Την 1.9.2024 για όσους έλλειπαν διακοπές το υπ.Οικονομικών υπενθυμίζει ξανά ότι λήγει η προθεσμία και δεν ξεχνάει επίσης να αναφέρει και τα πρόστιμα που ισχύουν : ΥΠΕΘΟ: Έως αύριο η προθεσμία εγγραφής στο σύστημα άμεσων πληρωμών (IRIS)

Στις 5.9.2024 μετά την παρέλευση της προθεσμίας, και αφού οι ελ, επαγγελματίες γύριζαν εσπευσμένα από τις διακοπές τους για να προλάβουν, το υπουργείο οικονομικών το οποίο πρέπει να έχει έρωτα με το σύστημα IRIS με νέο δελτίο τύπου αναφέρει : «Όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν εγγράφηκαν στην υπηρεσία έως την περασμένη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν ανά πάσα στιγμήΟι έλεγχοι των αρμόδιων αρχών θα ξεκινήσουν από τις αρχές Οκτωβρίου». Κ. Χατζηδάκης: «Το IRIS είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητας 3 εκατομμυρίων πολιτών».

Σχόλιο: Σε λίγο καιρό, όταν θα έχουν πλέον όλοι IRIS θα αρχίσει η ΑΑΔΕ να κάνει ελέγχους και σε αυτές τις συναλλαγές. Τί νομίζατε, για διευκόλυνση δική μας το κάνανε όλο αυτό (σ.σ. οι πιο βολεμένες με το IRIS πάντως είναι οι τράπεζες).


Σεκάνς τρίτη: Φορολογικές δηλώσεις – Νέο πλαίσιο φορολόγησης ελάχιστου εισοδήματος ατομικών επιχειρήσεων 


Για λόγους οικονομίας χρόνου και χώρου, παραλείπουμε τις δηλώσεις, τις συνεντεύξεις και τις ομιλίες του υπουργού Οικονομικών με τις οποίες προσπάθησε να πείσει την κοινή γνώμη για την αναγκαιότητα της θέσπισης του ελάχιστου εισοδήματος των ατομικών επιχειρήσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο υπουργός ανέφερε ότι παρόμοια συστήματα έχουν και άλλες χώρες (Ιταλία, Γαλλία,Σλοβενία) παραλείποντας ότι στις χώρες αυτές τα συστήματα του κατ’ αποκοπή φόρου είναι προαιρετικά και όχι υποχρεωτικά. 
Όμως, τα γραπτά μένουν, τα
video παίζουν κι εμείς οι πολίτες δεν πρέπει να ξεχνάμε (γι΄αυτό είμαστε κι εμείς εδώ). Άλλωστε, οι πολιτικοί φεύγουν κάποια στιγμή!

Στις 10.1.2024, ανοίγει η εφαρμογή για την υποβολή αίτησης χωριστών δηλώσεων.

Στις 15.2.2024, δημοσιεύθηκε η απόφαση Α.1025/2024 για τις βεβαιώσεις αποδοχών του 2023, με προθεσμία έως 28.2.2024.

Στις 15.4.2024, ανακοινώθηκε η παράταση φορολογικών δηλώσεων «προκαταβολικά» έως 26.7.2024.

Στις 20.4.2024, δημοσιεύθηκε η απόφαση Α.1060/2024 με το το νέο έντυπο Ε3 το οποίο μαζί με τους υποπίνακες φτάνει τις 20 σελίδες. Την ίδια ημέρα δημοσιεύθηκε και η εγκύκλιος Ε.2028/2024 με τις οδηγίες συμπλήρωσης του νέου εντύπου.

Στις 24.4.2024, δημοσιεύθηκε και η απόφαση Α.1061/2024 με τον τύπο και περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023.

Στις 25.4.2024, ανοίγει η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων και στο δελτίο τύπου της ΑΑΔΕ γίνεται γνωστό, ότι 1,3 εκ δηλώσεις θα υποβληθούν αυτόματα από την ΑΑΔΕ στις 2.7.2024.
Η απόφαση με την οποία ορίζεται η διαδικασία της αυτόματης οριστικοποίησης των δηλώσεων που έχουν επιλεγεί, δημοσιεύθηκε στις 21.5.2024 (Α.1080/2024).

Στις 25.4.2024, ο υφυπουργός οικονομικών δηλώνει: «Καμία παράταση στις φετινές φορολογικές δηλώσεις».

Στις 29.4.2024, δημοσιεύθηκε το βιβλιαράκι οδηγιών για την συμπλήρωση του εντύπου Ε1.

Στις 29.4.2024, δημοσιεύθηκε και η απόφαση για την παράταση των δηλώσεων έως 26.7.2024.

Την 1η.5.2024, (σ.σ. Μεγάλη Πέμπτη) δημοσιεύθηκε η απόφαση για το έντυπο Ν των νομικών προσώπων. Δημοσιευθήκαν επίσης οι οδηγίες συμπλήρωσης του εντύπου και ταυτόχρονα άνοιξε και η εφαρμογή των δηλώσεων για τα νομικά πρόσωπα μετά από απαίτηση πολλών εταιριών οι οποίες ήθελαν να υποβάλλουν τη δήλωση τους Μεγάλη Παρασκευή και μεγάλο Σάββατο. Τελικά οι συγκεκριμένες εταιρίες δεν υπέβαλαν δήλωση μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα γιατί η εφαρμογή είχε μικροπροβλήματα τα οποία λύθηκαν άμεσα.

Στις 14.5.2024, δημοσιεύθηκε το εγχειρίδιο οδηγιών συμπλήρωσης του Ε3 από την ΑΑΔΕ.

Στις 15.5.2024, η ΠΟΦΕΕ δημοσίευσε δελτίο τύπου με τα προβλήματα των δηλώσεων.

Σχόλιο: Τα προβλήματα αυτά δεν προέρχονται από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων), αλλά από μια άλλη ΑΑΔΕ (Αόρατη Αρχή δημοσίων εσόδων) όπως δήλωσε μερικές εβδομάδες αργότερα ο Διοικητής της ΑΑΔΕ.

Στις 17.5.2024, ο υπουργός Οικονομικών απαντά
στην ανακοίνωση της ΠΟΦΕΕ, ότι οι λογιστές χάνουν χρήματα από την αυτόματη οριστικοποίηση των 1,3 εκ. δηλώσεων γιαυτό και τα αναφέρουν αυτά , ενώ προαναγγείλει ότι θα απαντήσει και η ΑΑΔΕ σε ένα προς ένα τα προβλήματα που επισήμανε στην επιστολή της η ΠΟΦΕΕ.
 

Σχόλιο: Όταν μια επιστημονική ομάδα που γνωρίζει το αντικείμενο, προσπαθεί να συνδράμει στην επίλυση των προβλημάτων και στην ομαλή υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και όταν μάλιστα η όλη προσπάθεια έχει την έγκριση του υφυπουργού, δεν δυναμιτίζεις το κλίμα με τέτοιες τοποθετήσεις. Γιατί αυτό μπορεί να πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Το ζητούμενο ήταν και παραμένει η ομαλή υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Κακώς ο κος Υπουργός είδε συντεχνιακές σκοπιμότητες σ΄αυτή την επιστολή. Συντεχνιακή θα ήταν για παράδειγμα η εξής αντίδραση: Απεργεί ο κλάδος των λογιστών διότι θα υποβληθούν 1.300.000 χωρίς τη συνδρομή τους δημιουργώντας έτσι προβλήματα στην υποβολή των δηλώσεων. Αυτό σημαίνει συντεχνιακή αντίδραση, όπως κάνουν για παράδειγμα οι δικηγόροι ή οι συμβολαιογράφοι όταν θίγονται τα συμφέροντά τους. Πρώτη φορά ακούμε για συντεχνιακά ελατήρια σε μια επαγγελματική ομάδα όταν η ίδια βοηθάει στην επίλυση των προβλημάτων των φορολογικών δηλώσεων, ακόμη κι αυτών που έχουν επιλεγεί για αυτόματη οριστικοποίηση που για κάποιους θα πλήξουν τα έσοδά της.

Την ίδια ημέρα, είχαμε και την τοποθέτηση της Α.Α.Δ.Ε. ΑΑΔΕ: Απάντηση στην από 15-05-2024 ανακοίνωση λογιστών-φοροτεχνικών για τις φορολογικές δηλώσεις

Σχόλια:

Τί έγραψε ο συντάκτης του Δ.Τ. της Α.Α.Δ.Ε.;
«Τα παραπάνω είναι γνωστά στους λογιστές φοροτεχνικούς και ζητήματα που τυχόν ανέκυπταν στο παρελθόν αντιμετωπίζονταν από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τους λογιστές φοροτεχνικούς, χωρίς αντίστοιχες δημόσιες ανακοινώσεις, με αποτέλεσμα να προξενεί απορία η σκοπιμότητα της εν λόγω ανακοίνωσης».
 

Τί παραδέχθηκε ο συντάκτης;

Πως υπήρχαν και παλαιότερα προβλήματα, απλά δίνονταν οι όποιες λύσεις σε συνεργασία με τους λογιστές «αθόρυβα». Δηλαδή τα προβλήματα αντιμετωπίζονταν χωρίς να γίνονται κάθε φορά δημόσιες αναφορές. Δηλαδή προς τα έξω φαινόταν όλα καλά, αλλά εσωτερικά υπήρχαν κάποια ζητήματα. Συμφωνούμε λοιπόν με τον συντάκτη του Δ.Τ. μόνο ως προς το γεγονός ότι υπήρχαν και πιο παλιά προβλήματα. Είναι άλλωστε ανθρώπινο να γίνονται από όλους μας λάθη, κανείς δεν είναι αλάνθαστος (σ.σ. όχι, υπάρχει τελικά κάποιος ή κάποιοι που δεν κάνουν λάθη, «Γ. Πιτσιλής για φορολογικές δηλώσεις: Η υπηρεσία δεν κάνει λάθη)».

Τί ξέχασε ο συντάκτης;

Ενδεικτικά

→ 17.6.2021 Απάντηση της ΑΑΔΕ προς το ΟΕΕ σχετικά με τους κωδικούς 023-024, 985-986, 617-618 και 781-782 και την προσυμπλήρωση κωδικών

→ 20.7.2023 ΟΕΕ: Να μετατεθεί τέλος Σεπτεμβρίου η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων (αναφέρονται και προβλήματα)

Επίσης, πολύ πρόσφατα υπήρχε και η κίνηση της ΕΦΕΕΑ «Η συνέντευξη τύπου της ΕΦΕΕΑ για τα προβλήματα του κλάδου».

Τελικά ποιος έχει κοντή μνήμη; Αφού και στο παρελθόν υπήρχαν σχετικές δημόσιες τοποθετήσεις και μάλιστα από το Ο.Ε.Ε., γιατί χρησιμοποιείται από την ηγεσία του υπ. Οικ. και της Α.Α.Δ.Ε. το επιχείρημα πως έγιναν τώρα όλα αυτά λόγω σκοπιμοτήτων;

Τί άλλο ξέχασε ο συντάκτης;

Ο κος Υπουργός ανέφερε και τα εξής: «Θα εξετάσει η ΑΑΔΕ με προσοχή και θα απαντήσει με σαφήνεια σε αυτά τα ερωτηματικά που θέτει η Ομοσπονδία των Φοροτεχνικών».

Στο δελτίο τύπου της Α.Α.Δ.Ε. δεν δόθηκαν οι απαντήσεις σε όσα ανέφερε η Ομοσπονδία μας.

Τί άλλο έγραψε ο συντάκτης του Δ.Τ. της Α.Α.Δ.Ε.;

«Καθήκον όλων των εμπλεκομένων στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων είναι η έγκαιρη, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, αντιμετώπιση όποιων ζητημάτων ανακύπτουν, με σκοπό την εμπρόθεσμη υποβολή των δηλώσεων, και όχι η δημιουργία εντυπώσεων για την εξυπηρέτηση συντεχνιακών σκοπιμοτήτων».

Προφανώς, όταν το υπ. Οικ. ή η Α.Α.Δ.Ε. θέλει να πετύχει τους στόχους της (βλ. MyData, κ.λπ.) εκεί δεν τίθεται ζήτημα εξυπηρέτησης συντεχνιακών σκοπιμοτήτων. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ο λογιστής είναι ο επιστημονικός συνεργάτης και άλλα τέτοια χαριτωμένα που όλοι γνωρίζουμε πως δεν ισχύουν στην πραγματικότητα, αφού μπορώ να απαριθμήσω πολλές περιπτώσεις εμπαιγμού του κλάδου.

 

Στις 21.5.2024,δημοσιεύθηκε από την ΑΑΔΕ η απόφαση Α.1080.2024 με τις λεπτομέρειες για την οίκοθεν έκδοση πράξης προσδιορισμού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων με βάση φορολογική δήλωση που έχει προ-συμπληρωθεί αυτοματοποιημένα με όλα τα στοιχεία που διαθέτει η Φορολογική Διοίκηση.
Σχόλιο: Υπενθυμίζεται ότι με βάση το νέο ΚΦΔ (παρ.4 άρθρου 36), η ΑΑΔΕ μπορεί να κάνει αυτόματη οριστικοποίηση της δήλωσης στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων η οποία είναι η 26.7.2023 και όχι η 2α.7.2023 (“Στην περίπτωση του προηγούμενου εδαφίου, εφόσον ο φορολογούμενος δεν αντιταχθεί στο περιεχόμενο της δήλωσης μέχρι την προθεσμία υποβολής της, αυτή οριστικοποιείται αυτόματα (οίκοθεν προσδιορισμός φόρου). “)
Υπενθυμίζεται επίσης ότι με βάση τον νέο ΚΦΔ (άρθρο 83) ο Διοικητής της ΑΑΔΕ
δεν έχει εξουσιοδότηση για να αλλάξει την συγκεκριμένη προθεσμία της παραγράφου 4 του άρθρου 36.
Στη χώρα αυτή νομοθετούμε και με εγκυκλίους αλλά ενίοτε και με δελτία τύπου.

 

Στις 23.5.2024 ,ο υπουργός δίνει συνέντευξη επιμένοντας ότι οι λογιστές «φωνάζουν» επειδή χάνουν λεφτά με τις δηλώσεις που θα οριστικοποιηθούν αυτόματα και επισημαίνει επίσης ότι: «…το mydata λειτουργεί και λειτουργεί πάρα πολύ ικανοποιητικά».

Στις 3.6.2024, ο υπουργός Οικονομικών σε νέα συνέντευξή του αναφέρει για τις φορολογικές δηλώσεις έχουμε δώσει ήδη ένα μήνα παραπάνω φέτος
Σχόλιο:
Εννοώντας ότι έχουν δώσει ένα μήνα λιγότερο.

Στις 6.6. 2024, τέθηκαν σε λειτουργία οι τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Στις 10.6 2024, η ΑΑΔΕ πρόσθεσε μια νέα ερώτηση απάντηση για το έντυπο Ν: Ειδική μεταχείριση κατανομής κερδών στα μέλη Ν.Π. με απλογραφικά που μεταφέρουν ζημιές.

Στις 10.6.2024, τέθηκαν σε λειτουργία οι εφαρμογές για τα αναδρομικά ετών 2015-2021. Σχόλιο: Γιατί δεν άνοιξε και το έτος 2022; Ποιος ξέρει…

Στις 11.6.2024, δημοσιεύθηκε η απόφαση Α.1090/2024 με την οποία έγιναν αλλαγές στην υποχρέωση γνωστοποίησης IBAN κατά την υποβολή της δήλωσης.

Στις 13.6.2024, ανακοινώθηκε η παράταση υποβολής δηλώσεων νομικών προσώπων έως 26.7.2024.

