Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η άνοδος της χρηματιστηριακής αγοράς έχασε τη δυναμική της Δευτέρας καθώς οι πωλητές που εμφανίστηκαν μετά το ήμισυ της συνεδρίασης περιόρισαν τα κέρδη στα περισσότερα blue chips. Οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν και πάλι σε θετικό έδαφος αλλά χωρίς τον ενθουσιασμό της Δευτέρας. Ωστόσο κράτησαν το Γενικό Δείκτη σε θετική μεταβολή παρά τις πωλήσεις στα μη τραπεζικά blue chips.

Στο διεθνές περιβάλλον, οι ευρωπαϊκοί δείκτες επέστρεψαν και αυτοί σε άνοδο ενώ οι αμερικανικοί δείκτες είχαν μεικτές τάσεις. Ο γερμανικός DAX λίγο μετά τις 17.00 κατέγραφε άνοδο 0,49%, ο γαλλικός CAC είχε άνοδο 0,13% παρά τις αρνητικές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Ο ιταλικός MIB είχε άνοδο 1,02% και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 αυξήθηκε κατά 0,5%.

Οι πωλητές καιροφυλακτούσαν στα υψηλά δύο ημερών. Οι τράπεζες συνέχισαν την ανοδική κίνηση

Σ’ αυτό το μάλλον θετικό διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα,το γεγονός ότι δεν κατάφερε ο Γενικός Δείκτης να κάνει την υπέρβαση των 1.430 μονάδων καταδεικνύει ότι η αγορά παραμένει αδύναμη παρά τις όποιες εκλάμψεις. Οι πωλητές ενεργοποιήθηκαν στα υψηλά των δύο ημερών (ο Γεν. Δείκτης είχε φτάσει στις 1.435 μονάδες) και σταδιακά η αγορά έχασε την ανοδική της τάση.   

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γ.Δ. διαμορφώθηκε στις 1429,22 μονάδες με άνοδο 0,34%. Η αξία συναλλαγών παρέμεινε υψηλά στα 137 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 46 ήταν ανοδικές και οι 56 πτωτικές, είχαμε δηλαδή αρνητικό ισοζύγιο. Ο δείκτης FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 0,5% ενώ ο Mid Cap ήταν αμετάβλητος.  

Ο τραπεζικός δείκτης αυξήθηκε κατά 1,82%  με άνοδο και στις 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές. Από τα μη τραπεζικά blue chips, διακρίθηκαν ανοδικά η Jumbo, ο ΑΔΜΗΕ, η Aegean, η EXAE (διοργανώτρια του συνεδρίου στο Λονδίνο και πολύ υποτιμημένη μετοχή) και η Coca Cola HBC.

Πηγή