Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ άφησε να εννοηθεί ότι θα κατέβει για καγκελάριος στις επόμενες εκλογές, σε συνέντευξή του στο Politico.

«Θα ήθελα να αναλάβω την ευθύνη», είπε ο Χάμπεκ στο podcast  Playbook του Politico.

Ο Χάμπεκ θεωρείται από καιρό πιθανός υποψήφιος καγκελάριος των Πρασίνων για τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2025. Η υποψηφιότητά του φάνηκε να γίνεται πολύ πιο πιθανή τον Ιούλιο, αφού η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ αποσύρθηκε από μια υποθετική κούρσα κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο CNN, επιλέγοντας να παραμείνει διπλωματία.

Για τον Χάμπεκ το να είναι υποψήφιος καγκελάριος μπορεί να μείνει στη θεωρία. Οι Πράσινοι υπέστησαν ταπεινωτικό χτύπημα στις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου και είδαν τη δημοτικότητά τους να καταβαραθρώνεται από τις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές του 2021. Μιλώντας στο POLITICO, ο Χάμπεκ παραδέχτηκε ότι μια επιστροφή θα ήταν δύσκολη, συγκρίνοντας τους Πράσινους με μια ποδοσφαιρική ομάδα που αντεπιτίθεται χάνοντας 4-0.

Οι ανανεωμένες εσωτερικές διαμάχες εντός του τριμερούς κυβερνώντος συνασπισμού της Γερμανίας για μια σειρά ζητημάτων από τον προϋπολογισμό έως την πρόνοια σίγουρα δεν βοήθησαν τα πράγματα για τους Πράσινους τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο συνασπισμός της Γερμανίας — ο οποίος αποτελείται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), τους Πράσινους και το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) — βρίσκεται σε σύγκρουση, ιδιαίτερα αφού ο υπουργός Οικονομικών του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, νωρίτερα αυτό το μήνα αμφισβήτησε δημοσίως ένα σχέδιο συμφωνίας προϋπολογισμού για το 2025, στο οποίο είχαν καταλήξει μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις.

Πηγή