Στις 19.6.2024,
ο υπεύθυνος του γραφείου τύπου Όμηρος Τσάπαλος δήλωσε: «
Από τον Σεπτέμβριο οι αλλαγές στη φορολογία των ατομικών – Δεν θα δοθεί παράταση στις δηλώσεις».

Στις 28.6.2024, ο υφυπουργός Οικονομικών δεν απάντησε στην Βουλή σε ερώτηση για τα προβλήματα των φορολογικών δηλώσεων και το ενδεχόμενο παράτασης Σχόλιο: Μάλλον δεν είχε προλάβει να ενημερωθεί σχετικά.

Στις 28.6.2024, η ΑΑΔΕ με δελτίο τύπου ανακοίνωσε ότι, σε σύνολο 1.232.538 δηλώσεων (1.429.670 φορολογουμένων) με προεκκαθάριση δήλωσης, έχουν υποβάλει δηλώσεις 852.500 φορολογούμενοι.

Στις 3.7.2024, η ΑΑΔΕ δημοσίευσε τα στατιστικά των αυτόματα οριστικοποιημένων δηλώσεων (ΑΑΔΕ: αυτόματες εκκαθαρίσεις φορολογικών δηλώσεων).

Σχόλιο: Από τις 1.232.538 δηλώσεις που είχαν επιλεγεί για αυτόματη οριστικοποίηση, οι 809.660 (δηλαδή 65,69%) υποβλήθηκαν στην συντριπτική τους πλειονότητα από λογιστές-φοροτεχνικούς, αφού προηγουμένως είχε γίνει έλεγχος των στοιχείων, διόρθωση λαθών και συμπλήρωση σχετικών κωδικών για την αποφυγή πληρωμής φόρων (π.χ. ανάλωση κεφαλαίου, κ.λπ.). Συνεπώς, δεν εθίγησαν οικονομικά οι λογιστές, αφού οι πολίτες απέδειξαν εμπράκτως πως εμπιστεύονται τους λογιστές τους και όχι την Α.Α.Δ.Ε. Άρα καταρρέει το επιχείρημα πως οι λογιστές εθίγησαν και δήθεν υπερβάλλουν ως προς τα προβλήματα.
 

Πάμε όμως παρακάτω. Από τις 422.878 δηλώσεις που οριστικοποιήθηκαν αυτόματα, σε πολύ μεγάλο ποσοστό απαιτούνται διορθώσεις μέσω της υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων [σ.σ. όπως είδαμε πιο πάνω, οι διορθώσεις αυτές μέσω των τροποποιητικών δηλώσεων πρέπει να γίνουν έως 26.7.2024 διότι αφορούν σε διαφωνία με το περιεχόμενο της αυτόματα οριστικοποιημένης δήλωσης, (για τις άλλες περιπτώσεις τροποποιητικών, δείτε πιο κάτω το σχετικό άρθρο μας με τίτλο, «Τροποποιητικές δηλώσεις λόγω αποστολής νέων αρχείων από τους φορείς – Το λάθος της ΑΑΔΕ»], γεγονός που μόνο διευκόλυνση για τους φορολογούμενους και τους λογιστές δεν είναι. Οι ιδιώτες αυτοί, επειδή καθώς φαίνεται θα πάνε σε λογιστή για να διορθώσει τα λάθη της Α.Α.Δ.Ε. θα πληρώσουν, άρα και πάλι τεκμαίρεται πως δεν εθίγοντο οικονομικά οι λογιστές, αφού θα αμειφθούν για την εργασία τους. Συνεπώς, κι αυτό το επιχείρημα των αρμοδίων είναι φενάκη.  Τέλος, να τονίσω πως θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να δοθούν τα στοιχεία σχετικά με το πόσες τροποποιητικές δηλώσεις έγιναν από τις 422.878 δηλώσεις που οριστικοποιήθηκαν αυτόματα. Επίσης πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα ο αριθμός των τροποποιητικών δηλώσεων που υποβάλλονται λόγω νέων στοιχείων που ανεβάζουν οι φορείς.


Στις 5.7.2024,
 η 
ΠΟΦΕΕ δημοσίευσε επικαιροποιημένο κατάλογο πληθώρας προβλημάτων κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων Σχόλιο: Τα οποία όμως δεν είναι λάθη της ΑΑΔΕ όπως δήλωσε ο διοικητής μετά από λίγες ημέρες.

Στις 5.7.2024, ο υφυπουργός Οικονομικών απάντησε, αλλά επί της ουσίας δεν απάντησε σε νέα ερώτηση Τι απάντησε ο Υφ. Οικονομικών σε ερώτηση στη Βουλή για παράταση των φορολογικών δηλώσεων. Σχόλιο. Προφανώς ακόμα δεν είχε ενημερωθεί σχετικά.

Στις 10.7.2024, η ΑΑΔΕ (σε συνεργασία με το υπ. Οικονομικών) είναι βέβαιη ότι η υποβολή των δηλώσεων θα ολοκληρωθεί μέσα στο χρονοδιάγραμμα. Στο ίδιο δελτίο ανέφερε ότι φέτος έχουμε ρεκόρ υποβολής δηλώσεων στις 75 ημέρες που είναι ανοικτό το σύστημα. Επισήμανε επίσης ότι έχουν σταλεί 253.816 email για τροποποιήσεις σε στοιχεία μετά την υποβολή της δήλωσης.

Στις 11.7.2024, ο κόμβος δημοσιεύει το λάθος της ΑΑΔΕ (δείτε εδώ) σχετικά με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των τροποποιητικών δηλώσεων που γίνονται λόγω νέων στοιχείων από ανάρτηση των φορέων στις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις.

Στις 11.7.2024, δημοσιεύθηκε από τον κόμβο ένα ακόμη πρόβλημα στις δηλώσεις που έχει σχέση με το Ε3 των αλιέων.

Στις 11.7.2024, ο κος Ομ. Τσάπαλος ανέφερε σε συνέντευξή του : «Υπερβολές όσα λέγονται περί μαζικών λαθών – Μήπως ένα μέρος των λογιστών-φοροτεχνικών θίγονται οικονομικά;».

Στις 12.7.2024, πάλι ο κος Ομ. Τσάπαλος ανέφερε σε άλλη συνέντευξη : «Αν οι λογιστές συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό, δεν χρειάζεται καμία παράταση και θα επιτευχθεί ο στόχος και το στοίχημα που έχει βάλει ο υπουργός Οικονομικών. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βάλλουν πλάτη οι λογιστές για μια ακόμη φορά.

Στις 15.7.2024, σε ραδιοφωνική συνέντευξη μιας ώρας ο διοικητής της ΑΑΔΕ ανέφερε για τις φορολογικές δηλώσεις: «Η υπηρεσία δεν κάνει λάθη – Δεν υπάρχει σχέδιο παράτασης». Στην συνέντευξη, ο Διοικητής επισήμανε επίσης ότι πρέπει να γίνει μια προσπάθεια να υποβληθούν οι δηλώσεις στον χρόνο που απομένει μήπως και καταφέρουμε για μια χρονιά να είμαστε στην ώρα μας.
Σχόλιο: Και έχει δίκιο θα προσθέσουμε εμείς γιατί εάν δεν προσπαθήσουμε και δοθεί παράταση, τότε θα χάσει το στοίχημα ο υπουργός και μπορεί η Ελλάδα να γυρίσει πίσω στα μνημόνια…

Στις 16.7.2024, με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ γίνεται προαιρετικός από 17/7 ο IBAN εφόσον δεν προκύπτει επιστροφή.
Σχόλιο: Το χρονοδιάγραμμα της υποχρεωτικότητας του
IBAN περιγράφεται στο σχετικό άρθρο του κόμβου : Η υποχρεωτικότητα αναγραφής του IBAN που, λίγο πριν το τέλος έγινε προαιρετική!.
Να επισημάνουμε ότι σε όλες τις προηγμένες χώρες του κόσμου, οι φορολογικές διοικήσεις μπλοκάρουν την υποβολή της δήλωσης εάν ο φορολογούμενος δεν δηλώσει τον λογαριασμό της τράπεζας στην φορολογική διοίκηση… Σε ορισμένες μάλιστα (Β.Κορέα) προβλέπεται μέχρι και φυλάκιση εάν δεν καταχωρηθεί ο IBAN στην πλατφόρμα της φορολογικής διοίκησης από τον φορολογούμενο…

Στις 17.6.2024, δημοσιεύεται η απόφαση για την αλλαγή στην δήλωση του
IBAN (A.1112/2024) η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Την ανάγκη για ομοιόμορφη εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων των φορολογούμενων, όπως αυτές ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 67 του ν. 4172/2013, καθώς και για την εξόφληση τίτλων πληρωμής που εκκρεμούν στην Α.Α.Δ.Ε.»

Σχόλιο: Το ερώτημα που πλανάται είναι το ακόλουθο
: Η ανάγκη αυτή γεννήθηκε 10 ημέρες πριν λήξει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων, πριν δεν υπήρχε τέτοια ανάγκη;

Στις 18.7.2024 η ΑΑΔΕ με εγκύκλιό της, δίνει διευκρινίσεις για του πωλητές λαϊκών αγορών αναφορικά με τα ελάχιστο (τεκμαρτό) εισόδημα μόλις 8 ημέρες πριν τη λήξη των δηλώσεων. Σε αυτή το σημείο και με όσα έχουμε βιώσει, δεν μας εκπλήσσει πλέον τίποτα. Το αντίθετο μάλιστα. Εάν είχε δημοσιοποιηθεί νωρίτερα η εγκύκλιος θα αποτελούσε έκπληξη…

Στις 22.7.2024 έγινε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας Προέδρων Ενώσεων Μελών της ΠΟΦΕΕ στο Σύνταγμα. Ο Υπουργός αρνήθηκε να συναντηθεί με την Ομοσπονδία, την ΓΣΕΒΕΕ και το ΕΕΑ, ώστε να συζητήσει τα προβλήματα που βασανίζουν τον Κλάδο των Λογιστών – Φοροτεχνικών αλλά και τους επαγγελματίες.

Στις
23.7.2024 ο κος Όμηρος Τσάπαλος σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ δηλώνει ότι :
«Η παράταση στην υποβολή των δηλώσεων θα δημιουργήσει πολύ μεγάλο δημοσιονομικό κενό στα έσοδα του κράτους».
Σχόλιο : Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες το υπ.Οικονομικών είχε ανακοινώσει :
Πλεόνασμα 2,9 δις στο εξάμηνο.


Στις 24.7.2024 το  OEE παίρνει το όπλο του και με βάση τις δηλώσεις του Κου Τσάπαλου εκδίδει ανακοίνωση :
ΟΕΕ: Ο Υπουργός Οικονομικών να δώσει παράταση και να στείλει για μόνιμες διακοπές τον κ. Τσάπαλο!


Στις 24.7.2024 οι ερωτήσεις στη Βουλή από πλήθος Βουλευτών για την ανάγκη να δοθεί παράταση στις δηλώσεις,  έχουν φτάσει τις 26! :
Συνεχίζεται η υποβολή ερωτήσεων και αναφορών στη Βουλή για τα προβλήματα και το ενδεχόμενο παράτασης στην υποβολή των δηλώσεων

Στις 25.7.2024 οι εφαρμογές φυσικών και νομικών προσώπων της ΑΑΔΕ αρχίζουν να παρουσιάζουν δυσλειτουργίες και σε μεγάλα διαστήματα η πρόσβαση σε αυτές είναι σχεδόν αδύνατη:  
Μεγάλα προβλήματα στην υποβολή δηλώσεων – Αδυναμία πρόσβασης στις εφαρμογές της ΑΑΔΕ

Στις 25.7.2024 ο υπουργός οικονομικών μέσα από το Βήμα της Βουλής αφήνει να εννοηθεί ότι και φέτος η υποβολή θα ολοκληρωθεί ομαλά: Κ. Χατζηδάκης: Ομαλά θα λήξει φέτος όπως και πέρυσι η υποβολή των δηλώσεων

Στις 25.7.2024 το Βράδυ (9.20)  ανακοινώνεται η
παράταση δηλώσεων έως 2.8 για φυσικά πρόσωπα και έως 9.8 για νομικά.
Με το δελτίο τύπου γίνεται γνωστό ότι τελικά η έκπτωση θα ισχύσει μόνο για όσους εξοφλήσουν εφάπαξ έως 31.7.2024 ενώ οι πρώτες δόσεις για φυσικά και νομικά μετατίθενται για 2.8 και 9.8 αντίστοιχα σε αντίθεση με τον νομοθετική ρύθμιση η οποία είχε ψηφιστεί τον Απρίλιο και όριζε ότι η πρώτη δόση σε περίπτωση παράταση θα καταβληθεί μαζί με τη δεύτερη (31.8.2024)

Στις 26.7.2024 πληθώρα Μέσων Μαζικής ενημέρωσης (εντελώς τυχαία) αποφασίζουν να δημοσιεύσουν πανομοιότυπα άρθρα τα οποία αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών και το επιτελείο του κατάφεραν να λύσουν το θέμα των συνεχών παρατάσεων που δίνονταν τόσα χρόνια στην περίοδο υποβολής των δηλώσεων.
Πώς φτάσαμε στην παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις
Κωστής Χατζηδάκης: Ο υπουργός που απεχθάνεται τις παρατάσεις
Ο υπουργός που απεχθάνεται τις παρατάσεις και το ρεκόρ με τις φορολογικές δηλώσεις
Ο Χατζηδάκης και το έθιμο των παρατάσεων
Στην εφημερίδα political μάλιστα την ίδια ημέρα (εντελώς τυχαία) υπάρχει άρθρο το οποίο αναφέρει ότι “Ο Όμηρος σήκωσε το βάρος των Δηλώσεων”.

Στις 29.7.2024 ο Υπεύθυνος τύπου δηλώνει στο ραδιόφωνο ότι «Από του χρόνου θα έρθουμε με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, οριοθετημένο, ο καθένας να ξέρει μέχρι πότε ν’ ανεβάζει τι, αν δούμε καθυστερήσεις από τους δημόσιους φορείς θα υπάρξουν και κυρώσεις για τους δημόσιους φορείς…»

Στις 30.7.2024 αργά το βράδυ κατατίθεται η τροπολογία για την παράταση των δηλώσεων. Με την τροπολογία όμως ορίζεται ότι την έκπτωση του 3% θα τη λάβουν τελικά όσοι καταβάλλουν το φόρο έως 2.8 και όχι μέχρι 31.7.2024. Αυτό αποτελεί άλλη μια ανακολουθία του υπ. Οικονομικών η οποία είναι προς όφελος ορισμένων πολιτών, ωστόσο η πρώιμη ανακοίνωση μέσω του Δ.Τ. είχε ως αποτέλεσμα πολλοί φορολογούμενοι να σπεύσουν να καταβάλλουν το φόρο (πριν τις 31/7) για να τύχουν της έκπτωσης του 3%.

