Καρδίτσα 14.06.22

Επιμέλεια:
Γεώργιος Θωμ. Παπαδημητρίου
Λογιστής – Φοροτεχνικός
Επιστημονικός Συνεργάτης Tax Heaven

«Είναι βασιλικό χαρακτηριστικό να σε κατηγορούν ενώ κάνεις το σωστό». Σε αντίθεση με ό,τι θα περίμενε κανείς, επέλεξα να ξεκινήσω τη δημοσίευσή μου αυτή με τη φράση του κυνικού φιλόσοφου Αντισθένη (445-360 πχ), την οποία εξέφρασε όταν πληροφορήθηκε ότι ο Πλάτωνας μίλησε άσχημα για αυτόν.

Και τι πιο επίκαιρο, αλήθεια, να την επαναλαμβάνω σήμερα, σχεδόν δυόμιση χιλιετηρίδες μετά, τη στιγμή που υπό τις ατελείς οδηγίες του κατήγορου βασιλέως, εγώ πασχίζω να κάνω το σωστό.
Και επειδή σίγουρα ο κατήγορος θα «ανακρούσει πρύμναν» (σσ. Το έκανε ήδη) με τις γνωστές και διαχρονικές δικαιολογίες «παρεξηγήθηκαν τα λεγόμενά μου» «εγώ αναγνωρίζω το έργο και τον σημαντικό ρόλο των λογιστών», και πριν με …απολύσει ή με αφήσει απλήρωτο ο εργοδότης μου, δράττομαι της ευκαιρίας να επισημάνω στον βασιλέα τις ατέλειές του.

-Προγράμματα στήριξης: Η πληρότητα μιας πρόσκλησης – προκήρυξης σηματοδοτεί την απρόσκοπτη και ομαλή ροή ενός επενδυτικού σχεδίου, από την εκδήλωση ενδιαφέροντος μέχρι και την υλοποίησή του. Οι πολλαπλές τροποποιήσεις προσκλήσεων όμως, αν μη τι άλλο, υποδεικνύουν πρωτίστως ελλιπή σχεδιασμό και ενίοτε προσπάθεια εξάλειψης φαινομένων αδικίας. Οι συνεχείς αλλαγές δεν επιτρέπουν να γίνει η υλοποίηση όπως πρέπει, με κίνδυνο απόρριψης του προγράμματος για τις επιχειρήσεις, ή και επιβολή προστίμων. Αντίθετα στο βασιλιά η μόνη ποινή που επιβάλλεται είναι η εκ νέου ανακοίνωση της πρόσκλησης. Συμπέρασμα: όσο η ποινή θα είναι η αναδημοσίευση, ο βασιλιάς θα παραμείνει αδιόρθωτος και θα συνεχίσει τα λάθη αφού δεν τον απειλεί κάτι.

-Νομοθετικό έργο (Νομοθεσία): Ελληνικό σήριαλ που και ο πιο ευφάνταστος σκηνοθέτης δεν θα μπορούσε ποτέ να συλλάβει το μέγεθος και την πολυπλοκότητα του σεναρίου. Διατάξεις αντικρουόμενες, φωτογραφικές, παράλληλες αλλά και αλλεπάλληλες, εκδίδονται συνεχώς στο όνομα του κατεπείγοντος, των ειδικών συνθηκών και πάντοτε για την προστασία του πολίτη και του δημοσίου συμφέροντος. Το μέγεθος και η ποσότητα έκδοσης τους μας οδηγεί αναγκαστικά σε προβληματισμούς του τύπου «επίτηδες το κάνουν, δεν εξηγείται διαφορετικά».

-Ψηφιακός μετασχηματισμός: Έργο κομβικής σημασίας, με αλματώδη βήματα τα τελευταία έτη, που όμως σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη με υποχρεώνει σε αχρείαστες υποβολές και σε χαρακτηρισμό των …..αχαρακτήριστων. Και ναι, σωστά θα μάντευε κανείς… εγώ καταλαβαίνω την ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά οι πολλές πλατφόρμες που συχνά πυκνά δεν λειτουργούν σωστά, αποτελούν εμπόδιο στο να κάνω έγκυρα και έγκαιρα το σωστό.
«Κατ’ αρχής γαρ φιλαίτιος λεώς», θα μπορούσε να μου απαντήσει ο βασιλιάς, χρησιμοποιώντας τη ρήση του Αισχύλου (525-456 πχ), δηλαδή ότι «αρέσει στο λαό να κατηγορεί την εξουσία».
Όμως εγώ δεν κατηγορώ την εξουσία, τουλάχιστον όπως αυτή κατηγορεί εμένα. Εγώ έχω προσπαθήσει επανειλημμένα να της υποδείξω τις ατέλειές της και πως μπορεί να τις εξαλείψει. Διαχρονικά όμως η εξουσία έχει αποδείξει ότι δεν ακούει, είτε γιατί δεν θέλει είτε γιατί δεν μπορεί. Και αν μεν δεν θέλει θα πρέπει να μας πείσει γιατί, αν δεν μπορεί, τότε απλώς σιωπά και αποχωρεί.

Εάν θελήσει λοιπόν ο βασιλιάς να με ακούσει, τότε ας κάνει εκείνος πρώτα το σωστό: Να βασιστεί στον κλάδο μου και να τον συμπεριλάβει στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές διατάξεων που τον αφορούν για να του δείξουμε πως γίνεται η δουλειά. Αλλά και να κλείσει την πόρτα στον κάθε τυχάρπαστο που έχει δώσει δυνατότητα πρόσβασης για την υλοποίηση προγραμμάτων, ώστε να δικαιούται μετά να απευθύνεται στον κλάδο μου με όποιο ύφος θεωρεί πρέπον.
Αλλιώς, «Κρείττον του λαλείν το σιγάν» βασιλιά μου… είναι η πιο ισχυρή προστασία έναντι της αμετροέπειας.

Πηγή