Απροσδόκητη επιβράδυνση κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Δεκέμβριο, άλλη μία ένδειξη- μετά τη μέτρηση σε Γερμανία και Ισπανία- ότι χαλαρώνει η πίεση των τιμών στην Ευρωζώνη.

Αναλυτικότερα, η γαλλική στατιστική υπηρεσία, ανέφερε την Τετάρτη ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 6,7% τον Δεκέμβριο, σε ετήσια βάση. Τον προηγούμενο μήνα ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 7,1%, ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση στο 7,3%.

Σε μηνιαία βάση, οι γαλλικές τιμές καταναλωτή μειώθηκαν 0,1% τον Δεκέμβριο, ενώ τον Νοέμβριο είχε καταγραφεί μηνιαία αύξηση των τιμών κατά 0,3%. Η μείωση αντανακλά τις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας «λόγω της μείωσης των τιμών των προϊόντων πετρελαίου».

Η επιβράδυνση της αύξησης των τιμών στη Γαλλία, έρχεται μετά από αντίστοιχη μείωση στη Γερμανία και την Ισπανία. Οι ενδείξεις αυτές ότι ο πληθωρισμός μπορεί να έχει «πιάσει ταβάνι» αποτελεί ανακούφιση για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), οποία έχει προχωρήσει σε επιθετική αύξηση των επιτοκίων σε μια προσπάθεια να ανακόψει τον πληθωρισμό. Στην τελευταία της συνεδρίαση, ωστόσο, επέλεξε να προχωρήσει με μικρότερη αύξηση των επιτοκίων, αφού τα στοιχεία ήδη είχαν υποδείξει ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε τον Νοέμβριο.

Σχολιάζοντας την πορεία του πληθωρισμού στη Γαλλία, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε στο ραδιόφωνο France Inter ότι θα ακολουθήσει πτωτική τάση φέτος. «Κατά τη διάρκεια του 2023, επιβεβαιώνω την πρόβλεψή μου, θα δούμε τον πληθωρισμό να αρχίζει να επιβραδύνεται», είπε.

  naftemporiki.gr

Πηγή