Αριθμ. Α.1107

Τροποποίηση – συμπλήρωση της υπό στοιχεία Τ.1648/539/0003Β/10.4.2002 απόφασης του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών «Κανονισμός Στολής Τελωνειακών Υπαλλήλων και ρύθμιση θεμάτων υπηρεσιακών ταυτοτήτων και ειδικών υπηρεσιακών διακριτικών της Τελωνειακής Υπηρεσίας» (Β’ 441).

(ΦΕΚ Β 4079/12.7.2024)
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α) Του άρθρου 2 του ν. 48/1975 «Περί της Εθνικής Σημαίας της Ελλάδος, του Εμβλήματος της Ελληνικής Δημοκρατίας, του όρκου των αναλαμβανόντων δημοσίαν εν γένει υπηρεσίαν του τύπου των σφραγίδων των Δημοσίων Αρχών και των εγγράφων τούτων» (Α’ 108),

β) των άρθρων 1 παρ. 2, 6 και 9 του α.ν. 1342/1938 «Περί Κρατικών σημαιών και στολών των ενόπλων δυνάμεων και των ιδιωτικών οργανώσεων» (Α’ 290),

γ) του ν. 2960/2001 «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας» (Α’ 265) και ιδίως του άρθρου 180,

δ) του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων ΝΠΔΔ (ν. 3528/2007, Α’ 26).

ε) του άρθρου 4 παρ. 2 του π.δ. 231/2007 «Κανονισμός αρμοδιοτήτων και καθηκόντων των Τελωνειακών Υπαλλήλων και της λειτουργίας των Περιφερειακών Τελωνειακών Αρχών του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών» (Α’ 265),

στ) του Κεφαλαίου Α’ του Μέρους Πρώτου του ν. 4389/2016 «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις» (Α’ 94) και ειδικότερα του άρθρου 2, του άρθρου 6, του άρθρου 7, της υποπερ. γγ’ της περ. θ’ της παρ. 4 και των παρ. 1 και 5 του άρθρου 14,

ζ) της υπό στοιχεία Δ. ΟΡΓ. Α 1125859 ΕΞ 2020/ 23.10.2020 απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «Οργανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» (Β’4738) και ειδικότερα των άρθρων 52 παρ. 3V εδάφιο η), 55 παρ. 4Ι εδάφιο ιειε και 56,

η) της υπό στοιχεία Δ6Α 1015213 ΕΞ/28.01.2013 κοινής απόφασης του Υπουργού και του Υφυπουργού Οικονομικών «Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στον Γενικό Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών» (Β’ 130, διόρθωση σφάλματος Β’ 372) σε συνδυασμό με τις διατάξεις της περ. α της παρ. 3 του άρθρου 41 του ν. 4389/2016 (Α’ 94),

θ) της υπό στοιχεία Τ.1648/539/0003Β/10.4.2002 απόφασης του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών «Κανονισμός Στολής Τελωνειακών Υπαλλήλων και ρύθμιση θεμάτων υπηρεσιακών ταυτοτήτων και ειδικών υπηρεσιακών διακριτικών της Τελωνειακής Υπηρεσίας» (Β’ 441),

ι) της υπ’ αρ. 1/20-01-2016 Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου «Επιλογή και διορισμός Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών» (Υ.Ο.Δ.Δ. 18), σε συνδυασμό με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 10 του άρθρου 41 του ν. 4389/2016, την υπ’ αρ. 39/3/30-11-2017 απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης της Α.Α.Δ.Ε. «Ανανέωση της θητείας του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε.» (Υ.Ο.Δ.Δ. 689) και της υπό στοιχεία 5294 ΕΞ 2020/17-01-2020 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών «Ανανέωση της θητείας του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσιών Εσόδων» (Υ.Ο.Δ.Δ. 27).

2. Την από 15/2/2024 γνωμοδότηση της, κατά το άρθρο 9 του α.ν. 1342/1938 (Α’ 290), Διακλαδικής Επιτροπής που συνεστήθη με την υπό στοιχεία Φ.456/ 3/270831/Σ.984/6-2-2024 /ΓΕΕΘΑ/Β’ΚΛ./Β1 ΔΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ/ΤΜ.ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ απόφαση.

