Ο κόμβος μας συνεχίζει την προσπάθεια για σφαιρική και έγκυρη ενημέρωση των συναδέλφων, με τις προγραμματισμένες συζητήσεις μέσα από την εκπομπή «Διάλογοι με Πρόσωπα», που επιμελείται και παρουσιάζει ο επιστημονικός συνεργάτης του κόμβου Γιώργος Χριστόπουλος.
Στη σημερινή μας εκπομπή, φιλοξενούμε τον πρόεδρο του φορέα μας, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνο Κόλλια, έχοντας τη βοήθεια του έγκριτου συναδέλφου Αντώνη Μουζάκη. Ο πρόεδρος θα μας πει αρκετά πράγματα, τόσο για τα καλά νέα των ρυθμίσεων ζητημάτων του Λ/Φ, όσο και για εκείνα που περιμένει ο κλάδος.
Θα ξεκινήσουμε όμως με το ζήτημα της ψήφισης της τροπολογίας για την ασθένεια των λογιστών-φοροτεχνικών και την ιστορία της. Ένα ζήτημα που είχε προσλάβει χαρακτήρα «οδύσσειας» και που όλοι οι συνάδελφοι το δεχτήκαμε, το ακούσαμε, το μάθαμε με ικανοποίηση. Ωστόσο δεν αφήνει περιθώρια πανηγυρισμών και εύλογα σχολιάστηκε ως αυτονόητο, πράγμα που όπως θα δούμε, στη λέξη αυτή θα σταθεί και πρόεδρος και εμείς. Δυστυχώς – όπως θα μας διηγηθεί- ακόμη και ως αυτονόητη επίλυση, πίσω της υπήρξαν αρκετές πιέσεις, και αρκετές προσπάθειες να το «κατανοήσουν» οι ιθύνοντες και οι αρμόδιοι και να γίνει διάταξη νόμου. (σημ. ήδη αποτελεί το άρθρο 67 του ν. 5042/2023).
Για ενημέρωση των επισκεπτών και συνδρομητών του κόμβου και των συναδέλφων που αξίζει να δουν τη σημερινή συνέντευξη, σας λέμε από την αρχή ότι έχει ενδιαφέρον. Γιατί το ζήτημα της λύσης της ασθένειας, όπως και το ζήτημα των ορίων στην υπογραφή του Λ/Φ (έστω και έτσι με το όριο μου μειώθηκε στα 30. 000 ευρώ) και ακόμη των προστίμων, δεν παύουν να δίνουν ένα μήνυμα, προς την κατεύθυνση θα λέγαμε της «εν δυνάμει υπόστασης του νομοθετημένου ρόλου του Λ/Φ» και ότι «ο λογιστής – φοροτεχνικός, ο επαγγελματίας που έχει ως αποστολή τη στήριξη της εφαρμογής της φορολογικής πολιτικής της Πολιτείας, έχει δικαίωμα στην προστασία του».
Η άλλη όψη του μηνύματος είναι ότι το επάγγελμά μας, μπορεί να έχει προοπτική για αυτά που δικαιούμεθα αλλά και μεγαλύτερη καταξίωση, κάτω από τη θέληση συσπείρωσης, στον αντίποδα βεβαίως της αρχής προστασίας, που εγγυάται θεσμικά, το εποπτεύων το επάγγελμα μας ΟΕΕ, με θεμελίωση αρχών και κανόνων.
Για διευκόλυνση λοιπόν παραθέτουμε σε τίτλους τα επιμέρους σημεία που εστιάσαμε με τον συνάδελφο και φίλο Αντώνη Μουζάκη.
Το πρώτο ερώτημα το θέτει ο Αντώνης με τη διάταξη για την ασθένεια, τονίζοντας την με την συμβολή του ΟΕΕ και των συνδικαλιστικών ενώσεων και της Ομοσπονδίας.
Σταχυολογούμε μερικές φράσεις και δηλώσεις του προέδρου Κωνσταντίνου Κόλλια:
• «Δυστυχώς ή ευτυχώς σε αυτή τη Χώρα ακόμα και για τα αυτονόητα πρέπει να παλεύουμε και το ΟΕΕ έχει δείξει ότι με μεθοδικότητα όλα αυτά τα χρόνια παλεύει για το καλό του κλάδου. Ένα κλάδο που σήκωσε πολύ- πολύ μεγάλο βάρος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά εξακολουθεί να σηκώνει το βάρος, γιατί όλη αυτή η ψηφιοποίηση που γίνεται από πλευράς του κράτους, ουσιαστικά περνάει μέσα από τα λογιστικά γραφεία.
