Το παράθυρο διορθωτικών αλλαγών στο σύστημα τεκμαρτού υπολογισμού του φορολογητέου εισοδήματος των ατομικών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, συζήτησε ο επιστημονικός συνεργάτης του κόμβου μας Γιώργος Χριστόπουλος, καλεσμένος στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open tv

«Ώρα Ελλάδος», με τους δημοσιογράφους Γιάννη Φώσκολο και Μίνα Καραμήτρου
.

Όπως τόνισε το «παράθυρο» έχει ανοίξει από το περασμένο μήνα Ιούνιο και μάλιστα μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Βεβαίως το σύστημα φέτος εφαρμόστηκε ως έχει και η κυβέρνηση περίμενε την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, προκειμένου να αξιολογηθούν τα ευρήματα από αυτές.

Από την επεξεργασία των εκκαθαριστικών αλλά και των προσφυγών που θα προκύψουν θα εξεταστεί τι και εάν χρειάζεται να αλλάξει από του χρόνου, εκεί που θα διαπιστωθούν αστοχίες, έτσι ώστε να δοθεί η αίσθηση ότι οι αδικίες διορθώνονται.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, φαίνεται να φέρνει αποτελέσματα, καθώς ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν υποβάλλει τη φορολογική τους δήλωση, έχει πέσει στην «φάκα» του τεκμαρτού εισοδήματος. Την ίδια στιγμή, μόλις το 0,6% έχουν προχωρήσει στην αμφισβήτηση του νέου συστήματος φορολόγησης, όπως έχουν δικαίωμα να πράξουν.

Πρωθυπουργός: Τις επερχόμενες αλλαγές τις έχει προαναγγείλει εξάλλου τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Συγκεκριμένα o πρωθυπουργός όταν αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα αμέσως μετά από τις ευρωεκλογές.

Επιμέρους διορθώσεις και όχι αλλαγή στο τεκμαρτό των ατομικών επιχειρήσεων:

(βλ. εδώ στον κόμβο

τμήμα από την συνέντευξη του Πρωθυπουργού στον Alpha, στις 11 Ιουνίου
)

Στη συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός είχε υπερασπιστεί τη μεταρρύθμιση σημειώνοντας «καταλαβαίνω την αντίδραση και το αίσθημα της αδικίας, αλλά το τεκμήριο είναι «μαχητό» Και είχε προσθέσει: «δεν θα κάνουμε πίσω στη μεταρρύθμιση, ίσως γίνουν κάποιες βελτιώσεις αλλά ο πυρήνας δεν θα αλλάξει. Να κρατήσετε ότι θα έχουμε μόνο επιμέρους διορθώσεις, αν υπάρχουν κάποιες κατάφορες αδικίες, τις οποίες θα βρούμε τώρα στην πορεία. Αλλαγή στον κεντρικό πυρήνα της πολιτικής μας δεν θα υπάρξει».

Κωστής Χατζηδάκης: «η φορολογία, δεν είναι κάτι στατικό, δεν υπάρχει σύστημα που θα ισχύει για δεκαετίες», είχε πει στο ίδιο σκεπτικό και ο Υπ. Οικ. Κωστής Χατζηδάκης σε τηλεοπτικό σταθμό, υπεραμυνόμενος του νέου συστήματος φορολόγησης. Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι «ήταν μια παρέμβαση με
χρώμα κοινωνικής δικαιοσύνης και τα τεκμήρια αυτά είναι μαχητά, είναι ανοιχτά δηλαδή σε αμφισβήτηση από τους ενδιαφερόμενους. Αν κάποιος προτείνει να συνεχίσει να πληρώνει ο μέσος μισθωτός περισσότερα, ας βγει να το υποστηρίξει
».

Με άλλα λόγια ούτως ή άλλως η κυβέρνηση δεν μεταβάλλει τη θέση της σύμφωνα με την οποία «υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή στους κόλπους των ελευθέρων επαγγελματιών η οποία αναδεικνύεται από το γεγονός πως επτά στους δέκα δηλώνουν λιγότερα από 10.000 ευρώ».

Χρήστος Δήμας: «Μικρές παρεμβάσεις διορθωτικού χαρακτήρα, εάν χρειάζονται, στο νέο σύστημα υπολογισμού της τεκμαρτής φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματικών και αυτοαπασχολούμενων» προανήγγειλε και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κος Χρήστος Δήμας, (βλ. στο ΣΚΑΙ 26 Ιουλίου στην Ελένη Λασκαρη) «στα πλαίσια των αλλαγών που έχει πει και ο πρωθυπουργός». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει περίπτωση άρσης του μέτρου και «όταν έχουμε όλα τα δεδομένα στη διάθεσή μας, θα τα μελετήσουμε αναλυτικά να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε αυτές τις συγκεκριμένες διορθώσεις-αλλαγές».

