Yποχωρούν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, καθώς οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, παρά τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει διεθνώς η μετάλλαξη Όμικρον, παραμένουν ευνοϊκές για την αναβάθμιση της απο τους οίκους αξιολόγησης.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας, προβλέπει ότι το 2021 ο ρυθμός ανάπτυξης θα εκπλήξει πλησιάζοντας το 9%. Για το 2022, τα υποδείγματα της ΤτΕ, δείχνουν ότι μία αύξηση του ΑΕΠ της τάξεως 4,5% με 5% είναι εφικτή. Ο ίδιος εκτιμά συνακόλουθα, ότι η χώρα μπορεί να ανακτήσει την επενδυτική της βαθμίδα προς το τέλος του 2022 και σίγουρα το 2023.

Σημειώνεται ότι σήμερα το ΔΝΤ, αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης, «κατεβάζοντας τον πήχη» κατά 0,4% στο 3,9% για φέτος, ενώ για το 2022 προβλέπει περαιτέρω επιβράδυνση στο 2,5%. Παράλληλα προβλέπει τη διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα.

Παρά ταύτα, η ΕΚΤ, όπως υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη  δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της εντός του 2022, καθώς ο πληθωρισμός θα αρχίσει να μειώνεται από τα μέσα του έτους φέτος.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η απόφαση της ΕΚΤ για την συνέχιση των αγορών ελληνικών ομολόγων αποτελεί ένα παράθυρο ευκαιρίας για την αποκτήσει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα. «Πρέπει όμως να σπεύσουμε να την αποκτήσουμε, διότι τα οφέλη της ξεπερνούν τα οφέλη που θα έχουμε λόγω ελληνικών ομολόγων και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς θα προσελκυστούν κεφάλαια.

«Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Αυτή τη στιγμή γύρω στα 100 περίπου funds – κεφαλαιακοί οργανισμοί – ασχολούνται με την Ελλάδα. Όταν πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα, θα γίνουν 1.000. ‘Αρα, καταλαβαίνετε ότι θα ανοίξουν νέοι δρόμοι για την προσέλκυση επενδύσεων, τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Επίσης ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε  ότι το καλό είναι ότι σήμερα βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε έχοντας περάσει τόσες δυσκολίες. «Τα παθήματα ας γίνουν μαθήματα και για εμάς αλλά και για τους εταίρους μας. Ένα μάθημα που έχουμε όλοι μας πάρει, είναι ότι δεν πρέπει να ακολουθούνται φιλοκυκλικές δημοσιονομικές πολιτικές. Τι σημαίνει αυτό; Όταν έχεις ύφεση, δεν μπορείς να ζητάς από αυτόν που έχει ύφεση να παίρνει μέτρα λιτότητας. Στην Ελλάδα παίρναμε μέτρα που βελτιώναμε το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά η λιτότητα η οποία επεβλήθη δημιούργησε μεγαλύτερη ύφεση, χάναμε έσοδα και ό,τι κερδίζαμε δημοσιονομικά από το πρωτογενές αποτέλεσμα, το χάναμε από την απώλεια εσόδων. Αυτό δεν πρέπει να ξαναγίνει»

Σχεικά με τον κατώτατο μισθό ο κ. Στουρνάρας είπε ότι πρέπει να αυξηθεί αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη πάρα πολλοί παράγοντες και πρόσθεσε  πως είναι «βέβαιος ότι η κυβέρνηση τους λαμβάνει υπόψη. Υπάρχει μια διαβούλευση, η ΤτΕ είναι ένας από τους οργανισμούς που θα προσφέρει την τεχνογνωσία της. Με τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα αμείβεται περίπου το 27% του εργατικού δυναμικού. Είναι δίκαιο αίτημα η αύξηση του κατώτατου.»

Πώς κινήθηκε η αγορά ομολόγων

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων, και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) σήμερα καταγράφηκαν συναλλαγές 20 εκατ. ευρώ, τα οποία στο σύνολο τους αφορούσαν εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 1,63% από 1,64% χθες, έναντι -0,08% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να περιοριστεί στο 1,71% από 1,74%.  

   Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαικό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στο 1,1281 δολ. από το 1,1323 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.  

   Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στο 1,1268 δολ

Πηγή