Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής – φοροτεχνικός

Χθες, το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε σχετική του ανάρτηση, επικαλούμενο μάλιστα πηγές του υπ. Οικονομικών ανέφερε πως, «Δεν υπάρχει πρόθεση για νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων». Όπως συμβαίνει πάντοτε με αναρτήσεις του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτή η είδηση έχει διαδοθεί στο διαδίκτυο —αυτός άλλωστε ήταν και ο στόχος—  και πλέον όλα τα ενημερωτικά sites τη φιλοξενούν.

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται αυτό το τέχνασμα από το υπ. Οικονομικών. Διαχρονικά, χρησιμοποιείτο αυτή η μέθοδος πίεσης έτσι ώστε να σπεύσουν όλοι να υποβάλουν τις δηλώσεις τους και στο τέλος δινόταν παράταση με το πρόσχημα της «διευκόλυνσης» των πολιτών, ενώ άλλοι ήταν οι πραγματικοί λόγοι και κυρίως ήταν η αδυναμίες του συστήματος σε συνδυασμό με τις χρόνιες παθογένειες του φορολογικού μας συστήματος.

Όλοι στο υπ. Οικονομικών γνωρίζουν πως δεν είναι εφικτό να υποβληθούν οι εναπομείνασες φορολογικές δηλώσεις μέχρι την 29.7.2022. Οι λόγοι είναι πολλοί, έχουν αναδειχθεί από την Π.Ο.Φ.Ε.Ε. και τους συλλόγους μας, μα και από συναδέλφους μεμονωμένα (σ.σ. δείτε ενδεικτικά και σημερινό άρθρο του Π. Παντελή και του Η. Χατζηγεωργίου) και δεν χρειάζεται να τους αραδιάσω πάλι.

Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουν αυτού του είδους οι πρακτικές και τα τεχνάσματα από το υπ. Οικονομικών γιατί, το μόνο που τελικά επιτυγχάνεται με τον τρόπο αυτό είναι να γιγαντώνεται σε όλους εμάς τους επαγγελματίες το άγχος, η ανασφάλεια, αλλά και η αγανάκτηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Άραγε, θα τηρήσει το υπ. Οικονομικών αυτή την αδιάλλακτη στάση και δε θα δώσει νέα παράταση ή απλά για μία ακόμη φορά χρησιμοποιεί αυτό το τέχνασμα για να ασκήσει επιπλέον πίεση στους ήδη πιεσμένους λογιστές σε όλη την Ελλάδα που βάλλονται πανταχόθεν; Αν όντως —όπως κι άλλες φορές— ο στόχος είναι αυτός, τότε είναι ακόμη πιο επιλήψιμη η στάση του υπουργείου, αφού ασκεί πίεση για να υποβληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες δηλώσεις εν μέσω τόσων προβλημάτων και δυσκολιών, ενώ τα υψηλόβαθμα στελέχη γνωρίζουν ήδη ότι δεν είναι εφικτός ο στόχος και πως θα δοθεί εν τέλει παράταση.

Εδώ όμως πρέπει να τονίσω πως, αν ανακοινωθεί η παράταση λίγο πριν την εκπνοή της καταληκτικής ημερομηνίας, δε θα έχει απολύτως κανένα νόημα για όλους εκείνους που θα υπερβάλλουν εαυτούς, θέτοντας —απ’  την υπερπροσπάθεια— σε κίνδυνο ακόμη και την υγεία τους, αφού θα έχουν ήδη επιτελέσει το καθήκον τους.

Κλείνοντας να σημειώσω ότι η ανθρωπιά και το φιλότιμο πρέπει να χαρακτηρίζουν οπωσδήποτε και τους πολιτικούς. Δεν θα υπάρξει άραγε νέα παράταση; Για να δούμε…Και τότε, θα αποδειχθεί αν όντως θα επαναληφθεί και φέτος η γνωστή ιστορία.

Πηγή