Email Επικοινωνίας: [email protected]
https://www.facebook.com/groups/162989260422123


ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ


Θέμα: Αιτήματα Λογιστών-Φοροτεχνικών σχετικά με προθεσμίες, ασθένεια, εξ’ορθολογισμό προστίμων και Δέουσα Επιμέλεια

Πέρασαν ήδη 17 μήνες από την ψήφιση του Ν.5042/2023 και του άρθρου 67 με τίτλο «Δυνατότητα παράτασης προθεσμιών υποβολής φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων, σε περίπτωση ασθένειας, τοκετού ή θανάτου λογιστή φοροτεχνικού» Ακόμα περιμένουμε την ΚΥΑ της παραγράφου 4 για την εξειδίκευση των λεπτομερειών για το παραπάνω άρθρο.

Δεν είναι μόνο η νοσηλεία ή ο τοκετός, ή ακόμα χειρότερα ο θάνατος…

Είναι η λοχεία, η χειρουργική επέμβαση χωρίς νοσηλεία, είναι οι χημειοθεραπείες, είναι τα ατυχήματα που απαγορεύουν την κίνηση, είναι δεκάδες περιπτώσεις που απαιτούν την ακινησία ή την μη χρήση χεριών από τους επαγγελματίες λογιστές. Καταλαβαίνουμε, χωρίς να αποδεχόμαστε, την ιδιότυπη ομηρία των λογιστών από το Υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ, έτσι ώστε η σιωπή να είναι η αντίδραση στην εντατικοποίηση της εργασίας μας.

Από την ψήφιση του ν.4174/2013 μέχρι και τον ν.5104/2024, η προστιμολαγνεία και η τιμωρητική διάθεση της παράλειψης ή του ανθρώπινου λάθους, είναι κάτι που έχουμε νιώσει στην καθημερινότητά μας.

Ζητάμε τον εξ’ορθολογισμό των προστίμων σε πρώτη φάση, λαμβάνοντας υπόψιν τη συμμόρφωση της κάθε επιχείρησης ως προς τις φορολογικές της υποχρεώσεις.

Σταδιακά, όπως η ΑΑΔΕ στέλνει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για ψύλλου πήδημα προς όλους τους φορολογούμενους, ή ατομικές ειδοποιήσεις με τίτλο «Ειδοποίηση για την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών σας προηγούμενου μήνα», να στέλνεται παρόμοιο μήνυμα για όλες τις επαναλαμβανόμενες δηλωτικές υποχρεώσεις φορολογουμένων, χωρίς πρόστιμο για τον επόμενο μήνα αυτού που ακολουθεί την υποχρέωση. Για τις οφειλές που προκύπτουν από τις δηλωτικές υποχρεώσεις θα υπολογίζεται η προσαύξηση, ωστόσο μπορεί ο κάθε φορολογούμενος να διαθέτει μια μόνιμη ταυτότητα οφειλών, ώστε να μπορεί να καταβάλει ποσά «έναντι» μέχρι την υποβολή της δηλωτικής υποχρέωσης.

Μία τροποποίηση σε αυτή την κατεύθυνση θα αποτελέσει δείγμα ενός σύγχρονου κράτους δικαίου με κοινωνικές ευαισθησίες, που λειτουργεί υποστηρικτικά προς το «επιχειρείν» και που επιδιώκει να προσελκύσει εγχώριες και διεθνείς επενδύσεις. Ταυτόχρονα λύνεται, σε μεγάλο βαθμό και το θέμα των ασφυκτικών προθεσμιών σχετικά με την ασθένεια του λογιστή.

Η αμοιβαιότητα και η συσχέτιση απαιτήσεων και υποχρεώσεων είναι βασική αρχή της διεθνούς οικονομίας.
 
Οι λογιστές-φοροτεχνικοί καλούμαστε σε άτακτα χρονικά διαστήματα που κυμαίνονται από εκατό έως εκατόν πενήντα ημέρες να διεκπεραιώσουμε πάνω από έξι εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις! Αυτό είναι ανθρωπίνως αδύνατο να ολοκληρωθεί σε εργάσιμες ώρες και ημέρες όπως προβλέπει η εργατική νομοθεσία.

