Καλό μήνα! Με πρωταγωνιστές όλους εσάς και το κλίμα που καταγράφετε. Στην ΕΡΤnews χθες (στην εκπομπή update με τον Θάνο Σιαφάκα) προσπαθώ να δώσω γιατί δίνουν  «Μάχη με το χρόνο οι Λογιστές – Φοροτεχνικοί», βλέποντας το κλίμα από το πρωί στο διαδίκτυο αλλά και την ανταπόκριση των προέδρων ενώσεων της ΠΟΦΕΕ με τα προβλήματα, όπως  και το έγγραφο με την επαναφορά προθεσμίας για 30/9 από ΓΣΕΒΕ με την ΠΟΦΕΕ.

Δείτε το ολιγόλεπτο απόσπασμα – video

Δεν παύω να επιμένω για τη λύση εδώ και τώρα: Νομοθετική ρύθμιση με εγγυήσεις για να δώσει τέλος στο διαχρονικό «Γολγοθά» των φορολογικών δηλώσεων:

Νομοθέτηση στον ΚΦΕ (άρθρα 67 και 68) ενός αυστηρού χρονοδιαγράμματος με σαφή ορισμό έναρξης και λήξης ( 1η Φεβρουαρίου έως 30 Ιουνίου) όπως πρώτο ίσχυσε στην ψήφιση του ΚΦΕ-Ν. 4172/2013 που έχει προτείνει  το ΟΕΕ (βλ. σχετ. ΟΕΕ – ΠΟΦΕΕ: Συμφωνία για κοινή δράση σε 5 βασικά θέματα των λογιστών-φοροτεχνικών – 5/5) στον υπουργό Οικονομικών και την φορολογική διοίκηση.

Προσθέτω εγώ και ο κόμβος:  

α) αφού τεθεί «στο τραπέζι» των συζητήσεων με γνώμονα ένα ρεαλιστικό αριθμό υποβολών ανά ημέρα, χωρίς να περιλαμβάνει τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες αλλά ούτε και τον Αύγουστο (Πάσχα κ.λπ.), είναι «η νομοθέτηση ενός αυστηρού χρονοδιαγράμματος, με σαφή ορισμό ημερομηνίας έναρξης – λήξης, από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι την 30η Ιουνίου κάθε έτους, όπως ίσχυε στο παρελθόν, εντός του οποίου θα υποβάλλονται οι φορολογικές  δηλώσεις.

β) Με εχέγγυα και δεσμεύσεις όλων των εμπλεκόμενων μερών. Όπου μέσα στον Φεβρουάριο, για να ξεκινήσει η παραγωγική λειτουργία των ηλεκτρονικών εφαρμογών θα επιβεβαιώνεται από επιτροπή ειδικών η άρτια προ συμπλήρωση με όλα τα δεδομένα εισοδημάτων, φόρων και λοιπών αναγκαίων στοιχείων και με σειρά λειτουργικών δοκιμών. «Θα ορίζεται η δέσμευση ότι θα έχουν δοθεί έγκαιρα οι απαιτούμενες οδηγίες, δεν θα υπάρχουν εκκρεμότητες και θα είναι σε πλήρη λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα χωρίς τεχνικά προβλήματα».

Θα βοηθούσε να τεθεί μια διαφορετική προθεσμία για τις δηλώσεις που υποβάλλονται από λογιστή όπως γίνεται σε όλες τις προηγμένες χώρες (π.χ. Ιταλία, Γερμανία κ.λπ.)

γ) Και επειδή η κακοδαιμονία μέχρι τώρα οφείλεται στην απαράδεκτη πρακτική των δημοσίων ή ιδιωτικών φορέων (επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες  οργανισμοί κλπ) να μην στέλνουν εγκαίρως τα στοιχεία εισοδημάτων και φόρων προκειμένου να προ συμπληρωθούν στα έντυπα των δηλώσεων από την ΑΑΔΕ, αλλά τα διαβιβάζουν χωρίς κυρώσεις, καθ΄ όλη τη φορολογική περίοδο,  προτείνεται στη νομοθετική ρύθμιση να προβλεφθεί «καταλογισμός ευθυνών» (διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα) για λάθη ή καθυστερήσεις. Σε όσους φορολογούμενους συμπεριλαμβάνονται σε αρχείο που υποβλήθηκε εκπρόθεσμα και μόνο σε αυτούς εξαιρετικά να δίδεται αντίστοιχη παράταση υποβολής.

_____________________________
*Ο Γιώργος Χριστόπουλος είναι φοροτεχνικός – οικονομολόγος, με συγγραφική και διδακτική εμπειρία, επιστημονικός συνεργάτης του Taxheaven, μέλος της «mental Group Γ. Χριστόπουλος και Συνεργάτες», τ. καθηγητής φορολογίας και λογιστικής ΤΕΙ.
[email protected]

Πηγή