Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) στο Μόναχο και την Κολωνία (Γερμανία) κινήθηκε εναντίον μιας ύποπτης εγκληματικής οργάνωσης, η οποία πιστεύεται ότι ενορχήστρωσε μια τεράστια απάτη ΦΠΑ 195 εκατομμυρίων ευρώ μέσω πώλησης smartphones, μικρού μεγέθους ηλεκτρονικές συσκευές και προστατευτικές μάσκες προσώπου. Κατά τη χθεσινή διακρατική δράση υπό την ηγεσία της EPPO, στο πλαίσιο του ερευνητικού συμπλέγματος Midas, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 180 έρευνες και συνελήφθησαν 14 άτομα σε 17 χώρες (Αλβανία, Αυστρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο). Πάνω από 680 φορολογικοί και αστυνομικοί ανακριτές υποστήριξαν τα ανακριτικά μέτρα.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, οι αρχές επιβολής του νόμου κατέσχεσαν τεράστιες ποσότητες smartphone, αξίας άνω των 15,3 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και ένα γιοτ, αξίας 3 εκατομμυρίων ευρώ και 1,2 εκατομμυρίων ευρώ σε μετρητά και κρυπτονομίσματα. Κατασχέθηκαν πολλά αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων μια Rolls-Royce, μια BMW και ένα Range Rover. Στις κατοικίες των υπόπτων βρέθηκαν επίσης κοσμήματα, ρολόγια πολυτελείας και 2,5 κιλά χρυσού.

Η υπόθεση αφορά ύποπτη απάτη για τον ΦΠΑ – ένα περίπλοκο εγκληματικό σύστημα που εκμεταλλεύεται τους κανόνες της ΕΕ για τις διασυνοριακές συναλλαγές μεταξύ των κρατών μελών της, καθώς αυτές απαλλάσσονται από τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ).

Πολύπλοκο εγκληματικό οικοσύστημα

Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι ύποπτοι οργανωτές της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ δημιούργησαν ένα περίπλοκο εγκληματικό οικοσύστημα, το οποίο τους επέτρεψε να εξαπατήσουν έως και 195 εκατομμύρια ευρώ μέσω διαφόρων εγκληματικών σχημάτων.

Εικάζεται ότι, από το 2017, μια γερμανική εταιρεία αγωγών ηγείτο διαφόρων συστημάτων απάτης στον τομέα του ΦΠΑ που αφορούν το εμπόριο μικρών ηλεκτρονικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των smartphone. Όπως γίνεται αντιληπτό, οι ύποπτοι χρησιμοποιούσαν δόλιες αλυσίδες εμπόρων, οι οποίοι εξαφανίζονταν χωρίς να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Το 2020, οι ίδιοι οργανωτές πιστεύεται ότι είχαν εισέλθει στην αγορά για προστατευτικές μάσκες προσώπου. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, οι προστατευτικές μάσκες προσώπου είχαν μεγάλη ζήτηση. Η εταιρεία που διαχειρίζεται οι ύποπτοι φαίνεται ότι τα αγόρασε από έναν έμπορο και τα διοχέτευσε μέσω πολλών εταιρειών buffer για να συγκαλύψει τον τελικό προορισμό τους. Στα χαρτιά, η εταιρεία τους είχε έδρα στο Χονγκ Κονγκ, αλλά οι μάσκες προσώπου ήταν στην πραγματικότητα σε μια αποθήκη στη Γερμανία και παρέμειναν εκεί έως ότου το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας τις αγόρασε από την εταιρεία που φαινομενικά εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ. Σύμφωνα με την έρευνα, ούτε η εταιρεία στην αρχή της εφοδιαστικής αλυσίδας, ούτε η εταιρεία με έδρα το Χονγκ Κονγκ, επέστρεψαν τον ΦΠΑ που είχαν λάβει κατά την πώληση των μασκών προσώπου στο υπουργείο.

Τελικά, η ύποπτη εγκληματική οργάνωση πίσω από τα αναγνωρισμένα συστήματα απάτης ΦΠΑ πιστεύεται ότι δημιούργησε στρώματα εικονικών εταιρειών, αχυράνθρωπους, εικονικές ταυτότητες και μυστική επικοινωνία για να συγκαλύψει τις εγκληματικές τους δραστηριότητες.

Εξαιρετική και μακροχρόνια συνεργασία

Αυτό που κατέστησε ακόμη δυνατό το Midas είναι η μοναδική ικανότητα της EPPO να ομαδοποιεί τις έρευνες σε διακρατικό επίπεδο, σε συνδυασμό με πρωτοφανή ταχύτητα στη διασυνοριακή απόκτηση αποδεικτικών στοιχείων σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 31 και 32 του κανονισμού EPPO.

Δυόμισι χρόνια εντοπισμού και σύνδεσης φαινομενικά μεμονωμένων αδικημάτων καθώς και περισσότερων από 200 αιτημάτων για μέτρα συνδρομής (άρθρο 31) που εκδόθηκαν και απαντήθηκαν από 14 Ευρωπαίους Εντεταλμένους Εισαγγελείς σε 12 κράτη μέλη που εργάζονται ως ομάδα επέτρεψαν τη σημερινή δράση. Το επιχειρησιακό μοντέλο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ως ενιαίας υπηρεσίας καθιστά δυνατή την ανίχνευση διασυνοριακών εγκληματικών δικτύων, αλλά και την απόκτηση αποδεικτικών στοιχείων πολύ πιο γρήγορα και με πολύ πιο ολοκληρωμένο τρόπο από ό,τι με τους συνήθεις τρόπους δικαστικής συνεργασίας.

Είναι ιδιαίτερα περίπλοκο να εντοπιστεί μια εταιρεία αγωγών στον πυρήνα ενός συστήματος απάτης στον τομέα του ΦΠΑ που παραβιάζει πολλές χώρες και νομοθεσίες. Χάρη στις κοινές προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, των ευρωπαίων εταίρων και των εθνικών αρχών, μπόρεσαν να αποκαλυφθούν τα διαφορετικά στρώματα εταιρειών κοχυλιών, αχυράνθρωποι, πλασματικές ταυτότητες και μυστική επικοινωνία και η ύποπτη εγκληματική οργάνωση που θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από τα πολυάριθμα συστήματα απάτης ΦΠΑ. αναγνωρισθείς.

Οι συλλήψεις είναι αποτέλεσμα των ειδικών ανακριτικών μέτρων που πραγματοποιήθηκαν από μια σειρά γερμανικών φορολογικών ερευνών στο Βερολίνο, το Μπίλεφελντ, το Κότμπους, το Μίνστερ και τη Νυρεμβέργη. Αυτό το εκτεταμένο εγχείρημα βασίστηκε επίσης στην υποστήριξη της Eurojust και της Europol, καθώς και πολλών εθνικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου. Στη Γερμανία, αυτά περιλάμβαναν τα Αρχηγεία της Αστυνομίας (Polizeipräsidium) από το Nordhessen και το Βραδεμβούργο, καθώς και τα Κρατικά Γραφεία Εγκληματικής Αστυνομίας (Landeskriminalamt) από το Βραδεμβούργο και το Βερολίνο.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι η ανεξάρτητη εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αρμόδιο για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την εκδίκαση εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

Πηγή