3. Την ανάγκη αναπροσαρμογής του κανονισμού της στολής των τελωνειακών υπαλλήλων, προκειμένου το ζήτημα της ένδυσης να διέπεται από ένα σύγχρονο πλαίσιο διατάξεων, προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα, που θα εξασφαλίζει την αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων των Τελωνειακών Υπαλλήλων.

4. Το γεγονός ότι, από την εφαρμογή της εν λόγω απόφασης δύναται να προκληθεί δαπάνη στον Προϋπολογισμό της ΑΑΔΕ τρέχοντος έτους και επομένων ετών, η οποία δεν μπορεί να προσδιοριστεί επί του παρόντος καθώς εξαρτάται από πραγματικά δεδομένα. Η εν λόγω προκαλούμενη δαπάνη, λαμβάνοντας υπόψη τον εκάστοτε ετήσιο προγραμματισμό προμηθειών θα καλυφθεί στο πλαίσιο των εγκεκριμένων πιστώσεων του Προϋπολογισμού της ΑΑΔΕ τρέχοντος έτους και επομένων ετών (ΑΛΕ 2410902001, ΕΦ 1024 801 000 0000, 1024 801 043 ΧΧΧΧ), εντός των ορίων του ισχύοντος ΜΠΔΣ, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Η υπό στοιχεία Τ.1648/539/0003Β/10.4.2002 απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών «Κανονισμός Στολής Τελωνειακών Υπαλλήλων και ρύθμιση θεμάτων υπηρεσιακών ταυτοτήτων και ειδικών υπηρεσιακών διακριτικών της Τελωνειακής Υπηρεσίας» (Β’ 441), τροποποιείται ως ακολούθως:

1. Το άρθρο 8 «Σύνθεση Στολής αριθ. 9 ανδρών και γυναικών υπαλλήλων της Τελωνειακής Υπηρεσίας», αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 8 – Σύνθεση Στολής Ασκήσεως Εκστρατείας (αρ.9) ανδρών και γυναικών τελωνειακών υπαλλήλων

Η στολή αριθ. 9 των ανδρών και γυναικών τελωνειακών υπαλλήλων, χειμερινή και θερινή έχει ως εξής:

Χειμερινή Στολή αριθ. 9 Ανδρών-Γυναικών

– Τζόκεϊ ή ναυτικός σκούφος

– Χιτώνιο

– Παντελόνι τύπου φόρμας ripstop

– Μπλούζα μακρυμάνικη ή κοντομάνικη με λαιμόκοψη

– Ζώνη

– Παπούτσια άρβυλα υψηλά ή χαμηλά

– Κάλτσες

– Γάντια μάλλινα ή δερμάτινα χοντρά εργασίας

– Μπουφάν (μακρύ) ή τζάκετ (κοντό)

– Γιλέκο

– Αντανακλαστικό γιλέκο.».

Θερινή Στολή αριθ. 9 Ανδρών-Γυναικών

– Τζόκεϊ

– Χιτώνιο

– Παντελόνι τύπου φόρμας ripstop

– Μπλούζα κοντομάνικη polo με γιακά ή μπλούζα μακρυμάνικη polo με γιακά

– Ζώνη

– Παπούτσια άρβυλα υψηλά ή χαμηλά

– Κάλτσες

– Γάντια δερμάτινα χοντρά εργασίας

– Γιλέκο

– Αντανακλαστικό γιλέκο».

2. Στο Άρθρο 11 «Διακριτικά Εμβλήματα – Υπηρεσιακό Σήμα – Εθνόσημο – Υπηρεσιακές Ταυτότητες», προστίθεται παρ. 6, ως εξής:

«6. Διακριτικά Σήματα Υπηρεσίας ή Τμήματος ή Ομάδας.

Τα Διακριτικά Σήματα Υπηρεσίας ή Τμήματος ή Ομάδας τοποθετούνται με scratch, φέρονται στο γιλέκο, στο μπουφάν, στο τζάκετ και στο χιτώνιο της στολής Ασκήσεως Εκστρατείας (αρ.9) από άνδρες και γυναίκες τελωνειακούς υπαλλήλους και είναι τα ακόλουθα:

α) Διακριτικό Σήμα των Κινητών Ομάδων Ελέγχου (ΚΟΕ) ένδειξη «ΚΟΕ» σε γραφή λευκού χρώματος.

