Οι αγορές της Ασία στέλνουν σήμερα, Τρίτη, σήμα ανάκαμψης, με τον Nikkei 225 να ενισχύεται 9%, χωρίς πάντως να μπορεί να καλύψει το σύνολο του χαμένου εδάφους από τη χθεσινή συνεδρίαση, όταν έχασε το 12% της αξίας του, συμπαρασύροντας βαθιά σε αρνητικό έδαφος και τους άλλους ασιατικούς, ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς δείκτες.

Η Δευτέρα ήταν ημέρα τρόμου στις αγορές, με τις μετοχές να αιμορραγούν, τα κρυπτονομίσματα να καταποντίζονται και τον λεγόμενο δείκτη φόβου (VIX) να απογειώνεται.

Στο μεγάλο αυτό, παγκόσμιο ξεπούλημα, που άρχισε πριν από περίπου 3 εβδομάδες και κορυφώθηκε χθες, χάθηκαν 6,4 τρισ. δολάρια, όπως υπολογίζει το Bloomberg, σημειώνοντας πως παρά τη σημερινή ανάκαμψη ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο. Οι πυλώνες που είχαν στηρίξει τις αγορές επί χρόνια, έχουν πια διαβρωθεί.

Οι ψευδαισθήσεις

Θα έλεγε κανείς πως οι επενδυτές επεδείκνυαν μία ατρόμητη ευφορία, την οποία και στήριζαν σε υποθέσεις, που ξαφνικά μοιάζουν αφελείς:

  • Ότι η αμερικανική οικονομία θα ήταν ασταμάτητη.
  • Ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μεταμόρφωνε εν μία νυκτί σε υπερμηχανές παραγωγικότητας όλες τις επιχειρήσεις.
  • Ότι η Ιαπωνία θα κρατούσε για πάντα τα επιτόκια στο μηδέν, αφήνοντας το νόμισμά της να βυθίζεται και τους επενδυτές να απολαμβάνουν ανέμελοι το carry trade.

Η αβάσταχτη ελαφρότητα του carry trade: Τι είναι η πρακτική που βυθίζει σήμερα τις αγορές

Οι μεγάλες αυτές ψευδαισθήσεις διαλύθηκαν και η διόρθωση ήταν αναπόφευκτα απότομα. Ο φόβος έχει κυριαρχήσει. Η αμερικανική οικονομία διολισθαίνει σε ύφεση, το carry trade έχει πεθάνει, η AI προχωράει, αλλά δεν είναι το θαύμα  Σήμερα δεν επιστρέφουν στις αγορές εκείνοι που έφυγαν. Τους δείκτες σηκώνουν κυρίως οι νέοι που μπαίνουν για να αδράξουν την ευκαιρία των πιο φθηνών μετοχών. Όπως έκαναν πριν από δύο χρόνια εκείνοι που έσπρωξαν τη μετοχή της Nvidia σε άνοδο 1.100%.

Κανείς αλώβητος

Στις εταιρείες ημιαγωγών ο πόνος είναι οξύτερος. Η Arm έχει χάσει το 40% της αγοραίας της αξίας. Στο τριήμερο από τις 30 Ιουλίου σημείωσε πτώση 7%, εκτινάχθηκε κατά 13% και στη συνέχεια υποχώρησε κατά 7% και πάλι. Στις 2 Αυγούστου, η αξία της Intel, βυθίστηκε 25%. Και δεν είναι μόνο η βιομηχανία ημιαγωγών. Ο δείκτης KBW των αμερικανικών τραπεζικών μετοχών υποχώρησε κατά 8% μέσα σε λίγες μέρες. Οι τιμές των μετοχών των ιαπωνικών τραπεζών έχουν επίσης πέσει κατακόρυφα.

Οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις στις τιμές των αμερικανικών μετοχών σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας δεκαήμερης περιόδου κατά την οποία πέντε τεχνολογικοί γίγαντες – η Alphabet, η Amazon, η Apple, η Meta και η Microsoft – δημοσίευσαν αποτελέσματα που άφησαν τους μετόχους τους απογοητευμένους. Ακόμη και η Alphabet και η Microsoft, των οποίων τα έσοδα ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, είδαν τις τιμές των μετοχών τους να πέφτουν την επόμενη μέρα των αποτελεσμάτων. Εκείνες της Amazon τιμωρήθηκαν πολύ περισσότερο. Το γενικό χτύπημα υποδηλώνει ότι ο ενθουσιασμός χάθηκε.

Σε συνθήκες τρόμου ούτε τα καταφύγια δεν μένουν αλώβητα. Στις 2 Αυγούστου η τιμή του χρυσού υποχώρησε άνω του 2%.

Διαβάστε ακόμη:

Χρηματιστήριο – Blue Chips: Χάθηκαν 9 δισ. ευρώ σε δύο ημέρες – Ποιες μετοχές βρέθηκαν στο στόχαστρο

Πηγή