Αθήνα, 05.07.2024
Αρ. Πρωτ.: Γ1α/Γ.Π.οικ.36404

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΝΑΔΩΝ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

Ταχ Δ/νση: Αριστοτέλους 17
Ταχ. Κώδικας: 10433
Τηλέφωνο: 213216 1621
E-mail: [email protected]

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Θέμα: Είσπραξη αμοιβής για την επίσκεψη πολιτών κρατών-μελών Ε.Ε./Ε.Ο.Χ./Ελβετίας και υπηκόων τρίτων χωρών, μη μονίμων κατοίκων Ελλάδας, από τις δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και υποχρέωση προμήθειας τερματικών ηλεκτρονικών συναλλαγών (POS) για τα Κέντρα Υγείας, συμπεριλαμβανομένων των αποκεντρωμένων δομών αυτών που λειτουργούν σε τουριστικές περιοχές.

Σχετικά:

1. Οι διατάξεις του άρθρου 27 του ν. 4715/2020 «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας – Ίδρυση και καταστατικό του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.), άλλες επείγουσες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις. (Α’ 149).
2. Το αρ. πρωτ. ΔΑ4Β/Φ203/16/16-02-2024 έγγραφο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
3. Η αρ. πρωτ. Γ1α/Γ.Π.οικ.56578/14-09-2020 Εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας.

Στις διατάξεις του άρθρου 27 του ν. 4715/2020 (σχετ. 1) ορίζεται:

«1. Καθιερώνεται η είσπραξη αμοιβής για την επίσκεψη πολιτών κρατών-μελών Ε.Ε./Ε.Ο.Χ. /Ελβετίας και υπηκόων τρίτων χωρών, μη μονίμων κατοίκων Ελλάδας, σε όλες τις δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και επείγουσας ιατρικής περίθαλψης (κέντρα υγείας υγειονομικών περιφερειών, τακτικά εξωτερικά ιατρεία και τμήματα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείων). Η ως άνω αμοιβή κοστολογείται στο ποσό των είκοσι (20) ευρώ και δεν συμπεριλαμβάνει τυχόν πρόσθετες παροχές ασθενείας σε είδος (εξετάσεις αίματος, απεικονιστικές κ.λπ.), οι οποίες κοστολογούνται και εισπράττονται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις και διαδικασίες. Η εν λόγω δαπάνη καταβάλλεται ιδιωτικά από τους ανωτέρω, πλην: α) των κατόχων Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας (Ε.Κ.Α.Α.), για τους οποίους η δαπάνη καταβάλλεται διαμέσου των Οργανισμών Σύνδεσης κρατών-μελών Ε.Ε/Ε.Ο.Χ./Ελβετίας και β) των δικαιούχων του άρθρου 33 του ν. 4368/2016 (Α’ 21)……

2. Τα Κέντρα Υγείας διαθέτουν τερματικά ηλεκτρονικών συναλλαγών, που συνδέονται με συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ). Τα έσοδα που προκύπτουν από τις πληρωμές της παρ. 1 πιστώνονται σε κωδικό αριθμό εσόδου, συναφούς περιεχομένου προς τους προϋπολογισμούς των ΥΠΕ. Τα προαναφερόμενα έσοδα διατίθενται για την αντιμετώπιση λειτουργικών δαπανών των Κέντρων Υγείας.»

Αναφορικά με τη διαδικασία εφαρμογής των ως άνω και σύμφωνα με το (2) σχετικό διευκρινίζονται τα εξής:

Στις διατάξεις των Ευρωπαϊκών Κανονισμών (ΕΚ) 883/04 και 987/09 για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, προβλέπεται ότι ασφαλισμένοι και τα μέλη των οικογενειών τους, που διαμένουν σε κράτος μέλος άλλο από το αρμόδιο, δικαιούνται τις παροχές σε είδος που καθίστανται ιατρικά αναγκαίες κατά τη διάρκεια της διαμονής τους. Ως εκ τούτου, προκύπτουν οι θεσμικές υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι των υπολοίπων κρατών μελών της EE σε θέματα παροχών ασθενείας σε είδος και αποζημίωσης.

Κατά την προσέλευση στις δομές υγείας εξετάζεται η ασφαλιστική ικανότητα του προσερχομένου και κατά περίπτωση εφαρμόζονται τα παρακάτω:

• Στις περιπτώσεις ασφαλισμένων κρατών μελών Ε.Ε./Ε.Ο.Χ./Ελβετίας και του Η.Β., οι οποίοι κατά τη χρονική στιγμή της χορήγησης της παροχής διαθέτουν ενεργή ασφαλιστική ικανότητα η οποία αποδεικνύεται με την φυσική επίδειξη του προβλεπόμενου από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία έντυπου δικαιώματος (Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας – Ε.Κ.Α.Α. ή Πιστοποιητικό Προσωρινής Αντικατάστασης ΕΚΑΑ-ΠΠΑ ΕΚΑΑ), οι προβλεπόμενες υπηρεσίες περίθαλψης για το έκτακτο και ιατρικώς αναγκαίο παρέχονται χωρίς χρέωση του ασφαλισμένου. Παράλληλα τηρείται αντίγραφο του έντυπου δικαιώματος της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας – ΕΚΚΑΑ (σαρωμένη εικόνα σε αρχείο acrobat reader – PDF), προκειμένου να υποβάλλεται έπειτα στον ΕΟΠΥΥ για την μεταγενέστερη αναζήτηση της δαπάνης. Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εκδίδει ειδικότερες οδηγίες για την υποβολή των σχετικών δαπανών, προς διασφάλιση διεκδίκησής τους έναντι των αντίστοιχων Ευρωπαϊκών φορέων ασφάλισης.

