Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven
Στις ευρωπαικές αγορές σήμερα μεταδόθηκαν οι χρηματιστηριακές πιέσεις και οι έντονες ρευστοποιήσεις. Μία κίνηση που φαίνεται ότι μάλλον την χρειάζονταν οι ευρωπαικές αγορές που κινούνταν με παράλογη (άνευ εισαγωγικών) ανοδική φορά. Στον αντίποδα, μετά χθεσινό διορθωτικό ξέσπασμα, οι αμερικανικές αγορές ανέκαμπταν κατά την έναρξη των συνεδριάσεων. Λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones αυξάνονταν κατά 0,5%, ο S&P 500 κατά 0,48% και ο τεχνολογικός Nasdaq κατά 0,54%. Στις ευρωπαικές αγορές, η πτώση εκείνη την στιγμή ήταν εντονότερη. Ο γερμανικός DAX υποχωρούσε κατά -1,39%, ο γαλλικός CAC -1,32%, ο ιταλικός MIB -1,81% και ο Eurostoxx 50 κατά -1,69%.
Ελληνικό Χρηματιστήριο: Απορρόφησε τις πιέσεις και γύρισε θετικό προς το τέλος της συνεδρίασης
Οι τράπεζες βρέθηκαν από το -1% στο 0,62% αναχαιτίζοντας την πτώση
Για το ελληνικό χρηματιστήριο, λειτούργησε θετικά το γεγονός ότι οι δεικτοβαρείς μετοχές του εμφάνισαν αγοραστές προς το τέλος της συνεδρίασης ενώ για τις μικρότερες κεφαλαιοποίησης ενεργοποιήθηκαν και αγορές από βασικούς μετόχους και από market making (ειδικούς διαπραγματευτές).
Αν και ξεκίνησε πτωτικά το ελληνικό χρηματιστήριο (Γ.Δ) με έντονες ρευστοποιήσεις στις τράπεζες (είχε ξεπεράσει το -1% ο κλαδικός δείκτης) σταδιακά ενεργοποιήθηκαν εγχώρια χαρτοφυλάκια στις τράπεζες (που είχαν περάσει σε άνοδο) και αφενός ο Γενικός Δείκτης ισορρόπησε ενώ προς το τέλος της συνεδρίασης πέρασε σε θετική μεταβολή. Στο τέλος της συνεδρίασης διαμορφώθηκε στο υψηλό ημέρα στις 1456,28 μονάδες με οριακή άνοδο (0,04%). Όπως αναφέραμε, ο τραπεζικός κλάδος ήταν αυτός που πέρασε από την έντονη πτώση σε άνοδο και άλλαξε την τάση του Γ.Δ. Επί της ουσίας όμως το ισοζύγιο ανοδικών / πτωτικών μετοχών ήταν αρνητικό με 38 μετοχές να κλείνουν θετικές και 62 να κλείνουν αρνητικά.
Τράπεζες, OTE και Τιτάνας οι κινητήριες δυνάμεις της ανόδου
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 0,09%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap είχε σταθεροποιητική κίνηση. Ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με μεταβολή 0,62%. Από τις συστημικές τράπεζες άνοδο είχαμε σε Εurobank, ΕΤΕ και Πειραιώς. Στα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισε η πολύ δυνατή πορεία της μετοχής του ΟΤΕ, ο Τιτάνας που οδεύει σε νέα υψηλά στα 40 ευρώ, ο ΑΔΜΗΕ που έχει καταγράψει ένα μικρό ράλι το τελευταίο διάστημα, η Jumbο, ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ. Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν η ΕΤΕ, η Eurobank, η Πειραιώς, η Alpha Bank, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ και ο Μυτιληναίος.