Αθήνα, 9 Μαΐου 2025
Αριθμ. πρωτ.: ΔΣΣΚ/Φ.8/17/οικ.7717
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ,
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΜΟΙΒΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΥΠΩΝ
Ταχ. Δ/νση: Βασ. Σοφίας 15, 106 74, Αθήνα
Τηλ.: 2131313 -196, -164, – 105, -129
E-mail: [email protected]
ΘΕΜΑ: Διαδικασία εξειδίκευσης και επιμερισμού των στόχων για το έτος 2025 – Τεχνικές οδηγίες καταχώρισης στην Ηλεκτρονική Εφαρμογή «Στοχοθεσία» του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου (Απογραφή) – Τεχνολογίες Τεχνητής νοημοσύνης: Ψηφιακός Βοηθός Στοχοθεσίας
Σχετ: Οι υπ’ αριθμ. ΔΑΠΔΕΠ/Φ.5/29/οικ.2290/10.2.2023 – ΑΔΑ: 6ΣΩ846ΜΤΛ6-Τ2Μ, ΔΣΣΚ/Φ.8/10/οικ.1888/29.01.2024 – ΑΔΑ: ΨΓΦ946ΜΤΛ6-ΚΡ8, ΔΑΠΔΕΠ/Φ.5/30/οικ.5667/31.3.2023 (ΑΔΑ: 6Τ5Ψ46ΜΤΛ6-8Ο9), ΔΣΣΚ/Φ.8/11/οικ.9874/ 22.5.2024 – ΑΔΑ: 67ΜΜ46ΜΤΛ6-83Ψ, ΔΣΣΚ/Φ.8/12/οιΚ.17085/3.10.2024 – ΑΔΑ: ΨΠΩ546ΜΤΛ6-0Β9, ΔΣΣΚ/Φ.8/16/οιΚ.5763/2-4-2025 – ΑΔΑ: 6Γ2146ΜΤΛ6-ΞΛΣ σχετικές εγκύκλιοι.
Αναφορικά με την εφαρμογή του συστήματος αξιολόγησης και στοχοθεσίας, το οποίο θεσπίστηκε με τις διατάξεις του Μέρους Β’ του ν. 4940/2022 (Α’ 112) και ως προς την έναρξη της διαδικασίας εξειδίκευσης και επιμερισμού των στόχων έτους 2025, σας ενημερώνουμε σχετικά με τα ακόλουθα:
Οι φορείς, οι οποίοι εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 5 του ν. 4940/2022 (Α’ 112) καλούνται, μέχρι και τις 26 Μαΐου 2025, να προβούν, σύμφωνα με το άρθρο 9 του ως άνω νόμου, στη διαδικασία εξειδίκευσης και επιμερισμού των στόχων για το έτος 2025, η οποία πραγματοποιείται μέσω της ειδικά αναπτυγμένης προς τον σκοπό αυτό Εφαρμογής στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου με τίτλο «Στοχοθεσία».
Υπενθυμίζεται ότι με την αριθμ. ΔΣΣΚ/Φ.8/11/οικ.9874/ 22.5.2024 – (ΑΔΑ: 67ΜΜ46ΜΤΛ6-83Ψ) σχετική εγκύκλιο της Υπηρεσίας μας, οι Διευθυντές Προσωπικού των οικείων Διευθύνσεων των φορέων κλήθηκαν, μέσω του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του Δημόσιου Τομέα (Απογραφή), να αποδώσουν τους ρόλους του Διαχειριστή Στοχοθεσίας Φορέα/ Μονάδας σε υπαλλήλους/ απογεγραμμένους του φορέα.
Συνεπώς, δεν απαιτείται εκ νέου απόδοση του ρόλου του Διαχειριστή Στοχοθεσίας Φορέας/ Μονάδας, εφόσον αυτός έχει αποδοθεί κατά το προηγούμενο στάδιο.