Στις 05.08.2024 με ανακοίνωσή της η ΑΑΔΕ: αναφέρει ότι 6,54 εκατ. φορολογικές δηλώσεις υποβλήθηκαν σε 100 ημέρες
Συγκεκριμένα 😐
“Με δύο στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν την επιτυχία της φετινής διαδικασίας, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2024, η εμπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.
Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά μέσα σε μόλις 100 ημέρες, δηλαδή από τις 25 Απριλίου έως και τις 2 Αυγούστου 2024, υποβλήθηκαν 6.543.853 δηλώσεις φυσικών προσώπων, το μεγαλύτερο πλήθος εμπρόθεσμων δηλώσεων που καταγράφεται τα τελευταία εννέα χρόνια.
Αυτό σημαίνει ότι, κατά μέσο όρο, υποβάλλονταν 65.439 δηλώσεις κάθε μέρα.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι οι πολίτες και οι λογιστές – φοροτεχνικοί ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους στο συντομότερο χρονικό διάστημα των τελευταίων εννέα ετών.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία αμφισβήτησης των τεκμηρίων, σχετική πρόθεση εξεδήλωσαν 4.358 φυσικά πρόσωπα, από τα 401.565, που εκκαθαρίζονται με βάση αυτή τη διαδικασία, σε σύνολο 713.477 επιτηδευματιών. Δηλαδή, μόλις το 1% των υπαγομένων. Από αυτούς, μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία 263 φορολογούμενοι. “

Στις  6.9.2024 στα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ και τα οποία εξειδικεύτηκαν στις 9.9.2024 από το οικονομικό επιτελείο, περιλαμβάνονται οι αλλαγές και το νέο πλαίσιο υποβολής φορολογικών δηλώσεων που θα ισχύσει για το φορολογικό έτος 2024.

Στις 15.10.2024 το οικονομικό επιτελείο, εξειδικεύει περαιτέρω τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ παρουσιάζοντας το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα, αναφέροντας με λεπτομέρειες το νέο σταθερό χρονοδιάγραμμα για τις φορολογικές δηλώσεις.
Συγκεκριμένα η έκπτωση για την εφάπαξ καταβολή του φόρου η οποία θα γίνεται στις 31.7 θα δίνεται τμηματικά εφόσον η δήλωση υποβληθεί σε συγκεκριμένα διαστήματα (στον πρώτο ενάμιση μήνα 4%, για τον επόμενο ενάμιση μήνα 3% και για τον τελευταίο μήνα 2%).
Οι δηλώσεις θα εκκινούν από 15.3.2024 και θα λήγουν 15.7.2024. Θα προβλέπονται επίσης πρόστιμα για την καθυστέρηση των φορέων να αναρτήσουν εγκαίρως τα στοιχεία για την προσυμπλήρωση των δηλώσεων.

Στις 4.11.2024  το φορολογικό νομοσχέδιο που περιέχει το νέο πλαίσιο των φορολογικών δηλώσεων τίθεται σε διαβούλευση

Στις 7.11.2024 το υπ.Οικονομικών σε δελτίο τύπου σχετικά με το φορολογικό νομοσχέδιο παρουσιάζει 13 ερωτήσεις-απαντήσεις

Μια από αυτές αναφέρει : Πώς θα διασφαλίσετε ότι η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα γίνεται κάθε χρόνο εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος;

Και το υπουργείο απαντά :
Για πρώτη φορά θεσπίζεται ένα σαφές και προκαθορισμένο χρονικό πλαίσιο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων το οποίο ήταν πάγιο αίτημα τόσο των πολιτών όσο και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Παράλληλα, το κράτος σταματά να ζητά μόνο από τους πολίτες και ζητά και από τον εαυτό του προκειμένου να είναι συνεπές στις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων μέσω της επιβολής σημαντικό χρηματικών κυρώσεων στα στελέχη των δημοσίων οργανισμών που καθυστερούν να διαβιβάζουν τα στοιχεία στην ΑΑΔΕ που είναι απαραίτητα για την προσυμπλήρωση των δηλώσεων. Με αυτόν τον τρόπο, αντιμετωπίζονται στην πράξη τα ζητήματα με τις εκκρεμότητες, τις εντάσεις και τις παρατάσεις των δηλώσεων, αξιοποιώντας πρωτίστως τις προτάσεις των κατεξοχήν ενδιαφερομένων, δηλαδή του φοροτεχνικού κόσμου. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα γίνεται από 15 Μαρτίου έως και 15 Ιουλίου κάθε έτους, τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα.
Προβλέπονται, επίσης, κίνητρα για τους πολίτες προκειμένου να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή. Ειδικότερα, εισάγεται έκπτωση για όσους καταβάλουν ολόκληρο το ποσό του φόρου εισοδήματος μέχρι την 31ηΙουλίου και εφόσον υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση, ως εξής:
• 4% έκπτωση για όποιον υποβάλλει δήλωση από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου.
• 3% έκπτωση από 1 Μαΐου έως 15 Ιουνίου.
• 2% έκπτωση από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου.
Παράλληλα, θεσπίζονται κυρώσεις στους διοικητές Οργανισμών, στους υπηρεσιακούς γραμματείς του Δημοσίου και τους γενικούς γραμματείς των Δήμων…….

Σχόλιο : Αυτό που δεν μας είπε το υπουργείο είναι ποια είναι η λογική του κινήτρου που δίνεται στον πολίτη της ταχύτερης υποβολής της δήλωσης (όταν η υποβολή δεν αφορά μόνο αυτόν ή τον αφορά σε ελάχιστο βαθμό) όταν η καταβολή του φόρου γίνεται στις 31.7;

Στις 26.11.2024 το φορολογικό νομοσχέδιο κατατίθεται στη Βουλή και βάσει των διατάξεων ο κόμβος δημοσιεύει άρθρο που περιγράφει αναλυτικά το πλαίσιο υποβολής των δηλώσεων και τις κρίσιμες ημερομηνίες :  Το νέο πλαίσιο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων – Οι ημερομηνίες υποβολής και οι προθεσμίες καταβολής των φόρων

Στις 6.12.2024 δημοσιεύεται στο ΦΕΚ ο νόμος πλέον με τις νέες διατάξεις : 5162/2024.

Στις 13.12.2024 (νωρίτερα από ποτέ) δημοσιεύει η ΑΑΔΕ την εγκύκλιο για τις βεβαιώσεις αποδοχών 2024 – Έως 28.2.2025 η υποβολή

Στις 14.12.2024 Δημοσιεύεται η απόφαση με τις λεπτομέρειες  (Α.1181/2024)για την σύσταση του νέου Ηλεκτρονικού Μητρώου Υπόχρεων Υποβολής Ετήσιου Αρχείου Εισοδημάτων (Μητρώο) για την προ-συμπλήρωση και υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων

Στις 17.12.2024 Τίθεται σε λειτουργία το Μητρώο εγγραφής φορέων δημόσιου για αποστολή στοιχείων για τις φορολογικές δηλώσεις.


Σεκάνς τέταρτη :  Νέο πλαίσιο φορολόγησης ελάχιστου εισοδήματος ατομικών επιχειρήσεων

Όσοι θέλουν να δουν πως ξεκίνησε το ελάχιστο (τεκμαρτό) εισόδημα από το 2023 δεν έχουν παρά να διαβάσουν το σχετικό άρθρο του κόμβου : Η τρελή πραγματικότητα που βιώνουν οι επαγγελματίες λογιστές- φοροτεχνικοί

….Συνέχεια από το 2023

Στις 5.1.2024, ο κόμβος επισήμανε τα λάθη και τις ασάφειες που περιείχε στις διατάξεις του ο νόμος 5073/2023,  σχετικά με το ελάχιστο τεκμαρτό καθαρό εισόδημα ατομικών επιχειρήσεων (Επισημάνσεις και σημεία που πρέπει να διευκρινιστούν).

Στις 22.3.2024, κατατέθηκε τροπολογία με την οποία καθορίστηκαν με υ.α. οι ΚΑΔ των ατομικών επιχειρήσεων που δεν αντιστοιχούν σε εμπορική δραστηριότητα (για το ελάχιστο εισόδημα).
Σχόλιο: Το υπ. Οικονομικών αντί να διορθώσει τη διάταξη στο ν. 5073/2023 η οποία όριζε ότι το ελάχιστο εισόδημα θα εφαρμοστεί στις επιχειρήσεις με ΚΑΔ που είναι υπόχρεοι εγγραφής στο ΓΕΜΗ (έχουν εμπορική δραστηριότητα), αποφασίζει να προσθέσει στο νόμο του ΓΕΜΗ διάταξη για τους ΚΑΔ που δεν έχουν εμπορική δραστηριότητα (όλους του υπόλοιπους δηλαδή που δεν είναι υπόχρεοι στο ΓΕΜΗ και έτσι εμμέσως το ελάχιστο εισόδημα να αφορά όλες τις ατομικές επιχειρήσεις.

Η τροπολογία επίσης προέβλεπε  και τη μόνιμη απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος και τους αλιείς με σκάφη έως 12 μέτρα καθώς επίσης και τις δόσεις (8) του φόρου εισοδήματος για το 2023 όπως επίσης και την έκπτωση 3% στην εφάπαξ  πληρωμή φόρου.  Ο νόμος δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. στις 6.4.2024 (ν.5100/2024).

Στις 17.4.2024, δημοσιεύθηκε η απόφαση με τη διαδικασία αμφισβήτησης του ελάχιστου εισοδήματος των ατομικών επιχειρήσεων.

Στις 18.4.2024, δημοσιεύθηκε η απόφαση με του ΚΑΔ που δεν αντιστοιχούν σε άσκηση εμπορικής δραστηριότητας.
Σχόλιο: Αναμένουμε και από τις άλλες υπηρεσίες όταν δημοσιεύουν ΚΑΔ για οποιαδήποτε υποχρέωση να δημοσιεύουν και τους αντίστοιχους ΚΑΔ που δεν έχουν αυτή την υποχρέωση έτσι ώστε να μην υπάρχουν απορίες…

Στις 24.4.2024, δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος Ε.2027/2024 η οποία διευκρινίζει σε ό,τι αφορά το ελάχιστο (τεκμαρτό εισόδημα), πως θα γίνεται η μεταφορά ζημιών για τις ατομικές και και δίνονται κάποιες διευκρινίσεις για ορισμένους ΚΑΔ (καπνοβιομηχανικά, κ.λπ.).

Στις 24.4.2024, δημοσιεύονται οι μέσοι όροι του τζίρου των ατομικών επιχειρήσεων ανά ΚΑΔ για την εφαρμογή του ελάχιστου εισοδήματος.

Στις 21.5.2024, τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα για την αμφισβήτηση του ελάχιστου εισοδήματος των ατομικών επιχειρήσεων.

Στις 23.5.2024, δημοσιεύθηκαν οι οδηγίες για τη χρήση της πλατφόρμας αμφισβήτησης ελάχιστου εισοδήματος

Στις 19.6.2024, ο υπεύθυνος του γραφείου τύπου Όμηρος Τσάπαλος δήλωσε: «Από τον Σεπτέμβριο οι αλλαγές στη φορολογία των ατομικών – Δεν θα δοθεί παράταση στις δηλώσεις».

Στις 3.9.2024 ο Υπουργός οικονομικών σε συνέντευξή του προαναγγείλει αλλαγές στο ελάχιστο εισόδημα και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις λίγο πριν την ΔΕΘ : Κ. Χατζηδάκης: Ποιους φόρους θα μειώσουμε – Το σχέδιο για ελ. επαγγελματίες και Airbnb

Στις  6.9.2024 στα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ και εξειδικεύτηκαν από το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνονται και αλλαγές στο Ελάχιστο εισόδημα

Στις 10.10.2024 η ΑΑΔΕ δίνει διευκρινίσεις  για τον  υπολογισμό ελάχιστου (τεκμαρτού) εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες κυλικείων στα σχολεία. Συγκεκριμένα με Δ.Τ. αναφέρει : Τα χρονικά διαστήματα των 3 και 3,5 μηνών, που προβλέπονται ως χρόνος εξαίρεσης από τον υπολογισμό των τεκμηρίων για τα κυλικεία των γυμνασίων, λυκείων και δημοτικών σχολείων, αντίστοιχα, καθορίστηκαν με βάση τα χρονικά διαστήματα του φορολογικού έτους κατά τα οποία, σύμφωνα με τα σχετικά προεδρικά διατάγματα τα σχολεία είναι κλειστά και δεν διεξάγονται μαθήματα ή εξετάσεις όπως λόγω καλοκαιριού, Χριστουγέννων και Πάσχα.
Συνεπώς, τα τεκμήρια υπολογίζονται με βάση το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο λειτουργούν μέσα στον χρόνο οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Στις 18.10.2024 δημοσιεύονται από τον κόμβο οι μέσοι όροι τζίρου ατομικών επιχειρήσεων ανά ΚΑΔ για το φορολογικό έτος 2024.

Στις 5.12.2024 ο κόμβος δημοσιεύει τις πρώτες ΔΕΔ οι οποίες απορρίπτουν τις προσφυγές για το ελάχιστο (τεκμαρτό) εισόδημα ατομικών επιχειρήσεων.

Στις 6.12.2024 δημοσιεύεται στο ΦΕΚ ο νόμος 5162/2024 με τις αλλαγές που θα ισχύσουν για το Φ.Ε. 2024 σε ότι αφορά το ελάχιστο εισόδημα.

Στις 4.12.2024
βάση του ψηφισθέν νομοσχεδίου o κόμβος δημοσιεύει για το ελάχιστο (τεκμαρτό) εισόδημα, παραδείγματα και συγκρίσεις για το 2024 σε σχέση με το 2023.

Στις 6.12.2024 δημοσιεύεται στο ΦΕΚ ο νόμος 5162/2024 με τις αλλαγές που θα ισχύσουν για το Φ.Ε. 2024 σε ό,τι αφορά στο ελάχιστο εισόδημα.

Στις 27.12.2024  ο κόμβος δημοσιεύει την πρώτη δεκτή προσφυγή για το ελάχιστο (τεκμαρτό) εισόδημα λόγω αντικειμενικών λόγων (λόγοι ανωτέρας βίας)   καθώς επίσης και όλες τις αποφάσεις της ΔΕΔ που έχουν απορρίψει τις προσφυγές των φορολογουμένων :   Οι λόγοι που απορρίπτονται σχεδόν όλες οι προσφυγές για το ελάχιστο (τεκμαρτό) εισόδημα 


Σεκάνς  Πέμπτη: MyData – Κλείδωμα δήλωσης ΦΠΑ – Ηλεκτρονική τιμολόγηση – Λοιπά θέματα ΦΠΑ

Όσοι θέλουν να δουν πως ξεκίνησε το κλείδωμα της δήλωσης ΦΠΑ  δεν έχουν παρά να διαβάσουν το σχετικό άρθρο του κόμβου : Η τρελή πραγματικότητα που βιώνουν οι επαγγελματίες λογιστές- φοροτεχνικοί

….Συνέχεια από το 2023 

Στις 4.1.2024 δημοσιεύθηκε η Εγκύκλιος Ε.2002/2024 με την οποία δόθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με τους συντελεστές ΦΠΑ του φορολογικού νομοσχεδίου και ορίστηκε το τι θα ισχύει σχετικά με την εφαρμογή συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση για τα μη αλκοολούχα ποτά και τον ΚΑΦΕ,όταν αυτά σερβίρονται για  επιτόπια κατανάλωση ή παραδίδονται σε πακέτο.
Σχόλιο: Θα ακολουθούσαν και άλλες διευκρινίσεις στο τέλος του μήνα όπως θα δείτε παρακάτω.

Στις 9.1.2024, η ΑΑΔΕ δημοσιεύει video για το πως γίνεται η διαβίβαση και ο χαρακτηρισμός των εξόδων

Στις 27.1.2024, δημοσιεύθηκε απόφαση Α.1012/2024 με την οποία παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής για ορισμένες δηλώσεις (μεταξύ αυτών και δήλωση ΦΠΑ) καθώς είχε ανακοινωθεί η διακοπή των υπηρεσιών της ΓΓΠΣ.

Η Στατιστική υπηρεσία αφού άλλαξε την ημερομηνία υποβολής της intrastat στις 28.1.2024 (αργία) τελικά αποφάσισε ότι πρέπει να την αλλάξει εκ νέου καινα την θέσει στις 26.1.2024.
Σχόλιο: Η ίδια Στατιστική αρχή διατείνεται ότι ως ανεξάρτητη αρχή δεν ακολουθεί τις παρατάσεις της άλλης ανεξάρτητης αρχής, ακόμα και εάν η ημερομηνία υποβολής της δήλωσης
INTRASTAΤ ακολουθεί την ημερομηνία λήξης της δήλωσης ΦΠΑ όπως ορίζεται σε απόφαση που έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ.