β) Διακριτικό Σήμα της Θαλάσσιας Ομάδας Ελέγχου (ΘΟΕ) ένδειξη «ΘΟΕ» σε γραφή λευκού χρώματος.

γ) Διακριτικό Σήμα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνείων (ΕΛΥΤ) ένδειξη «ΕΛΥΤ» σε γραφή λευκού χρώματος.

δ) Διακριτικό Σήμα των Ομάδων Δίωξης Λαθρεμπορίου και Ναρκωτικών ένδειξη «ΔΙΩΞΗ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ» σε γραφή λευκού χρώματος.

ε) Διακριτικό Σήμα των Ελεγκτών Συνοδών Σκύλων Ανιχνευτών «Κ9» σε γραφή λευκού χρώματος.».

3. Η παρ. 3 του άρθρου 12 «Επενδύτες», τροποποιείται ως εξής:

«3. Μπλούζα-Φανέλα:

α) Φανέλα τύπου «μακό» με λαιμόκοψη, βαμβακερή, με μακριά ή κοντά μανίκια, χρώματος σκούρου μπλε που φέρει κάθετη λευκή γραμμή από το ύψος του αριστερού ώμου έως το τελείωμά της, τεμνόμενη στο ύψος του στήθους από τον οβολό του λογοτύπου της ΑΑΔΕ και την ένδειξη ΑΑΔΕ-ΤΕΛΩΝΕΙΑ-CUSTOMS και πάχους γραμμής αρμονικά προσαρμοσμένης στο 1/9 τις φέρου-σας σήμανσης.

Φέρεται με τη χειμερινή στολή Ασκήσεως Εκστρατείας (αρ.9) των ανδρών και γυναικών τελωνειακών υπαλλήλων.

β) Μπλούζα τύπου «polo», με μακριά ή κοντά μανίκια και γιακά, χρώματος σκούρο μπλε που φέρει κάθετη λευκή γραμμή από το ύψος του αριστερού ώμου έως το τελείωμά της τεμνόμενη στο ύψος του στήθους από τον οβολό του λογοτύπου της ΑΑΔΕ και την ένδειξη ΑΑΔΕ -ΤΕΛΩΝΕΙΑ – CUSTOMS και πάχους γραμμής αρμονικά προσαρμοσμένης στο 1/9 τις φέρουσας σήμανσης. Κατασκευάζεται από πικέ βαμβακερό ύφασμα ή συνθετικό.

Φέρεται με τη θερινή στολή Ασκήσεως Εκστρατείας (αρ.9) από άνδρες και γυναίκες τελωνειακούς υπαλλήλους.

Φέρουν σημάνσεις ως ακολούθως

i. Αριστερό μανίκι: το σήμα με τον Ερμή χρώματος μπλε ανοιχτό και η ένδειξη ΑΑΔΕ – ΤΕΛΩΝΕΙΑ – CUSTOMS, αρμονικά κατανεμημένη σε τρεις σειρές (μία λέξη σε κάθε σειρά) με λευκά γράμματα.

ii. Δεξί μανίκι: επάνω η Σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ακριβώς από κάτω η Ελληνική Σημαία.

iii. Μπροστά αριστερά στο στήθος: ο οβολός του λογοτύπου της ΑΑΔΕ και η ένδειξη ΑΑΔΕ – ΤΕΛΩΝΕΙΑ -CUSTOMS, με λευκά και μπλε ανοιχτό γράμματα.

iv. Πλάτη: το σήμα με τον Ερμή χρώματος μπλε ανοιχτό και η ένδειξη ΑΑΔΕ – ΤΕΛΩΝΕΙΑ – CUSTOMS αρμονικά κατανεμημένη σε τρεις σειρές (μία λέξη σε κάθε σειρά) με λευκά γράμματα.».

4. Στο άρθρο 12 «Επενδύτες», προστίθενται παρ. 9 και 10 ως ακολούθως:

«9. Επενδύτης τύπου τζάκετ (κοντό) της Στολής Ασκή-σεως Εκστρατείας (αρ.9) ανδρών και γυναικών:

α) Κατασκευάζεται από συνθετικό ύφασμα αδιάβροχο, χρώματος σκούρο μπλε που φέρει κάθετη λευκή γραμμή από το ύψος του αριστερού ώμου έως το τελείωμά του, τεμνόμενης στο ύψος του στήθους από τον οβολό του λογοτύπου της ΑΑΔΕ και την ένδειξη ΑΑΔΕ – ΤΕΛΩΝΕΙΑ -CUSTOMS και πάχους γραμμής αρμονικά προσαρμοσμένη στο 1/9 τις φέρουσας σήμανσης.

β) Φέρει σημάνσεις ως ακολούθως:

i. Αριστερό μανίκι: το σήμα με τον Ερμή, χρώματος μπλε ανοιχτό και η ένδειξη ΑΑΔΕ – ΤΕΛΩΝΕΙΑ – CUSTOMS, αρμονικά κατανεμημένη σε τρεις σειρές (μία λέξη σε κάθε σειρά) με λευκά γράμματα.

ii. Δεξί μανίκι: επάνω η Σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ακριβώς από κάτω η Ελληνική Σημαία.

iii. Μπροστά αριστερά στο στήθος: ο οβολός του λογοτύπου της ΑΑΔΕ και η ένδειξη ΑΑΔΕ – ΤΕΛΩΝΕΙΑ -CUSTOMS, με λευκά και μπλε ανοιχτό γράμματα.

iv. Πλάτη: η ένδειξη ΑΑΔΕ – ΤΕΛΩΝΕΙΑ- CUSTOMS, με λευκά και μπλε ανοιχτό γράμματα.

v. Μπροστά δεξιά στο στήθος: τοποθετείται με σκρατς το Διακριτικό Σήμα Υπηρεσίας ή Τμήματος ή Ομάδας (ΚΟΕ, ΘΟΕ ΕΛΥΤ, ΔΙΩΞΗ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ, Κ9).»

«10. Επενδύτης τύπου μπουφάν (μακρύ) της Στολής Ασκήσεως Εκστρατείας (αρ.9) ανδρών και γυναικών:

α) Κατασκευάζεται από συνθετικό ύφασμα αδιάβροχο, χρώματος σκούρο μπλε που φέρει κάθετη λευκή γραμμή από το ύψος του αριστερού ώμου έως το τελείωμά του τεμνόμενη στο ύψος του στήθους από τον οβολό του λογοτύπου της ΑΑΔΕ και την ένδειξη ΑΑΔΕ – ΤΕΛΩΝΕΙΑ -CUSTOMS και πάχους γραμμής αρμονικά προσαρμοσμένης στο 1/9 τις φέρουσας σήμανσης.

β) Φέρει σημάνσεις ως ακολούθως:

i. Αριστερό μανίκι: το σήμα με τον Ερμή χρώματος μπλε ανοιχτό και η ένδειξη ΑΑΔΕ – ΤΕΛΩΝΕΙΑ – CUSTOMS, αρμονικά κατανεμημένη σε τρεις σειρές (μία λέξη σε κάθε σειρά) με λευκά γράμματα.

ii. Δεξί μανίκι: επάνω η Σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ακριβώς από κάτω η Ελληνική Σημαία.

iii. Μπροστά αριστερά στο στήθος: ο οβολός του λογοτύπου της ΑΑΔΕ και η ένδειξη ΑΑΔΕ – ΤΕΛΩΝΕΙΑ -CUSTOMS με λευκά και μπλε ανοιχτό γράμματα.

iv. Πλάτη: η ένδειξη ΑΑΔΕ – ΤΕΛΩΝΕΙΑ – CUSTOMS, με λευκά και μπλε ανοιχτό γράμματα.

v. Μπροστά δεξιά στο στήθος: τοποθετείται με σκρατς το Διακριτικό Σήμα Υπηρεσίας ή Τμήματος ή Ομάδας (ΚΟΕ, ΘΟΕ ΕΛΥΤ, ΔΙΩΞΗ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ, Κ9).».

5. To άρθρο 15 «Επώμιο (Γιλέκο αντανακλαστικό)», αντικαθίσταται ως εξής:

«Α) Φωσφορούχο γιλέκο (αντανακλαστικό):

1. Είναι πρόσθετο στοιχείο και φέρεται με τη χειμερινή και θερινή στολή Ασκήσεως Εκστρατείας (αρ.9) των ανδρών και γυναικών τελωνειακών υπαλλήλων.

2. Κατασκευάζεται από ειδικό υλικό σε χρώμα κίτρινο και φέρει αντανακλαστικές λουρίδες στο τελείωμά του στο ύψος της μέσης.

