Σημαντικά θέματα εβδομάδος


Για τις δηλώσεις εισοδήματος:


 Σε διαβούλευση η μεταρρύθμιση για το χαρτόσημο

  • Τέθηκε  σε δημόσια διαβούλευση την περασμένη εβδομάδα το σχέδιο νόμου με το οποίο καταργείται το Τέλος Χαρτοσήμου σε περισσότερες από 600 συναλλαγές και εισάγεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής στις συναλλαγές που παραμένει η σχετική επιβάρυνση, οι οποίες ορίζονται ρητά.

    Οι κυριότερες αλλαγές που επέρχονται περιλαμβάνουν τα εξής:

    – Καταργείται το Τέλος Χαρτοσήμου σε μια σειρά από σημαντικές συναλλαγές όπως: χρησιδάνειο, ασφαλιστικές συναλλαγές, σύσταση και αύξηση κεφαλαίου μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων/οντοτήτων, ενέγγυες πιστώσεις τραπεζών υπέρ εισαγωγέων, συμβατικοί τόκοι δανείων και πιστώσεων.

    Επιπρόσθετα, καταργείται σε περισσότερες από 100 συναλλαγές που αφορούν σε χαρτόσημα επί παραβόλων (πχ άδεια γάμου, επαγγελματικές άδειες κλπ.).

    Σημειώνεται ότι η κατάργηση του Τέλους Χαρτοσήμου δεν συμπαρασύρει και την κατάργηση του παραβόλου για τις εν λόγω συναλλαγές. Οδηγεί ωστόσο σε μείωση της τελικής επιβάρυνσης.

    – Καταργείται, επίσης, σε περισσότερες από 500 συναλλαγές στις οποίες επιβαλλόταν Τέλος Χαρτοσήμου 2,4% ή 3,6% επί των κρατήσεων  που αφορούν ΝΠΔΔ ή Δημόσιο (π.χ. Χαρτόσημο επί  Κρατήσεων υπέρ Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), υπέρ ΤΑΧΔΙΚ (Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων), υπέρ ΕΑΔΗΣΥ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων) κα. Για λόγους πλήρους νομικής ασφάλειας, προβλέπεται ρητώς ότι δεν επιβάλλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής σε συμβάσεις, συναλλαγές και πράξεις που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών και Κερδών από Τυχερά Παίγνια (ν. 2961/2001), του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου, του φόρου τραπεζικών εργασιών και του φόρου μεταβίβασης αυτοκινήτων.

    – Εισάγεται το νέο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής που θα επιβάλλεται επί των συναλλαγών, ανεξάρτητα από τον τόπο κατάρτισής τους εφόσον ένας τουλάχιστον συμβαλλόμενος έχει φορολογική κατοικία ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και δεν συντρέχει λόγος απαλλαγής για τους συμβαλλομένους. Οι συναλλαγές αυτές  κατονομάζονται ρητώς στον νόμο και δεν υπόκεινται σε άλλους έμμεσους φόρους.

    Το Τέλος Συναλλαγής για συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών θα βεβαιώνεται με ηλεκτρονική δήλωση μέσω νέας ψηφιακής πλατφόρμας που θα τεθεί σε λειτουργία από την ΑΑΔΕ. Η δήλωση και απόδοση του Τέλους γίνεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από εκείνον της συναλλαγής.

    Εξαιρούνται οι περιπτώσεις όπου υπάρχει υποχρέωση παρακράτησης φόρου εισοδήματος (η βεβαίωση και απόδοση του γίνεται με βάση τις προθεσμίες των παρακρατούμενων φόρων), τα μισθώματα (η απόδοσή του γίνεται μέσω της υποβολής της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος) και η περίπτωση τρεχούμενου δοσοληπτικού λογαριασμού (η δήλωση και η απόδοση γίνεται εντός του πρώτου μήνα του επόμενου φορολογικού έτους). Για συναλλαγές με το Δημόσιο, το Τέλος Συναλλαγής καταβάλλεται ηλεκτρονικά πριν την κατάρτιση ή έκδοση της οικείας πράξης.

    Οι συντελεστές του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής για συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών αποσαφηνίζονται και ορίζονται ως εξής:

    1) 3,60% στα μισθώματα ακινήτων, στα τιμολόγια είσπραξης αποζημιώσεων νόμιμων τόκων και τόκων υπερημερίας και στις συναλλαγές ή συμβάσεις μεταξύ φυσικών προσώπων που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και συμβάλλονται για πράξεις που δεν αφορούν αυτήν καθώς και στις περιπτώσεις όπου ο ένας συμβαλλόμενος είναι Δημόσιο, Δήμος, ΝΠΔΔ.
    Σε ό,τι αφορά τα ενοίκια διευκρινίζεται ότι: δεν επιβάλλεται το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής σε μισθώσεις που υπάγονται σε Φ.Π.Α. και σε συμβάσεις μίσθωσης κατοικίας Υπόχρεος για τη δήλωση και την απόδοση του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής είναι ο εκμισθωτής. Αν ο εκμισθωτής δεν έχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, τότε υπόχρεος για τη δήλωση και την απόδοση καθίσταται ο μισθωτής.
    2) 2,40% εφόσον όλοι οι συμβαλλόμενοι ή συναλλασσόμενοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, ή τουλάχιστον ένας έχει τη νομική μορφή της ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ.
    3) 1,20% εφόσον πρόκειται για καταβολή αμοιβής σε φυσικά πρόσωπα ή μέλη διοίκησης και για κατάθεση ή ανάληψη από τα χρηματικά διαθέσιμα νομικών προσώπων και οντοτήτων.
    4) 0,30% επί των προσκομιζόμενων επιταγών (“πινάκια”) σε πιστωτικά ιδρύματα.
     


ΥΠΕΘΟ – ΑΑΔΕ: Σε εφαρμογή το ψηφιακό δελτίο αποστολής

  • Δύο Περίοδοι Εφαρμογής

    Στην πρώτη περίοδο εφαρμογής

    εντάσσονται:
    • οι επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα πάνω από διακόσιες χιλιάδες ευρώ (200.000 €), καθώς και
    • επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως ύψους ακαθαρίστων εσόδων, που δραστηριοποιούνται στους τομείς:
    – ενεργειακών προϊόντων (καύσιμα),
    – φαρμακευτικών προϊόντων και ιατρικών αναλωσίμων,
    – οικοδομικών υλικών,
    – παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας ελαιόκαρπου και ελαιόλαδου.

    Ακολουθεί πίνακας με τους σχετικούς Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας που εντάσσονται ανεξαρτήτως ύψους ακαθαρίστων εσόδων

    ΚΑΔ     ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
    1623     Κατασκευή άλλων ξυλουργικών προϊόντων οικοδομικής
    1920 19.20.2   Παραγωγή καυσίμων ελαίων και αερίων λιπαντικών ελαίων
    2110     Παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων
    2120     Παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων
    2223     Κατασκευή πλαστικών οικοδομικών υλικών
    2331     Κατασκευή κεραμικών πλακιδίων και πλακών
    2332     Κατασκευή τούβλων, πλακιδίων και λοιπών δομικών προϊόντων από οπτή γη
    2351     Παραγωγή τσιμέντου
    2352     Παραγωγή ασβέστη και γύψου
    2361     Κατασκευή δομικών προϊόντων από σκυρόδεμα
    2362     Κατασκευή δομικών προϊόντων από γύψο
    2363     Κατασκευή έτοιμου σκυροδέματος
    2364     Κατασκευή κονιαμάτων
    2369     Κατασκευή άλλων προϊόντων από σκυρόδεμα, γύψο και τσιμέντο
    3250     Κατασκευή ιατρικών και οδοντιατρικών οργάνων και προμηθειών
    4633 46.33.13 46.33.13.03 Χονδρικό εμπόριο ελαιόλαδου
    4646     Χονδρικό εμπόριο φαρμακευτικών προϊόντων
    4671     Χονδρικό εμπόριο στερεών, υγρών και αέριων καυσίμων και συναφών προϊόντων
    4673     Χονδρικό εμπόριο ξυλείας, οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής
    4730 47.30.81 47.30.81.01 Λιανικό εμπόριο (πρατήριο) βενζίνης και πετρελαίου κίνησης
        47.30.81.02 Λιανικό εμπόριο μειγμάτων καυσίμων με βιοκαύσιμα, για κινητήρες
        47.30.81.06 Λιανικό εμπόριο (πρατήριο) υγραερίων για εφοδιασμό αυτοκινήτων
    4752     Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε εξειδικευμένα καταστήματα
    4773     Λιανικό εμπόριο φαρμακευτικών ειδών (φαρμακεία)
    4774     Λιανικό εμπόριο ιατρικών και ορθοπεδικών ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα

    Στη δεύτερη περίοδο εφαρμογής εντάσσονται όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

    2. Δύο Φάσεις Υλοποίησης της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών

    Α΄ Φάση (Βασικές Λειτουργίες έκδοσης και διαβίβασης δελτίων αποστολής στο myDATA):

    Η Α΄ Φάση περιλαμβάνει:

    • Έκδοση παραστατικών,
    • Διαβίβαση δεδομένων στο myDATA και ενημέρωση του λήπτη,
    • Δυνατότητα ελέγχου των διακινήσεων κατά τη διάρκεια αυτών με τη σάρωση QR Code που απεικονίζονται στα παραστατικά διακίνησης.

    Β΄ Φάση (Ψηφιακή παρακολούθηση διακίνησης, μεταφορτώσεων και παράδοσης αγαθών):

    Η Β΄ Φάση περιλαμβάνει:

    • Ψηφιακή παρακολούθηση φορτώσεων/ μεταφορτώσεων,
    • Παραλαβή παραστατικών και αγαθών με τη σάρωση QR Code των παραστατικών διακίνησης,
    • Ποσοτικός και ποιοτικός έλεγχος από τον λήπτη.

    3. Χρονοδιάγραμμα εφαρμογής

    Το χρονοδιάγραμμα τόσο της προαιρετικής εφαρμογής, όσο και της υποχρεωτικής έκδοσης και διαβίβασης ψηφιακών παραστατικών διακίνησης από τις υπόχρεες επιχειρήσεις ορίζεται ως εξής:

    Α΄ Φάση

    Επιχειρήσεις της πρώτης περιόδου:

    Προαιρετικά μέχρι 30/11, υποχρεωτικά από 1/12/2024

    • Έως και τις 30/11/2024 καθορίζεται η προαιρετική εφαρμογή της Α΄ φάσης για τις επιχειρήσεις της πρώτης περιόδου (τζίρος πάνω από 200.000€ ή συγκεκριμένοι κλάδοι). Για τις επιχειρήσεις αυτές, η Α΄ Φάση γίνεται υποχρεωτική από 1/12/2024.

    Επιχειρήσεις της δεύτερης περιόδου:

    Προαιρετικά μέχρι 31/3/2025, υποχρεωτικά από 1/4/2025

    • Έως και τις 31/3/2025 καθορίζεται η προαιρετική εφαρμογή της Α’ φάσης για τις επιχειρήσεις της δεύτερης περιόδου (υπόλοιπες επιχειρήσεις, που δεν εντάσσονται στην πρώτη περίοδο εφαρμογής). Για τις επιχειρήσεις αυτές, η Α΄ Φάση γίνεται υποχρεωτική από 1/4/2025.

    Β΄ Φάση (αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων):

    Προαιρετικά από 1/12/2024 μέχρι 31/3/2025, υποχρεωτικά από 1/4/2025

    • Από 1/12/2024 έως 31/3/2025 καθορίζεται η προαιρετική περίοδος εφαρμογής της Β΄ Φάσης για το σύνολο των επιχειρήσεων. Από 1/4/2025, καθίσταται η υποχρεωτική συμμετοχή όλων των επιχειρήσεων στη Β΄ Φάση.

    Δημόσιο, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ υποχρεωτικά από 1/1/2026

    Από την 1/1/2026 και εφεξής διαβιβάζονται υποχρεωτικά στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA τα δεδομένα της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών που διενεργούνται από το Δημόσιο, τις Περιφέρειες, τους Δήμους, και τα λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, για τις δραστηριότητες ή πράξεις, τις οποίες πραγματοποιούν ως δημόσια εξουσία.

    4. Εξαιρέσεις:

    Από την εφαρμογή ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών εξαιρούνται:

    • Αγρότες ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ και φυσικά πρόσωπα που πωλούν προϊόντα ή υπηρεσίες ευκαιριακά (συναλλαγές έως 10.000 ευρώ) και δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι ή συνταξιούχοι που είναι συγγραφείς ή εισηγητές εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων (παρ. 1 του άρθρου 39 ΕΛΠ).
    • Διακινήσεις αγαθών μέσω δικτύου συνεχούς ροής, δηλαδή για τις διακινήσεις φυσικού αερίου, ύδατος, αεριόφωτος, ηλεκτρικού ρεύματος και θερμικής ενέργειας.
    • Διακινήσεις από τους τεχνικούς των αναγκαίων εργαλείων και μηχανημάτων για την εκτέλεση και διεκπεραίωση των εργασιών τους.
    • Διακίνηση που διενεργείται από τα γραφεία τελετών.
    • Διακίνηση παγίων και λοιπού κινητού εξοπλισμού κάθε είδους, σε περίπτωση μεταφοράς επαγγελματικής εγκατάστασης της οντότητας.

    Οι αποφάσεις  :

    Α.1122/2024 Ψηφιακή έκδοση παραστατικών διακίνησης αγαθών: Έναρξη εφαρμογής – Εξαιρέσεις – Χρόνος διαβίβασης
    Α.1123/2024 Ψηφιακά παραστατικά διακίνησης: Περιεχόμενο και μορφότυπο – Διαδικασία, τρόπος και διαβίβαση αυτών στην πλατφόρμα myDATA

 ΑΑΔΕ – myPROPERTY: Επεκτείνεται η αυτόματη ψηφιακή δήλωση Ε9 στις δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων

  • Επεκτάθηκε από 8.8.2024, η δυνατότητα αυτόματης δημιουργίας και υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) σε περισσότερες περιπτώσεις δηλώσεων φόρου δωρεάς και γονικής παροχής ακινήτων, που υποβάλλονται μέσω της εφαρμογής myPROPERTY

    Η λειτουργικότητα αυτή αφορούσε μόνο τις περιπτώσεις δωρεάς/γονικής παροχής του 100% πλήρους κυριότητας επί ακινήτου, από έναν δωρητή/γονέα σε έναν δωρεοδόχο/τέκνο. Πλέον, επεκτείνεται και στις περιπτώσεις δωρεάς και γονικής παροχής:

    – πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ακινήτου
    – σε ποσοστό 100% ή και μικρότερο
    – από ένα δωρητή/γονέα σε έναν ή περισσότερους δωρεοδόχους/τέκνα


    Η εγκύκλιος  
    Α.1130/2024

 

 ΑΑΔΕ: Αποκλειστικά ψηφιακά από 1/9 η δέσμευση και αποδέσμευση του αποδεικτικού ενημερότητας για χρέη σε Δήμους και Περιφέρειες

 

Transit Log: Ψηφιακό το Δελτίο Κίνησης για ιδιωτικά σκάφη αναψυχής αλλοδαπής σημαίας

  • Σε λειτουργία τίθεται η ψηφιακή διαδικασία υποβολής και διαχείρισης του Δελτίου Κίνησης (Transit Log) των ιδιωτικών σκαφών αλλοδαπής σημαίας,

    Ειδικότερα, η διαδικασία αφορά ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, ολικού μήκους άνω των 7 μέτρων που καταπλέουν σε ελληνικά λιμάνια, ως προς την υποβολή και διαχείριση δελτίου κίνησης

    α. περιορισμένης ισχύος, εφόσον:
    • φέρουν σημαία τρίτης χώρας και ανήκουν ή κατέχονται από πρόσωπα εγκατεστημένα σε Τρίτη χώρα / ή φέρουν σημαία άλλου κράτους – μέλους και ανήκουν σε πρόσωπα εγκατεστημένα σε Τρίτη χώρα,
    • δεν έχουν καταβληθεί οι δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις που τους αναλογούν

    β. αορίστου ισχύος, εφόσον:
    • φέρουν σημαία τρίτης χώρας και ανήκουν σε πρόσωπα εγκατεστημένα σε Τρίτη χώρα ή σε κράτος μέλος της ΕΕ,
    • έχουν καταβληθεί οι δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις που τους αναλογούν

    Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, τα σκάφη με τα παραπάνω χαρακτηριστικά υποχρεούνται να υποβάλουν «Δελτίο Κίνησης» (Transit Log) στο αρμόδιο Τελωνείο, προκειμένου να κινούνται ελεύθερα στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Πλέον, η διαδικασία υποβολής του Δελτίου και των σχετικών δικαιολογητικών ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) στη διαδρομή Εφαρμογές → Τελωνειακές Υπηρεσίες → Transit Log – Δελτίο κίνησης.

    Η Απόφαση    

    Α.1124/2024

 ΥΠΕΘΟ: Έως τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου η σύνδεση επαγγελματικών λογαριασμών με το IRIS

  • Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

    Την υποχρέωση σύνδεσης του επαγγελματικού τους λογαριασμού με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS, προκειμένου να δέχονται πληρωμές από τους πελάτες τους υπενθυμίζουν το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η ΑΑΔΕ με προσωπικό μήνυμα προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους ενόψει λήξης της σχετικής προθεσμίας. Η ΑΑΔΕ ενημερώνει επίσης τους υπόχρεους για τη μετάθεση της προθεσμίας συμμόρφωσης έως τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, δεδομένου ότι η 31η Αυγούστου που είχε τεθεί ως καταληκτική ημερομηνία είναι ημέρα Σάββατο. 

 

Bonus άρθρο για την παραλία

Η τρελή πραγματικότητα που βιώνουν οι επαγγελματίες λογιστές- φοροτεχνικοί

Επισημάνσεις – αρθρογραφία – ΔΕΔ

Άρθρα Φορολογική αντιμετώπιση ΦΠΑ ξενοδοχειακών και παρεμφερών υπηρεσιών από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις (διαμονής, εστίασης, spa, μετακίνησης, day use κ.λπ.), ακυρώσεις κρατήσεων
 
Άρθρα Φορολόγηση Επενδυτικών Προϊόντων

ΓΣΕΕ: Πως αμείβεται η αργία της 15ης Αυγούστου 2024
 
Επαγγελματικός Τραπεζικός Λογαριασμός Ατομικής Επιχείρησης – Τόκοι Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου – Προκαταβολές μισθωμάτων
 

Ευρωπαϊκά

Ευρ. Επιτροπή: Διευκρινίσεις σχετικά με τους κανόνες για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρείες
 


 

Εργατικά – Ασφαλιστικά

ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκε το Μητρώο Παρόχων Κατάρτισης του προγράμματος πράσινων δεξιοτήτων για 50.000 ανέργους – Από αύριο η υποβολή προγραμμάτων
 
Π. Τσακλόγλου: «Πάνω από 180.000 οι συνταξιούχοι που εργάζονται»
 

Τα νέα της ΑΑΔΕ

 e-Charter Permission: Οδηγίες για την πρόσβαση και διαχείριση της ψηφιακής εφαρμογής. Η εγκύκλιος    → Ε.2055/2024
 
ΑΑΔΕ: Νέοι βασικοί δείκτες επιδόσεων – Καθιέρωση ετήσιας έρευνας ικανοποίησης συναλλασσόμενων. Η εγκύκλιος    → Δ.Σ.Σ. Α 1084136 ΕΞ 2024
 
 

Κλαδικά

Σύλλογος Λογιστών Ρεθύμνου: Κλείσιμο των λογιστικών γραφείων από 12 έως και 23 Αυγούστου

ΕΦΛΕΕ Ν. Χίου: Κλειστά τα λογιστικά γραφεία από 12 έως 25 Αυγούστου
 
ΕΦΕΕΘ: «Μήπως χρησιμοποιεί AI η ΑΑΔΕ στις ανακοινώσεις της;»

ΣΛΦΕΕ Ν. Αρκαδίας: Κλείσιμο λογιστικών γραφείων από 12 έως και 23 Αυγούστου
 
ΕΦΕΕΑ: «Ο μήνας Αύγουστος πρέπει να είναι απαλλαγμένος από δηλωτικές υποχρεώσεις»

ΣτΕΔΕΕ -Α.Π.

 ΣτΕ 1362/2023 Πράξεις συμπληρωματικής χρέωσης υπερημεριών επί διασαφήσεων επανεισαγωγής – Παθητική Τελειοποίηση
 
  ΣτΕ 1728/2023 Προδικαστική λύση προσωπικής εταιρίας – καταλογισμός φόρων – έννομο συμφέρον για άσκηση προσφυγής

  ΣτΕ 2098/2022 Το άρθρο 26 του ν. 3943/2011 εφαρμόζεται και σε φύλλα ελέγχου που αφορούν ανακριβείς δηλώσεις φ. εισοδήματος του οικ. έτους 2002
 

 

Λοιπά ενδιαφέροντα


ΥΠΕΘΟ: Σχετικά με τους ελέγχους σε αιγιαλούς και παραλίες

Voucher βιβλίων: 09/08 ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων δικαιούχων
 
Καταργείται η επιτροπή για τα κρυπτονομίσματα

Διαθέσιμα μέσω του Gov.gr Wallet από σήμερα τα στοιχεία του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς
 
Ερευνώ – Καινοτομώ: Ολοκλήρωση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης ερευνητικών έργων της Παρέμβασης Ι «Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις»

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Στα 7,2 δισ. ευρώ οι ρυθμισμένες αρχικές οφειλές
 
ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης υποψηφίων ΣΟΧ στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς

Φορολογικές και όχι μόνο αποφάσεις (εκτός από αυτές που αναλύθηκαν ανωτέρω)

  Τροποποίηση της απόφασης για τους παρόχους ηλεκτρονικής τιμολόγησης – Δελτίο Παραγγελίας Εστίασης και υποχρέωση εναρμόνισης εντός 15 ημερών με τις νέες εκδόσεις myDATA

 

  Χορήγηση άδειας εγκεκριμένου αποθηκευτή ενωσιακών οχημάτων – Όροι και προϋποθέσεις

  • Με την απόφαση Α.1121/2024 καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις, καθώς και οι επιμέρους διαδικασίες που αφορούν στη χορήγηση της άδειας του εγκεκριμένου αποθηκευτή ενωσιακών οχημάτων, κατ’ εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 135 του ν. 2960/2001.

    Ειδικότερα καθορίζονται:
    1. Οι αρμόδιες αρχές για την έκδοση, την τροποποίηση, την ανάκληση και την ακύρωση της άδειας του εγκεκριμένου αποθηκευτή.
    2. Τα κατά περίπτωση απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία συνυποβάλλονται από τον ενδιαφερόμενο με την αίτησή του, καθώς και οι διαδικασίες χορήγησης της άδειας εγκεκριμένου αποθηκευτή.
    3. Τα είδη της εγγύησης, τα οποία παρέχονται από τους ενδιαφερόμενους, ο τρόπος καθορισμού του ύψους αυτής, καθώς και μειώσεις από τις παρεχόμενες εγγυήσεις.
    4. Οι υποχρεώσεις, τις οποίες οφείλει να τηρεί ο εγκεκριμένος αποθηκευτής.

    Ορισμοί
    α) «Τελωνείο ελέγχου»: η αρμόδια τελωνειακή αρχή, η οποία εκδίδει την άδεια φορολογικής αποθήκης και ασκεί την εποπτεία και τον έλεγχο αυτής.
    β) «Κάτοχος Γενικής Αποθήκης»: ο εγκεκριμένος αποθηκευτής, στο όνομα του οποίου έχει εκδοθεί η άδεια γενικής αποθήκης.
    γ) «Χρήστης Γενικής Αποθήκης»: ο εγκεκριμένος αποθηκευτής, ο οποίος χρησιμοποιεί γενική αποθήκη, της οποίας κάτοχος είναι, άλλος εγκεκριμένος αποθηκευτής.


    Η απόφαση   → Α.1121/2024

  Α.1128/2024 Τροποποίηση της υπό στοιχεία Α. 1086/08.6.2023 απόφασης του Διοικητή ΑΑΔΕ «Διαδικασία προμήθειας, αποθήκευσης και διακίνησης προϊόντων στα καταστήματα αδασμολόγητων και αφορολόγητων ειδών» (Β’ 3852)

  Α.1129/2024 Τροποποίηση της υπό στοιχεία Τ.3451/41/Β0019/ 30.6.1999 απόφασης Υφυπουργού Οικονομικών, «Διενέργεια και Φορολογημένων Πωλήσεων από τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών της εταιρίας ΚΑΕ Α.Ε. – Διαδικασία Πώλησης Αδασμοφο-ρολογήτων και Φορολογημένων Προϊόντων από την εταιρία ΚΑΕ Α.Ε.» (Β’ 1470).

  Α.1125/2024 Τροποποίηση της απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) Α.1069/02.05.2024 «Διαδικασία και δικαιολογητικά για τον ορισμό φορολογικού εκπροσώπου σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 5104/2024 “Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις” (Α’ 58)» (Β’ 2671).

  • Με την απόφαση αυτή τροποποιήθηκε η απόφαση Α.1069/2024 ως προς τα δικαιολογητικά για τον ορισμό φορολογικού εκπρόσωπου.

    Συγκεκριμένα στην περίπτωση των ανήλικων τέκνων και του προσωπικού των Διπλωματικών και των Προξενικών Αρχών ξένων κρατών στην Ελλάδα καθώς και των συγκατοικούντων μελών της οικογενειάς τους, η αναγραφή του αριθμού φορολογικής ταυτοποίησης είναι προαιρετική ενώ ως διεύθυνση κατοικίας στην περίπτωση των τελευταίων θα αναγράφεται η διεύθυνση της αλλοδαπής Αρχής στο Εξωτερικό. 

  Α.1120/2024 Τροποποίηση της υπό στοιχεία ΠΟΛ.1068/ 24.03.2015 απόφασης της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων «Διαδικασίες έγκρισης και ανάκλησης Φ.Η.Μ.. Υποχρεώσεις κατόχων άδειας καταλληλότητας Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (Φ.Η.Μ.), πωλητών Φ.Η.Μ., πιστοποιημένων τεχνικών Φ.Η.Μ., κατόχων – χρηστών Φ.Η.Μ.» (Β’497)

  • Με την υπόψη Απόφαση, ορίζεται διαδικασία ανάκλησης της άδειας καταλληλότητας ΦΗΜ, την οποία έχουν λάβει οι οντότητες του άρθρου 1 του ν. 4308/2014 με έδρα ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και αντικείμενο δραστηριότητας την εισαγωγή, κατασκευή και εμπορία ΦΗΜ σε περίπτωση σοβαρών παραβιάσεων των υποχρεώσεών τους.

  Οδηγίες συμπλήρωσης θέσεων διασάφησης εισαγωγής κατόπιν αναβάθμισης του Υποσυστήματος Εισαγωγών του ICISnet  .

Λοιπές αποφάσεις


Χρήση και εκμετάλλευση χώρων και περιουσιακών στοιχείων εντός του Λιμένα Ηρακλείου – Κοινοποίηση διατάξεων άρθρων ν. 5126/2024. Η Οδηγία  → Ο.3037/05-08-2024

 ΕΛΓΑ: Πρόγραμμα ενισχύσεων αντιστάθμισης ζημιών από θεομηνίες στο γεωργικό τομέα – Τροποποίηση της 1494/341065/06.11.2023. Η απόφαση  →


898/240995/08-08-2024

 e-Διέλευσις: Καθορισμός τέλους ανταπόδοσης για λογαριασμό Παρόχου του Πληροφοριακού Συστήματος . Η απόφαση
 →

27819 ΕΞ 06-08-2024

Συγκρότηση και ορισμός μελών Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών – Τροποποίηση της 128320 ΕΞ 10.11.2020  . Η απόφαση  →


112071/31-07-2024

 Εκμίσθωση Επιβατηγών Ιδιωτικής Χρήσης αυτοκινήτων με οδηγό μέσω προκρατήσεως – Τροποποίηση της 154785/15-5-2023 . Η απόφαση  →


158568/16-07-2024

Καλή συνέχεια σε όλους.

Πηγή