Κατ’ αναλογία, για την οριστική υποβολή της στοχοθεσίας έτους 2025, απαιτούνται οι ακόλουθες ενέργειες:
Οι Διαχειριστές Στοχοθεσίας Φορέα καλούνται να ολοκληρώσουν μια σειρά από ενέργειες, μεταξύ των οποίων:
α) να εκκινήσουν τη διαδικασία στοχοθεσίας 2025 για το σύνολο του φορέα, μέσω υπο-εφαρμογής «Διαχείριση Στοχοθεσιών», επιλέγοντας «Δημιουργία Στοχοθεσίας» στον κύκλο «ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ 2025»
β) να εισάγουν το σύνολο των αρχικών ή αλλιώς των στρατηγικών στόχων στο ανώτατο επίπεδο διοικητικής ιεραρχίας, για κάθε πηγή καθορισμού στόχων (Ετήσια Σχέδια Δράσης, Απόφαση Οργάνου Διοίκησης, υποχρεωτική στοχοθεσία παρ. 5 του άρθρου 9 του ν. 4940/2022) προκειμένου, στη συνέχεια, να είναι εφικτή η εξειδίκευση και ο επιμερισμός των στόχων από τους Διαχειριστές Στοχοθεσίας Μονάδας.
Υπενθυμίζεται ότι, σε συνέχεια της ΔΣΣΚ/Φ.8/16/οικ.5763/2-4-2025 (ΑΔΑ: 6Γ2146ΜΤΛ6-ΞΛΣ) εγκυκλίου της Υπηρεσίας μας, οι φορείς κλήθηκαν να διαμορφώσουν το Μητρώο Έργων αρμοδιότητας του φορέα τους, στην αντίστοιχη υπο-εφαρμογή «Διαχείριση Έργων» της Ηλεκτρονικής Εφαρμογής «Στοχοθεσία».
Συνεπώς, οι φορείς καλούνται να εξειδικεύσουν, κατά λόγο αρμοδιότητας, τα έργα και τα ορόσημα στη στοχοθεσία του φορέα τους.
Σε συνέχεια επικοινωνίας του Υπουργείου Εσωτερικών με τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού και τις Υπηρεσίες Συντονισμού των Υπουργείων, για τους φορείς οι οποίοι εμπίπτουν στα Ετήσια Σχέδια Δράσης του ν. 4622/2019, το Μητρώο Έργων ενημερώθηκε αυτόματα μέσα στην Ηλεκτρονική Εφαρμογή «Στοχοθεσία», ως προς το σκέλος των έργων και οροσήμων των ΕΣΔ για το έτος 2025, τα οποία και καλούνται να εξειδικεύσουν, υπό τη μορφή συγκεκριμένων στόχων, στη στοχοθεσία τους.
Συνεπώς, εφόσον οι φορείς υλοποιούν έργα και ορόσημα από το Ετήσιο Σχέδιο Δράσης, το Μητρώο Έργων έχει ενημερωθεί αυτόματα και δεν επιτρέπεται καμία αλλαγή/ τροποποίηση του συγκεκριμένου έργου/ οροσήμου, παρά μόνο η εξειδίκευσή του στη στοχοθεσία του φορέα. Οι Υπηρεσίες Συντονισμού των Υπουργείων ενημερώνουν τις εμπλεκόμενες οικείες οργανικές μονάδες ως προς τα έργα και ορόσημα 2025 που πρέπει να ενσωματωθούν στη στοχοθεσία.
– Φορείς οι οποίοι δεν εμπίπτουν στα Ετήσια Σχέδια Δράσης του ν. 4622/2019 ή υλοποιούν ειδικότερα έργα και ορόσημα, συμπληρωματικά με έργα και ορόσημα των Ετησίων Σχεδίων Δράσης (φορείς εκτός Υπουργείων)
Το κατά περίπτωση όργανο διοίκησης του φορέα οφείλει να έχει ολοκληρώσει την έκδοση απόφασης καθορισμού στόχων και οι Διαχειριστές Στοχοθεσίας Φορέα να έχουν ήδη διαμορφώσει το Μητρώο Έργων αρμοδιότητας του φορέα τους (παρ. 3 του άρθρου 9 του ν. 4940/2022) με νέα έργα και ορόσημα για το έτος 2025, τα οποία και καλούνται να εξειδικεύσουν, υπό τη μορφή συγκεκριμένων στόχων, στη στοχοθεσία τους.
Σε συνέχεια της ως άνω εγκυκλίου, υπογραμμίζεται ότι με την έναρξη της διαδικασίας εξειδίκευσης και επιμερισμού στόχων έτους 2025, το σύνολο των έργων και οροσήμων όπως έχουν μεταπέσει ή καταχωριστεί στην υποεφαρμογή «Διαχείριση Έργων» στην Ηλεκτρονική Εφαρμογή «Στοχοθεσία» θα μεταπέσουν στο Πληροφοριακό Σύστημα Κινήτρων και Ανταμοιβής (ΠΣΚΑ) με σκοπό τον καθορισμό των επιλέξιμων προς ανταμοιβή έργων και οροσήμων. Οποιοδήποτε έργο/ ορόσημο καταχωριστεί μετά την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας, δύναται να αξιοποιηθεί στη στοχοθεσία, αλλά δε θα μεταπέσει στο Πληροφοριακό Σύστημα Κινήτρων και Ανταμοιβής.
Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση οργανικών μονάδων όπου δεν προκύπτουν στόχοι από τις δύο ανωτέρω πηγές (Ετήσιο Σχέδιο Δράσης/ Απόφαση Οργάνου Διοίκησης), η υποχρεωτική στοχοθεσία της παρ. 5 του άρθρου 9 του ν. 4940/2022 καθορίζεται σύμφωνα με τις αρμοδιότητες των οικείων οργανικών μονάδων («Απόφαση Προϊσταμένου»).
γ) αφού ολοκληρωθεί η συμπλήρωση όλων των πεδίων που αφορούν στη στοχοθεσία των οργανικών μονάδων του φορέα από το σύνολο των εμπλεκομένων, να προβούν στη συνολική οριστικοποίηση της στοχοθεσίας για τον φορέα.
Στην παρούσα φάση, οι Διαχειριστές Στοχοθεσίας Μονάδας οι οποίοι θα προχωρήσουν στην εξειδίκευση και στον επιμερισμό των στόχων, είναι αποκλειστικά οι αξιολονητές των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων του φορέα κατά την αξιολογική περίοδο έτους 2025. Οι Διαχειριστές Στοχοθεσίας Μονάδας έχουν τις παρακάτω δυνατότητες:
α) να εξειδικεύσουν/ επιμερίσουν τους στόχους οι οποίοι έχουν ανατεθεί και καταχωριστεί από τους Διαχειριστές Στοχοθεσίας Φορέα, (βλ. σχετικά σημείο Α.1.β) μέσω της δημιουργίας υποστόχων
β) ιδίως για τους Διαχειριστές Στοχοθεσίας Μονάδας, οι οποίοι βρίσκονται στο ανώτατο επίπεδο της διοικητικής ιεραρχίας, δίνεται η δυνατότητα να προσθέτουν στόχους κατά την παρ. 5 του άρθρου 9 του ν. 4940/2022, σύμφωνα και με τα διαλαμβανόμενα στην αριθμ. ΔΑΠΔΕΠ/Φ.5/30/οικ.5667/31.3.2023 (ΑΔΑ: 6Τ5Ψ46ΜΤΛ6-8Ο9) σχετική εγκύκλιο.
Σε κάθε οργανική μονάδα, οι Διαχειριστές Στοχοθεσίας Μονάδας καλούνται να προβούν σε εξειδίκευση και επιμερισμό των στόχων τους, μέσω της δημιουργίας υποστόχων, εφόσον ο οικείος αξιολογητής τους έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία καθορισμού στόχων στο υπερκείμενο επίπεδο διοίκησης. Για παράδειγμα:
Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης, με τον ρόλο του ως Διαχειριστής Στοχοθεσίας Μονάδας, θα προβεί σε εξειδίκευση και επιμερισμό στόχων προς τους Προϊσταμένους των Τμημάτων, αφού πρώτα ο Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία εξειδίκευσης και επιμερισμού στόχων προς αυτόν.
Διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 9 του ν. 4940/2022 (Α’ 112), η εξειδίκευση και ο επιμερισμός των στόχων γίνεται κατόπιν συνεργασίας και συμφωνίας μεταξύ των προϊσταμένων και των κατά περίπτωση αξιολογητών τους. Συνεπώς, για τη διασφάλιση της σωστής αλληλουχίας των βημάτων και την εμπρόθεσμη οριστικοποίηση της στοχοθεσίας στο σύνολο του φορέα, υπογραμμίζεται ότι, στο πλαίσιο του καθορισμού και του επιμερισμού των στόχων σε όλα τα επίπεδα διοίκησης, κομβικό στοιχείο της διαδικασίας αποτελεί η διάδραση και ο διάλογος μεταξύ αξιολογητή προϊσταμένου και αξιολογούμενου προϊσταμένου, στην κατεύθυνση της αμοιβαίας κατανόησης και της επίτευξης κοινού τόπου και συμφωνίας, αναφορικά με τους στόχους που πρέπει να υλοποιηθούν. Στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας, ο κατά περίπτωση αξιολογητής προϊστάμενος αποφασίζει σχετικά, συμπληρώνοντας/ εξειδικεύοντας και επιμερίζοντας τους αντίστοιχους στόχους στις υποκείμενες οργανικές μονάδες.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες των φορέων δύναται να θέσουν εσωτερικά χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης των σταδίων επιμερισμού των στόχων, προκειμένου η καταχώριση και οριστικοποίηση της στοχοθεσίας να υλοποιηθεί εντός της τιθέμενης προθεσμίας.
