Έχουν περάσει περίπου οκτώ χρόνια από την ημέρα, κατά την οποία η Frigoglass τέθηκε σε Καθεστώς Επιτήρησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών και πλέον η εταιρεία δεν θυμίζει σε τίποτα εκείνη την πολυεθνική βιομηχανία, η οποία είχε απλώσει δίχτυα σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο.

Ο υψηλός δανεισμός, οι συσσωρευμένες ζημιές, οι κυρώσεις τη Ρωσία, η φωτιά στο εργοστάσιο της Ρουμανίας και, αναμφίβολα, οι λαθεμένοι χειρισμοί της διοίκησης έχουν μετατρέψει την τότε δυναμική εταιρεία σε ένα… κουφάρι, με κεφαλαιοποίηση μόλις 35 εκατ. ευρώ (το 2015 ξεπερνούσε τα 130 εκατ. ευρώ) και χωρίς παραγωγική δραστηριότητα.

Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι το 85% των περιουσιακών στοιχείων έχει περιέλθει στα χέρια των ομολογιούχων, καθώς η Frigoglass κατέχει μόλις το 15% στο νέο (μη εισηγμένο) εταιρικό σχήμα «Frigo DebtCo».

Το ράλι κατά 500%

Παρ’ όλα αυτά, οι οικογένειες Δαυίδ – Λεβέντη, οι οποίες ελέγχουν το 48% της εισηγμένης «παλιάς» εταιρείας, αρχίζουν να αισθάνονται ολοένα και πιο άνετα με τη νέα πραγματικότητα, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζεται στην πορεία της μετοχής.

Από τις αρχές του 2024 το ράλι της Frigoglass ξεπερνά το 500%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο σε όλο το χρηματιστηριακό ταμπλό. Με διαδοχικά limit up, έχει αισίως σκαρφαλώσει άνω του 0,40 ευρώ, απέχοντας παρασάγγας από τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά του 0,06 ευρώ.

Χάρης Δαυίδ

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η εκτόξευση της μετοχής σχετίζεται με το γεγονός ότι κάτι αρχίζει να κινείται στην εισηγμένη, ιδίως μετά το πρόσφατο reverse split και τον συμψηφισμό των συσσωρευμένων ζημιών.

Το επόμενο βήμα, κατά γενική ομολογία, είναι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, η οποία θα μπορούσε να εκκινήσει εκ νέου την επενδυτική δραστηριότητα της Frigoglass.

Η εισηγμένη, άλλωστε, θεωρείται πλέον εταιρεία συμμετοχών και επομένως, τα νέα κεφάλαια αποτελούν το απαραίτητο «καύσιμο» για την επόμενη ημέρα, η οποία σίγουρα φαντάζει κάπως πιο ευοίωνη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Ο Χαράλαμπος Δαυίδ, ο οποίος «τρέχει» την εταιρεία από τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου, εκπροσωπώντας τις οικογένειες Δαυίδ – Λεβέντη, σίγουρα έχει να ανέβει ένα… τεράστιο βουνό.

Όμως, με βάση το πώς ερμηνεύει η αγορά τις τελευταίες κινήσεις του αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τον «καθαρό» ισολογισμό (μηδενικός δανεισμός/μηδενικές υποχρεώσεις), καθίσταται ολοένα και πιο αντιληπτό ότι δεν σκοπεύει να… παρατήσει την εταιρεία στην τύχη της, έχοντας ως πρώτο στόχο την έξοδο από την Κατηγορία της Επιτήρησης.

Πηγή