Διαρκές και πάγιο αίτημα των λογιστών-φοροτεχνικών είναι η πεντάμηνη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με έναρξη της ημερομηνίας υποβολής όταν έχει λάβει η ΑΑΔΕ την διαβεβαίωση από τα τραπεζικά ιδρύματα, τα ΝΠΔΔ, και τις εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ότι έχουν αποσταλεί στο taxisnet όλες οι απαιτούμενες βεβαιώσεις για την απρόσκοπτη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Οποιαδήποτε προσθήκη ή τροποποίηση βεβαιώσεων αποδοχών μισθών και συντάξεων, τροποποιεί και την ημερομηνία λήξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αναλόγως.

Είναι καιρός να πληρώνουν πρόστιμα όχι μόνο οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και ολόκληρο το δημόσιο το οποίο ποτέ δεν ακολουθεί χρονοδιαγράμματα.

Τέλος, σχετικά με τον «τρομονόμο» Ν.4557/2018 «Δέουσα Επιμέλεια» δεν έχουμε τίποτε να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε από το Υπόμνημα, που κατέθεσε η ΔΟΠΛΦ στο Υπουργείο Οικονομικών, τον Ιούλιο του 2023.

Υπόμνημα

ΘΕΜΑ: Εφαρμογή του ν 4557/2018 για τους εξωτερικούς λογιστές-φοροτεχνικούς και τα νομικά πρόσωπα λογιστικών-φοροτεχνικών υπηρεσιών.

Κύριοι

Σε σχέση με το ανωτέρω θέμα σημειώνουμε τα παρακάτω:

Η ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ

Το κράτος αποδέχεται την αναγκαιότητα της δηλώσεως του λογιστή-φοροτεχνικού σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων και την ορθότητα των δηλώσεων φόρου εισοδήματος και απόδοσης έμμεσων φόρων.
Για τον προσδιορισμό του περιεχομένου της επαγγελματικής δραστηριότητας των λογιστών φοροτεχνικών και τη ρύθμιση των ζητημάτων που προκύπτουν από την άσκηση του επαγγέλματος έχουν εκδοθεί μια σειρά από νόμους (ενδεικτικά ν 2515/1997, Π.Δ. 340/1998, άρθρο 17 παρ. 7, 8, 9 ν 3842/2010, άρθρο 5 παρ. 4 ν 4308/2014).

Εκτός των ανωτέρω διατάξεων και με στόχο την διασφάλιση της ποιότητας και της διαφάνειας των υπηρεσιών που παρέχονται από τους λογιστές-φοροτεχνικούς, αλλά και για την προστασία τόσο των δικαιωμάτων κάθε φυσικού ή νομικού προσώπου που χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες τους, όσο και του δημοσίου συμφέροντος όλοι οι λογιστές-φοροτεχνικοί είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν και τις διατάξεις του Κώδικα Δεοντολογίας των Λογιστών-Φοροτεχνικών (ΦΕΚ Β 3314/24-12-2013).

Λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω διατάξεις που προδιαγράφουν το πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματος επιγραμματικά προκύπτει ότι το περιεχόμενο άσκησης του επαγγέλματος συνίσταται στα ακόλουθα:

1. Η ορθή εφαρμογή των λογιστικών αρχών, προτύπων και σχεδίων γενικών και κλαδικών.

2. Η εποπτεία και η εφαρμογή διαδικασιών για τον προσδιορισμό της φορολογητέας ύλης και των αναλογούντων φόρων και ο έλεγχος της τυπικής επάρκειας και ακρίβειας των στοιχείων και παραστατικών.

3. Η ενημέρωση και τήρηση των φορολογικών βιβλίων σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του φορολογικού και του λογιστικού δικαίου (ορθή μεταφορά των οικονομικών δεδομένων από τα στοιχεία στα βιβλία).
 
4. Η κατάρτιση και η υπογραφή των οικονομικών καταστάσεων, των ισολογισμών και των λογαριασμών αποτελεσμάτων χρήσης, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, επιχειρήσεων και οργανισμών.

