Η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας, αλλά και ανυποχώρητη στην προάσπιση των εθνικών μας δικαίων, ήταν το μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου μία μέρα μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Τουρκία και την θερμή υποδοχή που του επιφύλασσε ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επαναφέροντας στο τραπέζι τη λεγόμενη «διπλωματία των σεισμών».

Σε ό,τι αφορά τέλος την ελληνική συνδρομή στη δοκιμαζόμενη από τις τραγικές επιπτώσεις του φονικού σεισμού Τουρκία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «απέναντι στην τραγωδία η αντίδραση της Ελλάδος είναι αυτονόητη και χωρίς υστεροβουλία, ήταν αυτή που επιβάλει το ανθρωπιστικό καθήκον».

Όπως ανέφερε, η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται εκεί καθώς υπάρχει τεράστια ανάγκη για υγειονομικό υλικό και ρουχισμό. «Η στάση μας αυτή αναδεικνύει αυτό, που λέμε εδώ και καιρό ότι δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τον τουρκικό λαό. Η μόνη μας διαφορά με την Τουρκία μπορεί να διευθετηθεί επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ερωτηθείς για πιθανή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι πάντοτε η χώρα είναι ανοιχτή σε τέτοιου είδους εξελίξεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών εκφράζοντας τη θλίψη και τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριου Σαντορινιού.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ τα κοράκια ήταν τότε περιστέρια

Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς της α’ κατοικίας, ο κ. Οικονόμου επέμεινε πως το εργαλείο του εξωδικαστικού μηχανισμού θα πρέπει να λειτουργήσει ταχύτερα, πιο ουσιαστικά και σε μεγαλύτερη περίμετρο. Παράλληλα, ανέφερε τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τη στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών και κατήγγειλε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα υποστηρίζοντας ότι επιχειρείται «για μια ακόμα φορά πολιτική σπέκουλα».

«Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που επιβεβαιώνει τον νόμο 4354/2015, νόμο που ψηφίστηκε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας πρωθυπουργός της χώρας έγινε αφορμή προκειμένου να υπάρξει για μια ακόμα φορά πολιτική σπέκουλα για το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους και των πλειστηριασμών», είπε.

Ο κ. Οικονόμου κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία και λαϊκισμό στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει αυτό το σημαντικό και ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα, καταλογίζοντάς του αντιμετώπιση με όρους προπαγάνδας, με όρους εντυπώσεων με σκοπό την καπηλεία των αισθημάτων των πολιτών. «Η στάση του στο συγκεκριμένο θέμα είναι η επιτομή του πολιτικού φαρισαϊσμού», τόνισε και αναφέρθηκε στις επιλογές και τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης.

Αναφέρθηκε έτσι στους «άφθονους» πλειστηριασμούς κάνοντας λόγο για «κοράκια που τότε ήταν περιστέρια», στην κατάργηση προστασίας της πρώτης κατοικίας από το Φεβρουάριο του 2019, στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς υπενθυμίζοντας μάλιστα δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που τάσσονταν υπέρ της εφαρμογής πλειστηριασμών, στην εισαγωγή του νόμου πώλησης των κόκκινων δανείων σε funds, επισημαίνοντας και πάλι σχετικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών εκείνης της περιόδου. Ειδική αναφορά έκανε στον νόμο 4354/2015 που όπως είπε εξασφάλιζε τη δυνατότητα πλήρους διαχείρισης από αυτές τις εταιρείες δηλαδή διενέργειας δικαστικών και εξώδικων ενεργειών επί των απαιτήσεων που τους μεταβιβάστηκαν συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της διενέργειας πλειστηριασμών.

«Λίγες εβδομάδες πριν ή λίγες μετά»

Ερωτηθείς για τον χρόνο των εκλογών και στα σενάρια που θέλουν διάλυση της Βουλής στις 10 Μαρτίου, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι «λίγες εβδομάδες πριν ή μετά δεν αλλάζουν την ουσία της δέσμευσης» του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της 4ετίας.

«Μέχρι να προκηρυχθούν οι εκλογές η κυβέρνηση θα κάνει την δουλειά της, προκειμένου να αντέξουν οι πολίτες την πίεση των εξωγενών κρίσεων», δήλωσε προσθέτοντας: «Όταν ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει την ημερομηνία των εκλογών, οι πρώτοι που θα το μάθετε θα είστε εσείς».

Επίσης, όσον αφορά την προαναγγελία του πρωθυπουργού, για θετικές ειδήσεις για τους συνταξιούχους που δεν έχουν δει αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς, ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε ότι «δεν μιλάμε για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, αυτό δεν μπορεί να γίνει, ο πρωθυπουργός θα κάνει σύντομα τις σχετικές ανακοινώσεις».

Πηγή