Το 1840 όταν ο Βαυαρός εισαγωγέας λουλουδιών Phillip von Siebold έφερε το φυτό Japanese knotweed,στην έκθεση φυτών της Ουτρέχτης βραβεύτηκε για τα όμορφα λουλούδια του και διαφημίσθηκε ως στολίδi. Λίγα χρόνια αργότερα, καθώς άρχισε να πουλιέται σε όλη την Ευρώπη, ο κόσμος συνειδητοποίησε το «τέρας» που είχε απελευθερωθεί.

Οι βρετανικές τράπεζες σταμάτησαν να δέχονται υποθήκη  τα «μολυσμένα» ακίνητα με το φυτό, ακόμη κι αν αυτό βρισκόταν κοντά στο κτίριο. Ο λόγος; Οι ρίζες του μπορούν να προκαλέσουν δομικές βλάβες.

Το μπαμπού, επίσης χωροκτητικό φυτό, που φυτεύτηκε ανεξέλεγκτα σε Βρετανικές περιοχές τις δεκαετίες του ’90 και του ’00, λόγω μόδας, έγιναν πλέον τα νέα Japanese knotweed. Εμφανίζονται από το «πουθενά» και τρυπούν πλακόστρωτα, άσφαλτο, ακόμη και τα θεμέλια των σπιτιών.

«Τα δύο φυτά έχουν πολλά κοινά, λέει στον Guardian, η Emily Grant, διευθύντρια της Environet, μιας βρετανικής εταιρείας που ειδικεύεται στην επιτήρηση και απομάκρυνση χωροκατακτητικών φυτών. Εισήχθησαν στη Βρετανία πριν από περισσότερο από έναν αιώνα ως εξωτικά διακοσμητικά φυτά μόνο και μόνο για να εξαπλωθούν υπόγεια χρησιμοποιώντας υφέρποντες βλαστούς που ονομάζονται ριζώματα.

Σύμφωνα με την Grant, σε έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία,  το 71% των ανθρώπων δεν γνώριζαν ότι το μπαμπού μπορεί να προκαλέσει ζημιές και το 84% ότι μπορεί να προκαλέσει νομικές διαμάχες μεταξύ γειτόνων ή να εμποδίσει τις πωλήσεις ακινήτων».

Πηγή: Environet UK

Αναδύθηκε μέσα απο τους τοίχους

Η χειρότερη περίπτωση που αντιμετώπισε η Environet ξεκίνησε το 2019 με ένα τηλεφώνημα από έναν ιδιοκτήτη σπιτιού που εντόπισε ένα βλαστό μπαμπού να αναδύεται πίσω από τα σοβατεπί στο εσωτερικό του σπιτιού του στο Χαμσάιρ. Ένας άλλος βλαστός είχε διαπεράσει έναν γύψινο τοίχο στο καθιστικό.

Οι ιδιοκτήτες σήκωσαν τις σανίδες του δαπέδου για να ανακαλύψουν ότι ένας τεράστιος ιστός από ριζώματα είχε εξαπλωθεί κάτω από το σπίτι για χρόνια, προερχόμενος από τον κήπο ενός γείτονα.

Ο μόνος αξιόπιστος τρόπος για την απομάκρυνση του μπαμπού είναι το ξερίζωμα όλων των ριζωμάτων.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό σήμαινε να ξηλωθούν όλες οι σανίδες και τα πλακάκια του δαπέδου στο ισόγειο, καθώς και όλη η κουζίνα και ένα από τα μπάνια, και στη συνέχεια να με εκσκαφέα να «εξαλειφθούν» εκατοντάδες μέτρα ριζωμάτων.

Ο τεράστιος ιστός από ριζώματα απλώνονταν κάτω από το σπίτι εδώ και χρόνια, προερχόμενα από τον κήπο ενός γείτονα. 

Ο τελικός λογαριασμός έφτασε τις 100.000 λίρες. Ευτυχώς καλυπτόταν από την ασφάλεια σπιτιού, αλλά η οικογένεια έπρεπε να ζήσει σε ένα προσωρινό σπίτι για μήνες, ενώ εργάτες «συναρμολογούσαν» εκ νέου  το σπίτι τους.

Στο Νορθαμπτονσάιρ , ένας συνταξιούχος ιδιοκτήτης σπιτιού, ο οποίος είχε φυτέψει μπαμπού περισσότερο από μια δεκαετία νωρίτερα, επέστρεψε στο σπίτι από διακοπές το 2022 για να βρει ένα βλαστό να ξεφυτρώνει από τον φούρνο του. Οι εργασίες για την αφαίρεση όλων των ριζωμάτων του κόστισαν πάνω από 6.000 λίρες.

Πηγή: Environet UK

«Αμέλεια» λένε οι ασφαλιστικές για να μην αποζημιώσουν

Σύμφωνα με την Grant οι ασφαλιστές κατοικιών συνήθως κρίνουν ότι η φύτευση μπαμπού ισοδυναμεί με αμέλεια – σα να αφήνεις για παράδειγμα μια βρύση ανοιχτή και να πλημμυρίζει το μπάνιο, για να μην αποζημιώνουν.

Πάντως, όταν προκαλείται ζημιά από ένα φυτό σε γειτονικό ακίνητο, το συμβόλαιο του γείτονα μπορεί να καλύπτει τις εργασίες στην άλλη πλευρά του φράχτη.

Σε…επαγρύπνηση

Σε μια άλλη περίπτωση, η Beverley μια συνταξιούχος νοσοκόμα και ο σύζυγός της μετακόμισαν σε ένα νεόδμητο σπίτι στο Χέιστινγκς το 2006. Ένας κηπουρός τοποθέτησε δύο φυτά μπαμπού. Σχεδόν 15 χρόνια αργότερα, το φυτό είχε εξαπλωθεί κάτω από τους κήπους τους σπιτιού αλλά και των γειτονικών σπιτιών των γειτόνων της και είχαν αρχίσει να ξεφυτρώνουν βλαστοί.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Beverley και ο σύζυγός της ξόδεψαν σχεδόν 10.000 λίρες για την εκσκαφή και την αποκατάσταση ενός δημόσιου μονοπατιού μεταξύ των κήπων (το μπαμπού έσπασε τις βαριές πλάκες).

Εντωμεταξύ πρέπει  να έχουν συνεχώς τον νου τους, καθώς κομμάτι ριζώματος που μπορεί να «ξέμεινε» μπορεί να ριζώσει εκ νέου.

naftempotriki.gr

Πηγή