Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ο αμερικανικός πληθωρισμός που ανακοινώθηκε στο 2,6% δείχνει ότι ενδεχομένως να υπάρξουν πιο επιθετικές κινήσεις σε ότι αφορά τα επιτόκια από την FED. Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν. Σ’ αυτό το σκηνικό, ο Dow Jones αυξάνονταν λίγο μετά τις 17.00 κατά 0,2%, ο S&P 500 είχε άνοδο 0,7% ενώ ο Nasdaq υποχωρούσε οριακά κατά -0,03%.

Στην Ευρώπη κυριαρχούσαν μεικτές τάσεις με τις μεγάλες αγορές να κινούνται διορθωτικά. Ο γερμανικός DAX υποχωρούσε κατά -0,66%, ο γαλλικός CAC υποχωρούσε -0,58%, ενώ ο ιταλικός MIB αυξάνονταν κατά 0,09%. Αποκομίσεις κερδών εμφάνιζε και ο Eurostoxx 50 (-0,64%).

Ελληνικό χρηματιστήριο: Αποκόμιση κερδών σε τράπεζες και λοιπά blue chips

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η πτωτική τάση ήταν εμφανής από την έναρξη της συνεδρίασης όταν ο Γ.Δ προσπαθούσε να ισορροπήσει πέριξ των 1.420 μονάδων. Σταδιακά, οι πωλητές στα τραπεζικά και μη τραπεζικά blue chips αυξήθηκαν (ακολουθώντας τις ευρωπαικές τάσεις) με αποτέλεσμα να χάσει ο Γεν. Δείκτης τα επίπεδα των 1.420 μονάδων.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1419,51 μονάδες με υποχώρηση -0,8%. Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 145 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 37 έκλεισαν ανοδικά και οι 60 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά -0,96%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap κατά -0,26%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, ο τραπεζικός κλάδος βυθίστηκε κατά -2,02%. Από τους υπόλοιπους μη τραπεζικούς δείκτες, ανοδικά διασώθηκαν οι βιομηχανικές λόγω ΔΕΗ (ανακοινώνει σήμερα αποτελέσματα 9μηνου). Οι 4 συστημικές τραπεζικές πιέστηκαν αρκετά από αποκομίσεις κερδών. Από τα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά κινήθηκαν ο Τιτάνας, η ΔΕΗ, ο ΟΛΠ.

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ΕΤΕ, Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank, Τιτάνας, Tράπεζα Κύπρου, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Motor Oil.

Πηγή