ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

2 Ιανουαρίου, 2024
Ανακοινώσεις Τύπου

Για το «ξεπάγωμα» των τριετιών:

«Είμαι Υπουργός Εργασίας την πρώτη μέρα που εφαρμόζεται το «ξεπάγωμα» των τριετιών μετά από 12 χρόνια και χαίρομαι που επί θητείας μου θα δούνε αύξηση στα εισοδήματά τους υπάλληλοι στον ιδιωτικό τομέα λόγω αυτής μας της αποφάσεως».

Για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας:

«Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας στο λιανικό εμπόριο και στη βιομηχανία ξεκινάει να εφαρμόζεται από σήμερα. Να πω ότι έχουμε εκδώσει Υπουργική Απόφαση με τους όρους και τον τρόπο που θα εφαρμοστεί στο λιανικό εμπόριο και στη βιομηχανία. Έχουμε μια μεγάλη περίοδο χάριτος, μεγαλύτερη στο λιανικό εμπόριο και στις μικρές επιχειρήσεις, μικρότερη στη βιομηχανία. Τουρισμός, και εστίαση θα πάνε στο τέλος του χρόνου. Τώρα μέχρι στιγμής εφαρμόζουμε την κάρτα στις τράπεζες και στα σούπερ μάρκετ. Όλες οι επιχειρήσεις στο λιανικό εμπόριο πρέπει να έχουν τη Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Όποιος έχει εργαζόμενο μισθωτό πρέπει να έχει Ψηφιακή Κάρτα. Η Ψηφιακή Κάρτα είναι πολύ εύκολο πράγμα. Κατεβάζεις μία εφαρμογή ο εργαζόμενος δωρεάν στο κινητό του και έχει ένα QR code ο κάθε εργαζόμενος, από την ΕΡΓΑΝΗ. Η κάθε επιχείρηση εγκαθιστά την εφαρμογή σε ένα ηλεκτρονικό μηχάνημα. Δεν θα πάει να αγοράσει μηχάνημα. Στον υπολογιστή, στο tablet, στο κινητό, όπου νομίζει. Πηγαίνει ο εργαζόμενος με το QR code και σκανάρει ότι μπήκε. Ξέρουμε π.χ. ότι 09:08 μπήκε ο εργαζόμενος και όταν είναι να φύγει, ξανασκανάρει ότι έφυγε».

«Πρόκειται για μια εφαρμογή που θα έχει εκατομμύρια χρήστες την ημέρα και μπορεί να γίνουν λάθη. Μπορεί για παράδειγμα ένας εργαζόμενος να το ξεχάσει όταν φεύγει και να γράφει η κάρτα ότι εργάζεται ενώ είναι σπίτι του. Αυτά έχουμε δώσει περιθώριο να διορθώνονται απολογιστικά από την επιχείρηση ώστε να μην υπάρχει ανησυχία».

«Θα την εφαρμόσουμε  από σήμερα σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της οικονομίας μας. Θα δούμε πως δουλεύει. Έχουμε δώσει περίοδο χάριτος όπου η Επιθεώρηση Εργασίας θα μπορεί να κάνει ελέγχους, αλλά να μη βάζει πρόστιμα γιατί μπορεί κάποιος να μην έχει καταλάβει ότι υπολειτουργεί, να μην έχει κατεβάσει ακόμα την εφαρμογή ή να μην έχει ενημερωθεί επαρκώς. Όλα αυτά ανθρώπινα είναι, δεν θέλω να καταλογίσω δόλο. Εμένα με ενδιαφέρει να δουλέψει το σύστημα. Και όταν δούμε ακριβώς πως δουλεύει και ποιες είναι οι αδυναμίες του στη μεγάλη εφαρμογή, θα πάμε στο πιο δύσκολο κομμάτι της οικονομίας. Είχα πει από την αρχή, ότι θα το εφαρμόσω περίπου τον Οκτώβριο. Για ποιο λόγο; Θέλω να κλείσει και η φετινή τουριστική περίοδος ομαλά, να μην πει κάποιος ότι πάμε να κάνουμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην καρδιά της τουριστικής μας βιομηχανίας που είναι πράγματι το κορυφαίο τμήμα του ΑΕΠ μας και να είμαστε έτοιμοι του χρόνου τέτοιες μέρες να εντάξουμε στην Ψηφιακή Κάρτα και τον Τουρισμό».

Για την εργασία τις Κυριακές:

«Τις Κυριακές μπορούν να δουλεύουν μόνο αυτές οι επιχειρήσεις που έχουμε προβλέψει ότι δικαιούνται να δουλεύουν. Αν δουλέψει ο εργαζόμενος την Κυριακή, ιδιαίτερα στη βιομηχανία που το βάλαμε και πρόσφατα, παίρνει το 75% επιπλέον ημερομίσθιο συν άλλα 60%, πάει 135% συν. Κάποιες επιχειρήσεις από τη φύση τους δεν μπορούν να μην δουλεύουν την Κυριακή. Πρώτα από όλα ένα εστιατόριο δεν μπορεί να μην δουλεύει την Κυριακή. Ένα ξενοδοχείο δεν μπορεί να μην δουλεύει την Κυριακή. Υπάρχουν βιομηχανίες που δεν μπορούν να μην δουλεύουν την Κυριακή, είναι 7ημερης λειτουργίας. Αν σταματήσουν θα έχουμε ζημιά».