• Για την ασθένεια κάναμε το πρώτο βήμα μέσα στην πανδημία, που έγινε νόμος του κράτους η ασθένεια σε ότι αφορά τον covid και την παράταση όλων των υποχρεώσεων.
• Με μεθοδικότητα λοιπόν, από τότε ξεκινήσαμε να δουλεύουμε γιατί ήταν πολλοί εκείνοι που μας λέγανε «γιατί δεν προχωρήσατε στο όλον και πήγατε μόνο στον covid». Ήταν το πρώτο βήμα λέγαμε τότε και με μεθοδικότητα θα φθάσουμε στο ζητούμενο που είναι αυτό το αυτονόητο που λέγαμε πριν.
• Σε άλλο σημείο της εξιστόρησης ο πρόεδρος θα τονίσει: «….κάναμε όλες αυτές τις ενέργειες αλλά είχαμε και την αμέριστη συμπαράσταση όλων των Ενώσεων του κλάδου. Γιατί αυτοί ήταν και η Ομοσπονδία με τις ενώσεις που πιέζανε»
• Υπογραμμίζοντας την θεσμική λύση των ζητημάτων μέσω του Οικονομικού Επιμελητηρίου ο πρόεδρος θα μας πει: «Σε πολλές περιπτώσεις πηγαίναμε στους υπουργούς και μας λέγανε ότι έχουν έλθει και Ενώσεις και πιέζουν για το ζήτημα αυτό. Και λέγανε (σημ. οι υπουργοί) στις Ενώσεις που το ζητούσαν πιεστικά: πηγαίνετέ το μέσω του Οικονομικού Επιμελητηρίου, να έλθει επίσημα από το θεσμοθετημένο φορέα για να μπορέσουμε να το κάνουμε. Άρα θεωρώ ότι όλοι βάλαμε ένα λιθαράκι για να πετύχουμε το αυτονόητο».
• Για τη θεσμική συνάντηση του προεδρείου του ΟΕΕ με το προεδρείο της ΠΟΦΕΕ:
Μιλώντας συνεπώς για συλλογικό επίτευγμα θελήσαμε να ρωτήσουμε τον πρόεδρο του ΟΕΕ και να αποδώσουμε τα «του Καίσαρος τω Καίσαρι»: Είχατε πιέσεις διαμαρτυρίας από όλο τον κλάδο και βέβαια μέσω των συνδικαλιστικών Οργανώσεων. Θα σταθούμε στην ΠΟΦΕΕ, που συμφωνήσατε σε ένα διάλογο για τη σύμπτυξη των κοινών θεμάτων και για τη στρατηγική περαιτέρω της πορεία του Οικονομικού Επιμελητηρίου (βλ. σχετ. «Συνάντηση Προεδρείων ΟΕΕ – ΠΟΦΕΕ για τα προβλήματα των λογιστών-φοροτεχνικών», ΔΤ του ΟΕΕ 07.11.2022).
«Βάλαμε σε προτεραιότητα μετά και από εισήγηση του ΔΣ της ΠΟΦΕΕ τρία θέματα. Το πρώτο ήταν η ασθένεια, το οποίο το πετύχαμε. Το δεύτερο θέμα ήταν τα όρια, που ο στόχος ήταν να πάμε σε μηδενισμό των ορίων και το τρίτο ήταν το θέμα με τα πρόστιμα». (σημ. το ζήτημα αυτό έχει ενδιαφέρον και θα δείτε στο video όλη την αναφορά του προέδρου στην ερώτησή μας).
Στην ωριαία (57 λεπτά) συζήτηση με τον Κωνσταντίνο Κόλλια δείτε επίσης:
• Το ζήτημα των προστίμων που δεν ολοκληρώθηκε (με τα ευτελή ποσά για 0,70 λεπτά ή ένα και δύο ευρώ εκπρόθεσμης αρχικής δήλωσης απόδοσης παρακρατούμενου φόρου π.χ σακούλας κ.λπ., να συνεχίζεται η επιβολή προστίμου 250 ή 500 ευρώ)
• Το ζήτημα των ελαχίστων αμοιβών ή ελάχιστου κόστους (τιμοκατάλογος ανά είδος υπηρεσίας κ.λπ.)