Για την υποβοήθηση των υπηρεσιών και για τον αποτελεσματικότερο καθορισμό, εξειδίκευση και επιμερισμό των στόχων, σύμφωνα με τα κριτήρια της προσέγγισης S.M.A.R.T., το Υπουργείο Εσωτερικών αξιοποιεί εκ νέου την Τεχνητή Νοημοσύνη. Για πρώτη φορά, εισάγεται στη διαδικασία ο Ψηφιακός Βοηθός Στοχοθεσίας, με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Reform) και της Expertise France, φορέα του γαλλικού Δημοσίου.
Ο Ψηφιακός Βοηθός Στοχοθεσίας αποτελεί ένα καινοτόμο εργαλείο το οποίο αξιοποιεί τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης για να υποστηρίζει τα στελέχη του δημοσίου τομέα στη διαδικασία διαμόρφωσης και εξειδίκευσης των στόχων των φορέων τους. Βασικός σκοπός του είναι η διατύπωση προτάσεων προς τους αξιολογητές των προϊσταμένων οργανικών μονάδων, συμβάλλοντας, με αυτόν τον τρόπο, στον καθορισμό στόχων, σύμφωνα με τα κριτήρια της προσέγγισης S.M.A.R.T.
Πρόκειται για ένα ειδικά προσαρμοσμένο και εκπαιδευμένο μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης το οποίο:
• αξιοποιώντας τη γνώση από τα προηγούμενα έτη στοχοθεσίας καθώς και από πρότυπα παραδείγματα στόχων και
• λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες σχετικά με τη θέση της κάθε οργανικής μονάδας στο ψηφιακό οργανόγραμμα καθώς και, κατά περίπτωση, τη στοχοθεσία των υπερκείμενων μονάδων
δύναται να προτείνει συστάσεις και προτάσεις ανά κατηγορία στόχου για κάθε οργανική μονάδα, σύμφωνα με τα κριτήρια της προσέγγισης S.M.A.R.T.. Η χρήση του εργαλείου από τους αξιολογητές, μέσα από τη θέση ειδικότερων ερωτήσεων και πληροφοριών, θα συμβάλει στην περαιτέρω εκπαίδευση και βελτίωση των απαντήσεων.
Η στοχοθεσία παραμένει σε κάθε περίπτωση προϊόν επεξεργασίας, βούλησης και τελικής απόφασης του αρμόδιου συντάκτη, δηλαδή του αξιολογητή του προϊσταμένου της οργανικής μονάδας. Οι στόχοι διαμορφώνονται μέσω διαδικασίας συνεργασίας, διαβούλευσης και εξειδίκευσης από τον προϊστάμενο του υψηλότερου ιεραρχικού επιπέδου προς τον ή τους προϊστάμενος -ους του κατώτερου ιεραρχικού επιπέδου.
Το Υπουργείο Εσωτερικών, με την εισαγωγή του Ψηφιακού Βοηθού Στοχοθεσίας, στοχεύει στην περαιτέρω εκπαίδευση και εξοικείωση των αξιολογητών ως προς τον καθορισμό S.M.A.R.T. στόχων, στην ενίσχυση της ποιότητας της στοχοθεσίας, με απώτερο σκοπό την παραγωγή συγκεκριμένων και μετρήσιμων αποτελεσμάτων, την εν γένει τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών και την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη.
Ειδικότερες οδηγίες και κατευθύνσεις για τη χρήση του Ψηφιακού Βοηθού παρέχονται στο «Εγχειρίδιο Ηλεκτρονικής Εφαρμογής Στοχοθεσίας ν. 4940/2022 στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου (Απογραφή) – 7η Έκδοση» και κατά τη χρήση του εργαλείου στην Ηλεκτρονική Εφαρμογή «Στοχοθεσία».