Στις 29.1.2024, δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος Ε.2005/2024 με διευκρινίσεις επί των διευκρινίσεων για την εφαρμογή του ΦΠΑ στην εστίαση. Σχόλιο: Παραθέτουμε το κείμενο το οποίο είναι η επιτομή της απλότητας και το οποίο διευκολύνει αν μη τι άλλο την λειτουργία των σχετικών επιχειρήσεων
:
Στην περίπτωση επιχειρήσεων εστίασης, όπως, για παράδειγμα, τα οβελιστήρια, τα ταχυφαγεία, τα αναψυκτήρια, τα σνακ – μπαρ, που δύνανται να διαθέτουν τρόφιμα, μεταξύ των οποίων και μη αλκοολούχα ποτά, χυμούς και ροφήματα, στους πελάτες τους τόσο για επιτόπια κατανάλωση εντός του καταστήματος όσο και ως «πακέτο», για την εφαρμογή του ορθού συντελεστή ΦΠΑ, θα πρέπει να συνεκτιμάται και η υποκειμενική αντίληψη του εκάστοτε καταναλωτή. Ειδικότερα, όταν ο καταναλωτής επιλέγει να μην επωφεληθεί των υλικών μέσων και του ανθρώπινου δυναμικού που θέτει στη διάθεσή του η επιχείρηση εστιατορίου ή εστίασης, δηλαδή η ύπαρξη τους δεν είναι καθοριστικής σημασίας για τον συγκεκριμένο καταναλωτή, η προμήθεια των τροφίμων ή των ποτών δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι συνοδεύεται από κάποια συναφή υπηρεσία στήριξης και ως εκ τούτου, χαρακτηρίζεται ως παράδοση αγαθών.
Συνεπώς, όταν οι εν λόγω επιχειρήσεις διαθέτουν μη αλκοολούχα ποτά, χυμούς και ροφήματα σε πελάτες οι οποίοι δεν προτίθενται να κάνουν χρήση των συναφών υπηρεσιών στήριξης που διαθέτει η επιχείρηση, θα εφαρμόζεται ο οικείος συντελεστής ΦΠΑ που ισχύει για το αγαθό.
Σημειώνεται ότι η βούληση του εκάστοτε πελάτη δεν αρκεί από μόνη της για να προσδώσει σε μια πράξη τον χαρακτήρα της παράδοσης αγαθού ή της παροχής υπηρεσίας, αλλά θα πρέπει να υλοποιείται και στην πράξη.


Στις 5.2.2024, ο κόμβος δημοσίευσε άρθρο σχετικά με το κλείδωμα ΦΠΑ
Το «κλείδωμα» της δήλωσης ΦΠΑ, ο περιορισμός της έκπτωσης και η Ευρωπαϊκή Οδηγία.

Στις 6.2.2024, με κοινό δελτίο τύπου ΑΑΔΕ και υπ.Οικονομικών ανακοίνωσαν τη διαδικασία κλειδώματος της δήλωσης ΦΠΑ (κανόνες εσόδων, εξόδων, αποκλίσεις, κ.λπ).

Στις 7.2.2024, δημοσιεύθηκε η απόφαση Α.1020/2024 η οποία περιείχε πιο αναλυτικά τα όσα είχαν γίνει γνωστά με το κοινό δελτίο τύπου. Σχόλιο: Η απόφαση δημοσιεύθηκε 22 ημέρες πριν τη λήξη τη υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ μηνός Ιανουαρίου και συνεπώς δόθηκε υπεραρκετός χρόνος και στις επιχειρήσεις, στους λογιστές, αλλά και στις εταιρίες πληροφορικής να ενσωματώσουν τις αλλαγές και τα νέα παραστατικά mydata.

Στις 4.3.2024, η ΑΑΔΕ δημοσίευσε ανακοίνωση με την οποία ενημέρωσε ότι, εφεξής η πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ παρακολουθεί το σύνολο των εξόδων που δηλώνονται προοδευτικά σε όλο το φορολογικό έτος και συγκρίνει το άθροισμα αυτών με το άθροισμα των εξόδων της επιχείρησης που έχουν καταχωρηθεί για το ίδιο χρονικό διάστημα στην πλατφόρμα myDATA.

Στις 20.3.2024, ο διοικητής της ΑΑΔΕ σε ενημερωτική ημερίδα ανακοίνωσε ότι : «την επόμενη εβδομάδα θα τεθεί σε διαβούλευση η απόφαση για την ψηφιακή έκδοση δελτίου αποστολής. Εδωσε επίσης τα στατιστικά της προ-συμπλήρωσης της δήλωσης ΦΠΑ»,

Στις 3.4.2024, δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ δύο νέες αποφάσεις (Α.1048/2024 και Α.1049/2024)  με τις οποίες τροποποιήθηκε η απόφαση Α.1138/2020 για τα myDATA. Η λειτουργία του e-send παίρνει μια ακόμη παράταση μέχρι την 31η.10.2024 και τα σχετικά δεδομένα θα εξακολουθούν να διαβιβάζονται μέσω των προγραμμάτων διαχείρισης επιχειρήσεων (λογιστικό ERP) ή της ειδικής φόρμας καταχώρισης της ΑΑΔΕ και όχι μέσω esend κατευθείαν στην ΑΑΔΕ.
Επίσης προβλέφθηκε
ότι για το χρονικό διάστημα από 1.1.2024 έως την 30.4.2024, τα δεδομένα που αφορούν τον Τύπο παραστατικού «8.2 Τέλος ανθεκτικότητας κλιματικής κρίσης» θα διαβιβαστούν στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA έως 30.6.2024.

Στις 23.4 2024, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο της ΑΑΔΕ για το ψηφιακό δελτίο αποστολής.  Σχόλιο: Η διαβούλευση διήρκεσε έως τις 10.5.2024 και περιείχε μέσα όλο το διάστημα των διακοπών του Πάσχα για να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να στείλουν τις παρατηρήσεις τους στην ΑΑΔΕ.

Στις 30.4.2024, λόγω έκτακτων εργασιών στις υποδομές της ΓΓΠΣΨΔ του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δόθηκε παράταση έως 2.5.2024 στην προθεσμία υποβολής όλων των δηλωτικών υποχρεώσεων, παρακρατούμενων φόρων, φορολογιών κεφαλαίου, ΦΠΑ, τελών και λοιπών έμμεσων φόρων καθώς και για τις προθεσμίες καταβολής βεβαιωμένων οφειλών (Α.1070/2024, Α1071/2024).

Στις 3.5.2024, δημοσιεύθηκε η απόφαση Α.1058/2024 με το νέο έντυπο ΦΠΑ το οποίο ισχύει για συναλλαγές από 1.7.2024. Σχόλιο: Τελικά το έντυπο ενσωματώθηκε στην εφαρμογή και για το ΦΠΑ του Ιουνίου, αλλά και για τις τροποποιητικές δηλώσεις προηγούμενων περιόδων. Μην ρωτάτε γιατί, η διαφήμιση μιας μπύρας έχει την απάντηση…

Στις
8.5.2024,
δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος Ε.2030/2024 με την οποία παρασχέθηκαν διευκρινίσεις και οδηγίες σχετικά με την συμπλήρωση του εντύπου της δήλωσης ΦΠΑ που ορίστηκε με την απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Α.1058/2024.

Στις 20.6.2024, ανακοινώθηκε η μονιμοποίηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε ταξί και την παράδοση καφέ (take away & delivery).

Στις 28.6.2024, δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος Ε.2047/2024 με την οποία δόθηκαν νέες διευκρινίσεις σχετικά με το συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει από 1.7.2024 στη διάθεση καφέ, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων.

Στις 12.7.2024, ανακοινώθηκε από το υπουργείο η σταδιακή μείωση επιτρεπτών ορίων απόκλισης δήλωσης φόρου σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA για τις παρακάτω φορολογικές περιόδους ΦΠΑ.
Από 1.1.2025 δεν θα υπάρχει κανένα όριο απόκλισης. Ακόμη αναρωτιέστε το γιατί; Μα, διότι η πλατφόρμα
myDATA θα δουλέψει άψογα.

Στις 15.7.2024, ανακοινώνονται από την ΑΑΔΕ :  myDATA: Σε λειτουργία νέες εκδόσεις για το myDATA και το timologio. Η νέα έκδοση περιέχει διορθώσεις (1,95 και 2.95 novat) οι οποίες είχαν ανακοινωθεί από το 2023.

Στις 6.8.2024, αμέσως μετά δηλαδή την ολοκλήρωση των δηλώσεων φυσικών προσώπων, δημοσιεύονται οι δύο αποφάσεις για το ψηφιακό δελτίο αποστολής ( Α.1123/2024, και Α.1122/2024)
Το ψηφιακό δελτίο αποστολής θα έχει δύο περιόδους εφαρμογής :
Στην πρώτη περίοδο εφαρμογής εντάσσονται:
• οι επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα πάνω από διακόσιες χιλιάδες ευρώ (200.000 €), καθώς και
• επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως ύψους ακαθαρίστων εσόδων, που δραστηριοποιούνται στους τομείς:
– ενεργειακών προϊόντων (καύσιμα),
– φαρμακευτικών προϊόντων και ιατρικών αναλωσίμων,
– οικοδομικών υλικών,
– παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας ελαιόκαρπου και ελαιόλαδου.
Στην δεύτερη περίοδο εντάσσονται όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις

Στις 3.9.2024 στο νομοσχέδιο για το νέο ψηφιακό τέλος συναλλαγών που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπονται πρόστιμα στους παρόχους για μη διαβίβαση σε myDATA λόγω απώλειας επικοινωνίας και για μη τήρηση δέουσας επιμέλειας – Νέα πρόστιμα για έκδοση στοιχείων από μη εγκεκριμένο η παραποιημένο λογισμικό

Σχόλιο: Τι είναι τα μέτρα δέουσας επιμέλειας των παρόχων; Να εγκαταστήσουν στους πελάτες τους (σε κλάδους που θα υποδείξει η ΑΑΔΕ) δικό τους λογισμικό το οποίο θα επικοινωνεί με τον πάροχο ώστε να έχουν την πλήρη ευθύνη.

Στις  20.9.2024  155.000 επιχειρήσεις έλαβαν email από την ΑΑΔΕ για έκδοση και διαβίβαση ψηφιακών παραστατικών διακίνησης στο myDATA

Σχόλιο : Στην ανακοίνωση φυσικά δεν αμέλησε η ΑΑΔΕ να επισημάνει ότι θα υπάρχουν πρόστιμα :
Περαιτέρω, υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση μη έκδοσης παραστατικών διακίνησης, το πρόστιμο ανέρχεται :
• στα πεντακόσια (500) ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, αν η επιχείρηση τηρεί απλογραφικό λογιστικό σύστημα ή
• στα χίλια (1.000) ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, αν η επιχείρηση τηρεί διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.


Στις 5.10.2024 Κατατέθηκε στη Βουλή ο νέος Κώδικας Φόρου Προστιθέμενης Αξίας ο οποίος δεν έχει καμία ουσιαστική αλλαγή αλλά αναρρύθμιση των άρθρων και μόνο.

Στις 15.10.2024 Δημοσιεύεται ο νέος κώδικας ΦΠΑ ν. 5144/2024

Στις 18.10.2024 o κόμβος στην προσπάθειά του για ενημέρωση διεξάγει  ενημερωτική εκπομπή για το ψηφιακό δελτίο αποστολής

Την 1η.11.2024 Η ΑΑΔΕ ενημερώνει εκ νέου (μετά από νέα καταμέτρηση) ότι : Πάνω από 150.000 emails για έκδοση και διαβίβαση ψηφιακών παραστατικών διακίνησης στο myDATA απέστειλε η ΑΑΔΕ

Στις 22.11.2024 με δελτίο τύπου του υπ.Οικονομικών μαθαίνουμε ότι το ψηφιακό δελτίο αποστολής και το ψηφιακό πελατολόγιο θα εκκινήσουν από τις αρχές του 2025.

Στις 29.11.2024 (δύο ημέρες πριν την εφαρμογή της Α φάσης ) με κοινό δελτίο τύπου του υπ.Οικ και της ΑΑΔΕ δίνεται παράταση για το ψηφιακό δελτίο αποστολής  και μαθαίνουμε επίσης ότι επίκειται δεκαπλασιασμός των προστίμων.

Σχόλιο : Τα πρόστιμα για τη μη έκδοση στοιχείου διακίνησης που ανακοινώθηκαν είναι αν μη τι άλλο εξωπραγματικά και εκτός λογικής:
Συγκεκριμένα τα πρόστιμα πρόκειται να ανέλθουν σε:
• πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για υπόχρεους τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και
• δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για υπόχρεους τήρησης διπλογραφικού συστήματος.

Στις 27.11.2024 δίνονται διευκρινίσεις για την ηλεκτρονική τιμολόγηση στις δημόσιες συμβάσεις (B2G)

Στις 5.12.2024 δημοσιεύεται το άρθρου του συναδέλφου Γιώργος Νικ. Νίνος : Ψηφιακός εκσυγχρονισμός ή φορολογική παράνοια; το οποίο εν ολίγοις περιγράφει την ψηφιακής παράνοια που ζούμε.

Στις 11.12.2024 η ΑΑΔΕ θέτει σε δοκιμαστικό περιβάλλον για τους προγραμματιστές το ψηφιακό πελατολόγιο.

Στις 17.12.2024 μαθαίνουμε από ερώτηση στη Βουλή ότι εντός του 2025 θα δούμε τον δημόσιο δωρεάν πάροχο τιμολόγησης για B2G συναλλαγές

Στις 20.12.2024 η ΑΑΔΕ αναθεωρεί ο επιχειρησιακό της σχέδιο τροποποιούνται στόχοι και προστίθενται νέοι. Μεταξύ αυτών είναι και η αποστολή συμφωνημένων με την ΓΔΗΛΕΔ, επιχειρησιακών απαιτήσεων για τη δημιουργία Μητρώου Παρόχων Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων, μέχρι τις 31/12/2024.
Σχόλιο : Δηλαδή τώρα ξεκινάμε για να μαζέψουμε πληροφορίες σιγά σιγά για να δούμε τι θα χρειαστεί ώστε να γίνουμε πάροχοι ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
 

Στις 20.12.2024 η ΑΑΔΕ στέλνει επιστολή στις επιχειρήσεις για την διασύνδεση esend mydata: Διασύνδεση esend-myDATA: Επιστολή ΑΑΔΕ προς επιχειρήσεις.
Στην επιστολή της η ΑΑΔΕ αφού πρώτα μας ενημερώνει ότι από 1.11.2024 έχει παύσει η υποχρέωσή μας  για την αποστολή λογιστικών εγγραφών εσόδων λιανικής στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA μέσω των προγραμμάτων διαχείρισης επιχειρήσεων (εμπορικό /λογιστικό, ERP). Στην συνέχεια παραθέτει τις επιλογές που έχουμε σε περίπτωση (λέμε τώρα) που δεν συμφωνούμε με τα δεδομένα που το esend στέλνει στη myDATA (Οδηγίες χειρισμού διασύνδεσης esend – myDATA) . Οι επιλογές αυτές μάλιστα θα ορίζονται στην επικείμενη (ακόμα την περιμένουμε) τροποποίηση της Α.1138/2020.