• Στις περιπτώσεις ασφαλισμένων κρατών μελών της Ε.Ε./Ε.Ο.Χ./Ελβετίας και του Η.Β., οι οποίοι κατά τη χρονική στιγμή χορήγησης της παροχής δεν διαθέτουν ή δεν φέρουν μαζί τους το απαραίτητο έντυπο δικαίωμα (Ε.Κ.Α.Α./Π.Π.Α. Ε.Κ.Α.Α.) ή έχει λήξει η διάρκεια ισχύος αυτού οφείλουν να καταβάλουν ιδιωτικά τη δαπάνη των είκοσι (20) ευρώ για τις παρασχεθείσες υπηρεσίες, όπως ορίζει η σχετική διάταξη. Από την πλευρά τους οι δημόσιες δομές οφείλουν να χορηγούν όλα τα απαραίτητα παραστατικά/αποδείξεις στους περιθάλποντες ώστε να είναι εφικτή η μετέπειτα διεκδίκηση της επιστροφής των δαπανών στην χώρα ασφάλισής τους.

• Στις περιπτώσεις χορήγησης παροχών ασθενείας σε είδος σε ασφαλισμένους τρίτων χωρών εκτός ΕΕ, οι δημόσιες δομές εισπράττουν ιδιωτικά την προβλεπόμενη δαπάνη των είκοσι (20) ευρώ για τις παρασχεθείσες υπηρεσίες, πλην των δικαιούχων της Αναθεωρημένης Συμφωνίας Κοινωνικής Ασφάλισης Ελλάδας – Κεμπέκ (ν.3476/2006), που έχουν καταγραφεί στο σύστημα του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και εφοδιαστεί με ειδικό έντυπο.

• Σε κάθε περίπτωση υπενθυμίζεται ότι η καθιέρωση αμοιβής δεν καταλαμβάνει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες [δικαιούχοι του άρθρου 33 του ν. 4368/2016 (Α’ 21)].

Λαμβάνοντας υπόψη τα ως άνω, καλείσθε να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την οργάνωση της καταγραφής στο σημείο υποδοχής των προσερχομένων στις δημόσιες δομές ΠΦΥ αρμοδιότητάς σας.

Ταυτόχρονα και προκειμένου να προωθηθεί άμεσα η εφαρμογή των ανωτέρω καλείστε να προβείτε άμεσα σε όσα ρητώς προβλέπονται στο άρθρο 27 παρ. 2 του ν. 4715/2020. Απαιτείται, επομένως, η προμήθεια τερματικών ηλεκτρονικών συναλλαγών (POS) για το σύνολο των Κέντρων Υγείας αρμοδιότητάς σας, συμπεριλαμβανομένων των αποκεντρωμένων δομών που λειτουργούν σε τουριστικές περιοχές, εάν αυτό δεν έχει ήδη υλοποιηθεί, και η σύναψη σχετικής σύμβασης μεταξύ της οικείας Δ.Υ.Πε. και της Τραπέζης με την οποία συνεργάζεται. Στην σύμβαση αυτή θα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, α) ο αριθμός των POS που θα καλύψουν τις ανάγκες της οικείας Δ.Υ.Πε. και β) η υποχρέωση της Τραπέζης να αποδίδει στη Δ.Υ.Πε. μηνιαίο εκκαθαριστικό ανά Κέντρο Υγείας. Τα έσοδα που προκύπτουν από τις ιδιωτικές εισπράξεις θα πιστώνονται σε ενιαίο κωδικό πιστώσεων για το σύνολο των Κέντρων Υγείας της οικείας Δ.Υ.Πε., ως ταμειακά διαθέσιμα.

Προκειμένου να επιτευχθεί η επιτυχής εφαρμογή των ως άνω και σε περίπτωση που συναντήσετε τυχόν προσκόμματα, δύνασθε να απευθυνθείτε στις Δ.Υ.Πε. οι οποίες έχουν ολοκληρώσει στο σύνολο ή εν μέρει τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ενδεικτικά η 1η, 5η, 6η.

Σημειώνεται ότι η εφαρμογή των όσων έχουν προβλεφθεί από τις κείμενες διατάξεις, έχει ρητώς ζητηθεί, ήδη από τις 14/09/2020 με την κοινοποίηση της υπ. αριθμ. πρωτ. Γ1α/Γ.Π.οικ.56578 Εγκυκλίου (σχετ. 3), με την οποία ζητήθηκε τόσο η εφαρμογή του μέτρου της είσπραξης αμοιβής στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όσο και η υποχρέωση αυτών των δομών να διαθέτουν τερματικό ηλεκτρονικών συναλλαγών (POS), συνδεδεμένο με συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό των Δ.Υ.Πε.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτήν την συνθήκη, από την κοινοποίηση της παρούσας στους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, τίθενται προθεσμίες:

α) ενός (1) μήνα για την συμμόρφωση και εφαρμογή των προβλεπόμενων σε αυτή από τα Κέντρα Υγείας, συμπεριλαμβανομένων των αποκεντρωμένων δομών αυτών που λειτουργούν σε τουριστικές περιοχές, τα οποία δεν διαθέτουν POS.

β) δεκαπέντε (15) ημερών για την συμμόρφωση και εφαρμογή των προβλεπόμενων σε αυτή από τα Κέντρα Υγείας, συμπεριλαμβανομένων των αποκεντρωμένων δομών αυτών που λειτουργούν σε τουριστικές περιοχές, τα οποία ήδη διαθέτουν POS.

Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΕΙΡΗΝΗ ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ

Πηγή