Κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) στη Ρώμη (Ιταλία), η ιταλική κρατική αστυνομία (Polizia di Stato) πραγματοποίησε αρκετές κατ’ οίκον έρευνες, συλλήψεις και κατασχέσεις στις περιοχές του Λάτιο και της Καμπανίας, στο πλαίσιο έρευνας για φερόμενη εγκληματική οργάνωση που είναι ύποπτη για διαφθορά για ανάθεση έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ (RRF) για την Ιταλία.

Πέντε δημόσιοι υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου, του δήμου Ceccano είναι ύποπτοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που εκμεταλλεύεται ένα περίπλοκο σχέδιο διαφθοράς. Η έρευνα, με την κωδική ονομασία «The Good Lobby», αποκάλυψε ότι σε πολλά άτομα και εταιρείες ανατέθηκαν δημόσιες συμβάσεις, συνολικής αξίας 5 εκατομμυρίων ευρώ και χρηματοδοτήθηκαν από το RRF, σε αντάλλαγμα με δωροδοκίες.

Μεταξύ των διαφορετικών έργων, που ανατέθηκαν μεταξύ 2021 και 2023, ήταν αντισεισμικά έργα στο δημοτικό σχολείο του Ceccano, βελτιώσεις ασφάλειας των δημόσιων υποδομών στην πόλη και ένα έργο για υπηρεσίες υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών εντός της πόλης.

Εικάζεται ότι ένα μέρος της δωροδοκίας που κατέβαλαν οι δικαιούχοι του έργου μεταφέρθηκε απευθείας στα μέλη του συλλόγου και ένα άλλο μεταφέρθηκε σε εικονικές εταιρείες που διαχειρίζονταν οι ύποπτοι, οι οποίοι σε αντάλλαγμα εξέδιδαν πλαστά τιμολόγια.

Η ιταλική κρατική αστυνομία (Polizia di Stato) εκτέλεσε ασφαλιστικά μέτρα κατά 13 υπόπτων. Τα μέτρα αυτά περιελάμβαναν τον κατ’ οίκον περιορισμό δέκα υπόπτων και σε τρεις υπόπτους επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα, απαγορεύοντάς τους να ασκούν επιχειρηματικές δραστηριότητες ή να κατέχουν διευθυντικές θέσεις για ένα έτος.

Ο δικαστής προκαταρκτικής έρευνας στο Δικαστήριο της Φροζινόνε είχε εκδώσει διάταγμα δέσμευσης 500.000 ευρώ, το οποίο εκτελεί επί του παρόντος η ιταλική κρατική αστυνομία (Polizia di Stato).

Όλα τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα τεκμαίρεται ότι είναι αθώα έως ότου αποδειχθεί η ενοχή τους στα αρμόδια ιταλικά δικαστήρια.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι η ανεξάρτητη εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αρμόδιο για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την εκδίκαση εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

Πηγή