Στις 24.12.2024 τροποποιείται η απόφαση για την υποχρεωτική τιμολόγηση στο δημόσιο και για λοιπές δαπάνες φορέων γενικής κυβέρνησης που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των ν. 4412/2016, 4413/2016 3978/2011 και από 1.1.2025 η υποχρέωση μετατίθεται για 1.6.2025. 

Στις 28.12.2024 επειδή λίγοι κατάλαβαν την ανωτέρω απόφαση για την ηλεκτρονική τιμολόγηση στο δημόσιο, κοινοποιήθηκε μέσω άλλης απόφασης τι ακριβώς αλλάζει με την συγκεκριμένη απόφαση και ποιες ακριβώς περιπτώσεις αφορά.


Σεκάνς έκτη: Εργασιακά – Ασφαλιστικά – Ψηφιακή κάρτα

Όσοι θέλουν να δουν πως ξεκίνησε η ψηφιακή κάρτα και τα άλλα εργασιοασφαλιστικά θέματα δεν έχουν παρά να διαβάσουν το σχετικό άρθρο του κόμβου : Η τρελή πραγματικότητα που βιώνουν οι επαγγελματίες λογιστές- φοροτεχνικοί

….Συνέχεια από το 2023

Στις 10.1.2024, ανακοινώθηκε η δυνατότητα υποβολής αδειών για το 2023 έως την 29.2.2023.

Στις 20.1.2024, τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα για επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας.

Στις 31.1.2024, ανακοινώθηκε ότι η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα ισχύσει από 1.4.2024.

Στις 30.1.2024, το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ με ανακοίνωσή του διευκρίνισε ως προς την ψηφιακή κάρτα, ότι όταν ο κύριος ΚΑΔ εργοδότη στο TAXIS είναι ένας από τους αναφερόμενους στις ανωτέρω επτά κατηγορίες, οι επιχειρήσεις – εργοδότες εντάσσονται στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων τους, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων τους.
Στην ίδια ανακοίνωση το διευκρινίστηκε επίσης ότι δεν υφίσταται διαδικασία απένταξης  για λόγους αλλαγής ΚΑΔ, για τις επιχειρήσεις που, κατά την ημερομηνία έκδοσης της υπουργικής απόφασης,  εμφαίνονταν υπόχρεες ένταξης στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
Σχόλιο: Θα περιμέναμε επίσης από το υπ.Εργασίας να επιβάλει την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας ακόμα και στις επιχειρήσεις που έχουν διακόψει την λειτουργία τους. Αντίστοιχος παραλογισμός συνιστά και η εφαρμογή του ανωτέρου μέτρου.

Στις 31.1.2024, δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος 6/2024 με την οποία καθορίστηκαν οι λεπτομέρειες σχετικά με τη νέα Ηλεκτρονική Υπηρεσία Βεβαίωση Απογραφής Ασφαλισμένου με Τίτλο Κτήσης.

Στις 3.2.2024, δημοσιεύθηκε ο ν. 5085/2024 με τη διάταξη για τον κατώτατο μισθό.

Στις 5.2.2024, δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος 7/2024 του e-ΕΦΚΑ σχετικά με την καταβολή του Πόρου υπέρ e – Ε.Φ.Κ.Α. των απασχολούμενων συνταξιούχων “εξ ιδίου δικαιώματος”, την απεικόνιση του Πόρου στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.) e – Ε.Φ.Κ.Α. Κοινών Επιχειρήσεων και Οικοδομοτεχνικών Έργων και τη χρήση τριψήφιων τύπων αποδοχών για υποβολή της Α.Π.Δ. εργοδοτών Οικοδομοτεχνικών Έργων.

Στις 15.2.2024, δημοσιεύθηκε νέα εγκύκλιος (10/2024) για την καταβολή του πόρου των συνταξιούχων με παραδείγματα και νέες διευκρινίσεις.

Στις 23.2.2024, δημοσιεύθηκε νέα απόφαση για τον πόρο των συνταξιούχων (11/2024) και την απεικόνιση στην ΑΠΔ. Η εγκύκλιος αυτή αφορά όμως όσους απασχολούνται σε Φορέα της Γενικής Κυβέρνησης.

Στις 26.2.2024, τέθηκε σε λειτουργία η εφαρμογή για την υποβολή δήλωσης απασχόληση συνταξιούχων.

Στις 27.2.2024, δημοσιεύθηκαν ερωτήσεις – απαντήσεις για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

Στις 28.2.2024, το ΕΡΓΑΝΗ ανακοίνωσε ότι από 1η Μαΐου θα ισχύσει η δοκιμαστική περίοδος των εφαρμογών του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ
(Δεδομένης της πρώτης εφαρμογής της κάρτας εργασίας στη Βιομηχανία και στο Λιανεμπόριο και δεδομένης της μεταβολής του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο του 2024, η δοκιμαστική περίοδο (trial περιβάλλον) των εφαρμογών του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ για τις επιχειρήσεις θα ξεκινήσει 01/05/2024.)

Στις 2.3.2024, δημοσιεύθηκε η απόφαση για την δήλωση απασχόλησης συνταξιούχων (Δ.15/Δ’/14831) η οποία όμως λειτουργεί ήδη.

Στις 8.3.2024, η υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε διευκολύνσεις για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας η οποία είχε μπλοκάρει αρκετούς ασφαλισμένους ακόμα και για μικροοφειλές.

Στις 22.3.2024, κατατέθηκε νομοσχέδιο με ρύθμιση για χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας μέχρι 100 ευρώ οφειλής. Ο νόμος δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 13.4.2024 (5102/2024)

Στις 22.3.2024, με νέο έγγραφο του υπ.Εργασίας (426839/21-03-2024) τέθηκαν συμπληρωματικές οδηγίες για την απασχόληση συνταξιούχων.

Στις 29.3.2024, ανακοινώθηκε ο κατώτατος μισθός (830 ευρώ από 1η Απριλίου).

Στις 29.3.2024, η υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι τελικά οι κυρώσεις για την ψηφιακή κάρτα στο λιανεμπόριο και τη Βιομηχανία θα ισχύσουν από 1η Ιουλίου (24595/29-3-2024).

Την 1η.4.2024,
δημοσιεύθηκε το επίσημο δελτίο τύπου από το υπ. Εργασίας
για την παράταση των κυρώσεων στην ψηφιακή κάρτα, και η επίσημη αιτιολογία της παράτασης είναι προκειμένου οι επιχειρήσεις των κλάδων αυτών να συγχρονιστούν με την εφαρμογή του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

Στις 15.4.2024, το υπ. εργασίας ανακοίνωσε ότι η προθεσμία υποβολής της μεταβολής του μισθού όσων μισθωτών αμείβονται με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό ή ημερομίσθιο, εκπνέει την 1η.5.2024.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση ανέφερε ότι οι τροποποιήσεις γίνονται εντός του περιβάλλοντος ΕΡΓΑΝΗ Ι και ουδόλως η νομοθετημένη προθεσμία των 30 ημερών που αναφέρεται ανωτέρω επηρεάζεται από την έναρξη εφαρμογής του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ που έχει οριστεί για την 1.7.2024.
Σχόλιο: Οι επιχειρήσεις και οι λογιστές έχουν ένα ξεκάθαρο πλαίσιο εργασίας και γνωρίζουν μέχρι και σήμερα πότε ακριβώς θα ισχύσουν όλες οι αλλαγές στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, ποια έντυπα και από πότε αυτά θα υποβάλλονται.

Στις 19.4.2024, δόθηκαν διευκρινίσεις για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας με οφειλές έως 100€.

Στις 30.4.2024, δόθηκε παράταση υποβολής του εντύπου Ε4 έως 31 Μαΐου.

Στις 29.4.2024 δόθηκε παράταση για την υποβολή του εντύπου Ε11 έως 31 Μαΐου.

Στις 7.6.2024, το υπ. εργασίας ανακοίνωσε πως θα υποβληθούν τα έντυπα του ΕΡΓΑΝΗ (Ε3, Ε5, Ε6 και Ε7) λόγω της αναβάθμισης των εφαρμογών που έλαβε χώρα εκείνες τις ημέρες. Σας ενημερώνουμε ότι από σήμερα, Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024, από ώρα 15:00 έως και τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024 και ώρα 15:00, δεν θα είναι δυνατή η είσοδος χρηστών-εργοδοτών στην πύλη εξυπηρέτησης επιχειρήσεων e-Services του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, λόγω αναγκαίας προγραμματισμένης αναβάθμισης υποδομών

Στις 10.4.2024, το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ανακοίνωσε ότι η  υποβολή των εντύπων Ε4:Τροποποιητικός Αποδοχών και Ε9:Σύμβαση εργασίας μερικής απασχόλησης ή/και εκ περιτροπής εργασίας με ημερομηνία αναφοράς εντός του χρονικού διαστήματος της διακοπής λειτουργίας, θα υποβληθούν εντός μιας ημερολογιακής ημέρας από την επανέναρξη λειτουργίας του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ δηλ. μέχρι την Τετάρτη 12.06.2024 και ώρα 23:59.

Στις 20.6.2024 ανακοινώθηκε από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ότι τίθενται σε λειτουργία 4 νέες διαδικασίες δηλώσεων:
→ Δηλώσεις Απασχόλησης την Έκτη Ημέρα
→ Δήλωση Εξαίρεσης από την Υποχρέωση Προαναγγελίας και της
→ Ψηφιακή Οργάνωση Χρόνου Εργασίας, Μεταβαλλόμενο / Τροποποιούμενο ωράριο (ανά Ημέρα) αλλά απολογιστικά,
→ Υπερωρίες αλλά απολογιστικά, Ε8: Αναγγελία Νόμιμης Υπερωριακής Απασχόλησης (Απολογιστικό).

Στις 20.6.2024, εκδόθηκε εγκύκλιος από το υπ.Εργασίας με διευκρινίσεις για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτα εργασίας στο λιανεμπόριο και τη βιομηχανία

Με την εγκύκλιο δόθηκαν στο πάρα πέντε σημαντικές διευκρινίσεις ΚΑΙ επιπλέον άλλαξε θέση το υπουργείο Εργασίας σχετικά με τους ΚΑΔ.
Συγκεκριμένα
:
“Εφόσον ο κύριος ΚΑΔ εργοδότη/επιχείρησης στο TAXIS ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ στους κλάδους που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, δεν εντάσσεται στον μηχανισμό της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας το σύνολο της επιχείρησης, ακόμα και αν τα υποκαταστήματα έχουν ΚΑΔ που με βάση τις σχετικές ΥΑ εντάσσονται στον Μηχανισμό της Κάρτας Εργασίας.”

“Εφόσον ο κύριος ΚΑΔ εργοδότη/επιχείρησης στο TAXIS ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ στους κλάδους που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, δεν εντάσσεται στον μηχανισμό της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας το σύνολο της επιχείρησης, ακόμα και αν τα υποκαταστήματα έχουν ΚΑΔ που με βάση τις σχετικές ΥΑ εντάσσονται στον Μηχανισμό της Κάρτας Εργασίας.”

Στις 30.6.2024, δημοσιεύθηκε έγγραφο με το οποίο το υπ. Eργασίας καλεί τους επιθεωρητές εργασίας κατά την πρώτη φάση εφαρμογής του μέτρου της ψηφιακής κάρτας στο Λιανεμπόριο και στη Βιομηχανία, που συμπίπτει με τη θερινή τουριστική περίοδο, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, να εξαντλήσουν τον συμβουλευτικό και υποστηρικτικό ρόλο της Επιθεώρησης Εργασίας τόσο προς τους εργοδότες όσο και προς τους εργαζόμενες, προκειμένου η προσαρμογή να πραγματοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σχόλιο: Σύμφωνα με πληροφορίες ο συμβουλευτικός και υποστηρικτικός ρόλος των επιθεωρητών δεν έχει εξαντληθεί ακόμα…

 

Στις 31.7.2024 δημοσιεύονται νέες οδηγίες :  ΕΡΓΑΝΗ: Νέες οδηγίες για δήλωση απασχόλησης έκτης ημέρας, μηχανισμό κάρτας εργασίας κ.ά.

Ο συμβουλευτικός ρόλος της επιθεώρησης εξαντλήθηκε τελικά τον Iουλίο καθώς στις 14.8.2024 το υπουργείο δημοσίευσε :  194 παραβάσεις για ψηφιακή κάρτα εργασίας μόνο τον Ιούλιο

Στις 2.9.2024 δημοσιεύεται η εγκύκλιος 31/2024 του e-ΕΦΚΑ σχετικά με την νέα ηλεκτρονική υπηρεσία τροποποίησης ΑΠΔ για την ασφάλιση των μελών ΔΣ στην οποία ο εργοδότης μπορεί να αναζητήσει/ανακτήσει και να τροποποιήσει συγκεκριμένες εγγραφές της Α.Π.Δ., χρονικής περιόδου από 01.01.2017 – 30.11.2022, που έχουν οριστικοποιηθεί, ενημερώνοντας τον Λογαριασμό Ασφαλισμένου, αποκλειστικά, με την ένδειξη από Α.Π.Δ. και όχι ΑΚ.ΜΕΤ. ή /και Π.Ε.Ε. ή ΤΡΜΔΣ (χαρακτηρίζει τις μεταβολές που θα πραγματοποιηθούν από τον εργοδότη μέσω της νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας)
Σχόλιο : Δηλαδή, με άλλα λόγια, πάλι το Δημόσιο μάς πέταξε το μπαλάκι και ευθαρσώς μάς λέει πως, για να μην υπάρχει συμφόρηση στις υπηρεσίες τους, να κάνουμε εμείς τη δουλειά τους, διορθώνοντας τα λάθη του κράτους. Μα, είναι δυνατόν;

Στις 4.9.2024 το υπουργείο εργασίας ενημερώνει εκ νέου : Ν. Κεραμέως: Πιλοτική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε εστίαση και τουρισμό εντός του Σεπτεμβρίου

Στις 11.9.2024 ξεκινάει η πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας σε τουρισμό και εστίαση

Στις 12.9.2024
δημοσιεύονται νέες ερωτήσεις απαντήσεις για την ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Στις 12.9.2024 δημοσιεύεται η απόφαση του υπ.Εργασίας με τους ΚΑΔ τουρισμού και εστίασης που εντάσσονται στην ψηφιακή κάρτα εργασίας

Στις 11.11.2024 το υπ. Εργασίας ανακοινώνει ότι δρομολογείται η κατάργηση του εντύπου Ε4 και η δυνατότητα διορθώσεων στο έντυπο Ε11.

ΣχόλιοΈχει ακόμα δρόμο η κατάργηση ή μάλλον για την ακρίβεια είναι ήδη στο δρόμο, απλά δεν ξεκαθαρίστηκε σε ποιο δρόμο, στην Εθνική οδό Αθηνών Λαμίας ή στην Παναμερικάνα!

Στις 30.10.2024 δίνεται η καθιερωμένη πλέον παράταση προθεσμίας υποβολής του ετήσιου πίνακα προσωπικού έως την 30η.11.2024

Στις 31.10.2024 το ΥΠΕΚΑ παρουσιάζει το νέο πλαίσιο παρουσίασε το ΥΠΕΚΑ

Στις 7.11.2024 το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό τίθεται σε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο – 12 ερωταπαντήσεις

Στις 11.11.2024 δημοσιεύεται νέος οδηγός για την ψηφιακή κάρτα εργασίας

Στις 21.11.2024 δίνονται νέες διευκρινίσεις από την Επιθεώρηση Εργασίας για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας

Στις 23.11.2024 κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο με το μηχανισμό για την αυτόματη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού

Στις 29.11.2024 δίνεται νέα παράταση υποβολής εντύπου Ε4 έως και τις 06..12.2024

Στις  12.12.2024 μαθαίνουμε ότι το 2025 θα επεκταθεί περαιτέρω η ψηφιακή κάρτα εργασίας:
Πυλώνας δεύτερος: η επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας: Το 2024 ήταν χρονιά-σταθμός για την προστασία των εργαζόμενων σε σχέση με τον πραγματικό χρόνο εργασίας τους και την αμοιβή που δικαιούνται. Τον Μάρτιο του 2025 προχωρούμε σε πλήρη εφαρμογή στον τουρισμό και εστίαση, ενώ θα ακολουθήσει εντός του έτους η πιλοτική εφαρμογή και σε άλλους κλάδους.