5. Η σύνταξη, υπογραφή και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, συμπληρωματικών στοιχείων και καταστάσεων καθώς και η επιμέλεια εφαρμογής των απαιτούμενων διαδικασιών και διατυπώσεων προς τις φορολογικές και οικονομικές αρχές (ακρίβεια των δηλώσεων ως προς τη συμφωνία αυτών με τα δεδομένα που προκύπτουν από τα τηρούμενα λογιστικά αρχεία και ορθή φορολογική αναμόρφωση με τις δαπάνες που δεν αναγνωρίζονται).

6. Η σύνταξη, υπογραφή και υποβολή συμπληρωματικών και στατιστικών στοιχείων και καταστάσεων προς τις Δημόσιες Αρχές.

7. Η σύνταξη, υπογραφή και υποβολή μισθολογικών καταστάσεων, ασφαλιστικών εισφορών και προγραμμάτων εργασίας.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε ότι λόγων των ειδικότερων συνθηκών που επικρατούν στην Ελληνική Οικονομία (μεγάλο πλήθος μικρών επιχειρήσεων, απλογραφικά βιβλία, δυνατότητα απλοποιήσεων και παρεκκλίσεων στα ακολουθητέα λογιστικά πρότυπα ) σε πολλές περιπτώσεις το περιεχόμενο του επαγγέλματος του λογιστή-φοροτεχνικού εξαντλείται στην λεγόμενη «καταστιχογραφία» και στην ορθότητα μεταφοράς των δεδομένων από τα απλογραφικά βιβλία στις υποβαλλόμενες δηλώσεις εισοδήματος, διάφορων φόρων και δηλώσεις υποβολής ασφαλιστικών εισφορών.

Όμως το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο των διατάξεων σχετίζονται με επάγγελμα του λογιστή-φοροτεχνικού, δεν εξαντλείται στις προαναφερθείσες διατάξεις, αλλά εφαρμόζονται για αυτόν και τα άρθρα 66 και 67 παρ. 3 του ν 4174/2013 σχετικά με τις ευθύνες (ποινικές) που έχει κατά την άσκηση του επαγγέλματός του.

Θεωρούμε σκόπιμο να τονισθεί πως επειδή οι παραπάνω διατάξεις αποτελούν κανόνες δημοσίου δικαίου, η εφαρμογή τους είναι υποχρεωτική και ανεξάρτητη από τη βούληση των συμβαλλομένων μερών (λογιστή και πελάτη) κατά την διαδικασία παροχής λογιστικών υπηρεσιών.

Συνεκτιμώντας όλα όσα προαναφέρθηκαν καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως η άσκηση του επαγγέλματος του λογιστή-φοροτεχνικού διέπεται ήδη από ένα πλέγμα επαρκών διατάξεων δημοσίου (αναγκαστικής εφαρμογής) δικαίου, που προδιαγράφουν αναλυτικά το περιεχόμενο και τα όρια άσκησης του επαγγέλματος ώστε εκ πρώτης όψεως να φαίνεται μάλλον παράξενη η προσπάθεια εφαρμογής για αυτούς (κάποιους εξ αυτών) και ενός πρόσθετου και εξαιρετικά αυστηρού νόμου.

Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ 2015/849/ΕΕ ΚΑΙ Ο Ν 4557/2018

Στις 20/05/2015 υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η οδηγία (ΕΕ) 2015/849 και τα κράτη μέλη ανέλαβαν την υποχρέωση να την ενσωματώσουν στην εσωτερική τους έννομη τάξη. Αποτέλεσμα της υποχρέωσης αυτής είναι ο ν 4557/2018 και το «σχέδιο αποφάσεως της ΑΑΔΕ» που παρουσιάστηκε σε ενημέρωση στις 23/12/2022 και 03/02/2023.

Ωστόσο από τη συγκεκριμένη οδηγία μεταφέρθηκαν αυτούσια κάποια τμήματά της στο ν 4557/2018, ενώ παραλήφθηκαν κάποιες πρόνοιες με αποτέλεσμα το σχέδιο της αποφάσεως (κανονισμού) που παρουσίασε η ΑΑΔΕ για την εφαρμογή της παραπάνω οδηγίας και του νόμου, στην περίπτωση των εξωτερικών λογιστών, δεν λαμβάνει υπόψη και δεν σταθμίζει επαρκώς όλα τα δεδομένα και τις προβλέψεις και της Ευρωπαϊκής Οδηγίας (ΕΕ) 2015/849, αλλά και της αιτιολογικής εκθέσεως του ν 4557/2018. Επίσης δεν προηγήθηκε ούτε η προσαρμογή-αντικατάσταση κάποιων εννοιών στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο προκειμένου αυτό να αποκτήσει συμβατότητα και συνάφεια με τον ν 4557/2018.

