Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven
Το ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε την προηγούμενη εβδομάδα να δείξει μεγάλη αντοχή στις διορθωτικές κινήσεις που εκπορεύονταν από το εξωτερικό (κυρίως από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ) από τη FITCH και προκάλεσαν ντόμινο ρευστοποιήσεων και αύξηση ανησυχιών μεσοβδόμαδα. Όμως ούτε αυτές οι διορθωτικές κινήσεις στις ξένες αγορές επηρέασαν έντονα το ελληνικό χρηματιστήριο. Την Τετάρτη, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε προς τις 1.280 μονάδες όπου βρήκε στήριξη και μετά κινήθηκε ενδοσυνεδριακά έντονα ανοδικά και επέστρεψε πάνω από τις 1.300 μονάδες, εδραιώνοντας τα επίπεδα στήριξης της αγοράς. Την Πέμπτη, όταν όλες οι ευρωπαϊκές αγορές διόρθωναν, το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε και πάλι ανοδικά προς τις 1.314 μονάδες ενώ στο τέλος της εβδομάδας, την Παρασκευή, η αποκατάσταση της ηρεμίας στις ευρωπαϊκές αγορές βοήθησε στην άνοδο του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1.320 μονάδες. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, υποχώρησε η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών.
Εταιρικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου και -προσεχώς- η επενδυτική βαθμίδα δίνουν ελπίδες ανόδου
Η ελληνική αγορά προς το παρόν πορεύεται βάσει των αποτελεσμάτων που ανακοινώνουν οι εισηγμένες και βάσει των προσδοκιών για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Η αναβάθμιση από το μικρό γερμανικό οίκο αξιολόγησης Scope Ratings αλλά και τον ιαπωνικό R&I, δεν επαρκεί για να δούμε την επενδυτική βαθμίδα άμεσα αλλά είναι κινήσεις που σαφέστατα οι 4 μεγάλοι οίκοι που καθορίζουν την επενδυτική βαθμίδα (FITCH, S&P, Moody’s και DBRS) λαμβάνουν υπόψιν τους.
Κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής, οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές έδειξαν ότι βρήκαν ισορροπία μετά τη διόρθωση. Σ’ αυτό βοήθησε και η άνοδος των αμερικανικών αγορών. Λίγο μετά τις 17.00, ο Dow Jones κατέγραφε άνοδο 0,34%, ο S&P 500 είχε άνοδο 0,28% και ο Nasdaq 0,21%. Οι μεγαλύτεροι ευρωπαϊκοί δείκτες την ίδια στιγμή είχαν μεικτές τάσεις και ήπιες μεταβολές. Ο DAX υποχωρούσε οριακά, ο CAC αυξάνονταν 0,35%, ο MIB (-0,4%) και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 αυξάνονταν κατά 0,24%.
Η άνοδος κόλλησε στις 1.321 μονάδες. Ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.319,52 μονάδες
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης από την έναρξη της συνεδρίασης κατάφερε να ξεπεράσει τις 1.320 μονάδες αλλά κόλλησε η άνοδος στα επίπεδα των 1.321 μονάδων για αρκετές ώρες. Στο τέλος της συνεδρίασης βρέθηκε στις 1.319,52 μονάδες με άνοδο 0,4%. Η ημερήσια αξία συναλλαγών υποχώρησε στα 76 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 81 έκλεισαν ανοδικά και οι 33 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά 0,41 %, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά 1,55%.
Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (3,51%), Τεχνολογίας (2,92%), Τραπεζών (1,53%), Εμπορίου (0,86%), Ταξίδια-Αναψυχή (0,8%) και τη μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Υγεία (-1,27%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-0,88%), Τηλεπικοινωνίες (-0,76%), Βιομηχανικές (-0,61%). Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ΕΤΕ, Alpha Bank, Εurobank, Μυτιληναίο, Jumbo, ΟΤΕ.