Δράμα 27 Ιουλίου 2024
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024, 52 πρόεδροι τοπικών ενώσεων των Λογιστών – Φοροτεχνικών συγκεντρωθήκαν στην Αθήνα στην πλατεία Συντάγματος προκειμένου να διαμαρτυρηθούνε για το φετινό χάλι των φορολογικών δηλώσεων. Δυστυχώς ο Υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης δεν τους δέχτηκε. Διαπιστώθηκε για ακόμη φορά ότι ο κ. Χατζηδάκης κρατά μία σκληρή και ανάλγητη στάση απέναντι στον κλάδο των Λογιστών – Φοροτεχνικών. Δεν αποδέχεται τα τόσα προβλήματα (ελλείψεις, αστοχίες, λάθη, διπλές και τριπλές αποστολές βεβαιώσεων αποδοχών από φορείς του δημοσίου) στην εφαρμογή της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Προβλήματα τα οποία τα έχουμε καταγράψει ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.), τα έχουμε αποδείξει και τα έχουμε γνωστοποιήσει επανειλημμένως με δελτία τύπου.
Ο υπουργός Οικονομικών ως παίκτης στοιχήματος, έβαλε ένα στοίχημα στην έναρξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ότι η υποβολή αυτών θα ολοκληρωθεί βρέξει – χιονίσει (έτσι ακριβώς το είπε) στην ημερομηνία που έθεσε. Μόνο που το αποτέλεσμα του στοιχήματος θα το καθορίσει ο ίδιος ως ο μοναδικός παίκτης. Ο υπουργός κρατάει και το μαχαίρι και το καρπούζι. Ο κ. Υπουργός ως έχων όλη την εξουσία στα χέρια του, έχει και την δυνατότητα αυτός και μόνο αυτός να καθορίσει το αποτέλεσμα του στοιχήματος που έβαλε.
Αλήθεια κ. Υπουργέ, με ποιον βάλατε το στοίχημα;
Δεν αναγνωρίζει ότι η εφαρμογή άργησε πάρα πολύ φέτος να ανοίξει. Η περίοδος υποβολής κάθε χρόνο μετά από συνεχόμενες παρατάσεις ήταν τεσσεράμισι με πέντε μήνες. Φέτος θέλει να υποβληθούν σε τρεις μήνες, την στιγμή που υπάρχουν συνεχείς ενημερώσεις της εφαρμογής με νέα στοιχεία. π.χ. πριν λίγες ημέρες ενημερώθηκε η εφαρμογή με τις βεβαιώσεις αποδοχών από το πρόγραμμα “προεργασία” της Δ.Υ.ΠΑ. (πρώην Ο.Α.Ε.Δ.) και την Τρίτη 23 Ιουλίου ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εξέδωσε τις βεβαιώσεις των ποσών αυτόματης επιστροφής (clow back), οι οποίες αφορούν πλήθος επιχειρήσεων φυσικών και νομικών προσώπων, οι οποίες είναι συμβεβλημένες με τον οργανισμό.

Τρείς ημέρες πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.
Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης έγινε γνωστό στους προέδρους ότι ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Χρίστος Δήμας θα δεχτεί την αντιπροσωπεία των προέδρων αντί του Υπουργού κ. Χατζηδάκη. Ο κ. Δήμας πράγματι συναντήθηκε με εκπροσώπους της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. και μας βεβαίωσε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματά μας στον Υπουργό.

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ο Πρωθυπουργός έλαβε γνώση των προβλημάτων μας, οπότε δεν ανεχόμαστε να παίζει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου.

Γνωρίζει πια ότι δεν γίνεται να υποβληθούν οι δηλώσεις σε τρεις μήνες όταν τα προηγούμενα χρόνια χρειάζονταν τεσσεράμισι με πέντε μήνες.

Γνωρίζει πια ότι το θέμα της ασθένειας, της εγκυμοσύνης των συναδελφισσών – δεν υφίσταται προστασία της
μητρότητας στον κλάδο μας -, του θανάτου μας – ένα από τα χειρότερα που μπορούν να συμβούν σε μία επιχείρηση είναι ο θάνατος του λογιστή της -, παραμένουν άλυτα μετά από 16 με 17 μήνες που ψηφίστηκε το σχετικό νομοσχέδιο.

Γνωρίζει πια πάρα πολύ καλά όλα τα αιτήματα του κλάδου των Λογιστών – Φοροτεχνικών και περιμέναμε ότι ως Πρωθυπουργός θα ενέσκηπτε στα δύο αυτά προβλήματά μας τα οποία πρέπει να λυθούν άμεσα. Για να μην πω ότι έπρεπε να είχαν λυθεί από “χθες”.

Εφόσον λοιπόν γνωρίζετε κ. Πρωθυπουργέ, σας καλούμε να αναλάβετε τις ευθύνες σας, τις οποίες πια έχετε
ακέραιες εσείς και όχι οι υφιστάμενοί σας Υπουργοί και Υφυπουργοί.

κ. Πρωθυπουργέ στις 4 Μαρτίου 2024 δηλώσατε: «Θυμάστε το περασμένο καλοκαίρι τη φασαρία που έγινε – και δικαίως – από το «κίνημα της πετσέτας» για την παράνομη κατάληψη των παραλιών μας από τραπεζοκαθίσματα και από ξαπλώστρες; Κινητοποιηθήκαμε άμεσα, ψηφίσαμε έναν νέο νόμο, που βάζει τάξη στις παραλίες μας».

Και ορθώς πράξατε.

Όμως σας ρωτάμε κ. Πρωθυπουργέ, νομίζουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να σας θέτουμε ερωτήματα κ. Πρωθυπουργέ.

Γιατί κ. Πρωθυπουργέ μετά την ενημέρωση που είχατε, έμμεσα μεν αλλά την είχατε, δεν κινητοποιηθήκατε άμεσα;

Γιατί κ. Πρωθυπουργέ δεν ενσκήπτετε με την ίδια σπουδή που ενσκήψατε στο ζήτημα των ελεύθερων παραλιών και στα δικά μας προβλήματα;

Τι έχει περισσότερη σημασία για εσάς κ. Πρωθυπουργέ. Η ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες ή η ποιότητα ζωής των 23.000 συναδέλφων Λογιστών – Φοροτεχνικών;

Γιατί κ. Πρωθυπουργέ απουσιάζουμε από το οπτικό σας πεδίο;

Το Δ.Σ.
της Ένωσης Φοροτεχνικών – Λογιστών Ελεύθερων Επαγγελματιών ν. Δράμας

Ο Πρόεδρος Ο Αντιπρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Χατζηδημητρίου Κωνσταντίνος Αννάογλου Γεώργιος Γκαρλιάρης Παναγιώτης
Ο Ταμίας
Το Μέλος & Υπεύθυνη Δημοσίων
Σχέσεων
Καραϊσαρλής Ευριπίδης (Δάκης) Κιτσιούκη Καριόγλου Ζωή
Τα μέλη του διευρυμένου Δ.Σ.
Ο Αντιπρόσωπος στις Γ.Σ. της
Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
Ο Αντιπρόσωπος στις Γ.Σ. της
Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
Το Αναπληρωματικό Μέλος του Δ.Σ.
Γκαρέλας Κωνσταντίνος Κυριαζίδης Σταύρος Χατζοπούλου Αικατερίνη
Ο Υποψήφιος στις εκλογές του
Ο.Ε.Ε. της 10ΗΣ Δεκεμβρίου 2023
Γιουλβάνης Ιωάννης

Πηγή