3. Φέρεται, αντίστοιχα, το καλοκαίρι ή τον χειμώνα, κατά τη νύχτα ή την ημέρα ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες (ομίχλη κ.τ.λ.) για τη διευκόλυνση των ελέγχων.

4. Φέρει σημάνσεις ως ακολούθως:

α) Στο πίσω φύλλο φέρει την ένδειξη ΑΑΔΕ-ΤΕΛΩΝΕΙΑ-CUSTOMS αρμονικά κατανεμημένη σε τρεις σειρές (μία λέξη σε κάθε σειρά) με γράμματα χρώματος μπλε σκούρο για τη λέξη «ΑΑΔΕ» και γράμματα χρώματος μπλε ανοιχτό για τις λέξεις «ΤΕΛΩΝΕΙΑ» και «CUSTOMS».

β) Μπροστά δεξιά στο στήθος: τοποθετείται με σκρατς το Διακριτικό Σήμα Υπηρεσίας ή Τμήματος ή Ομάδας (ΚΟΕ, ΘΟΕ ΕΛΥΤ, ΔΙΩΞΗ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ, Κ9).

Β) Γιλέκο Εργασίας:

1. Είναι αμάνικο, χρώματος μπλε σκούρο που φέρει κάθετη λευκή γραμμή από το ύψος του αριστερού ώμου έως το τελείωμά του, τεμνόμενη στο ύψος του στήθους από τον οβολό του λογοτύπου της ΑΑΔΕ και την ένδειξη ΑΑΔΕ-ΤΕΛΩΝΕΙΑ- CUSTOMS και πάχους γραμμής αρμονικά προσαρμοσμένης στο 1/9 τις φέρουσας σήμανσης. Φέρεται με τη χειμερινή και θερινή στολή Ασκήσεως Εκστρατείας (αρ.9) των ανδρών και γυναικών τελωνειακών υπαλλήλων.

2. Διαθέτει επένδυση, εργονομικές τσέπες με κάλυμμα και άνοιγμα με φερμουάρ.

3. Φέρει σημάνσεις ως ακολούθως:

α) Μπροστά αριστερά στο στήθος: ο οβολός του λογοτύπου της ΑΑΔΕ και η ένδειξη ΑΑΔΕ – ΤΕΛΩΝΕΙΑ -CUSTOMS, αρμονικά κατανεμημένη σε τρεις σειρές (μία λέξη σε κάθε σειρά) με λευκά γράμματα.

β) Πλάτη: Ένδειξη ΑΑΔΕ – ΤΕΛΩΝΕΙΑ – CUSTOMS, αρμονικά κατανεμημένη σε τρεις σειρές (μία λέξη σε κάθε σειρά) με λευκά γράμματα.

γ) Μπροστά δεξιά στο στήθος: τοποθετείται με σκρατς το Διακριτικό Σήμα Υπηρεσίας ή Τμήματος ή Ομάδας (ΚΟΕ, ΘΟΕ ΕΛΥΤ, ΔΙΩΞΗ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ, Κ9).».

6. Η περ. β) του άρθρου 16 «Ζώνες», τροποποιείται ως εξής:

«β) Ζώνη τύπου ιμάντα ή καννάβινη με μεταλλική πόρπη.

1. Είναι απλή τύπου ιμάντα ή καννάβινη σε χρώμα μπλε σκούρο ή μαύρο, πλάτους 3-4 εκατοστών και κουμπώνει με απλή πόρπη.

2. Φέρεται από άνδρες και γυναίκες τελωνειακούς υπαλλήλους με τη στολή Ασκήσεως Εκστρατείας (αρ 9).».

7. Η περ. γ της παρ. 1 του άρθρου 20 «Περισκελίδες -Φούστες», τροποποιείται ως εξής:

«γ. Παντελόνι στολής Ασκήσεως Εκστρατείας (αρ.9) ανδρών και γυναικών τελωνειακών υπαλλήλων:

α) Κατασκευάζεται από ύφασμα βαμβακερό ειδικής πλέξης τύπου ripstop, χρώματος μπλε σκούρο.

β) Έχει δύο εσωτερικές τσέπες πλαϊνού ανοίγματος, δύο επάνω πίσω εξωτερικές και δύο μπροστινές εξωτερικές τσέπες στο ύψος του γονάτου και στη πλαϊνή ραφή με κάλυμμα.