Στις 23.12.2024 με εγκύκλιο του ΕΦΚΑ γίνονται γνωστά τα νέα όρια των ημερησίων μισθών και τεκμαρτά ημερομίσθια των ασφαλιστικών κλάσεων του e-ΕΦΚΑ από 01/01/2025

 



Σεκάνς έβδομη: Βραχυχρόνιες μισθώσεις

Στις 12.12.2023, δημοσιεύθηκε ο νόμος 5073/2023 (γνωστό και ως φορολογικό νομοσχέδιο) στο οποίο εκτός των άλλων διατάξεων που παρέθεσα παραπάνω ο νόμος περιείχε διατάξεις για το νέο πλαίσιο που ίσχυσε από 1.1.2024 στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Στις 2.1.2024, δημοσιεύθηκε η απόφαση Α.1217/2023 για το τέλος ανθεκτικότητας το οποίο αντικαθιστά το τέλος διαμονής

Στις 9.1.2023, η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε την νέα εφαρμογή για την υποβολή δήλωσης απόδοσης τελών διαμονής παρεπιδημούντων και επί ακαθαρίστων εσόδων (Α.1209/2023)

Στις 10.1.2024, η ΑΑΔΕ δημοσίευσε ερωτήσεις – απαντήσεις σχετικά με τη δήλωση απόδοσης τέλους διαμονής παρεπιδημούντων και τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων

Στις 26.1.2024, δημοσιεύθηκε ο ΚΑΔ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις οι οποίες ισχύουν από 1.1.2024 (Α.1010/2024).

Στις 5.2.2024, δημοσιεύθηκε Ο ΚΑΔ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις εκτός πλατφορμών  (Α.1018/2024). Δεν γνωρίζουμε γιατί δεν δημοσιεύθηκαν την ίδια ημέρα με τους ΚΑΔ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις εντός πλατφορμών, ίσως όταν είσαι εκτός πλατφόρμας να χρειάζεται παραπάνω χρόνος…

Στις 12.3.2024, ανακοινώθηκε η λειτουργία της πλατφόρμας για την Ψηφιακή η υποβολή της δήλωσης απόδοσης του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση

Στις 12.3.2024, η ΑΑΔΕ επικαιροποίησε τις ερωτήσεις – απαντήσεις σχετικά με τη
δήλωση απόδοσης τέλους διαμονής παρεπιδημούντων και τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων ξεκαθαρίζοντας ότι το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων επιβάλλεται στα φυσικά πρόσωπα με 3 ακίνητα και πάνω (και στα νομικά) και όχι στα φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν με το σύστημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα (κάτω από 3 ακίνητα).
Σχόλιο: Ο νόμος, αλλά και το ίδιο το υπουργείο, άλλα έλεγαν όμως: Το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων αφορά σε όλες τις μισθώσεις που ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 111 του ν. 4446/2016, δηλαδή ανεξαρτήτως πλήθους ακινήτων. Προς επίρρωσιν αυτών, σχετικά με το ζήτημα αυτό, σε σχετικό δελτίο τύπου του υπ. Οικονομικών αναφέρονται και τα εξής (δείτε το εδώ): «Επεκτείνεται το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων, που είναι 0,5% επί των εσόδων, υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο, ανεξαρτήτως πλήθους ακινήτων».

Στις 11.4.2024
, δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος Ε.2024/2024 με την οποία δόθηκαν όλες οι διευκρινίσεις για τις αλλαγές στις βραχυχρόνιες μισθώσεις που ίσχυσαν από 1.1.2024 και προβλέφθηκαν φυσικά οι απαραίτητες παρατάσεις για τις μεταβολές στο μητρώο.

 Στις  6.9.2024 στα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και εξειδικεύτηκαν από το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνονται και αλλαγές στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Στις 16.9.2024 με νέες ανακοινώσεις του ΥΠΕΘΟ γίνονται γνωστά τα νέα ποσά για το τέλος ανθεκτικότητας σε ξενοδοχεία και βραχυχρόνιες μισθώσεις

Στις 26.9.2024 η ΑΑΔΕ δημοσιεύει οδηγό για βραχυχρόνια μίσθωση μετά το ν. 5073/2023 ο οποίος ψηφίστηκε 9 μήνες πριν!

Στις 26.11.2024 κατατέθηκε το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή στο οποίο περιέχονται και οι αλλαγές στην Βραχυχρόνια μίσθωση.

Στις 6.12.2024 δημοσιεύεται στο ΦΕΚ ο νόμος 5162/2024 με τις αλλαγές στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Στις 6.12.2024 άλλο υπουργείο θέτει σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο με νέες ρυθμίσεις για τη Βραχυχρόνια μίσθωση : Οι αυστηρές προδιαγραφές των ακινήτων που μισθώνονται και τα πρόστιμα για τη μη συμμόρφωση σε νέο νομοσχέδιο

Στις 2.1.2025 αναρτήθηκαν και συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις

Σχόλιο : Συνολικά μέσα σε ένα χρόνο εμφανιστήκαν 3 νόμοι οι οποίοι άλλαξαν κατά πολύ το πλαίσιο των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
 


Σεκάνς όγδοη: Ψηφιακό τέλος συναλλαγών

Στις 17.6.2024, ανακοινώθηκε το νέο ψηφιακό Τέλος Συναλλαγών το οποίο θα αντικαταστήσει το χαρτόσημο.

Στις 3.7.2023,
το υπ.Οικονομικών ανακοίνωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγών – Ποιες περιπτώσεις χαρτοσήμου καταργούνται.

Στις 3.9.2024 κατατέθηκε το νομοσχέδιο με το Ψηφιακό τέλος συναλλαγών  : Στη Βουλή το τέλος συναλλαγών με επιπλέον σημαντικές φορολογικές διατάξεις και πρόστιμα

Στις  6.9.2024 ο υφυπουργός Χ.Δήμας ανακοινώνει  ότι δεν θα υπάρχει ψηφιακό τέλος συναλλαγής στα ομολογιακά δάνεια

Στις 13.9.2024 ψηφίζεται στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής του οποίου η έναρξη εφαρμογής αντί 1.1.2025 αλλάζει μέσα στη Βουλή και θα ισχύει για συμβάσεις και πράξεις από την  1η Δεκεμβρίου 2024 . Ο νόμος δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 17.9.2024 (5135/2024).

Στις 8.10.2024 δημοσιεύεται η δήλωση με την οποία θα καταβάλλεται το ΨΗ.ΤΕ.ΣΥ. και ο τρόπος υποβολής της

Στις 2.12.2024 η ΑΑΔΕ και το υπ.Οικονομικών ανακοινώνουν την νέα εφαρμογή για την υποβολή του ψηφιακού τέλους συναλλαγών ενημερώνοντας μας επιπλέον ότι ψηφιοποιούνται πάνω από 85.000 ετήσιες συναλλαγές.

Σχόλιο: Είναι πολύ ελληνικό αυτό που έγινε με το ψηφιακό τέλος συναλλαγών. Καταργήθηκε λέει το τέλος χαρτοσήμου και θα επιβάλλεται ψηφιακό τέλος συναλλαγής. Δηλαδή, αλλάζει το όνομα, καταργούνται και κάποιες λίγες περιπτώσεις, αλλά ο βασικός πυρήνας που αποφέρει και τα μεγαλύτερα έσοδα στο κράτος, παραμένει. Και κάπως έτσι, φτάσαμε στο ψηφιακό τέλος συναλλαγών με τους ιθύνοντες να κομπάζουν δήθεν για τον εκσυχρονισμό και με μάς τους υπόλοιπους να πληρώνουμε και πάλι χαρτόσημο με διαφορετικό όνομα.


Σεκάνς ένατη: Πόθεν έσχες

Στις 5.12.2023, δημοσιεύθηκε ο νόμος 5072/2023 με την υποχρεωτική αποδοχή IRIS (από 1.1.2024) πληρωμών και την παράταση «πόθεν έσχες» έως 30.6.2024.

Στις 11.6.2023 Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου εκδίδει γνωμοδότηση  σχετικά με την έννοια των «διευθυντικών στελεχών» επιχειρήσεων που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις και είναι υπόχρεοι σε υποβολή πόθεν έσχες.

Στις 20.6.2024, κατατέθηκε τροπολογία σε νομοσχέδιο στη Βουλή με την οποία ορίζεται νέα παράταση στην υποβολή του Πόθεν Έσχες έως 31.12.2024

Στις 13.7.2024, κατατέθηκε νέο νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση με σημαντικές αλλαγές στο ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ.

Στις 24.10.2024 δημοσιεύεται η απόφαση σύμφωνα με την οποία η εφαρμογή για την υποβολή πόθεν έσχες θα ανοίξει από 4 Νοεμβρίου
για τις ετήσιες δηλώσεις του 2023 και από 18.11.2024 για τις ετήσιες του 2024 και τις αρχικές με απόκτηση ιδιότητας από 28.2.2023 έως 30.9.2024)

Στις 24.10.2024 Πόθεν έσχες: Υποβολή δήλωσης από αλλοδαπά υπόχρεα φυσικά πρόσωπα χωρίς μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα

Στις 25.10.2024 Πόθεν έσχες: Διαδικασία εξαίρεσης από την υποχρέωση διαβίβασης δεδομένων για χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και πιστωτικά ιδρύματα

Στις 8.11.2024 άνοιξε η πλατφόρμα για υποβολή του πόθεν έσχες 2023 (χρήση 2022) .

Σχόλιο : Η πλατφόρμα καθυστέρησε να ανοίξει 4 ημέρες σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί από την σχετική απόφαση για να είναι πλήρως έτοιμη και να μην παρουσιάζει προβλήματα.
Δυστυχώς τα προβλήματα στην πλατφόρμα ήταν πάρα πολλά και υπήρχε επιπλέον και αδυναμία οριστικοποίησης των δηλώσεων.

Στις 15.11.2024 ανακοινώνεται ότι το σύστημα ΠΟΘΕΝ δεν θα είναι διαθέσιμο το Σάββατο 16/11/2024 μεταξύ 04:00-15:00

Στις 19.11.2024 η ανακοίνωση του πόθεν τροποποιείται και γίνεται γνωστό ότι η πλατφόρμα  (με καθυστέρηση μόνο μιας ημέρας) θα είναι διαθέσιμη και για τις ετήσιες του 2024

Στις 21.11.2024 έχουμε νέα ανακοίνωση και ενημέρωση για τη λειτουργία της πλατφόρμας η οποία αναφέρει :
Σημαντική ενημέρωση:
Η οριστική υποβολή των δηλώσεων δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμη μέχρι να ολοκληρωθεί η αποστολή των δεδομένων από όλους τους Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς και τα Πιστωτικά Ιδρύματα.
Επιλέξετε «Προσωρινή Αποθήκευση» και επανέλθετε για την οριστικοποίηση της.

Σχόλιο : Χρειάστηκαν μόλις 15 ημέρες για να ανακοινωθεί το πρόβλημα της πλατφόρμας...

Στις 29.11.2024 από την ειδική υπηρεσία επιτροπής ελέγχου δίνονται διευκρινίσεις για τις δηλώσεις συζύγων, την απώλεια ιδιότητας υπόχρεου και εκ παραδρομής καταχώρηση στις καταστάσεις.

Στις 10.12.2024 το Οικονομικό επιμελητήριο ζητάει να μετατεθεί για τις 31 Μαρτίου 2025 η προθεσμία υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες

Στις 11.12.2024 με νέα ανακοίνωσή της η πλατφόρμα του Πόθεν έσχες ανακοινώνει ότι είναι πλέον διαθέσιμη  για υποβολή:
– ετήσιων ΔΠΚ του έτους 2023 (χρήση 2022) και του έτους 2024 (χρήση 2023)
– αρχικών δηλώσεων όσων απέκτησαν ιδιότητα υπόχρεου από 28.2.2023 έως και 30.9.2024.
και ενημερώνει εκ νέου ότι η καταληκτική ημερομηνία για υποβολή Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ. είναι η 31.12.2024

Σχόλιο: Προφανώς η ενημέρωση αυτή αφορούσε ότι λύθηκε το πρόβλημα της οριστικής υποβολής της δήλωσης και ότι οι τράπεζες ολοκλήρωσαν την αποστολή των δεδομένων

Στις 13.12.2024 η επιτροπή ελέγχου για τα πολιτικά πρόσωπα ανακοινώνει ότι :
Τα πολιτικά πρόσωπα (άρθρου 4 του ν. 5026/2023)  που έχουν υποβάλει αρχική Δ.Π.Κ. (με απόκτηση ιδιότητας υπόχρεου από την 28η.2.2023) ή ετήσια Δ.Π.Κ. έτους 2023 (χρήση 2022) στην παλαιά εφαρμογή μπορούν να εκπληρώσουν την υποχρέωση για εκ νέου υποβολή αρχικής ή ετήσιας Δ.Π.Κ. στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ν.5026/2023 (νέο σύστημα) ως εξής:
• Για Ετήσιες Δ.Π.Κ. 2023 (χρήση 2022)  γίνεται υποβολή τροποποιητικής Δ.Π.Κ. στο νέο σύστημα
• Για Αρχικές Δ.Π.Κ. που είχαν υποβληθεί στο παλιό σύστημα με απόκτηση ιδιότητας από 28/2/2023, γίνεται υποβολή νέας αρχικής Δ.Π.Κ. στο νέο σύστημα

Στις 18.12.2024 κατατίθεται τροπολογία σε νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή με την οποία δίνεται παράταση δηλώσεων πόθεν έσχες έως 28.2.2025.

Σχόλιο : Η αιτιολογική έκθεση αναφέρει τον λόγο που δόθηκε παράταση και ο οποίος φυσικά δεν ήταν γνωστός στο προηγούμενο διάστημα αλλά εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο: Επειδή λειτουργεί η νέα πλατφόρμα υποβολής Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ. για πρώτη φορά μέσω διαλειτουργικότητας μεγάλου αριθμού φορέων, απαιτείται ο απαραίτητος χρόνος για την εξοικείωση των χρηστών με αυτή. Επιπλέον πρέπει να εξασφαλισθεί ότι δεν θα προκληθούν προβλήματα στο σύστημα από την ταυτόχρονη υποβολή μεγάλου αριθμού αιτήσεων από τους υπόχρεους μέχρι το τέλος του έτους.


 


Σεκάνς Δέκατη: ΕΝΦΙΑ και λοιπές αλλαγές

Στις 19.1.2024, δημοσιεύθηκε η απόφαση Α.1007/2024 με την οποία καθορίζεται τόσο η διαδικασία ένταξης στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 41 του Κώδικα Φ.Π.Α., όσο και η διαδικασία απένταξης αγροτών που ήδη υπάγονται στο ειδικό καθεστώς αγροτών και επιθυμούν την απένταξή τους από αυτό.

Την 1η.2.2024, τέθηκε σε εφαρμογή νέα ψηφιακή εφαρμογή για την υποβολή δήλωσης αποθεμάτων μετάταξης (Α.1017/2024).

Την 1η.2.2024, άνοιξε η εφαρμογή για τις μεταβολές του Ε9 (2025).