Ειδικότερα
 
1. Στο πλέγμα των κανόνων που σήμερα διέπουν το επάγγελμα του λογιστή-φοροτεχνικού δεν γίνεται διάκριση μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού λογιστή. Ωστόσο στην αιτιολογική έκθεση για τον ν 4557/2018 διαβάζουμε ότι «Διευκρινίζεται, ότι µε τον όρο εξωτερικός λογιστής-φοροτεχνικός εννοείται ο µη συνδεόμενος µε σχέση εξαρτημένης εργασίας ή άλλη παρόμοια µόνιµη σχέση λογιστής-φοροτεχνικός, του οποίου η επαγγελματική δραστηριότητα ρυθμίζεται από τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 2515/1997 (Α’ 154) και του π.δ. 340/1998 (Α’ 228).». Συνεπώς εν προκειμένω γίνεται ένας διαχωρισμός στις επιβαλλόμενες κυρώσεις, ο οποίος βασίζεται αποκλειστικά στην ερμηνεία της νομικής σχέσεως λογιστή και πελάτη, χωρίς τη συνδρομή κανενός άλλου κριτηρίου.

2. Περαιτέρω στην ως άνω αιτιολογική έκθεση γίνονται οι ακόλουθες παραδοχές «Οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες και των µικρών υπόχρεων προσώπων, ώστε να διασφαλίζεται μεταχείριση προσαρμοσμένη στις ειδικές ανάγκες τους και στη φύση των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων.
Για παράδειγμα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες (συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, λογιστές, µεσίτες ακινήτων, έμποροι αγαθών μεγάλης αξίας κτλ.) δεν µπορούν αντικειμενικά να εφαρμόζουν σε πλήρη έκταση τα µέτρα δέουσας επιμέλειας, την τήρηση αρχείων ή τον εσωτερικό έλεγχο».

3. Παράλληλα στο κείμενο της ευρωπαϊκής οδηγίας (άρθρο 58) προβλέπεται:
-«Οι τυχόν σχετικές κυρώσεις ή μέτρα πρέπει να είναι ….., αναλογικά»
-«Τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίζουν να μη θεσπίσουν κανόνες για διοικητικές κυρώσεις ή μέτρα για παραβάσεις που υπόκεινται σε ποινικές κυρώσεις στο εθνικό τους δίκαιο».

4. Επίσης είναι γενικά παραδεκτή ως αρχή στο διοικητικό δίκαιο, στα πλαίσια άσκησης χρηστής διοίκησης, η υποχρέωσή της τελευταίας, για παροχή στους υπόχρεους επαρκούς πληροφόρησης και στήριξης με σκοπό την συμμόρφωση αυτών σε δηλωτικές υποχρεώσεις και κανονισμούς.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

1. Δεν επιχειρήθηκε προσαρμογή της οδηγίας, ούτε στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που διέπει την άσκηση του επαγγέλματος του λογιστή-φοροτεχνικού, ούτε στα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα στα δεδομένα που επικρατούν στην ελληνικά αγορά με αποτέλεσμα στον ν 4557/2018 και στο σχέδιο οδηγίας της ΑΑΔΕ να εξομοιώνονται όλοι με όλους αδιακρίτως

2. Είναι δε σαφής η πρόθεση της πολιτείας να μεταφέρει ελεγκτικό βάρος (και ευθύνες) σε τρίτους και «εν προκειμένω «στους εξωτερικούς λογιστές –φοροτεχνικούς, οι οποίοι όμως βρίσκονται εκτός της δημόσιας διοίκησης και οι οποίοι δεν έχουν ελεγκτικές ή εποπτικές αρμοδιότητες και καθήκοντα.

