Κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) στη Μπολόνια (Ιταλία), εκδόθηκαν δύο νέες εντολές δέσμευσης συνολικού ύψους 12,3 εκατομμυρίων ευρώ κατά υπόπτων για απάτη στον τομέα του ΦΠΑ σχετικά με την παράνομη εισαγωγή υφασμάτων από την Κίνα.

Κατά την εκτέλεση των νέων εντολών δέσμευσης, η ιταλική οικονομική αστυνομία (Guardia di Finanza) του Πράτο κατέσχεσε πάνω από 3,6 εκατομμύρια γραμμικά μέτρα υφάσματος, εκτιμώμενης αξίας 4,9 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, βρέθηκαν 133.600 ευρώ σε μετρητά στο σπίτι ενός υπόπτου και πάνω από 128.000 ευρώ έχουν δεσμευτεί σε τραπεζικό λογαριασμό.  

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η έρευνα στοχεύει αρκετές εταιρείες που είναι ύποπτες για φοροδιαφυγή του ΦΠΑ για την εισαγωγή άνω των 13 600 τόνων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, αξίας περίπου 63 εκατομμυρίων ευρώ, από την Κίνα στην ΕΕ. Οι ύποπτοι, συμπεριλαμβανομένων ιδιοκτητών και διευθυντών τελωνειακών ναυτιλιακών εταιρειών στο Πράτο και της Μπολόνια και Κινέζοι επιχειρηματίες, είναι ύποπτοι για λαθρεμπόριο, πλαστογραφία και έκδοση πλαστών τιμολογίων. Παρά τη δήλωση των εισαγωγών, δεν κατάφεραν να μεταφέρουν εμπορεύματα σε φορολογικές αποθήκες, επιτρέποντας την άμεση αποδέσμευση χωρίς να πληρώσουν ΦΠΑ. Αυτό το καθεστώς προκάλεσε εκτιμώμενη απώλεια ΦΠΑ άνω των 13 εκατ. ευρώ.

Νωρίτερα σε αυτήν την έρευνα, είχαν ήδη εκδοθεί δύο εντολές δέσμευσης.

Οι νέες εντολές δέσμευσης εκδόθηκαν αφού η έρευνα ταυτοποίησε έναν νέο ύποπτο, που πιστεύεται ότι ήταν συνυπεύθυνος στην τέλεση των εγκλημάτων. Επιπλέον, αποκαλύφθηκε και απόπειρα απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων μιας από τις υπό έρευνα εταιρείες, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάπτωση από την οικονομική διοίκηση για δημοσιονομικά χρέη.

Όλα τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα τεκμαίρεται ότι είναι αθώα έως ότου αποδειχθεί η ενοχή τους στα αρμόδια ιταλικά δικαστήρια.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι η ανεξάρτητη εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αρμόδιο για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την εκδίκαση εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

Πηγή