Νέα τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Δουλειές Ξανά: Αναδιοργάνωση Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της, αναβάθμιση δεξιοτήτων εργατικού δυναμικού και διάγνωσης των αναγκών εργασίας και άλλες διατάξεις»

Με τις διατάξεις της υπόψη τροπολογίας ρυθμίζονται ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ειδικότερα, προτείνονται τα ακόλουθα:

1.α. Προβλέπεται η καταβολή, από τον κρατικό προϋπολογισμό, στους οριζόμενους εργαζόμενους των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα (με την προϋπόθεση ότι η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή εντός του χρονικού διαστήματος από 1.2.202230.4.2022), των περιοχών που ανήκουν στα διοικητικά όρια των Δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Εύβοιας, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021, του επιδόματος εορτών Πάσχα του έτους 2022 καθώς και των σχετικών ασφαλιστικών εισφορών, που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα αναστολής της σύμβασης εργασίας.
β. Ορίζεται ότι το επίδομα εορτών Πάσχα υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

2.Δύνανται, κατόπιν σχετικής άδειας από την Επιθεώρηση Εργασίας, να εξαιρούνται των διατάξεων του β.δ. 748/1966 περί υποχρεωτικής ανάπαυσης κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και να επιτρέπεται η λειτουργία και η απασχόληση του προσωπικού, κατά τις άνω ημέρες, των πάσης φύσεως φροντιστηρίων ή κέντρων ξένων γλωσσών, ειδικώς σε περιπτώσεις διεξαγωγής διαγωνισμάτων ή εξετάσεων.

3.Παρατείνεται από τη λήξη τους έως την άρση της αναστολής καθηκόντων του προσωπικού και όχι πέραν της 31ης.12.2022, η ισχύς των συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου του έκτακτου προσωπικού που έχει προσληφθεί, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 207 του ν. 4820/2021, στις θέσεις των υπό αναστολή καθηκόντων εργαζομένων στους οριζόμενους από την ανωτέρω διάταξη φορείς του δημόσιου τομέα.

   

Η «ταυτότητα» της αξιολογούμενης ρύθμισης

Ποιο ζήτημα αντιμετωπίζει η αξιολογούμενη ρύθμιση;
    

Άρθρο 1: Η αξιολογούμενη ρύθμιση αντιμετωπίζει το ζήτημα της καταβολής της αναλογίας του επιδόματος εορτών Πάσχα του τρέχοντος έτους 2022 στους εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή εντός του χρονικού διαστήματος από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Απριλίου του τρέχοντος έτους 2022, λόγω των έκτακτων μέτρων που λήφθηκαν για την προστασία των θέσεων εργασίας στις πληγείσες περιοχές από τις φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021.

Άρθρο 2: Η αξιολογούμενη ρύθμιση αντιμετωπίζει το ζήτημα της δυνατότητας λειτουργίας των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών τις Κυριακές και ημέρες αργίας, ειδικώς προς τον σκοπό διεξαγωγής διαγωνισμάτων ή εξετάσεων των μαθητών.

Άρθρο 3:
Η αξιολογούμενη ρύθμιση αντιμετωπίζει το ζήτημα της παράτασης της ισχύος των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που έχουν συναφθεί σε εφαρμογή του άρθρου 207 του ν. 4820/2021 (Α’ 130) για την κάλυψη των κενών που δημιουργήθηκαν από την επιβολή του ειδικού μέτρου της αναστολής καθηκόντων σε εργαζόμενους φορέων του δημόσιου τομέα που δεν έχουν τηρήσει την υποχρέωση εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19 σύμφωνα με το άρθρο 206 του ίδιου νόμου.

Γιατί αποτελεί πρόβλημα;
    

Άρθρο 1: Δεν υφίσταται πρόβλεψη για την καταβολή της αναλογίας του επιδόματος εορτών Πάσχα του τρέχοντος έτους 2022 στους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή εντός του χρονικού διαστήματος από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Απριλίου του τρέχοντος έτους 2022, λόγω των έκτακτων μέτρων που λήφθηκαν για την προστασία των θέσεων εργασίας στις πληγείσες περιοχές από τις φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021.

