Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ελληνικό χρηματιστήριο: Στις 1655 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με ‘νηστίσιμες’ συναλλαγές, μόλις 120 εκατ. Ευρώ

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, είχαμε μία εντελώς παρόμοια συμπεριφορά με τις προηγούμενες συνεδριάσεις της εβδομάδας. Παρεμφερείς υποχωρήσεις με τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς δείκτες χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις και με χαμηλούς τζίρους. Εμφανέστατα, οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής για τις διεθνείς εξελίξεις και δεν κάνουν ιδιαίτερα ανοίγματα. Οι περισσότεροι έχουν βραχυπρόθεσμες τάσεις, δηλαδή τοποθετήσεις με ορίζοντα 2-3 συνεδριάσεων (T+2). Ο μέσος ημερήσιος τζίρος, τον Απρίλιο έχει υποχωρήσει στα 150 εκατ. Ευρώ από τα 180 εκατ. Ευρώ που ήταν στο α’ τρίμηνο του 2025. Αισθητή η διαφορά.

Η πορεία της συνεδρίασης

Κατά τη συνεδρίαση της Μεγάλης Τετάρτης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με υποχώρηση 0,7% και με τον τραπεζικό κλάδο να υποχωρεί 2%. Σταδιακά αυξήθηκαν οι τοποθετήσεις στις τραπεζικές μετοχές και δη τις συστημικές με αποτέλεσμα και να μειωθούν οι απώλειες στον κλάδο και να απορροφηθούν οι πιέσεις στον Γενικό Δείκτη. Επίσης ενδοσυνεδριακή ανάκαμψη είχαμε και στα μη τραπεζικά blue chips που βοήθησαν να απορροφηθούν οι απώλειες. Οι επιχειρηματικές κινήσεις και ειδήσεις βοήθησαν στην κάλυψη των απωλειών.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γεν. Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1655 μονάδες με οριακή υποχώρηση (-0,08%). Η αξία συναλλαγών ήταν ιδιαίτερα χαμηλή στα 120 εκατ. Ευρώ λόγω και της εορταστικής εξόδου. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap υποχώρησε 0,17%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap αυξήθηκε κατά 0,23% ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,7%. Από τα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά κινήθηκαν Cenergy, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Titan, Coca Cola HBC και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχώρισε ο ΟΛΘ λόγω των ιστορικά υψηλών κερδών.

Όσο ο Τραμπ ανεβάζει τους δασμούς στους Κινέζους, τόσο περισσότερο πονάνε οι αμερικανικές κεφαλαιαγορές

Ημέρα αποκόμισης κερδών, λίγο πριν το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας (γιορτάζεται ταυτόχρονα Ελλάδα και Ευρώπη) στις χρηματιστηριακές αγορές σήμερα. Οι βασικοί λόγοι όμως ρευστοποιήσεων διαφέρουν και διαφέρει και η έντασή τους. Οι Ευρωπαίοι προχωρούν σε αποκόμιση κερδών ενώ οι Αμερικάνοι είναι μπλεγμένοι στην ‘δασμολογική επιδρομή και εμμονή’ του Τραμπ απέναντι στους Κινέζους, μετά και τις νέες αυξήσεις δασμών επειδή οι Κινέζοι δεν ανταποκρίνονται στις διαθέσεις του. Το παράδοξο όμως είναι ότι όσο ανεβάζει τους δασμούς τόσο υποχωρούν οι αμερικανικές κεφαλαιαγορές.

Λίγο μετά την έναρξη των αμερικανικών συνεδριάσεων, ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,6%, ο S&P 500 κατά -1,33% και ο Nasdaq -2,11%. Στην Ευρώπη είχαμε ηπιότερες πιέσεις, κυρίως γιατί αναμένουν τις εξαγγελίες Λαγκάρντ (ΕΚΤ) σχετικά με τα επιτόκια.

Πηγή