• Το ζήτημα του κανονισμού που ετοιμάζει η ΑΑΔΕ για τον νόμο 4557/2018 και τα μέτρα δέουσας επιμέλειας του Λ/Φ («θα διαμορφωθεί σε καλή συνεννόηση με τον Διοικητή και το ΟΕΕ θα καταθέσει την δική του πρόταση για το ποιος πρέπει να είναι αυτός ο κανονισμός, πάντα στο πλαίσιο των άλλων επαγγελμάτων και μετά από διαβούλευση να εκδοθεί αυτός ο κανονισμός. Κατά τα ισχύοντα δηλαδή με άλλους επιστήμονες, Δικηγόρους, Ορκωτούς Ελεγκτές, Συμβολαιογράφους» θα αναλύσει ο πρόεδρος. Δείτε στο video).
• Για το θέμα των φετινών δηλώσεων: «Είναι και αυτό το θέμα που θα συζητήσουμε αύριο στην προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υφυπουργό Οικονομικών κο Βεσυρόπουλο και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ τον κο Πιτσιλή, για να τους βάλουμε όλα τα ζητήματα τα οποία είναι ανοιχτά με τις εκκρεμότητες της εφαρμογής και την ελλιπή προ συμπλήρωση λόγω καθυστέρησης αρκετών φορέων ακόμη. Ξέρουμε από την εμπειρία πλέον στα προηγούμενα χρόνια. Θυμίζω ότι εγώ έφθασα στον Πρωθυπουργό για να τον ενημερώσω για το τι συνέβαινε ακριβώς. (και για το θέμα αυτό περισσότερα στο video).
• Στη συζήτηση θα δείτε και τι λένε για το ζήτημα της διάταξης της ασθένειας και όχι μόνο με παρεμβάσεις τους ο Υπουργός Ανάπτυξης και επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά και οι Βουλευτές Τρύφων Αλεξιάδης και Βασίλης Σπανάκης. (Σημ. ο Βουλευτής Βασίλης Σπανάκης εκτός των επερωτήσεων στη Βουλή ήταν εισηγητής του πρόσφατου Ν/Σ, στο οποίο κατατέθηκε η ψηφισθείσα τροπολογία για την ασθένεια του λογιστή-φοροτεχνικού. Ο δε κος Αλεξιάδης έχει «παλέψει» και μέσα στη Βουλή και αυτός με επερώτηση και με καταθέσεις εγγράφων και του ΟΕΕ και της ΠΟΦΕΕ). Ο πρόεδρος έκανε αναφορά και στην βοήθεια που παρείχε στο ΟΕΕ και το ΠΑΣΟΚ. (σημ. θα είχαμε και τον κο Σκανδαλίδη, αλλά λόγω κοινοβουλευτικού έργου στη Βουλή δεν κατέστη δυνατή η σύνδεσή μας, παρά τη βοήθεια του μέλους της ΚΔ κου Παπαδημητρίου).
• Για το επίμαχο ζήτημα των myDATA, ο πρόεδρος δέχτηκε αρκετή κριτική από όσα μεταφέραμε και θα λέγαμε ότι έβαλε τα θέματα με την πραγματική τους διάσταση. Για την αποφυγή προστίμων, κ.ά «Είναι μια εφαρμογή που έχει προβλήματα από την αρχή της. Αυτό που κυρίως είπατε για τα έξοδα έχει τεθεί και συζητείται ήδη. Νομίζω με την συνεννόηση που εισακουγόμαστε, μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να πάμε βήμα -βήμα για να φθάσουμε στο ζητούμενο. Εδώ γίνεται αναφορά και στη συνάντηση του ΔΣ της ΠΟΦΕΕ στο τέλος Μαρτίου με τον Διοικητή και τη δέσμευση εκατέρωθεν να λάβει τεχνική έκθεση. Επίσης στη δουλειά της επιτροπής Λογιστών (και εδώ περισσότερα στο video και για το νομικό ζήτημα των φυσικών παραστατικών, έναντι των δεδομένων από τα mydata, για τα οποία εφαρμόζονται οι διατάξεις ευθύνης του Λ/Φ, μόνο από το άρθρο 38 του ν. 2873/2000, τον ν. 3842/2010 και φυσικά από τα ΕΛΠ- Ν. 4308/2014)
• Για το έργο της επιτροπής λογιστών και τι είπε ο πρόεδρος,
• Για το μέλλον του «ψηφιακού» λογιστή φοροτεχνικού και των κινδύνων από τις επιθετικές αλλαγές της ψηφιακής τεχνολογίας και της ρομποτικής λογιστικής. Για το πως μπορεί με τη θεσμική μέριμνα και προστασία του Φορέα (ΟΕΕ) να προστατευθεί ο επαγγελματίας Λ/Φ και να είναι μέσα σε αυτή την τεχνολογική εξέλιξη.