Άρθρο 2: Δεν υφίσταται πρόβλεψη για τη δυνατότητα λειτουργίας των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας για τη διεξαγωγή διαγωνισμάτων ή εξετάσεων των μαθητών.

Άρθρο 3: Δεν υφίσταται πρόβλεψη για τη δυνατότητα παράτασης της ισχύος των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που έχουν συναφθεί σε εφαρμογή του άρθρου 207 του ν. 4820/2021 (ΑΊ30) για την κάλυψη των κενών που προκλήθηκαν από την επιβολή του ειδικού μέτρου της αναστολής καθηκόντων σε εργαζόμενους φορέων του δημόσιου τομέα που δεν έχουν τηρήσει την υποχρέωση εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19 σύμφωνα με την πρόβλεψη του άρθρου 206 του ίδιου νόμου.


Ποιους φορείς ή πληθυσμιακές ομάδες αφορά;

    
Άρθρο 1: Η αξιολογούμενη ρύθμιση αφορά στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή εντός του χρονικού διαστήματος από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Απριλίου του τρέχοντος έτους 2022, στο πλαίσιο των μέτρων που λήφθηκαν για την προστασία των θέσεων εργασίας στις πληγείσες περιοχές από τις φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021.

Άρθρο 2:
Η αξιολογούμενη ρύθμιση αφορά στα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών όλης της Χώρας.

Άρθρο 3: Η αξιολογούμενη ρύθμιση αφορά στους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε φορείς του δημόσιου τομέα για την κάλυψη των κενών που δημιουργήθηκαν από την επιβολή του ειδικού μέτρου της αναστολής καθηκόντων λόγω της μη τήρησης της υποχρέωσης εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19.


Προτεινόμενες διατάξεις

Άρθρο 1
Επίδομα εορτών Πάσχα 2022 εργαζομένων σε αναστολή σύμβασης εργασίας λόγω φυσικών καταστροφών

1. Εάν η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων σε περιοχές που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021 και για την προστασία των οποίων εκδόθηκε η υπ’ αρ. 60622/17.8.2021 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (Β’ 3816), τίθεται σε αναστολή εντός του χρονικού διαστήματος από την 1η Ιανουαρίου έως την 30ή Απριλίου 2022, το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Πάσχα, καθώς και οι ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα αναστολής της σύμβασης εργασίας καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το επίδομα εορτών Πάσχα του έτους 2022 υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και καταβάλλεται απευθείας στους εργαζόμενους.

2. Για τα ζητήματα που δεν ρυθμίζονται από την παρ. 1, εφαρμόζεται συμπληρωματικά η υπ’ αρ. 19040/7.12.1981 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας (Β’ 742).

3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δύναται να καθορίζονται η διαδικασία καταβολής του επιδόματος εορτών Πάσχα για το έτος 2022 και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

Άρθρο 2
Δυνατότητα λειτουργίας και απασχόλησης προσωπικού την ημέρα Κυριακή και κατά τις ημέρες αργίας – Προσθήκη περ. ιβ) στην παρ. 3 του άρθρου 9 του β.δ. 748/1966

Στην παρ. 3 του άρθρου 9 του β.δ. 748/1966 (Α’ 179), περί δυνατότητας λειτουργίας και απασχόλησης προσωπικού την ημέρα Κυριακή και κατά τις ημέρες αργίας, προστίθεται περ. ιβ) ως εξής:

«ιβ) Των πάσης φύσεως φροντιστηρίων ή κέντρων ξένων γλωσσών, ειδικώς σε περιπτώσεις διεξαγωγής διαγωνισμάτων ή εξετάσεων.».

Άρθρο 3

Παράταση ισχύος συμβάσεων έκτακτου προσωπικού του άρθρου 207 ν. 4820/2021

Η ισχύς των συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που έχουν συναφθεί κατ’ εφαρμογή του άρθρου 207 του ν. 4820/2021 (Α’ 130), περί προσλήψεων προσωπικού ορισμένου χρόνου παρατείνεται από τη λήξη της έως την άρση της αναστολής καθηκόντων του προσωπικού το οποίο αντικαθιστούν και όχι πέραν της 31ης.12.2022.
Αθήνα, 11 Απριλίου 2022

Πηγή