Για τους εργαζόμενους συνταξιούχους:

«50.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι είδαν ήδη αύξηση 30% στη σύνταξή τους διότι η σύνταξη του Ιανουαρίου προκαταβάλλεται τον Δεκέμβριο επειδή σταμάτησε η κράτηση του 30%. Είμαι πάρα πολύ ευτυχής γιατί αυτές τις ημέρες των εορτών βρέθηκα σε πολλά τραπέζια όπου πάρα πολλοί συνταξιούχοι μου είπαν ότι ψάχνουν να βρουν δουλειά και είναι πολύ χαρούμενοι που τώρα δεν κόβεται η σύνταξή τους και με ευχαρίστησαν για αυτό».

Για τις εκκρεμείς συντάξεις:

«Όταν πήγα στο Υπουργείο Εργασίας οι εκκρεμείς συντάξεις μετά από τη μεγάλη προσπάθεια και του κυρίου Βρούτση και του κυρίου Χατζηδάκη είχαν πέσει περίπου στις 35.000. Στις 31 Δεκεμβρίου του ’23 σπάσαμε το φράγμα των 25.000, είμαστε 24.000 και κάτι. Μιλάμε για μείωση άνω του 30%, απ’ όταν ανέλαβα. Δεύτερον, στις επικουρικές συντάξεις ήμασταν 65.000 και σήμερα είμαστε 30.000.  Είμαστε κάτω από 50%. Με το νόμο που ψηφίσαμε για τις επικουρικές βγάλαμε σε ένα 24ωρο 11.000 επικουρικές συντάξεις, είναι το ρεκόρ όλων των εποχών. Και τώρα έχουμε ξεκινήσει με τον ΕΦΚΑ την υπηρεσία που σε καλούν από το 1555, σε ενημερώνουν ότι σε 6 μήνες έχεις δικαίωμα να βγεις στη σύνταξη και σου ζητούν να ετοιμάσεις τα χαρτιά που χρειάζονται».

Για το έργο της ψηφιοποίησής του e-ΕΦΚΑ:

«Ο e-ΕΦΚΑ έχει ξεκινήσει το έργο της πλήρους ψηφιοποίησής του. Αυτό είναι ένα γιγαντιαίο έργο γιατί πρέπει ψηφιοποιηθούν όλα τα ένσημα, ό,τι υπήρχε. Αυτό θα παραδοθεί βάσει σύμβασης σε τρία χρόνια. Όταν ολοκληρωθεί, τότε ο σκοπός μου ποιος θα είναι; Να κατεβάζεις στο κινητό σου τηλέφωνο την εφαρμογή e-σύνταξη και όπου και να είσαι να την χρησιμοποιείς και να ξέρεις πόσα ένσημα έχεις μαζέψει».

Για την ακρίβεια σε τρόφιμα και προϊόντα:

«Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έχουμε μικρότερη παραγωγή ελαιόλαδου στον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα. Στην Ισπανία, τη χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο,  λόγω της πολύ μεγάλης ξηρασίας και των πυρκαγιών είχαν 40% πτώση της παραγωγής τους. Μικρότερη παραγωγή είχε και η Ελλάδα και η Ιταλία λόγω των κλιματικών συνθηκών. Το αποτέλεσμα είναι να έχεις ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση στο ελαιόλαδο και ταυτόχρονα μείωση της προσφοράς του. Άρα, ανεβαίνει η τιμή. Η αυξημένη τιμή που βλέπουμε στα ράφια στο ελαιόλαδο μας προκαλεί μεγάλη δυσαρέσκεια».

«Ως ο εμπνευστής του «Καλαθιού του Νοικοκυριού», διάβασα με μεγάλη ικανοποίηση το τελευταίο δελτίο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σύμφωνα με το οποίο όλα τα απορρυπαντικά που ήταν ενταγμένα στο καλάθι είχαν μηδενική αύξηση για ένα χρόνο. Όσον αφορά το γάλα, οι καταναλωτές κατά τα 2/3 προτιμούν γάλα μέσα από το καλάθι γιατί η τιμή έμεινε σταθερή. Άρα, με τον μηχανισμό που ονομάζεται «Καλάθι του Νοικοκυριού», σε ένα δωδεκάμηνο υψηλού πληθωρισμού, προσφέραμε στους συμπολίτες μας και στα απορρυπαντικά και στο γάλα μία ευκαιρία μηδενικού πληθωρισμού».

«Ακρίβεια υπάρχει γιατί ο πληθωρισμός ανέβηκε πάρα πολύ σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν μπορεί να μην υπάρχει ακρίβεια. Ένα δεύτερο κομμάτι, είναι η αισχροκέρδεια.  Εκεί κάνουμε ελέγχους και βάζουμε και πρόστιμα. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έβαλε το υψηλότερο πρόστιμο που έχει μπει ποτέ στις τράπεζες. Οι τράπεζες το πληρώσανε αδιαμαρτύρητα και από 1η του χρόνου έχουν μειώσει και τις τιμές. Εάν μια τράπεζα βάλει σήμερα χρεώσεις παραπάνω από αυτές που έχει συμφωνήσει, το πρόστιμο που θα απειληθεί να πάρει από την Επιτροπή είναι ποσοστό επί του τζίρου της τράπεζας. Μπορείτε να καταλάβετε το μέγεθος του προστίμου; Όλα αυτά γίνανε επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη».

«Ο Κώστας Σκρέκας δεν είναι ένας απλός Υπουργός. Γνωρίζει ο ίδιος από αγορά, καταλαβαίνει πως δουλεύει το εμπόριο. Είναι πάνω από το πρόβλημα και  πραγματικά δίνει μεγάλη μάχη. Δεν είναι εύκολη, αυτή είναι μία δύσκολη μάχη».

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Πηγή