Την απόσυρση του διπλωματικού προσωπικού της από επτά χώρες της Λατινικής Αμερικής ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «επέμβαση» των κυβερνήσεών τους στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, καθώς έθεσαν υπό αμφισβήτηση την επανεκλογή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο στο αξίωμα στις εκλογές της Κυριακής.

Η λίστα των επτά χωρών περιλαμβάνει την Αργεντινή, τη Χιλή, την Κόστα Ρίκα, τον Παναμά, το Περού, τη Δομινικανή Δημοκρατία και την Ουρουγουάη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, το Καράκας θεωρεί ότι η θέση των κυβερνήσεων των χωρών αυτών πλήττει «την εθνική κυριαρχία» της Βενεζουέλας.

Αναστολή πτήσεων προς και από τον Παναμά και τη Δομινικανή Δημοκρατία

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας θα αναστείλει μέχρι νεοτέρας από αύριο Τετάρτη τις πτήσεις με προορισμό ή με προέλευση τον Παναμά και τη Δομινικανή Δημοκρατία, εξαιτίας της «ανάμιξης» των κυβερνήσεων των δυο χωρών στα εσωτερικά της. Η κυβέρνηση αποφάσισε την «προσωρινή αναστολή των εμπορικών πτήσεων στη Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας με προέλευση ή με προορισμό τον Παναμά και τη Δομινικανή Δημοκρατία από την 31η Ιουλίου», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το ΥΠΕΞ του Περού διατάσσει τους διπλωμάτες της Βενεζουέλας να φύγουν εντός 72 ωρών

Από την πλευάρά του, το υπουργείο Εξωτερικών του Περού διέταξε χθες τους διπλωμάτες της Βενεζουέλας που είναι διαπιστευμένοι στη χώρα να εγκαταλείψουν την επικράτεια εντός 72 ωρών, μετά τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής στις οποίες επανεξελέγη ο Νικολάς Μαδούρο. Η περουβιανή διπλωματία επικαλέστηκε στην ανακοίνωση της τις «αυθαίρετες αποφάσεις (…) του καθεστώτος της Βενεζουέλας».

Η κυβέρνηση της προέδρου Ντίνας Μπολουάρτε τόνισε νωρίτερα χθες πως δεν αποδέχεται αυτή που χαρακτηρίζει καταπάτηση της λαϊκής βούλησης στη Βενεζουέλα και γνωστοποίησε πως ανακάλεσε τον πρεσβευτή του Περού για διαβουλεύσεις.

Η Ουρουγουάη «δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τη νίκη Μαδούρο»

Ο Ουρουγουανός υπουργός Εξωτερικών Ομάρ Παγκανίνι δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε χθες στο CNN ότι η κυβέρνησή του δεν θα αναγνωρίσει «ποτέ» τη νίκη του Νικολάς Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής στη Βενεζουέλα, καθώς η αντιπολίτευση ήταν αυτή που τις κέρδισε καθαρά, κατ’ αυτόν.

Ειδική συνεδρίαση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) ανακοίνωσε χθες πως αύριο θα διεξαχθεί αύριο ειδική συνεδρίαση του διαρκούς συμβουλίου του για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της Κυριακής στη Βενεζουέλα, όπου το εθνικό εκλογικό συμβούλιο ανακοίνωσε πως επανεξελέγη ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, αποτέλεσμα που απορρίπτει η αντιπολίτευση και αμφισβητούν κυβερνήσεις διαφόρων κρατών. Η συνεδρίαση προγραμματίζεται να αρχίσει στις 15:00 (τοπική ώρα· στις 22:00 ώρα Ελλάδας) στην έδρα του περιφερειακού οργανισμού στην Ουάσιγκτον, κατόπιν αιτήματος 12 κρατών μελών του.

Πηγή