Αθήνα 26/3/2025
Αρ. Πρωτ. Δ1γ/ΓΠ οικ. 14073
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΤΜΗΜΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΥΓΕΙΟΝ. ΕΛΕΓΧΩΝ
Ταχ. Δ/νση: Αριστοτέλους 17
Ταχ. Κώδικας: 101 87
Πληροφορίες: Κ. Μωραΐτου
Τηλέφωνο: 213 2161343
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
ΘΕΜΑ: «Εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων ενόψει του Πάσχα».
ΣΧΕΤ.:
1. Ο ΑΝ 2520/4-9-1940, (Α’ 273) «Περί Υγ. Διατάξεων”, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
2. Ο Νόμος 4025/2011, (A’228) «Ανασυγκρότηση φορέων Κοιν. Αλληλεγγύης,.. & άλλες διατάξεις», άρθρο 43, όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4075/2012 (Α’89) και εν συνεχεία με το άρθρο 118 του ν. 5034/2023 (Α’69).
3. Η υπ’ αρ. Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/2017 (Β’2161), Υγειονομική Διάταξη «Υγειονομικοί Όροι & Προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων κ ποτών & άλλες διατάξεις».
4. Η υπ’ αρ. Δ1γ/ΓΠ/38282/18-6-2020 (Β’ 2678), Υγειονομική Διάταξη «Προτυποποιημένα Έντυπα Ελέγχου Επιχειρήσεων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος».
5. Η υπ’ αρ. οικ.16228/17-5-2017(Β’1723), ΚΥΑ «Απλούστευση και Προτυποποίηση κινηματογράφου».
6. Η υπ’ αρ. Δ1γ/Γ.Π/61712/2-12-2024 εγκύκλιος της Υπηρεσίας μας με ΑΔΑ: 6ΡΗΙ465ΦΥΟ-ΖΨΛ «Κατευθυντήριες οδηγίες για την διενέργεια Υγειονομικών Ελέγχων σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος».
Η παρούσα εγκύκλιος έχει ως σκοπό την εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων ενόψει του Πάσχα σε επιχειρήσεις, δραστηριότητες και υπηρεσίες που από τη λειτουργία τους δύναται να τεθεί σε κίνδυνο η Δημόσια Υγεία.
Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν αυστηρά το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο περί του ατομικού επιπέδου υγιεινής των υπαλλήλων ευθύνης τους και των γενικότερων μέτρων υγιεινής, όπως αυτά προβλέπονται σε επίπεδο επιχείρησης.
Ειδικότερα, εφιστάται η προσοχή:
Α. Στην αυστηρή και ορθή τήρησης εφαρμογής των μέτρων ατομικής υγιεινής των χειριστών τροφίμων, (σχολαστικό πλύσιμο χερών), χρήση μέσων ατομικής προστασίας όπου αυτά χρειάζονται, ορθή εφαρμογή γαντιών.
Β. Στην εφαρμογή των μέτρων απολύμανσης και εξυγίανσης.
Γ. Στον καλό αερισμό των χώρων εν γένει.
Δ. Στην ορθή και αδιάλειπτη εφαρμογή των Κανόνων Ορθής Υγιεινής Πρακτικής ανάλογα με το είδος της λειτουργούσας επιχείρησης κατά τη διάρκεια όλης της παραγωγικής αλυσίδας, από την αποθήκευση α’ υλών έως και τη διάθεσή του τελικού προϊόντος προς στον καταναλωτή και πιο συγκεκριμένα κατά την παρασκευή, μεταποίηση, συσκευασία, αποθήκευση, μεταφορά διακίνηση και διάθεση αυτού.
Στο πλαίσιο των εν λόγω υγειονομικών ελέγχων που ήδη διενεργούνται σε όλη την επικράτεια από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων επισημαίνεται ότι ενόψει της αυξημένης ζήτησης των εορταστικών ημερών, να δοθεί προτεραιότητα στις επιχειρήσεις, ανάλογα με την εκτίμηση επιπέδου κινδύνου που χαρακτηρίζει εκάστη. Συνεπώς ο υγειονομικός έλεγχος κρίνεται αναγκαίος και ενδελεχής, για την τήρηση και την εφαρμογή των υγειονομικών διατάξεων, στις κάτωθι:
• Στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως υπεραγορές τροφίμων, στις αποθήκες τροφίμων και ποτών όπου αποθηκεύονται μεγάλες ποσότητες α’ υλών, στα ζαχαροπλαστεία & αρτοποιεία, παραγωγικές μονάδες στις οποίες γίνεται επεξεργασία πολλών και σύνθετων προϊόντων με υλικά ιδιαιτέρως ευαλλοίωτα όπως αβγά, γάλα, βούτυρο κλπ., στα πρατήρια άρτου, στα κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, κλπ.
• Στις πτηνοκτηνοτροφικές μονάδες προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα υγειονομικού χαρακτήρα.
• Στα εργαστήρια παρασκευής γευμάτων (catering).
• Στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, παρασκευής γευμάτων και διάθεσης (με διανομή κατ’ οίκον ή κατανάλωσης εντός του καταστήματος).
• Στις υπαίθριες – λαϊκές αγορές.
• Στα οχήματα μεταφοράς τροφίμων και ποτών κλπ.
• Στις υπαίθριες αγορές που οργανώνονται προσωρινά λόγω του Πάσχα με εορταστικούς πάγκους, τροχήλατα οχήματα τροφίμων και ποτών, τύπου street food, κ.λ.π.
