Μεγάλη διαδήλωση κατά του υπερτουρισμού πραγματοποίησαν χιλιάδες άνθρωποι στη Βαρκελώνη, με σύνθημα «Φτάνει! Ας βάλουμε όρια στον τουρισμό».

Οι διαδηλωτές ζήτησαν αλλαγή του οικονομικού μοντέλου για την πόλη, η οποία είναι δημοφιλέστατος τουριστικός προορισμός.

«Δεν έχουμε τίποτε κατά του τουρισμού, αλλά με τον υπερβάλλοντα τουρισμό, ναι, διότι κάνει την πόλη αβίωτη», εξήγησε ο 70χρονος κοινωνιολόγος Ζόρντι Γκουγιού.

Αύξηση 68% στα ενοίκια σε μία 10ετία

Οι πολέμιοι του υπερτουρισμού στέκονται στις επιπτώσεις του στο περιβάλλον, στις συνθήκες απασχόλησης και στις τιμές των κατοικιών, καθώς τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά 68% κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με τον δήμο της Βαρκελώνης.

«Τα μαγαζιά της γειτονιάς κλείνουν για να αφήσουν την θέση τους σε ένα εμπορικό μοντέλο που δεν αντιστοιχεί στις ανάγκες της γειτονιάς. Οι άνθρωποι (…) δεν μπορούν να πληρώσουν τα ενοίκια, αναγκάζονται να φύγουν», ανέφερε μια 35χρονη μουσικός που ζει στην συνοικία Μπαρσελονέτα.

Η Βαρκελώνη υποδέχθηκε τον περασμένο χρόνο περισσότερα από 12 εκατομμύρια τουρίστες, σύμφωνα με στοιχεία του δήμου της πόλης.

Από τις Βαλεαρίδες μέχρι τις Κανάριες Νήσους και την Μάλαγα οι εκδηλώσεις κατά του υπερτουρισμού πολλαπλασιάζονται στην Ισπανία.

Η Ισπανία είναι μετά τη Γαλλία ο δεύτερος δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως. Τον περασμένο χρόνο υποδέχθηκε 85,1 εκατομμύρια επισκέπτες.

Η περιοχή με τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών είναι η Καταλωνία, με 18 εκατομμύρια. Ακολουθούν οι Βαλεαρίδες (14,4 εκατομμύρια) και οι Κανάριες Νήσοι (13,9 εκατομμύρια).

Ο τομέας του τουρισμού στην Ισπανία αντιπροσωπεύει το 12,8% του ΑΕΠ και το 12,6% των θέσεων απασχόλησης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Πηγή