Οι στόχοι που θα καταχωριστούν στην ειδική πλατφόρμα «Στοχοθεσία» για το αξιολογικό έτος 2025 θα εισαχθούν αυτόματα στην ειδική πλατφόρμα «Αξιολόγηση ν. 4940/2022» του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου κατά την έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης από τους αρμόδιους αξιολογητές.
Υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 9 του ν. 4940/2002, στην κατηγορία «Γνώσεις/Δεξιότητες» ως υποχρεωτικός στόχος τίθεται ο βαθμός υλοποίησης των Σχεδίων Ανάπτυξης των υφισταμένων σύμφωνα με τις αναθεωρημένες οδηγίες στην ενότητα 9 του Εγχειριδίου.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις των παρ. 4 και 5 του άρθρου 8 του ως άνω νόμου, οι ημερομηνίες διεξαγωγής των συζητήσεων, υποχρεωτικής ή προαιρετικής φύσης, που διεξάγονται μεταξύ αξιολογητή και αξιολογούμενου, σύμφωνα με όσα ορίζονται στα άρθρα 9 έως 12 του νόμου, διενεργούνται με φυσική παρουσία των μερών, καθώς και με κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο και καταχωρίζονται στην πλατφόρμα της αξιολόγησης.
Ως εκ τούτου, οι ημερομηνίες των συζητήσεων που πραγματοποιούνται μεταξύ αξιολογητών και αξιολογούμενων προϊσταμένων στο πλαίσιο του καθορισμού των στόχων για το αξιολογικό έτος 2025 θα καταχωριστούν στην ηλεκτρονική εφαρμογή της αξιολόγησης. Διευκρινίζεται ότι η απόδειξη κλήσης σε συζήτηση αποτελεί ευθύνη του αξιολογητή. Προς διευκόλυνση των αξιολογητών και των αξιολογούμενων, παρέχεται «Υπόδειγμα Ημερολογίου Διενέργειας Συζητήσεως» το οποίο βρίσκεται αναρτημένο στη διαδρομή: Αξιολόγησην Στοχοθεσία – Αξιολόγηση ν. 4940/2022 (Α’ 112) ν Χρήσιμο Υλικό. Σημειώνεται ότι δεν απαιτείται να υποβάλουν προς τις οικείες Διευθύνσεις Διοικητικού ή Προσωπικού βεβαίωση πραγματοποίησης για τις εν λόγω συζητήσεις.
Υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 34 του ν. 5149/2024 (Α’ 169), «φορέας συμμετέχει στο σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής, εφόσον έχει προβεί σε ολοκληρωμένη εφαρμογή της διαδικασίας στοχοθεσίας και αξιολόγησης, σύμφωνα με το μέρος Β’ του ν. 4940/2022 (Α’112)». Συνεπώς, μέχρι την ως άνω τιθέμενη προθεσμία, οι υπόχρεοι φορείς πρέπει να έχουν ολοκληρώσει το σύνολο των ενεργειών εξειδίκευσης, επιμερισμού και οριστικοποίησης στοχοθεσίας.
Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη:
– για την απρόσκοπτη εφαρμογή της διαδικασίας στοχοθεσίας και την εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς την απόδοση στο σύνολο του φορέα
– για την άμεση και αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής, και την ομαλή διασύνδεση του Πληροφοριακού Συστήματος Κίνητρων και Ανταμοιβής, το οποίο διαλειτουργεί με την Ηλεκτρονική Εφαρμογή «Στοχοθεσία» του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με το άρθρο 39 του ν. 5149/2024, τυχόν εξαιρέσεις μονάδων από τη στοχοθεσία πρέπει να γίνονται περιοριστικά και να θεμελιώνονται μόνο σε περίπτωση κατά την οποία καί ο προϊστάμενος καί οι υπάλληλοί δεν εμπίπτουν στις προβλέψεις του ν. 4940/2022.
Συνεπώς, προκρίνεται η εξειδίκευση και ο επιμερισμός των στόχων σε όλες τις οργανικές μονάδες, ακόμα και σε αυτές που για οποιονδήποτε λόγο δεν υφίσταται Προϊστάμενος (είτε γιατί πχ δεν έχει στελεχωθεί η θέση, είτε γιατί δεν προβλέπεται θέση Προϊσταμένου), σε περίπτωση κατά την οποία υπηρετούν υπάλληλοι οι οποίοι εμπίπτουν στις προβλέψεις του ν. 4940/2022.
