Ο Γιάννης Στουρνάρας, πρόεδρος της Τραπέζης της Ελλάδος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είπε ότι ένα νέο εργαλείο για να κρατήσει μακριά την αναταραχή στην αγορά χρέους καθώς αυξάνονται τα επιτόκια μπορεί να μην χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί εάν είναι αρκετά ισχυρό ώστε να πείσει τους επενδυτές να μην το δοκιμάσουν.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη του Bloomberg το Σάββατο στην Αιξ-αν-Προβάνς της Γαλλίας, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι υπάρχει μια «πολύ καλή συζήτηση» σε εξέλιξη για το μέσο, ​​εκφράζοντας την πεποίθησή του για μια «συναινετική, αποτελεσματική λύση» που ελπίζει ότι θα εκπλήξει τις αγορές θετικά.

«Πιστεύω ότι αν πείσουμε τις αγορές ότι αυτό θα είναι ένα ισχυρό εργαλείο, μπορεί να μην το χρειαστούμε», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. «Θα το έχουμε στο ράφι. Αυτό είναι το καλό σενάριο».

Αντιμετωπίζοντας τον πληθωρισμό ρεκόρ, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ που προετοιμάζονται για μια σειρά αυξήσεων επιτοκίων αγωνίζονται επίσης για να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει καμία αρνητική αντίδραση στις αγορές ομολόγων των πιο ευάλωτων μελών της ευρωζώνης.

Δεδομένου ότι το άλμα των αποδόσεων της ιταλικής κυβέρνησης τον Ιούνιο, έχουν επιταχύνει τις εργασίες για το λεγόμενο εργαλείο κατά του κατακερματισμού.

…όπως Ντράγκι

Τα σχόλια του Γιάννη Στουρνάρα θυμίζουν το πρόγραμμα Οριστικών Νομισματικών Συναλλαγών της ΕΚΤ που ακολούθησε τη διάσημη δέσμευση του πρώην προέδρου Μάριο Ντράγκι να κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να διατηρήσει τη ζώνη του ευρώ ενωμένη εν μέσω κρίσης δημόσιου χρέους. Σε εκείνη την περίπτωση, τα λόγια του ήταν αρκετά πειστικά που το πρόγραμμα δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ.

Αν και οι αξιωματούχοι δεν είναι ακόμη σίγουροι ότι το νέο μέσο θα είναι έτοιμο για την απόφασή τους στις 21 Ιουλίου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, ο κ. Στουρνάρας ήταν πιο αισιόδοξος. Ωστόσο, αρνήθηκε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες σχετικά με τους όρους που μπορεί να χρειαστεί να πληρούν τα μέλη της ευρωζώνης για να είναι επιλέξιμα για βοήθεια.

Υπογράμμισε ότι το μέσο είναι απαραίτητο, ωστόσο, ελλείψει ευρύτερων μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ατελής Ένωση»

«Μπορεί να έχουμε spreads όχι λόγω πολιτικών, αλλά απλώς επειδή είμαστε μια ατελής οικονομική και νομισματική ένωση», είπε ο Στουρνάρας. 

Μιλώντας χωριστά την Κυριακή, ο Στουρνάρας είπε ότι είναι καιρός η Ευρώπη να γίνει διοορατική για μια δημοσιονομική ένωση.

«Ήρθε η ώρα να αναθεωρηθεί το δημοσιονομικό πλαίσιο που κατοχυρώνεται στο σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης», είπε. «Στόχος μας πρέπει να είναι να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους των κρατών μελών,  και να δημιουργήσουμε μια κεντρική δημοσιονομική ικανότητα όλων των κρατών μελών του ευρώ».

Το σχέδιο της ΕΚΤ να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης είναι «πολύ πιθανό» να συμβεί, είπε στη συνέντευξη. Με μεγαλύτερο μολύβι για την επόμενη συνάντηση, τον Σεπτέμβριο, ο Στουρνάρας είπε «θα δούμε τι θα πουν τα στοιχεία τόσο στο μέτωπο του πληθωρισμού όσο και στο μέτωπο της δραστηριότητας».

Βλέπει ότι η αύξηση των τιμών αρχίζει να επιβραδύνεται προς το τέλος του έτους και πλησιάζει τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% το 2024, αν και τώρα είναι τετραπλάσια.

«Δεν θα μπορώ να σας πω πού θα κορυφωθεί γιατί εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες που δεν μπορούν να μετρηθούν από μοντέλα», είπε ο Στουρνάρας. «Ίσως εξαρτάται από γεωπολιτικούς λόγους».

«Υπάρχουν στασιμοπληθωριστικοί άνεμοι που πνέουν — δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό», είπε ο Στουρνάρας, τονίζοντας ότι η Ευρώπη δεν βλέπει ακόμη στασιμοπληθωρισμό. «Αλλά προς το παρόν δεν αναμένουμε αρνητική ανάπτυξη φέτος ή του χρόνου».

naftemporiki.gr

Πηγή