Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) στη Σόφια (Βουλγαρία) κατηγόρησε επισήμως τον πρώην δήμαρχο και τον πρώην κυβερνήτη της Βάρνας, καθώς και δύο δημόσιους αξιωματούχους της Executive Agency Maritime Administration, σε μια έρευνα για πιθανή απάτη, σύμφωνα με την OLAF., που αφορά την ανακατασκευή αλιευτικού λιμανιού.

Οι τέσσερις κατηγορούνται για πλαστογραφία επίσημων εγγράφων και υποβολή ψευδών στοιχείων, προκειμένου να λάβουν παράνομα κονδύλια της ΕΕ για έργο 3,4 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας.

Πρόκειται για έργο για τη βελτίωση της υποδομής υφιστάμενου αλιευτικού λιμένα στα περίχωρα της Βάρνας, που υποβλήθηκε από τον Δήμο της Βάρνας (ο δικαιούχος). Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, τέτοιο λιμάνι δεν υπήρχε όταν υποβλήθηκε η αίτηση για χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Η έρευνα δείχνει ότι, για να μπορέσει να επωφεληθεί από κονδύλια της ΕΕ, αποκλειστικά αφιερωμένα στη βελτίωση της υποδομής των υφιστάμενων αλιευτικών λιμανιών, ο δικαιούχος συγκέντρωσε πολλές πλωτές προβλήτες ως πλωτές προβλήτες, με μοναδικό σκοπό την καταχώριση της τοποθεσίας ως υπάρχον λιμάνι. Επιπλέον, ο δικαιούχος παρουσίασε ψευδή στοιχεία και δεν συμπεριέλαβε όλα τα έγγραφα που απαιτούνται από την εθνική νομοθεσία για την απόκτηση των απαραίτητων πιστοποιητικών.

Από βράχους σε λιμάνι

Σύμφωνα με την έρευνα, τα οικόπεδα που περιλαμβάνονται στην αίτηση ως υπάρχον λιμάνι είχαν στην πραγματικότητα καταχωρηθεί στο κτηματολογικό σχέδιο της Βάρνας ως βράχοι, άμμος και άλλου τύπου κτίρια – όχι ως λιμάνι. Με βάση τα στοιχεία, με τη βοήθεια δημοσίων υπαλλήλων της Executive Agency Maritime Administration, τα χαρακτηριστικά των οικοπέδων τροποποιήθηκαν ως καθορισμένη μόνιμη χρήση «για λιμάνι» – παραπλανώντας έτσι το Υπουργείο Μεταφορών, το οποίο εξέδωσε πιστοποιητικό που πιστοποιεί την επιχειρησιακή λειτουργία καταλληλότητα για αλιευτικό λιμάνι, παρά την έλλειψη πολλαπλών απαιτήσεων που ορίζονται από την εθνική νομοθεσία. Το αλιευτικό λιμάνι αργότερα καταχωρήθηκε επίσημα από τον Εκτελεστικό Οργανισμό Ναυτιλιακής Διοίκησης.

Η υπόθεση αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), μετά από υποψίες για πιθανές σοβαρές παρατυπίες και απάτη και η OLAF διεξήγαγε επίσης συμπληρωματική έρευνα υπό την επίβλεψη της EPPO. Η Γενική Διεύθυνση Εθνικής Αστυνομίας της Σόφιας (ГДНП) διεξήγαγε περαιτέρω ανακριτικά μέτρα.

Η εκτιμώμενη ζημία στον προϋπολογισμό της ΕΕ είναι περίπου 2,8 εκατομμύρια ευρώ (5 603 035,97 λέβα), με πρόσθετη εκτιμώμενη ζημιά στον εθνικό προϋπολογισμό 675 475 ευρώ (1 321 115,78 λέβα).

Όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα τεκμαίρονται αθώα μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή τους από τα αρμόδια βουλγαρικά δικαστήρια.

Η EPPO είναι μια ανεξάρτητη εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αρμόδιο για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την έκδοση δικαστικών εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

Πηγή