Τα πιθανά σημεία παρέμβασης που εξετάζονται ενδέχεται να είναι:


Πηγές από το υπουργείο μου ανέφεραν ότι «κανένας νόμος δεν είναι τέλειος» και ότι «δεν θέλουμε να εξοντώσουμε τον ελεύθερο επαγγελματία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι όποιες αλλαγές υπάρξουν θα κινηθούν στους εξής άξονες:

– Στην ελάχιστη τεκμαρτή αμοιβή, που ενδεχομένως να μειωθεί.

– Να λαμβάνεται υπόψη το οικογενειακό εισόδημα (ιδίως όταν και οι δύο σύζυγοι ασκούν ατομική επιχείρηση ή είναι ελεύθεροι επαγγελματίες)

– Να μπορεί να γίνεται πιο εύκολη – διαδικαστικά – η αμφισβήτηση των τεκμηρίων.

– Να αξιοποιηθεί περισσότερο η τεχνητή νοημοσύνη.

– Να γίνονται διασταυρώσεις μέσω του myDATA.

Ακόμη πιθανά σημεία παρέμβασης που εξετάζονται ενδέχεται να είναι:

– τα χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας,
 

– το κριτήριο του κόστους μισθοδοσίας των εργαζομένων (προσαύξηση του τεκμαρτού εισοδήματος κατά 10% του ετήσιου κόστους μισθοδοσίας της επιχείρησης, αν αυτή απασχολεί προσωπικό) η οποία λειτουργεί επιβαρυντικά για τις επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό και συμβάλλουν στη διατήρηση θέσεων εργασίας, ενώ αντιθέτως δεν ισχύει για όσες λειτουργούν χωρίς υπαλλήλους,
 

– το ύψος του τζίρου της επιχείρησης (προσαύξηση περαιτέρω κατά 5% στη διαφορά από το Μ.Ο). Έχουν διαπιστωθεί ακραίες περιπτώσεις πολύ μεγάλων προσαυξήσεων του τεκμαρτού εισοδήματος εξαιτίας του κριτηρίου αυτού, που αδικούν ουσιαστικά τις επιχειρήσεις που δήλωσαν πολύ μεγάλα ποσά τζίρων αποφεύγοντας τη φοροδιαφυγή,
 

Κλασικό παράδειγμα ατομικές επιχειρήσεις μεταπωλητών πετρελαίου θέρμανσης, (ΚΑΔ 47.78.85.16 «Λιανικό εμπόριο πετρελαίου θέρμανσης, από μεταπωλητή») όπου λόγω των ειδικών φόρων κατανάλωσης (80% στο τζίρο) ο τζίρος των επιχειρήσεων αυτών είναι κατ΄ ανάγκη μεγάλος, ενώ το μικτό και καθαρό κέρδος είναι πάρα πολύ μικρό. Στην απόφαση ΔΥΠΗΔΕΔ 1048703 ΕΞ 2024 με τους μέσους όρους ετήσιου κύκλου εργασιών ανά ΚΑΔ δευτέρου βαθμού, κακώς εντάσσεται στον ΚΑΔ 47.78 δευτέρου βαθμού «ΑΛΛΟ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΩΝ ΕΙΔΩΝ ΣΕ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ» με ΜΟ 49.608,94 ευρώ, ενώ στον ανάλογο ΚΑΔ 47.30 «ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ» ο Μ.Ο στην απόφαση είναι 772.275 ευρώ. Έτσι οι επιχειρήσεις αυτές με μέσο όρο του τζίρο τους πάνω από 600.000 ευρώ, με την προσαύξηση του 5% στη διαφορά το τεκμαρτό κέρδος «έπιασε ταβάνι» στα 50.000 ευρώ.

Αντίστοιχη εικόνα και για ένα φροντιστήριο. Δηλωθέντα κέρδη 16.500 ευρώ οδηγούν σε φόρο 2.330 ευρώ χωρίς προκαταβολή. Το τεκμαρτό εισόδημα όμως το οποίο βγάζει αυτόματα και κλειδώνει η ΑΑΔΕ είναι στα 25.504,08 ευρώ με το φόρο και πάλι χωρίς προκαταβολή, διπλάσιο στα 4.611,14 ευρώ.

Επιπλέον, δεν αποκλείεται να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για την επιβάρυνση που θα προκληθεί λόγω της νέας αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού.

Δείτε εδώ το απόσπασμα από την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Open tv

https://1drv.ms/v/s!AhVIiWyg6LTMhrM_6cbcOukmYei1Hw?e=WyCejE

__________________________
*Ο Γιώργος Χριστόπουλος είναι φοροτεχνικός – οικονομολόγος, με συγγραφική και διδακτική εμπειρία, επιστημονικός συνεργάτης του Taxheaven, μέλος της «mental Group Γ. Χριστόπουλος και Συνεργάτες», τ. καθηγητής φορολογίας και λογιστικής ΤΕΙ.
[email protected]

Πηγή