Επίσης, λόγω της περιόδου της Σαρακοστής που διανύουμε, τονίζεται ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί επιπρόσθετα και στα αλιεύματα, νωπά ή κατεψυγμένα και ειδικότερα στα οστρακοειδή, μαλακόστρακα, ή κεφαλόποδα που λόγω της νηστείας προ του Πάσχα καταναλώνονται σε αφθονία και είναι ιδιαιτέρως ευαλλοίωτα.
Οι Υγειονομικοί Επιθεωρητές κατά τους υγειονομικούς ελέγχους σε καταστήματα λιανικής πώλησης τους (ιχθυοπωλεία, υπεραγορές τροφίμων κλπ) ή σε υπαίθριες αγορές πρέπει να είναι ιδιαίτερα παρατηρητικοί και προσεκτικοί.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα προαναφερόμενα προϊόντα πρέπει να έχουν θαλασσινή οσμή (αν πρόκειται για νωπά) και όχι οσμή αμμωνίας, να είναι γυαλιστερά με ζωηρό χρώμα, το σώμα τους να είναι συμπαγές και σφριγηλό, όσα φέρουν μάτια να είναι μην είναι θαμπά αλλά ζωηρά, τα κελύφη να είναι κλειστά στα οστρακοειδή και η σάρκα τους υγρή και προσκολλημένη στο κέλυφος. Στις κονσέρβες δεν πρέπει να παρατηρούνται διογκώσεις, βαθουλώματα κλπ, ενώ σε ενδελεχή έλεγχο πρέπει να υπόκεινται και τα χύδην προϊόντα (τουρσιά, ταραμάς, κλπ).
Άλλες δραστηριότητες υγειονομικού ενδιαφέροντος που χρήζουν προσοχής είναι :
• Οι αυτόματοι πωλητές και ειδικά σε όσους γίνεται θερμική επεξεργασία γάλακτος.
• Οι χώροι εστίασης εντός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, οι εγκαταστάσεις διανομής γευμάτων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες κλπ.
• Οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης τροφίμων/ποτών και εστίασης εντός λιμένων, εντός αεροδρομίων, εντός υπεραστικών σταθμών λεωφορείων, εντός σταθμών τρένων.
• Οι χώροι αναψυχής, τα δημόσια θεάματα (θέατρα, συναυλιακοί χώροι, κέντρα διασκέδασης κλπ).
• Τα ξενοδοχεία και εν γένει όλα τα τουριστικά καταλύματα.
• Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών π.χ. κομμωτήρια, κουρεία, κ.λ.π.
• Οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, οι οποίες λειτουργούν μέσα από τηλεφωνικές ή διαδικτυακές πλατφόρμες, και έχουν επωμιστεί μεγάλο φόρτο εργασίας ώστε να ελέγχεται η νομιμότητά τους, ο ορθός εξοπλισμός τους, η τήρηση κανόνων ορθής πρακτικής κ.λ.π.
• Και όλη η αλυσίδα μεταφοράς γευμάτων με οχήματα, προκειμένου να ελέγχονται ο χρόνος παράδοσης, η θερμοκρασία συντήρησης του τροφίμου, οι συνθήκες υγιεινής, τα πιστοποιητικά υγείας εργαζομένων, κ.λ.π.
Για τη διενέργεια των ελέγχων, τα ελεγκτικά κλιμάκια πρέπει:
– να κάνουν χρήση υποχρεωτικά των Προτυποποιημένων Φύλλων Ελέγχου, σύμφωνα με την ανωτ. (4) σχετ. Υγειονομική Διάταξη.
– να δίδεται μεγάλη προσοχή και αυστηρότητα ως προς την τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων
– να επιδεικνύεται πνεύμα καλής συνεργασίας με τους επαγγελματίες-υπευθύνους, πάντοτε στο πλαίσιο της πιστής εφαρμογής της κείμενης υγειονομικής νομοθεσίας.
Τέλος επισημαίνεται, η αναγκαιότητα ελέγχου της εφαρμογής της ισχύουσας αντικαπνιστικής νομοθεσίας από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.
Οι κ.κ. Περιφερειάρχες ως αποδέκτες του παρόντος παρακαλούνται να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια στους υγειονομικούς υπαλλήλους (απαλλαγή από αλλότρια καθήκοντα, διευκόλυνση στις μετακινήσεις με παροχή αυτοκινήτων για τις εκτός έδρας μετακινήσεις τους, εξασφάλιση οδοιπορικών εξόδων και εξόδων υπερωριακής απασχόλησης, κ.λ.π), προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις πραγματικά αυξημένες υπηρεσιακές τους υποχρεώσεις. Οι εν λόγω δαπάνες καλύπτονται από τους προϋπολογισμούς των οικείων Περιφερειών σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
Οι οικείες Περιφέρειες παρακαλούνται να συντονίσουν τις ενέργειες στην περίπτωση εμπλοκής συναρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να υπάρξει ορθή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν και να προστατευθεί και διασφαλισθεί άμεσα η Δημόσια Υγεία και η Υγιεινή Περιβάλλοντος εν γένει.
Παρακαλούμε όλοι οι υγειονομικοί υπάλληλοι που υπηρετούν στις Υπηρεσίες σας να λάβουν γνώση της παρούσας εγκυκλίου, ενυπόγραφα.
Η ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΕΙΡΗΝΗ ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