Τα νέα του ΕΣΠΑ

Διαβούλευση με θέμα τη διαρροή επιστημόνων και τον μετριασμό των προκλήσεων που συνδέονται με τη μείωση του πληθυσμού

30/3/2022

Διαβούλευση με θέμα τη διαρροή επιστημόνων και τον μετριασμό των προκλήσεων που συνδέονται με τη μείωση του πληθυσμού, διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έως την 21η Ιουνίου 2022.

Είναι γεγονός ότι αρκετά κράτη-μέλη και περιφέρειες αντιμετωπίζουν μείωση του πληθυσμού τους, η οποία οφείλεται σε παράγοντες όπως τα χαμηλά ποσοστά γονιμότητας και η καθαρή μετανάστευση. Η μετανάστευση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, η οποία αναφέρεται ως «διαρροή επιστημόνων», υπονομεύει το αναπτυξιακό δυναμικό των περιφερειών που επηρεάζονται.

Η γήρανση του πληθυσμού συμβάλλει, επίσης, στη μείωση του πληθυσμού και επηρεάζει όλες τις περιφέρειες, ιδίως τις αγροτικές. Κατά την επόμενη δεκαετία, ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 65 ετών προβλέπεται να αυξηθεί κατά περισσότερο από 25% σε 1 στις 5 περιφέρειες της ΕΕ, ενώ ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 4% σε επίπεδο ΕΕ και κατά περισσότερο από 10% σε 1 στις 5 περιφέρειες.

Η μείωση και η γήρανση του πληθυσμού είναι αλληλένδετα φαινόμενα τα οποία αλληλοεπιδεινώνονται στις επηρεαζόμενες περιφέρειες. Αυτές οι δημογραφικές τάσεις θα συνεχίσουν να επηρεάζουν το αναπτυξιακό δυναμικό, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την πρόσβαση σε υπηρεσίες, ιδίως στις περιφέρειες που πλήττονται περισσότερο. Η μείωση του ενεργού εργατικού δυναμικού αναμένεται να προκαλέσει ελλείψεις στην αγορά εργασίας, οι οποίες θα έχουν άνισες επιπτώσεις στους διάφορους τομείς. Οι ελλείψεις, με τη σειρά τους, θα ασκήσουν πληθωριστικές πιέσεις στους συντελεστές παραγωγής και θα παρεμποδίσουν την ανταγωνιστικότητα και την ελκυστικότητα των επηρεαζόμενων περιφερειών.

Η διαρροή επιστημόνων θα υπονομεύσει ειδικότερα το υποκείμενο αναπτυξιακό δυναμικό των περιφερειών που επηρεάζονται και θα μειώσει την ελκυστικότητά τους ως περιοχών άξιων για επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας. Ως εκ τούτου, το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2022 [COM(2021) 645 final] περιλαμβάνει σχέδια για την παρουσίαση πρωτοβουλίας για τη διαρροή επιστημόνων και τον μετριασμό των προκλήσεων που συνδέονται με τη μείωση του πληθυσμού.

Η πρωτοβουλία αυτή θα αναλύσει τις διάφορες κινητήριες δυνάμεις και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της διαρροής επιστημόνων, καθώς και τις πιθανές λύσεις για να σταματήσει ή ακόμα και να αντιστραφεί η διαρροή. Η πρωτοβουλία συμπληρώνει προηγούμενες πρωτοβουλίες της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της δημογραφικής αλλαγής, όπως αυτή ορίζεται στην έκθεση του 2020 για τις επιπτώσεις της δημογραφικής αλλαγής [COM(2020) 241 final], στην πράσινη βίβλο σχετικά με τη γήρανση [COM(2021) 50 final] και —όσον αφορά τη συγκεκριμένη ευπάθεια των αγροτικών περιοχών— στο μακρόπνοο όραμα για τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ [COM(2021) 345 final].

Η πρωτοβουλία θα βασιστεί στα δεδομένα που έχουν ήδη συλλεχθεί σε επίπεδο ΕΕ και σε εκθέσεις, όπως οι ετήσιες εκθέσεις για την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού εντός της ΕΕ.

Πάρτε μέρος στη διαβούλευση μέσω του συνδέσμου: https://bit.ly/3iQrJ5b

Είδος

Φορέας

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 30/3/2022

Πηγή