Την 1η.2.2024, δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος Ε.2007/2024 με την οποία δίνονται διευκρινίσεις αναφορικά με τον χρόνο απόδοσης των οφειλόμενων τελών χαρτοσήμου πράξεων υπαγόμενων στα τέλη χαρτοσήμου.

Στις 2.2.2024, τέθηκε σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα χορήγησης μείωσης ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένες κατοικίες

Σχόλιο: Τελικά σύμφωνα με τα στατιστικά που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ στις 10.4.2024 το ποσό της μείωσης ΕΝΦΙΑ για τις ασφαλισμένες κατοικίες έφτασε τα 41 περ. εκ ευρώ.

Στις 9.2.2024, δόθηκε παράταση στην υποβολή συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας

Στις 13.2.2024, κατατέθηκε τροπολογία  (νόμος 5087/2024) με την οποία τροποποιήθηκε η προθεσμία υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων.
Συγκεκριμένα τα Ε9 από το 2025 θα υποβάλλονται μέχρι και την 31η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, ενώ ειδικά για το έτος 2024, η δήλωση υποβάλλεται μέχρι και την 8η Μαρτίου 2024. Δόθηκε δηλαδή αρνητική παράταση -22 ημέρες.
Επίσης με την τροπολογία έγιναν και οι αλλαγές στις δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

Στις 22.2.2024, ανακοινώθηκε παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων ασφάλισης κατοικίας για μειωμένο ΕΝΦΙΑ έως την 1η Μαρτίου 2024

Στις 30.3.2024, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση ο νέος ΚΦΔ.
Σχόλιο: Υπενθιμίζουμε ότι ο προηγούμενος ΚΦΔ (ν. 4987/2022)ο οποίος είχε αντικαταστήσει τον αρχικό ΚΦΔ (ν. 4174/2014) είχε δημοσιευθεί στο ΦΕΚ τον Νοέμβριο του 2022 (ΚΦΔ vs ΚΦΕ : 3 – 1).

Στις 5.4.2024, δημοσιεύθηκε η απόφαση με τον τύπο και το περιεχόμενο της δήλωσης ΕΝΦΙΑ 2024.

Στις 7.4.2024, αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2024.

Στις 9.4.2024, κατατέθηκε στη Βουλή ο νέος ΚΦΔ.

Στις 10.4.2024, τέθηκε σε λειτουργία το «Ενιαίο Κεντρικό Μητρώο Εφοδιαστικής Αλυσίδας καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών» (ΕΚΜΕΑ), η νέα ψηφιακή εφαρμογή ηλεκτρονικού μητρώου της ΑΑΔΕ για προϊόντα καπνού.

Στις 15.42024, τέθηκε σε λειτουργία η εφαρμογή για αρχικές τροποποιητικές δηλώσεις Ε9

Στις 19.4.2024, τέθηκε σε λειτουργία  μια ακόμη πλατφόρμα «MyCoast» – Ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες.

Στις 20.4.2024, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νέος ΚΦΔ (Νόμος 5104/2024).

Την 1η.5.2024, άνοιξε η πλατφόρμα
myCAR: Σε λειτουργία η πληρωμή τελών κυκλοφορίας με το μήνα.

Στις 21.5.2024, δόθηκε παράταση για τον ΕΦΑ (έως 31.5.2024).

Στις 2.7.2024, δημοσιεύθηκε η απόφαση σχετικά με την νέα πλατφόρμα e-Ναυλοσύμφωνο και υπόδειγμα ναυλοσύμφωνου

Στις 4.7.2024, δημοσιεύθηκε ο  νόμος 5116/2024 για την ασφάλιση των μεγάλων επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών. Η διάταξη ορίζει ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν συμμορφωθεί (έναντι προστίμων) από 1.1.2025.

Στις 5.9.2024 ανακοινώνεται η θεσμοθετημένη πλέον ετήσια  παράταση διεξαγωγής Γενικών Συνελεύσεων

Στις 5.9.2024 ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ανακοίνωσε νέα μέτρα φορολογικά και ασφαλιστικά : Τα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Στις  6.9.2024 τα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός εξειδικεύονται από το οικονομικό επιτελείο

Στις 12.9.2024
δημοσιεύεται η απόφαση της ΑΑΔΕ με την φορολογική αντιμετώπιση ασφαλιστικών εισφορών ΤΕΑ και ασφαλίστρων ομαδικών συμβολαίων.

Σχόλιο:
Όποιος την κατάλαβε, την κατάλαβε.

Στις 21.9.2024 κατατίθεται στη Βουλή νέο νομοσχέδιο με το οποίο καθίστανται υποχρεωτικά τα στοιχεία επικοινωνίας στη βάση του Εθνικού Μητρώου Επικοινωνίας (Ε.Μ.Επ.) από τους πολίτες – Μέχρι 31.12.2024 η αντίρρηση για την ηλεκτρονική κοινοποίηση εγγράφων

Σχόλιο : Όσοι δεν δηλώσατε αντίρρηση τεκμαίρεται ότι δέχεστε την ηλεκτρονική κοινοποίηση εγγράφων.

Στις 23.9.2024 Φόρος μικρών σκαφών: Επιστολή του Σωματείου ΑΣΠΙΣ προς το ΥΠΕΘΟ και την ΑΑΔΕ

Στις 23.9.2024 Μετά από ερώτηση στη Βουλή και μετά τον σάλο που είχε δημιουργηθεί για την υποχρέωση πληρωμής τέλους 100,00 ευρώ στα μικρά σκάφη ο υπ.Οικονομικών ανακοίνωσε ότι ο φόρος των 100 ευρώ για τα σκάφη αναψυχής με τροπολογία θα μειωθεί στο μισό.

Στις 26.9.2024 ο κόμβος δημοσιεύει : δεν υφίσταται υποχρέωση υποβολής δήλωσης φόρου πλοίων Β’ κατηγορίας στις περιπτώσεις μηδενικού φόρου

Στις 26.9.2024 ανακοινώνεται ότι θα ισχύσει μηδενικός φόρος στα ιδιωτικά πλοία αναψυχής μέχρι 7 μέτρα ενώ στις 27.9.2024 ψηφίστηκε η τροπολογία με τη ρύθμιση αυτή.

Στις 27.9.2024 μια ημέρα μετά δηλαδή μαθαίνουμε ότι με αίτηση του φορολογούμενου θα γίνει η επιστροφή του φόρου που καταβλήθηκε για τα σκάφη έως 7 μέτρα.

Την 1η.10.2024  Δημοσιεύεται και ο νόμος 5140/2024 ο οποίος περιέχει την διάταξη για τα σκάφη  αναψυχής.

Στις 3.10.2024 δημοσιεύεται η Δήλωση αποδοχής πράξεων και μείωσης προστίμων σύμφωνα με το άρθρο 75 του ΚΦΔ

Στις  7.10.2024 δημοσιεύεται στο ΦΕΚ ο νέος νόμος 5142/2024 για το κτηματολόγιο, τη διόρθωση τετραγωνικών, την υποχρέωση καταχώρισης στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας κ.ά.

Στις 11.10.2024 η ΑΑΔΕ εκδίδει ανακοίνωση για την υπόθεση διαφθοράς στην Κέρκυρα

Στις 23.10.2024 μαθαίνουμε μέσω αποφάσεων της ΔΕΔ ότι υπάρχει πλέον αλλαγή της θέσης της διεύθυνσης σχετικά με τα πρόστιμα εκπρόθεσμων δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων και για μικροποσά προς καταβολή.

Στις 24.10.2024 με την απόφαση Α.1152/2024 δημιουργείται νέα ηλεκτρονική εφαρμογή (στο gov.gr) και από 1η Νοεμβρίου η υποβολή συμφωνητικών τεχνικών έργων άνω των 6.000 ευρώ θα υποβάλλεται εκεί.

ΣχόλιοΓια την διευκόλυνση των φορολογούμενων, όσοι είχαν ήδη υποβάλλει συμφωνητικά ανάληψης τεχνικών έργων από εργολάβο ή υπεργολάβο μέσω αιτημάτων και τα οποία δεν έχουν ολοκληρωθεί αλλά είναι σε εκκρεμότητα, θα πρέπει να τα αναρτήσουν εκ νέου στην εφαρμογή εντός τριών (3) μηνών από την ειδοποίηση που θα λάβουν. Σε αντίθετη περίπτωση (και προς διευκόλυνσή τους) θα επιβληθούν κυρώσεις.

Στις 25.10.2024 η ΑΑΔΕ ανακοινώνει ότι : Ενοποιείται η χωρική αρμοδιότητα των Ελεγκτικών Κέντρων Αττικής και Θεσσαλονίκης από 1/1/2025

Στις 29.10.2024 η ΑΑΔΕ εγκαινιάζει το νέο πρότυπο κτιριακό συγκρότημα των Κεντρικών Υπηρεσιών

Στις 31.10.2024 ανακοινώνεται ότι από 4.11.2024 η διακοπή εργασιών για επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα γίνεται πλέον ψηφιακά.

Την 1η.11.2024  Τίθεται σε λειτουργία η  ψηφιακή εφαρμογή για την υποβολή των συμφωνητικών ανάληψης τεχνικών έργων

Σχόλιο: Τα σχόλιά μας τέθηκαν στο άρθρο μας με τίτλο : Ψηφιακά συμφωνητικά εργολαβικών και απαρχαιωμένες διατάξεις

Στις 2.11.2024 δημοσιεύθηκε η απόφαση Α.1157/2024 με την νέα διαδικασία διακοπής εργασιών επιχείρησης η οποία θα γίνεται πλέον ψηφιακά.

Στις 4.11.2024 η ΑΑΔΕ ανακοινώνει ότι είναι διαθέσιμα τα τέλη κυκλοφορίας 2025

Στις 6.11.2024 με απόφαση της ΑΑΔΕ τροποποιείται η ΠΟΛ.1167/2015 απόφαση, αναφορικά με το όριο των εξαγωγών στο Ειδικό Διπλότυπο Δελτίο Απαλλαγής από το ΦΠΑ (Ε.Δ.Δ.Α.), ώστε στον υπολογισμό του ορίου που προβλέπει η απόφαση αυτή να προσμετρώνται η αξία εξαγωγών αγαθών που έχουν παραδοθεί στο εσωτερικό της χώρας για τις οποίες η διασάφηση εξαγωγής υποβάλλεται σε τελωνείο άλλου κράτους μέλους και οι εξαγωγές που πραγματοποιούνται μέσω του Φορέα Παροχής Καθολικής Υπηρεσίας, μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς με στόχο την ίση μεταχείριση και την τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου και η Α.1158/2022 απόφαση, ώστε να αναδιατυπωθεί ανάλογα και το έντυπο «ΦΠΑ 303 Αίτηση έγκρισης απαλλαγής από το ΦΠΑ με χρήση Ειδικού Διπλότυπου Δελτίου Απαλλαγής και χορήγησης ορίου απαλλαγής».

Στις 6.11.2024
ο υπ Οικονομικών προαναγγείλει ότι θα έχουμε σύντομα νέο θεσμικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα.

Στις 7.11.2024  με δελτίο τύπου της ΑΑΔΕ μαθαίνουμε ότι μέσα σε δύο ημέρες έχουν υποβληθεί 1.450 ψηφιακές διακοπές εργασιών στην νέα εφαρμογή και ότι μειώνονται τα εκκρεμή αιτήματα.

Στις 11.11.2024 η ΑΑΔΕ προχωρά σε αυτόματη απόδοση ΑΦΜ σε 700.000 ανήλικους σταδιακά.

Στις 12.11.2024 με δελτίο τύπου μαθαίνουμε ότι από 15.11.2024 θα γίνεται ψηφιακά η ακινησία οχημάτων λόγω κλοπής κ.λπ. καθώς και θανάτου του ιδιοκτήτη

Στις 12.11.2024 λόγω αποριών που είχαν δημιουργηθεί με την νέα διαδικασία ψηφιακής διακοπής εργασιών το ΓΕΜΗ διευκρινίζει τι ισχύει για τις υποχρεώσεις δημοσιότητας υπόχρεων εγγραφής που πρόκειται να αιτηθούν διακοπή εργασιών

Στις 13.11.2024  δημοσιεύεται η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης

Στις 14.11.2024 τίθεται σε λειτουργία η σχετική πλατφόρμα για τις αιτήσεις που αφορούν τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Στις 15.11.2024 τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπ.Ανάπτυξης με αλλαγές σε ΕΛΠ, Α.Ε. και ΓΕΜΗ – και αλλαγές στα κριτήρια μεγέθους οντοτήτων αλλά και με διατάξεις σχετικά με τις εκθέσεις βιωσιμότητας. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης τα νέα πρόστιμα για τους υπόχρεους εγγραφής στο ΓΕΜΗ.

Στις 27.11.2024 δημοσιεύεται η απόφαση με τον χαρακτηρισμό πλοίων ως παραδοσιακών

Στις 3.12.2024  κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στα κριτήρια μεγέθους οντοτήτων ΕΛΠ και την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας.

Στις 15.10.2024 κατά την παρουσίαση των μέτρων του φορολογικού νομοσχεδίου ανακοινώνεται επίσης ότι θα ισχύσει αφορολόγητο έως 300 ευρώ για τα φιλοδωρήματα.

Στις 11.12.2024 μαθαίνουμε από το υπ.Οικονομικών ότι θα έχουμε παρέμβαση του Πρωθυπουργού για τις τραπεζικές προμήθειες

Στις 11.12.2024 δίνεται παράταση στην υποβολή εργολαβικών συμφωνητικών γιατί κάτι δεν πήγε καλά στον σχεδιασμό της πλατφόρμας : Παράταση υποβολής συμφωνητικών ανάληψης τεχνικών έργων

Στις 16.12.2024 δημοσιεύεται ο νέος νόμος 5164/2024 με τις αλλαγές στα μεγέθη οντοτήτων ΕΛΠ και την έκθεση βιωσιμότητας – Ταυτόχρονα ο κόμβος δημοσιεύει αναλυτικό άρθρο για τα νέα κριτήρια μεγέθους οντοτήτων ΕΛΠ από το 2024 και εφεξής

Στις 16.12.2024
εξειδικεύονται τα μέτρα για την μείωση τραπεζικών προμηθειών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την Κυριακή 15.12.2024 και μαθαίνουμε επίσης ότι η μείωση των προμηθειών δεν αφορά νομικά πρόσωπα.

Στις 18.12.2024
τα ανωτέρω μέτρα για τις προμήθειες των τραπεζών κατατίθενται με τροπολογία.

Στις  18.12.2024
η Ευρωπαϊκή επιτροπή δημοσιεύει την έκθεσή της για το κενό ΦΠΑ (vat gap) και η Ελλάδα παρουσιάζει περαιτέρω μείωση για το 2022 – Η ΑΑΔΕ εκδίδει σχετική ανακοίνωση αμέσως μετά :  Σημαντική μείωση του κενού ΦΠΑ στην Ελλάδα

Στις 27.12.2024
με νέο Δελτίο τύπου μαθαίνουμε ότι από τις 30/12 η διαδικασία αποδοχής πράξεων στο πλαίσιο φορολογικού ελέγχου θα γίνεται ψηφιακά πλέον

Στις 27.12.2024 Το υπ.Οικονομικών υπενθυμίζει ότι δεν θα δοθεί παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας :  Τέλη κυκλοφορίας: Έως 31/12 η εμπρόθεσμη πληρωμή


Σεκάνς ενδέκατη: Το δημόσιο αναβαθμίζεται

Το δημόσιο αναβαθμίζεται συνεχώς – Ο συνεχής ψηφιακός μετασχηματισμός απαιτεί και συνεχείς αναβαθμίσεις των εφαρμογών του δημοσίου. Κάπως έτσι κύλισαν οι αναβαθμίσεις της χρονιάς, οι οποίες μας άφησαν λίγο χρόνο για να ασχοληθούμε με άλλα πράγματα:

Στις 29.01.2024  Πόθεν έσχες: Μη διαθέσιμες οι εκτυπώσεις στην εφαρμογή μέχρι Τρίτη, 30.01 και ώρα 15:00

Στις 03.01.2024  ΑΑΔΕ: Μη διαθεσιμότητα αποδεικτικού ενημερότητας από 14:30 έως 15:00

Στις 30.01.2024  ICISNET: Εκτός λειτουργίας την Πέμπτη 1/2, 07:00-09:00, λόγω αναβάθμισης

Στις 10.01.2024 myPROPERTY: Εκτός λειτουργίας 14:00-16:30 λόγω αναβάθμισης

Στις 12.02.2024  ICISNET: Εκτός λειτουργίας την Τρίτη 13/02 από 07:00 έως 09:00 λόγω αναβάθμισης

Στις 05.02.2024  ΦΠΑ: Προσωρινά μη διαθέσιμη η εφαρμογή από 1/2 έως 6/2

Στις 29.03.2024  Μη διαθέσιμες οι υπηρεσίες e-ΕΦΚΑ την Κυριακή, 31 Μαρτίου, από 08:00 έως και 20:00

Στις 13.03.2024  ΕΡΓΑΝΗ: Ανακοίνωση μη διαθεσιμότητας υπηρεσιών

Στις 11.03.2024 Αποδεικτικό ενημερότητας – Μη διαθέσιμη η υπηρεσία 15:00 με 17:00

Στις 06.03.2024 e-ΕΦΚΑ: Προσωρινή μη διαθεσιμότητα ιστότοπου και ηλεκτρονικών υπηρεσιών σήμερα για περίπου 30 λεπτά

Στις 29.03.2024 Μη διαθέσιμες οι υπηρεσίες e-ΕΦΚΑ την Κυριακή, 31 Μαρτίου, από 08:00 έως και 20:00

Στις 23.03.2024 myAADE: Προσωρινά εκτός λειτουργίας λόγω τεχνικού προβλήματος της ΓΓΠΣΨΔ

Στις 15.03.2024 Εκτός λειτουργίας 14:00-15:00 οι εφαρμογές για ΦΠΑ, ενημερότητα και ρυθμίσεις

Στις 06.03.2024 Εκτός λειτουργίας οι υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας το Σάββατο 9/3 και ώρες 9:00-18:00

Στις 30.04.2024 Εκτός λειτουργίας Taxisnet, υπηρεσίες ΑΑΔΕ και ΓΓΠΣΔΔ κ.ά. σήμερα έως 16:30

Στις 12.04.2024 Εκτός λειτουργίας Ε9-ΕΝΦΙΑ την Δευτέρα, 15/04 8.00 με 12.00

Στις 02.04.2024 myDATA: Εκτός λειτουργίας αύριο, 7:30 έως 8:00 η ειδική φόρμα καταχώρισης και το συνοπτικό βιβλίο

Στις 03.04.2024 Μη διαθέσιμες οι υπηρεσίες e-ΕΦΚΑ την Πέμπτη 4 Απριλίου, από 07:00 π.μ. και για περίπου 30 λεπτά

Την 1η.04.2024 ΕΡΓΑΝΗ: Ανακοίνωση μη διαθεσιμότητας υπηρεσιών

Την 29η.04.2024 ΕΡΓΑΝΗ: Ανακοίνωση μη διαθεσιμότητας υπηρεσιών

Στις  24.05.2024 Μη διαθέσιμη η εφαρμογή Ε9/ΕΝΦΙΑ από σήμερα 19:00 έως και Σάββατο, 08:00

Στις  16.05.2024 ΕΡΓΑΝΗ: Ανακοίνωση μη διαθεσιμότητας υπηρεσιών

Στις  17.06.2024 Μη διαθέσιμο το Icisnet την Τετάρτη, 19 Ιουνίου και ώρες 7:00-9:00 λόγω αναβάθμισης

Στις  10.06.2024 ΕΡΓΑΝΗ: Υποβολή εντύπων Ε4 και Ε9 λόγω διακοπής λειτουργίας

Στις  10.06.2024 myAADE: Εκτός λειτουργίας η εφαρμογή «Ο Λογαριασμός μου» από 16:30 σήμερα έως 7:00 αύριο

Στις  06.06.2024 Εκτός λειτουργίας οι υπηρεσίες e-ΕΦΚΑ από Παρασκευή 07/06 ώρα 15:00 έως και Δευτέρα, 10/06 και ώρα 15:00

Στις  04.06.2024 ΤΕΚΑ: Εκτός λειτουργίας οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες από 7 έως 10 Ιουνίου

Στις  07.06.2024 ΕΡΓΑΝΗ: Μη διαθέσιμη η είσοδος χρηστών-εργοδοτών στην πύλη εξυπηρέτησης επιχειρήσεων eServices για το διάστημα που δεν είναι διαθέσιμες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΠΣ ΕΦΚΑ

Στις  13.06.2024 ΑΑΔΕ – Πέμπτη 13/6, από τις 16:00 έως 00:00 δεν θα είναι διαθέσιμες οι εφαρμογές Φόρου Εισοδήματος ΦΠ, ΝΠ, Πλοίων Α’ Κατηγορίας, ΕΦΑ, ΦΠΑ, εισφοράς συναλλάγματος, απόδοσης παρακρατούμενων φόρων, λοιπών και έμμεσων φόρων

Στις  04.07.2024 e-ΕΦΚΑ: Προσωρινή μη διαθεσιμότητα ηλεκτρονικών υπηρεσιών από την Παρασκευή 05/07 έως την Κυριακή 07/07

Στις  02.07.2024 Μη διαθέσιμη η εφαρμογή υποβολής δηλώσεων φυσικών προσώπων 11:30-12:30

Την 1η.07.2024 Μη διαθέσιμη η υπηρεσία ΦΠΑ σήμερα, από 15:00 έως 17:00, για λόγους αναβάθμισης

Στις  02 .07.2024 ICISNET: Εκτός λειτουργίας αύριο Τετάρτη 03/07 από 07:00 έως 09:00 λόγω αναβάθμισης

Στις  30.07.2024 myAADE: Εκτός λειτουργίας σήμερα 15:15 με 16:15 ΦΠΑ, εισόδημα ΝΠ, άλλοι φόροι και παρακρατούμενοι

Στις  26.07.2024  ICISnet: Προσωρινά εκτός λειτουργίας

Στις  10.07.2024 Εκτός λειτουργίας myDATA, timologio και ηλεκτρονικά βιβλία στις 11/7, από 7:30 έως 8:30

Την 01.08.2024 Icisnet: Μη διαθεσιμότητα τη Δευτέρα 05/08 από 15:00 έως 19:00 λόγω αναβάθμισης

Στις 05.09.2024 ΔΥΠΑ: Διακοπή λειτουργίας ηλεκτρονικών υπηρεσιών στις 14 και 15/09 από τις 10:00 έως τις 16:00

Στις 11.09.2024 Εκτός λειτουργίας «Ο Λογαριασμός μου-myAADE» από 12/9 15:30 έως 13/9 7:00

Στις 13.09.2024 e-ΕΦΚΑ: Μη διαθέσιμες οι υπηρεσίες την Τετάρτη, 18/09 από 17:00 έως 20:00

Στις 17.09.2024 ΕΡΓΑΝΗ: Μη διαθεσιμότητα υπηρεσιών αύριο, 18/09 από 17:00 έως 20:00

Στις 19.09.2024 Εκτός λειτουργίας υπηρεσίες e-ΕΦΚΑ από Παρασκευή 27/09 ώρα 15:00 έως και Κυριακή, 29/09 και ώρα 15:00

Στις 26.9.2024 ΔΥΠΑ: Εκτός λειτουργίας η αίτηση Ειδικής Παροχής Προστασίας Μητρότητας από 27.09 και ώρα 22:00 έως 30.09

Στις 03.10.2024 ΑΑΔΕ: Μη διαθεσιμότητα icisnet αύριο 04/10 από 07:00 έως 08:00 λόγω αναβάθμισης

Στις 15.10.2024 e-ΕΦΚΑ: Προσωρινή μη διαθέσιμη η υπηρεσία «Αποδεικτικό Ασφαλιστικής Ενημερότητας Μη Μισθωτών, για ασφαλισμένους με Ιστορικό Ασφάλισης στον πρώην ΟΑΕΕ»

Στις 16.10.2024 Μη διαθεσιμότητα υπηρεσιών TAXISnet, ΑΑΔΕ, ΓΓΠΣΔΔ κ.ά. – Το χρονοδιάγραμμα των διακοπών

Στις 16.10.2024 ΑΑΔΕ – Ψηφιακές υπηρεσίες: Μη διαθέσιμες από 18/10, 22:00 έως και 19/10, 03:00

Στις 18.10.2024 ΕΡΓΑΝΗ: Ανακοίνωση για μη διαθεσιμότητα υπηρεσιών

Στις 23.10.2024 Εκτός λειτουργίας η υποβολή ΑΠΔ από Παρασκευή 1η Νοεμβρίου και ώρα 15:00 έως και Δευτέρα 11 Νοεμβρίου ώρα 15:00

Στις 29.10.2024 Περιορισμένη διαθεσιμότητα των Φορολογικών Υπηρεσιών Αττικής και μη διαθεσιμότητα τηλεφωνικού κέντρου ΚΕΒΕΙΣ, ΚΕΦΟΚ, ΚΕΦΟΔΕ Αττικής αύριο 30/10

Στις 29.10.2024 ΑΑΔΕ: Μη διαθεσιμότητα Icisnet αύριο 30/10 από 07:00 έως 09:00 λόγω αναβάθμισης

Στις 31.10.2024 Προσωρινή μη διαθεσιμότητα ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ την Κυριακή, από ώρα 8.30 πμ έως 3:00 μμ

Στις 4 .11.2024 myAADE – Μητρώο και επικοινωνία: Προσωρινά μη διαθέσιμη λόγω αναβάθμισης

Στις 12.11.2024 Μη διαθεσιμότητα ΓΓΠΣΨΔ και υπηρεσιών ΑΑΔΕ το Σάββατο από 04:00 έως και 15:00

Στις 14.11.2024 ΕΡΓΑΝΗ: Μη διαθεσιμότητα ηλεκτρονικών υπηρεσιών στις 16 και 23/11 από 05:00 έως 15:00

Στις 14.11.2024 Μη διαθεσιμότητα ηλεκτρονικών υπηρεσιών e-ΕΦΚΑ και Επιθεώρησης Εργασίας το Σάββατο 16/11 από 05:00 έως 15:00

Στις 16.11.2024 Ανακοίνωση για τη μη διαθεσιμότητα των υποδομών Ιδιωτικού Υπολογιστικού Νέφους Βάσεων Δεδομένων της ΓΓΠΣΨΔ

Στις 28.11.2024 ΕΡΓΑΝΗ: Ανακοίνωση για μη διαθεσιμότητα υπηρεσιών

Στις 4.12.2024 IRIS: Επέκταση ορίου συναλλαγών στα 1.000 ευρώ

Στις 6.12.2024  Μη διαθεσιμότητα υπηρεσιών TAXISnet, ΑΑΔΕ, ΓΓΠΣΔΔ, ΕΡΓΑΝΗ, e-ΕΦΚΑ κ.ά. από αύριο Σάββατο και ώρα 23:00 έως και Κυριακή, ώρα 09:00

Στις 11.12.2024  Εκτός λειτουργίας οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες e-ΕΦΚΑ από Τρίτη 17/12 ώρα 17:00 έως Τετάρτη 18/12 ώρα 06:00

Στις 12.12.2024  Εκτός λειτουργίας Taxisnet, υπηρεσίες ΑΑΔΕ, e-ΕΦΚΑ κ.ά. εκτάκτως από Σάββατο ώρα 23:00 έως και Κυριακή και ώρα 09:00

Στις 13.12.2024 ΕΡΓΑΝΗ: Ανακοινώσεις για τις επικείμενες διακοπές λειτουργίας

Στις 16.12.2024 το ΕΡΓΑΝΗ αλλάζει γνώμη : ΕΡΓΑΝΗ: Αναβάλλονται οι προγραμματισμένες εργασίες – Διαθέσιμες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες

Στις 19.12.2024 Εκτός λειτουργίας ΕΡΓΑΝΗ και e-ΕΦΚΑ για μία ώρα την Παρασκευή, από 10:00 έως 11:00

Στις 19.12.2024 ΑΑΔΕ: Μη διαθεσιμότητα ΦΠΑ την Παρασκευή 20/12 από 07:00 έως 08:00 λόγω αναβάθμισης

Στις 23.12.2024 ανακοινώνεται Ολιγόωρη μη διαθεσιμότητα εφαρμογών myDATA την Δευτέρα 23/12/2024

Σύντομος επίλογος

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, εντός του 2024  έχουν δημοσιευθεί μόνο 1476 (εκτός αποφάσεων ΔΕΔ και ΣτΕ)  αποφάσεις και 50 νόμοι! Πραγματικά ζούμε ιλαροτραγικές καταστάσεις.

Κι εδώ, αλλάζοντας λίγο τόνο πρέπει να σημειώσουμε ότι ο προβληματισμός, είναι η απαραίτητη διεργασία μέσω της οποίας οδηγούμαστε στη λήψη σωστών ή συχνά ρηξικέλευθων αποφάσεων που αναταράσσουν τα λιμνάζοντα ύδατα του μυαλού μας. Επιπροσθέτως, μέσω αυτής της αλληλουχίας σκέψεων και προβληματισμού αλλάζουμε συχνά στάση και άποψη για πολλά ζητήματα που μας απασχολούν γενικότερα στη ζωή μας. 

Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο χώρος μας απαρτίζεται από έντονα σκεπτόμενους και ταυτόχρονα συναισθηματικούς ανθρώπους. Γιατί όμως δείχνουμε πολλές φορές ένα άλλο, ψυχρό, κακό θα λέγαμε, πρόσωπο προς τα έξω; Έχουμε φτάσει στο συμπέρασμα ότι λόγω της φύσης της εργασίας μας, του άγχους, της πίεσης που δημιουργούν οι ασφυκτικές προθεσμίες, αλλά και της αβεβαιότητας -όσον αφορά στο φορολογικό γίγνεσθαι της χώρας που έχει φυσικά επιπτώσεις και στα επαγγελματικά δρώμενα-, αλλοιώνεται αρκετά η διάθεσή μας, αλλά και η εικόνα που δείχνουμε προς τους άλλους, αφού συνήθως γινόμαστε έρμαια όλης αυτής της τραγελαφικής κατάστασης και παρασυρόμαστε στη δίνη των αντιπαραθέσεων, των διαξιφισμών, της έντασης ή των φιλονικιών. Λησμονούμε όμως πως αυτό που προέχει είναι η διατήρηση της ψυχικής μας ηρεμίας, αλλά και η καλλιέργεια, η βελτίωση και η εξύψωση του αισθήματος της επαγγελματικής αλληλεγγύης, έτσι ώστε να έχουμε ως επαγγελματίες μια αγαστή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, αλλά για να έχει και το επάγγελμά μας το μέλλον που του αρμόζει.

Να έχετε όλοι μια ΚΑΛΗ και λίγοτερο τρελή χρονιά.
 

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο αναπαραγωγή του ως άνω κειμένου, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, αρκεί να μνημονεύεται η πηγή.

________

* Σεκάνς: Μια σκηνή ή συνήθως μια σειρά από σκηνές σε κινηματογραφικό ή τηλεοπτικό έργο που εισάγουν μια θεματική ενότητα.

Πηγή