3. Επιχειρείται ένας ανεπίτρεπτος διαχωρισμός ανάμεσα στους επαγγελματίες λογιστές-φοροτεχνικούς με την υπαγωγή στα υπεύθυνα κατά το Ν 4557/2018 πρόσωπα, μόνο των λογιστών-φοροτεχνικών που δεν συνδέονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας με τους πελάτες τους. Ωστόσο τέτοιος διαχωρισμός δεν υφίσταται στο νομικό πλαίσιο που ήδη διέπει το περιεχόμενο άσκησης του επαγγέλματος.

4. Αποδίδονται στους εξωτερικούς λογιστές περισσότερες ευθύνες και επιβάλλονται σε αυτούς βαρύτερες ποινές σε σχέση με τους ίδιους τους «παραβάτες» φορολογούμενους φυσικά ή νομικά πρόσωπα, με τους διαχειριστές και τους εταίρους τους.

5. Εισάγονται με το σχέδιο του κανονισμού για τους εξωτερικούς λογιστές, που παρουσίασε η ΑΑΔΕ, διαφορετικές πρακτικές αντιμετώπισης σε σχέση με άλλους επαγγελματίες που ενδεχομένους να εμπλέκονται σε μια συναλλαγή (βλέπε κανονισμό νομικών, κανονισμό ελεγκτών, ανυπαρξία κανονισμού για μεσίτες και μη ύπαρξη αναφοράς στο ν 4557/2018 άλλων επαγγελματιών που σε ορισμένου είδους συναλλαγές έχουν καθοριστικής σημασίας ανάμιξη πχ μηχανικοί στις περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων). Ένα υποθετικό παράδειγμα δείχνει την προβληματικότητα της επιχειρούμενης για τους εξωτερικούς λογιστές ρύθμισης. Έστω σε υπόθεση μεταβίβασης ακινήτου εμπλέκονται ως επαγγελματίες που παρέχουν τις ανάλογες υπηρεσίες λογιστής, ορκωτός εκτιμητής, νομικοί (δικηγόρος και συμβολαιογράφος), μεσίτης και πολιτικός μηχανικός. Αν στην περίπτωση αυτή προκύψει ότι δεν τηρήθηκαν τα μέτρα της αναγκαίας δέουσας επιμέλειας θα βρεθούμε ενώπιον του ακόλουθου παράδοξου: Να επιβληθεί, σύμφωνα με το σχέδιο αποφάσεως της ΑΑΔΕ, διοικητική και πειθαρχική κύρωση στον λογιστή μόνο στην περίπτωση που αυτός είναι εξωτερικός, να μην επιβληθούν τέτοιες ποινές στους νομικούς και στον ορκωτό εκτιμητή (λόγω διαφορετικών προβλέψεων των οικείων κανονισμών), να μην επιβληθούν ποινές διοικητικές στους πραγματικούς δικαιούχους, να μην επιβληθούν παρόμοιες κυρώσεις στον μεσίτη, ή στον μηχανικό.

6. Δεν υπάρχει στο ν 4557/18 και στο σχέδιο «κανονισμού» που παρουσίασε η ΑΑΔΕ πρόβλεψη για την εξέλιξη της διαδικασίας επιβολής διοικητικών και πειθαρχικών κυρώσεων σε βάρος των εξωτερικών λογιστών. Αν για παράδειγμα επιβληθούν διοικητικές κυρώσεις στον εξωτερικό λογιστή, αλλά το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο (του ΟΕΕ) τον απαλλάξει από το «παράπτωμα» πως θα αντιμετωπιστεί αυτού του είδους η διάσταση απόψεων μεταξύ διοικητικής και πειθαρχικής αρχής;

7. Είναι ηθικά ανεκτή η δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών των υπόχρεων προσώπων (εξωτερικών λογιστών) στη βάση υποψιών και προληπτικά, όταν τέτοιου είδους ενέργεια οδηγεί τον όποιο συνάδελφο σε αναστολή της επιχειρηματικής του δραστηριότητας και δημιουργεί πρόβλημα επιβίωσης σε αυτόν και στην οικογένειά του;

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Οφείλει η διοίκηση, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόνοιες και τις παραδοχές της οδηγίας 2015/849/ΕΕ, της αιτιολογικής εκθέσεως για το ν 4557/2018, αλλά και των δεδομένων της πραγματικότητας στη χώρα μας να διευκρινίσει εμπεριστατωμένα και αναλυτικά:

-Το εννοιολογικό περιεχόμενο του όρου «εξωτερικός λογιστής», ιδιαίτερα σε σχέση με τις μικρές επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και να τεκμηριώσει την αναγκαιότητα και την νομιμότητα της διαφορετικής αντιμετώπισης για παράβαση της ίδιας φύσεως πρώτα σε σχέση με τους μη εξωτερικούς λογιστές, δεύτερον σε σχέση με μια σειρά άλλων επαγγελμάτων (μεσίτες, νομικοί, ελεγκτές, πολιτικοί μηχανικοί) και τρίτον σε σχέση με τους πραγματικούς δικαιούχους της «ωφέλειας». Οφείλει τελικά η διοίκηση να επιβάλει όμοιες υποχρεώσεις και όμοιες ποινές για τα ίδια παραπτώματα σε όλους και ανάλογες ποινές και στους παραβάτες δικαιούχους της όποιας «ωφέλειας».

-Να διευκρινίσει τα ποσοτικά όρια των συναλλαγών και το είδος το είδος των υπηρεσιών που παρέχουν οι εξωτερικοί λογιστές και είναι αντικείμενο ρύθμισης του ν 4557/2018.

-Να επεξηγήσει αναλυτικά με πλήρη και κατανοητά παραδείγματα και υποδείγματα την σύνταξη όλων των απαραίτητων εγγράφων που απαιτούνται για την επαρκή συμμόρφωση με τις προβλέψεις του ν 4557/2018, από τους εξωτερικούς λογιστές (έγγραφα ταυτοποίησης, υποδείγματα εκθέσεων, υποδείγματα αναφορών και γνωστοποιήσεων).

-Να θέσει στη διάθεση των υπόχρεων προσώπων μια βάση δεδομένων από την οποία να μπορούν αυτοί να αντλούν πληροφόρηση προκειμένου να αναγνωρίζουν αρχικά «προβληματικές» καταστάσεις και κατόπιν να τις χειρίζονται αποτελεσματικά χωρίς να κινδυνεύουν μελλοντικά με την επιβολή εξοντωτικών ποινών και χωρίς να είναι υπόλογοι προς τους πελάτες τους με ζητήματα που άπτονται της εχεμύθειας που οφείλουν να έχουν ή της εφαρμογής των διατάξεων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

-Να φροντίσει, για την αναγκαία και κατάλληλη εκπαίδευση των υπόχρεων προσώπων και του προσωπικού τους, ιδιαίτερα των μικρών επιχειρήσεων και λογιστικών γραφείων, ώστε οι συνάδελφοι να ανταπεξέρχονται επιτυχώς στις προϋποθέσεις και όρους που θέτει ο ν 4557/2018 στα όρια άσκησης και στο περιεχόμενο του επαγγέλματος.
 
Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω απαιτούμε:

-Την τροποποίηση του νόμου 4557/2018 και την προσαρμογή του στα δεδομένα που επικρατούν στην ελληνική αγορά.

-Την έκδοση αναλυτικών οδηγιών, προτύπων και υποδειγμάτων εγγράφων και εκθέσεων.

-Την απεμπλοκή του εξωτερικού λογιστή από όλο το πλέγμα των υποχρεώσεων που προδιαγράφει το σχέδιο κανονισμού της ΑΑΔΕ και την υποχρέωση μέχρι την ταυτοποίηση του πελάτη, όπως οι δικηγόροι και συμβολαιογράφοι.

-Την άμεση παύση προληπτικής δέσμευσης λογαριασμών των εξωτερικών λογιστών.

-Να μην προκύπτει εμπλοκή του εξωτερικού λογιστή για στοιχεία και υποψίες που μπορούν να προκύψουν από τις δηλώσεις στην ΑΑΔΕ και τις τράπεζες ή σε άλλες υπηρεσίες πχ ΓΕΜΗ

-Πριν οποιαδήποτε κύρωση προς τον εξωτερικό λογιστή, παραπομπή στο αρμόδιο όργανο που είναι υπεύθυνο για την εξέταση της όποιας πειθαρχικής παράβασης και την επιβολή πειθαρχικής ποινής.

Πηγή