• Για το θέμα των αποφοίτων ΤΕΙ και την εγγραφή τος ως μέλη του ΟΕΕ (και εδώ ο πρόεδρος δεν απέφυγε απαντήσεις. Δείτε στο video).
Ακόμη στη συζήτηση, ζητήσαμε από τον Κωνσταντίνο Κόλλια να σχολιάσει:
• Τη σχέση του ΟΕΕ με τον συνδικαλισμό («… και εδώ θα λυθούν πολλά προβλήματα όταν ο καθένας αντιλαμβάνεται το ρόλο του. Εμείς στο Οικονομικό Επιμελητήριο αντιλαμβανόμαστε ότι ο ρόλος των Ενώσεων και των Ομοσπονδιών των συνδικαλιστικών δηλαδή φορέων του κλάδου, είναι να μαζεύουν τα προβλήματα και να τα πηγαίνουν στο θεσμικό φορέα.
Ο θεσμικός φορέας τήρησης του επαγγέλματος και ο θεσμικός φορέας για τα θέματα της οικονομίας απέναντι στην Πολιτεία πάντα από την οποία ζητούμε πράγματα είναι το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Είναι μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι πηγαίνουμε πλέον στην Κυβέρνηση, στην εκάστοτε Κυβέρνηση με συγκεκριμένα επιχειρήματα και επιχειρηματολογούμε. Και τολμώ να πω ότι σε ένα ποσοστό, πάνω απο70% ικανοποιούνται τα αιτήματά μας, μέσω νομοθετημάτων που ψηφίζονται από όλα τα κόμματα.
• Για το πως εισπράττει τη συμπαράσταση των συναδέλφων στη ΚΔ των παρατάξεων και αν στέκονται στο πλευρό του προέδρου («….για το καλό του Οικονομικού επιμελητηρίου όλες οι παρατάξεις γινόμαστε μία γροθιά. Ή τουλάχιστον οι περισσότερες για να μην είμαι ισοπεδωτικός. Και αυτό έχει αντανάκλαση και στη Βουλή. Δεν είναι τυχαίο ότι και στην ασθένεια του Λ/Φ και στη νομοθέτηση του επαγγέλματος του εσωτερικού ελεγκτή που δόθηκε στο ΟΕΕ και σε άλλα νομοθετήματα, μπορεί να έρχονται από την κυβέρνηση αλλά ψηφίζονται και από το ΣΥΡΙΖΑ και από το ΠΑΣΟΚ, θα πει ο πρόεδρος του ΟΕΕ»)
• Για το ζήτημα της διάταξης του εσωτερικού εκλεκτή που σχολιάστηκε από συγκεκριμένη παράταξη της ΚΔ, ρωτήσαμε (γιατί είδαμε κάποιες αντιρρήσεις) «και εμείς σήμερα εδώ στην εκπομπή δεν κρύβουμε τίποτα, δεν θέλουμε να φανεί ότι η συζήτηση είναι στεγανή. Βεβαίως είδαμε και απαντήσεις…. δείτε στο video, τι είπε σχετικά ο πρόεδρος.
Αντί επίλογου: Δεν ξέρουμε ούτε διατηρούμε τα αλάνθαστο, αν με τις ερωτήσεις μας και τα συμπεράσματα που θα διαπιστώστε αφού κάνετε τον κόπο και δείτε τη συνέντευξη αυτή με τον πλέον θεσμικό και αρμόδιο πρόσωπο του Φορέα του κλάδου μας αδικήσαμε κάποια πλευρά. Ομολογώ όμως ότι προσπάθησα και εγώ και ο Αντώνης Μουζάκης χωρίς σκοπιμότητες και με αντικειμενικό φίλτρο να προσεγγίσουμε το καυτό ζήτημα της ασθένειας και τα άλλα θέματα ως αποτίμηση της ευσυνειδησίας του Λ/Φ στο βωμό του καθήκοντος, κάτω από τις αντίξοες συνθήκες κατά την περίοδο της πανδημίας. Κάτι δυστυχώς που με τη στάση της, όσον αφορά το επίμαχο αυτό ζήτημα, η οικονομική ηγεσία δεν έστερξε με την οφειλόμενη αμοιβαιότητα. Η αναγνώριση όμως, ότι η υποδειγματική συμβολή του στην αποτελεσματική υλοποίηση των αναρίθμητων μέτρων της πολιτείας για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των φορολογουμένων, έστω και αργά με την διάταξη, αφήνει περιθώρια αποτελεσματικού πλην αναγκαίου διαλόγου.
Σας ευχόμαστε καλή Ανάσταση, καλό Πάσχα.
Δείτε το video της εκπομπής πατώντας στην εικόνα: