Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


«Δύο στα δύο» οι ανοδικές συνεδριάσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο και ο Γενικός Δείκτης επιστρέφει στην τροχιά προς τις 1.500 μονάδες  όπου ήταν το υψηλό έτους  2024 (και πολυετίας πριν απ’ αυτό). Και σήμερα οι συναλλαγές ήταν -αναμενόμενα λόγω εορταστικών ημερών- χαμηλές.

Την ίδια ώρα οι αμερικανικές αγορές ξεκίνησαν ανοδικά, αλλά βέβαια ουδείς μπορεί να πει που θα διαμορφωθούν στη λήξη, ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές συνέχισαν τη διορθωτική κίνηση. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πτώση των ευρωπαϊκών αγορών οφείλεται κυρίως στις ενεργειακές εξελίξεις στην Ουκρανία και στο γεγονός ότι η Ευρώπη παραμένει εκτεθειμένη στον ενεργειακό τομέα. Εάν προστεθούν και οι απειλές Τραμπ για τους δασμούς, τότε οι ευρωπαϊκές αγορές βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο μεγαλύτερης διόρθωσης.

Στις ΗΠΑ, ο Dow Jones έχει ξεκινήσει με άνοδο 0,24%, ο S&P 500 με άνοδο 0,45% και ο Nasdaq με άνοδο 0,83%. Στην Ευρώπη, ο γερμανικός DAX υποχωρούσε (στις 17.00 ώρα Ελλάδος) κατά -0,55%, ο γαλλικός CAC κατά -1,46%, ο ιταλικός MIB κατά -0,72% και ο Eurostoxx 50 κατά -0,95%.

Ελληνικό χρηματιστήριο: Προσέγγιση των 1.490 μονάδων αλλά με χαμηλές συναλλαγές

Μία πανομοιότυπη συνεδρίαση με την πρώτη του 2025, είχαμε στο ελληνικό χρηματιστήριο. Τα περισσότερα blue chips κατέγραψαν άνοδο αλλά με χαμηλούς όγκους ενώ είχαμε και αυξημένες τοποθετήσεις στη μικρο-μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γ.Δ. ισορρόπησε κοντά στις 1.476 μονάδες και μετά τα μισά ξεκίνησε μία ανοδική κίνηση πάνω από τις 1.480 μονάδες. Στο τέλος της συνεδρίασης διαμορφώθηκε στις 1.486,83  μονάδες με άνοδο 0,4%. Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 84 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 62 έκλεισαν ανοδικά και οι 43 πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE large Cap αυξήθηκε κατά  0,49%, o δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap 0,71%. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, οι τράπεζες ήταν αυτές που έκαναν την διαφορά καθώς αυξήθηκαν κατά 1,56% με άνοδος σε όλες τις μετοχές πλην Κύπρου που έκλεισε σταθερή.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ξεχώρισαν ανοδικά η Lamda Development, η Cenergy, η Viohalco, η Aegean, η Τερνα Ενεργειακή, ο ΑΔΜΗΕ. Από την μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση η Ελβαλ Χαλκορ (ΕΛΧΑ) συνέχισε ανοδικά, η AVAX, η AS Company

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν Πειραιώς, Eurobank, Αlpha Bank, ΕΤΕ, Μυτιληναίος και Motor Oil.

Πηγή