Ένας επιχειρηματίας που κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε πλαστά έγγραφα για την απόκτηση κεφαλαίων της ΕΕ για την κατασκευή γαλακτοκομικής μονάδας καταδικάστηκε για απάτη από το δικαστήριο της Σόφιας (Βουλγαρία), μετά από έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO).

Ο εναγόμενος είναι ο διαχειριστής εταιρείας που έλαβε στήριξη από το Κρατικό Ταμείο Γεωργίας της Βουλγαρίας για έργο κατασκευής εργοστασίου επεξεργασίας νωπού γάλακτος και παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, ύψους 474 000 ευρώ (927 352,44 BGN).

Για να λάβει προκαταβολή των κεφαλαίων, ο διαχειριστής υπέβαλε τραπεζική εγγύηση που απορρίφθηκε από τον οργανισμό πληρωμών, καθώς δεν τηρούσε τις απαιτήσεις. Η έρευνα έδειξε ότι ο κατηγορούμενος παρουσίασε στη συνέχεια μια πλαστή τροποποίηση στην αρχική τραπεζική εγγύηση, ώστε να φαίνεται ότι είχε εκδοθεί από την τράπεζα με τις απαιτούμενες αλλαγές – παραπλανώντας έτσι τον οργανισμό πληρωμών, ο οποίος κατέβαλε προκαταβολή 237 000 ευρώ (463 676,21 BGN), που αντιστοιχεί στο 50% των κεφαλαίων. Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, οι εργασίες για τις οποίες ο δικαιούχος έλαβε τα κεφάλαια δεν εκτελέστηκαν ποτέ.

Ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τριών ετών, με πενταετή αναστολή. Επιπλέον, διατάχθηκε να επιστρέψει τα κεφάλαια, με τόκους. Η ποινή, η οποία καθίσταται τελεσίδικη σήμερα, εκδόθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2024.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι η ανεξάρτητη εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αρμόδιο για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την εκδίκαση εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

Πηγή