Επιμέλεια

Επιστημονική ομάδα TaxHeaven

Φτάσαμε αισίως στις 18.2.2022 κι ακόμη δεν μπορούμε  να υποβάλλουμε την Α.Π.Δ. του μηνός Ιανουαρίου 20221. Με τούτα (βλ. Τ.Ε.Κ.Α.) και με κείνα (βλ. 

ΕΛΠΙΣ
) λοιπόν, η Διοίκηση του e-Ε.Φ.Κ.Α. αποφάσισε με απολύτως συνοπτικές διαδικασίες να κρατήσει κλειστό το σύστημα και να μην επιτρέπει σε κανέναν να υποβάλει Α.Π.Δ.,  χωρίς προηγουμένως να ενημερώσει για τους λόγους που την οδήγησαν σ’ αυτή την ενέργεια.

Για να είμαστε ακριβείς όμως, η Διοίκηση του e-Ε.Φ.Κ.Α. φρόντισε χθες (17.2.2022) να ενημερώσει τους πολίτες για τις δύο ημέρες της «ΕΛΠΙΔΟΣ» (25 & 26 Ιανουαρίου) για τις σχετικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν, όχι όμως μέσω του ιστοτόπου του, αλλά μέσω του Αθηναϊκού και Μακεδονικού πρακτορείου ειδήσεων! Τους λόγους για την πράξη αυτή τους ξέρει μόνον η Διοίκηση του e-Ε.Φ.Κ.Α. οπότε εμείς οι κοινοί θνητοί μπορούμε μόνο να εικάζουμε. Στον ιστότοπο του e-Ε.Φ.Κ.Α. η σχετική ανακοίνωση αναρτήθηκε μόλις σήμερα το πρωί, 18.2.2022 (

δείτε εδώ
).

Για άλλη μια φορά ο e-Ε.Φ.Κ.Α., εν μέσω μάλιστα εκσυγχρονισμού (φευ) δημιουργεί αναστάτωση στα λογιστήρια της χώρας, στις εταιρείες λογισμικού, στους συναδέλφους λογιστές-φοροτεχνικούς, αλλά και στους υπεύθυνους τήρησης μισθοδοσίας. Βέβαια, δεν φαίνεται να ιδρώνει το αυτί των ιθυνόντων, αφού τέτοιες πρακτικές ακολουθούνται εδώ και χρόνια. Η συνέχεια του «έργου» είναι γνωστή. Θα ανακοινωθεί την τελευταία στιγμή μια παράταση, θα κοινοποιηθεί και μια εγκύκλιος που θα δίνει (;) λύσεις σε όλα τα ζητήματα και θα είναι όλα καλά καμωμένα για κείνους. Άλλωστε την ταλαιπωρία άλλοι την υφίστανται.

Για το ότι κονιορτοποιήθηκε κάθε ψήγμα προγραμματισμού εργασιών από τα γραφεία μας, αλλά και για το ότι χάνονται απίστευτες εργατοώρες, θα απολογηθεί κανείς από τους υπεύθυνους;  Μήπως πρέπει πάλι εμείς, δείχνοντας ανωτερότητα, να σεβαστούμε το δύσκολο έργο των ιθυνόντων όπως «σέβονται» κι αυτοί το δικό μας; 

Οι παρατάσεις δεν είναι ικανές πλέον να «δωροδοκήσουν» τις συνειδήσεις των λογιστών ώστε να τραβήξουν μια μονοκονδυλιά σε όσα αγόγγυστα υπομένουν μέχρι τώρα. Εκατοντάδες προβλήματα συσσωρεύονται χωρίς τελειωμό και οι υπεύθυνοι τα κρύβουν κάτω από το χαλί. Επίσης δρουν χωρίς σαφή ενημέρωση προς τους ενδιαφερόμενους με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πόσο δύσκολο ήταν να κοινοποιηθεί από την αρχή μια ανακοίνωση από τον ΕΦΚΑ που θα εξηγούσε τους λόγους που πρέπει να μετατεθεί η υποβολή της Α.Π.Δ, του Ιανουαρίου και που θα ενημέρωνε επίσης για την μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας, ώστε να κάνουμε όλοι τον προγραμματισμό μας. Αντί αυτού όμως, κλείνουν το σύστημα, έτσι απλά χωρίς ίχνος ενσυναίσθησης.

Προκαλούν θυμηδία και αγανάκτηση όλα αυτά. Διαβάζουμε συνεχώς ανακοινώσεις και νέες οδηγίες που τις περισσότερες φορές δεν μπορούμε να τις κατανοήσουμε λόγω των πολλών ασαφειών.  Όμως, ο επαγγελματίας λογιστής δεν είναι κρετίνος, γνωρίζει, αντιλαμβάνεται, θυμάται και διαθέτει κρίση.

___

[1] Υπήρξαν και κάποιοι που πρόλαβαν να υποβάλλουν τις πρώτες ημέρες του μήνα

Πηγή