Κατά συνέπεια, και σύμφωνα με την ως άνω προϋπόθεση, καμία οργανική μονάδα δεν είναι δυνατό να μείνει χωρίς εξειδίκευση στόχων, έως την κατώτερη ιεραρχικά υποκείμενη οργανική μονάδα, ακόμα και σε περιπτώσεις κατά τις οποίες:
– δεν έχει τοποθετηθεί προϊστάμενος
– ο προϊστάμενος οργανικής μονάδας ασκεί και χρέη αναπληρωτή προϊσταμένου υπερκείμενης οργανικής μονάδας
– δεν προβλέπεται θέση Προϊσταμένου στην οργανική μονάδα (πχ Γραφείο),
εφόσον στην οργανική μονάδα υπηρετούν υπάλληλοι οι οποίοι εμπίπτουν στις προβλέψεις του ν. 4940/2022
Επισημαίνεται ότι οι στόχοι οι οποίοι έχουν καθοριστεί αλλά αφορούν οργανική μονάδα στην οποία δεν υφίσταται Προϊστάμενος, δε θα μεταπέσουν στην αξιολόγηση.
Αναφορικά με τα ανωτέρω και τις ειδικότερες απαιτούμενες ενέργειες για την εξειδίκευση και τον επιμερισμό των στόχων για το έτος 2025, αναλυτικές οδηγίες προς τους αρμόδιους Διαχειριστές Στοχοθεσίας Φορέα/Διαχειριστές Στοχοθεσίας Μονάδας, παρέχονται στο «Εγχειρίδιο Ηλεκτρονικής Εφαρμογής Στοχοθεσίας ν. 4940/2022 στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου (Απογραφή) – 7η Έκδοση», το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Απογραφής (https://www.apografi.gov.gr/) στη διαδρομή:
Αξιολόγηση → Στοχοθεσία – Αξιολόγηση ν. 4940/2022 (Α’112) → Οδηγίες χρήσης.
Επίσης, προς διευκόλυνση, έχουν αναρτηθεί Συχνές Ερωτήσεις, οι οποίες βρίσκονται στη διαδρομή:
Αξιολόγηση → Στοχοθεσία – Αξιολόγηση ν. 4940/2022 (Α’112) → Συχνές Ερωτήσεις.
Ως προς την υποβολή ερωτημάτων, διευκρινίζεται ότι, εφόσον κατά την εφαρμογή των διατάξεων ανακύπτουν ερωτήματα τα οποία δεν καλύπτονται από τις οδηγίες που δίνονται με την παρούσα ή προηγούμενες εγκυκλίους καθώς και το συνημμένο εγχειρίδιο, οι Διαχειριστές Στοχοθεσίας κάθε Φορέα δύνανται να απευθύνονται στην Υπηρεσία μας, είτε τηλεφωνικά είτε με την αποστολή έγγραφων ερωτημάτων στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου [email protected]. Επισημαίνεται ότι, ερωτήματα που έχουν υποβληθεί στην Υπηρεσία μας και απαντώνται με την παρούσα εγκύκλιο ή το συνημμένο σε αυτήν εγχειρίδιο, δεν θα απαντηθούν μεμονωμένα, αλλά θα τεθούν στο ΑΡΧΕΙΟ.
Οι Διευθύνσεις Διοικητικού/ Προσωπικού παρακαλούνται να κοινοποιήσουν, με κάθε πρόσφορο τρόπο, την παρούσα εγκύκλιο σε όλους τους εποπτευόμενους φορείς. Η Διεύθυνση Προσωπικού Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης παρακαλείται για την άμεση κοινοποίηση της παρούσας στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού.
Η παρούσα εγκύκλιος βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπουργείου μας fwww.ypes.gr), στη διαδρομή:
Έργο & Δράσεις → Ανθρώπινο Δυναμικό Δημοσίου Τομέα → Αξιολόγηση fhttps://www.ypes.gr/anthropino-dynamiko-dimosioy-tomea/category–axiologisi) καθώς και στην ιστοσελίδα της Απογραφής fhttps://www.apografi.gov.gr/) στη διαδρομή:
Αξιολόγηση → Στοχοθεσία – Αξιολόγηση ν. 4940/2022 (Α’112) → Θεσμικό πλαίσιο.
Η Υφυπουργός
Παρασκευή Χαραλαμπογιάννη
ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
η Προϊσταμένη του Τμήματος Γραμματείας και Παροχής Πληροφοριών Του Υπουργείου Εσωτερικών
Μαρίνα Χρύση