Κατά πλειοψηφία πέρασε το νομοσχέδιο του υπουργείο Εργασίας για τον κατώτατο μισθό.
Ειδικότερα, από τους 296 ψηφίσαντες, «Ναι» ψήφισαν 157 βουλευτές, ενώ ενάντια στο νομοσχέδιο τάχθηκαν 139 βουλευτές.
Νωρίτερα η συζήτηση διεξήχθη σε αρκετά υψηλούς τόνους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα εργαστεί μέχρι τέλους ώστε να πετύχει αφενός τον στόχο του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ μέχρι το τέλος της τετραετίας και δεύτερον, τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ.
Ο κ. Μητσοτάκης τοποθετήθηκε στη συνέχεια και για το ζήτημα των τραπεζών.
«Επιτρέψτε μου να κάνω και μια παρέμβαση για το ζήτημα των τραπεζών, διότι άκουσα και πάλι να επαναλαμβάνετε τη θέση σας για έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών. Και θα ήθελα και από το βήμα της Βουλής να δώσω μια απάντηση για το ζήτημα αυτό. Πράγματι υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, ζητήματα ουσιαστικά τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης, υψηλές προμήθειες, χαμηλά επιτόκια στις καταθέσεις, δάνεια στεγαστικά τα οποία δεν δίνονται με τον κατάλληλο ρυθμό. Ακίνητα τα οποία διαθέτουν οι τράπεζες τα οποία δεν έχουν ακόμα εκποιήσει, προκειμένου να αυξηθεί η προσφορά τους στην αγορά εργασίας.
Για όλα αυτά τα ζητήματα έχουμε ζητήσει από τις τράπεζες να αντιδράσουν. Η αντίδρασή τους μέχρι στιγμής δεν μας ικανοποιεί. Κατά συνέπεια, να αναμένετε πολύ σύντομα παρεμβάσεις από την κυβέρνηση που θα αντιμετωπίσουν την ουσία αυτών των προβλημάτων
πραγματική αύξηση μισθών, μεγαλύτερη από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Κρατήστε αυτό το στοιχείο, κύριε Ανδρουλάκη, ώστε την επόμενη φορά να μην κατακρίνετε τη χώρα μας ότι είναι ουραγός στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων».
Τις δύο τροπολογίες που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό απέρριψε η Υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, χαρακτηρίζοντας τες αναχρονιστικές και υποστηρίζοντας ότι ούτε ενισχύουν το εισόδημα των εργαζομένων, ούτε τους βοηθούν.
«Η πρώτη είναι η πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ, ο κατώτατος μισθός να καθορίζεται αποκλειστικά από εθνική συλλογική σύμβαση από τους κοινωνικούς εταίρους. Από το 2012 και μετά υπάρχει νομοθετικά αυτή η δυνατότητα να καθορίζουν καλύτερες αμοιβές για τους εργαζομένους ωστόσο ούτε μία φορά δεν το έκαναν – και εσείς θέλετε να τους δώσετε αυτή την δυνατότητα να το κάνουν για όλους τους εργαζόμενους», ανάφερε η κυρία Κεραμέως.
Στη δευτερολογία του ο Ν. Ανδρουλάκης, σχολίασε τον ισχυρισμό της Υπουργού Εργασίας κυρίας Κεραμέως ότι «το ΠΑΣΟΚ προτείνει» αυτό που εφαρμόζει «η Τουρκία», με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να υπογραμμίζει: «Η κα. Κεραμέως μας είπε ότι αυτά που προτείνουμε προσομοιάζουν σε αυτά που κάνει η Τουρκία, θέλω να της πω ότι ο κατώτατος μισθός προσδιοριζόταν κατ’ αυτόν τον τρόπο μέχρι το 2012. Ουδέποτε με Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μειώθηκε στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός. Τώρα, πώς σας ήρθε ότι αυτό που εφάρμοζε η Ελλάδα μέχρι το 2012, είναι μοντέλο Τουρκίας, πιθανόν στις συνομιλίες Γεραπετρίτη-Φιντάν να είχε μπει και το θέμα του κατώτατου μισθού».
«Σφήνα» στο συναινετικό κλίμα Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη μπήκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος ενώ απηύθυνε έκκληση στο ΠΑΣΟΚ για συνεργασίες προκειμένου να ανατραπεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Είπε ο κ. Φάμελλος: «Δεν μπορώ να μην σχολιάσω ότι με ξένισε το κλίμα στη συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη Ανδρουλάκη. Λες και οι υποκλοπές δεν έγιναν ποτέ… Αλήθεια, τόσο γρήγορα ξεχάσατε το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης; Προετοιμάζεται μία συναίνεση. Εμείς λέμε ναι σε προοδευτικές συνεργασίες για ανατροπή της κυβέρνησης.
Η χώρα και η κοινωνία δεν χρειάζονται μια συναινετική και βολική αντιπολίτευση απέναντι σε αυτήν την κυβέρνηση της ΝΔ, δεν χρειάζεται αντιπολίτευση που θα χορέψει ταγκό με την κυβέρνηση, αλλά ισχυρή αντιπολίτευση».
Δριμεία κριτική άσκησε επίσης στην κυβέρνηση ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Φτάνει πια με την κοροϊδία σας. Το ίδιο θέατρο συνεχίζετε να παίζετε και με τον νέο τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού. Ψέματα, ψέματα και πάλι ψέματα. Λέτε συνειδητά ψέματα ότι με το νόμο αυτό δεν θα μειώνονται οι μισθοί. Καλά, τι νομίζετε ότι ζούμε σε χώρα λωτοφάγων; Να αποσύρετε το δικό σας τερατούργημα και να φέρετε για ψήφιση τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου, αν όντως επιθυμείτε την επαναφορά Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας στην Ελλάδα».
Ο Κυριάκος Βελόπουλος, σημείωσε ότι «οι ώρες εργασίας έχουν παραμείνει κατά σχεδόν τετρακόσιες ώρες περισσότερες συγκριτικά με τις γερμανικές. Οι Γερμανοί είναι επίσης οι κορυφαίοι στις αναρρωτικές άδειες με 25 ημέρες ετησίως σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι 14 ημέρες. Ο Έλληνας λοιπόν εργάζεται, δεν αμείβεται και τον λένε τεμπέλη και μίζερο. Και μιλάμε για κατώτατο μισθό.