γ) Φέρει περιμετρικά της μέσης επτά θηλιές στις οποίες διέρχεται η ζώνη.

δ) Στο κάτω άκρο του υπάρχει, στο ύψος του ρεβέρ, κορδόνι για τη σύσφιξή της στο σκέλος πάνω από τα άρβυλα.».

8. Οι παρ. 3 και 4 του άρθρου 21 «Πηλήκια» τροποποιούνται ως εξής:

«3. Τζόκεϊ/Jockey της στολής Ασκήσεως Εκστρατείας (αρ.9) ανδρών και γυναικών τελωνειακών υπαλλήλων:

α) Κατασκευάζεται από ύφασμα με συνθετικές ίνες, χρώματος σκούρο μπλε.

β) Φέρει σημάνσεις ως ακολούθως:

i. Στη μετωπίδα την ένδειξη ΑΑΔΕ-ΤΕΛΩΝΕ ΙΑ-CUSTOMS αρμονικά κατανεμημένη σε τρεις σειρές (μία λέξη σε κάθε σειρά) με λευκά γράμματα.

ii. Στην αριστερή όψη φέρει τη Σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ακριβώς από κάτω την Ελληνική Σημαία.

iii. Στη δεξιά όψη φέρει τον οβολό του λογοτύπου της ΑΑΔΕ.

iv. Στην πίσω όψη φέρει την κεφαλή Ερμή σε χρώμα μπλε ανοιχτό.

4. Σκούφος ναυτικός πλεκτός

Ο ναυτικός σκούφος είναι πλεκτός από σύνθεση ακρυλικού, χρώματος σκούρο μπλε χωρίς ιδιομορφία στην πλέξη και φέρεται χωρίς άλλα διακριτικά ή εθνόσημο με τη στολή αριθ. 9 Ασκήσεως Εκστρατείας, από τους υπη-ρετούντες στα πλοία δίωξης και πάντα επάνω σ’ αυτά.».

9. To άρθρο 22 «Ποδεία», αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Κάλτσες κοντές

Είναι βαμβακερές ή μάλλινες και μαύρου χρώματος.

Είναι απλές, χωρίς επιρράμματα, διατρήσεις ή άλλες οποιεσδήποτε ποικιλίες στην πλέξη.

Φέρονται από άνδρες και γυναίκες τελωνειακούς υπαλλήλους με τη στολή αρ.8, 8β, 8γ και 9.

2. Κάλτσες μακριές

– Είναι βαμβακερές ή μάλλινες, μεγάλης απορροφητικότητας και μαύρου χρώματος.

– Φτάνουν λίγο πιο πάνω από το μέσο της κνήμης και φέρονται με τα ψηλά άρβυλα/μπότες.

– Είναι απλές με κατακόρυφες γραμμές στην πλέξη (πλέξη Ντέρμπι).

Φέρονται από άνδρες και γυναίκες τελωνειακούς υπαλλήλους με τη στολή αρ.9.

3. Κάλτσες τύπου «καλσόν»

– Είναι νάιλον, γκρίζου ανοιχτού χρώματος ή pepper χωρίς σχέδια, διαμήκεις ραβδώσεις κ.λπ.

– Φέρονται από γυναίκες τελωνειακούς υπαλλήλους υποχρεωτικά με τις χειμερινές στολές αριθ. 8, 8β, 8γ και προαιρετικά με τη θερινή στολή αριθ. 8γ.».

10. Η παρ. 3 του άρθρου 24 «Υποδύτες (υποκάμισα)», τροποποιείται ως εξής:

«3. Χιτώνιο τύπου υποδύτης της θερινής Στολής Ασκή-σεως Εκστρατείας (αρ.9):

α) Το χιτώνιο τύπου υποδύτη (πουκάμισο) κατασκευάζεται από ύφασμα βαμβακερό ειδικής πλέξης τύπου ripstop, χρώματος μπλε σκούρο που φέρει κάθετη λευκή γραμμή από το ύψος του αριστερού ώμου έως το τε-λείωμά του, τεμνόμενη στο ύψος του στήθους από τον οβολό του λογοτύπου της ΑΑΔΕ και την ένδειξη ΑΑΔΕ -ΤΕΛΩΝΕΙΑ – CUSTOMS και πάχους γραμμής αρμονικά προσαρμοσμένης στο 1/9 τις φέρουσας σήμανσης.

β) Φέρει στο ύψος του στήθους από μία τσέπη με κάλυμμα, πέτο γιακά και άνοιγμα μπροστά με κρυφά κουμπιά.

γ) Στη μανσέτα έχει δύο κουμπιά και υφασμάτινη γλώσσα με κουμπότρυπα για τη ρύθμιση της θέσης της.

δ) Φέρει σημάνσεις ως ακολούθως

i. Αριστερό μανίκι: το σήμα με τον Ερμή χρώματος μπλε ανοιχτό και η ένδειξη ΑΑΔΕ – ΤΕΛΩΝΕΙΑ – CUSTOMS, αρμονικά κατανεμημένη σε τρεις σειρές (μία λέξη σε κάθε σειρά) με λευκά γράμματα.

11. Δεξί μανίκι: επάνω η Σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ακριβώς από κάτω η Ελληνική Σημαία.

iii. Μπροστά αριστερά στο στήθος: ο οβολός του λογοτύπου της ΑΑΔΕ και η ένδειξη ΑΑΔΕ – ΤΕΛΩΝΕΙΑ -CUSTOMS, με λευκά και μπλε ανοιχτό γράμματα.

iv. Πλάτη: η ένδειξη ΑΑΔΕ – ΤΕΛΩΝΕΙΑ – CUSTOMS, αρμονικά κατανεμημένη σε τρεις σειρές (μία λέξη σε κάθε σειρά) με λευκά και μπλε ανοιχτό γράμματα.

v. Μπροστά δεξιά στο στήθος: τοποθετείται με σκρατς το Διακριτικό Σήμα Υπηρεσίας ή Τμήματος ή Ομάδας (ΚΟΕ, ΘΟΕ, ΕΛΥΤ, ΔΙΩΞΗ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ, Κ9).».

11. Η παρ. 3 του άρθρου 25 «Υποδήματα», τροποποιείται ως εξής:

«3. Υποδήματα της στολής Ασκήσεως Εκστρατείας (αρ.9) ανδρών και γυναικών τελωνειακών υπαλλήλων:

α) Άρβυλα/μπότες χαμηλές ή υψηλές.

β) Κατασκευάζονται από μαύρο αδιάβροχο δέρμα και είναι αντιλιοσθητικές.

γ) Το ύψος των πτερυγίων τους φθάνει 15-25 εκατ. περίπου πάνω από τον αστράγαλο για τα υψηλά και στον αστράγαλο για τα χαμηλά.

δ) Δένονται με κορδόνια ή χωρίς.

ε) Το δέρμα είναι κατάλληλο να γυαλίζεται.».

12. Οι παρ. 2 και 3 του άρθρου 26 «Χειρόκτια» τροποποιούνται ως εξής:

«2. Χειρόκτια (γάντια) μάλλινα ή βαμβακερά

α) Χρώμα μαύρο.

β) Φέρονται από άνδρες και γυναίκες τελωνειακούς υπαλλήλους προαιρετικά με τη χειμερινή στολή Ασκήσεως Εκστρατείας (αρ.9).

3. Χειρόκτια (γάντια) δερμάτινα χοντρά (εργασίας)

α) Κατασκευάζονται από χοντρό δέρμα, μαύρου χρώματος.

β) Είναι κλασσικού τύπου, εσώραφα, χωρίς επιρράμματα ή άλλες ποικιλίες συρραφής και χωρίς εσωτερική επένδυση.

γ) Φέρονται από άνδρες και γυναίκες τελωνειακούς υπάλληλους και χρησιμοποιούνται σε εργασίες, που λόγω της φύσεώς τους απαιτούν προστασία των χεριών.».

Άρθρο 2

Τελικές διατάξεις και έναρξη ισχύος

1. Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

2. Κατά τα λοιπά, όσον αφορά στα θέματα κανονισμού στολής και διακριτικών αυτής, εξακολουθούν να ισχύουν όσα ορίζει η υπό στοιχεία Τ.1648/539/0003Β/10.4.2002 απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών «Κανονισμός Στολής Τελωνειακών Υπαλλήλων και ρύθμιση θεμάτων υπηρεσιακών ταυτοτήτων και ειδικών υπηρεσιακών διακριτικών της Τελωνειακής Υπηρεσίας» (Β’ 441).

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 4 Ιουλίου 2024

Ο Διοικητής

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

Πηγή