ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2025/502 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 5ης Μαρτίου 2025
με την οποία επιτρέπεται στην Ελλάδα να εφαρμόσει ειδικό μέτρο παρέκκλισης από τα άρθρα 218 και 232 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας
ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,
Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
Έχοντας υπόψη την οδηγία 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (1), και ιδίως το άρθρο 395 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο,
Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
Εκτιμώντας τα ακόλουθα:
(1) Με επιστολή που πρωτοκολλήθηκε στην Επιτροπή στις 2 Ιουλίου 2024, η Ελλάδα ζήτησε άδεια για ειδικό μέτρο παρέκκλισης από τα άρθρα 218 και 232 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ, ώστε να θεσπίσει υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση για όλες τις συναλλαγές μεταξύ υποκειμένων στον φόρο εγκατεστημένων στο έδαφος της Ελλάδας («ειδικό μέτρο»). Το ειδικό μέτρο ζητήθηκε για την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2025 έως την 31η Δεκεμβρίου 2027.
(2) Σύμφωνα με το άρθρο 395 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο της οδηγίας 2006/112/ΕΚ, η Επιτροπή διαβίβασε το αίτημα της Ελλάδας στα άλλα κράτη μέλη, με επιστολή της 24ης Σεπτεμβρίου 2024 («αίτημα»). Με επιστολή της 25ης Σεπτεμβρίου 2024, η Επιτροπή γνωστοποίησε στην Ελλάδα ότι διέθετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την αξιολόγηση του αιτήματος.
(3) Η Ελλάδα διαθέτει ψηφιακή πλατφόρμα υπό την ονομασία myDATA. Οι οντότητες που υποχρεούνται να τηρούν λογιστικά αρχεία βάσει της εθνικής νομοθεσίας υποχρεούνται επίσης να διαβιβάζουν δεδομένα συναλλαγών για έσοδα και έξοδα στην εν λόγω πλατφόρμα. Η εφαρμογή του ειδικού μέτρου θα καταστήσει δυνατή την απευθείας διαβίβαση των δεδομένων από τα ηλεκτρονικά τιμολόγια στην πλατφόρμα myDATA. Ως εκ τούτου, οι πληροφορίες υψηλής ποιότητας θα φθάνουν στην πλατφόρμα myDATA σε πραγματικό χρόνο, καθιστώντας ευκολότερο και ταχύτερο για την ελληνική φορολογική διοίκηση τον εντοπισμό περιπτώσεων μη υποβολής δηλώσεων φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) ή υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ για χαμηλότερα ποσά. Επιπλέον, θα βοηθήσει τη φορολογική διοίκηση στην καταπολέμηση της κυκλικής ή αλυσιδωτής απάτης, συντομεύοντας τον χρόνο που χρειάζεται για την ταυτοποίηση των εμπλεκόμενων μερών.
(4) Η Ελλάδα θεωρεί ότι η εφαρμογή του ειδικού μέτρου δεν θα είναι υπερβολικά επαχθής για τους υποκειμένους στον φόρο, καθώς η ηλεκτρονική τιμολόγηση είναι ήδη συνηθισμένη σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Η Ελλάδα πρόκειται επίσης να εφαρμόσει την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων. Επιπλέον, το ειδικό μέτρο θα διευκολύνει την έκδοση προσυμπληρωμένων δηλώσεων ΦΠΑ και θα επιτρέψει στους υποκειμένους στον φόρο να συμμορφώνονται ταυτόχρονα με περισσότερες από μία υποχρεώσεις υποβολής στοιχείων, γεγονός που θα περιορίσει τα σφάλματα και τις διοικητικές δαπάνες. Σύμφωνα με την Ελλάδα, η αύξηση του κόστους για τις επιχειρήσεις λόγω του ειδικού μέτρου αναμένεται να αντισταθμιστεί από τη μείωση του κόστους που σχετίζεται με την έκδοση, την αποστολή και την τήρηση έντυπων τιμολογίων και από τα οφέλη για τους υποκειμένους στον φόρο τα οποία προκύπτουν από τη βελτίωση των διαδικασιών τους μέσω της ψηφιοποίησης.
(5) Συνεπώς, θα πρέπει να επιτραπεί στην Ελλάδα να εφαρμόσει το ειδικό μέτρο έως την 31η Δεκεμβρίου 2027. Σε περίπτωση που η Ελλάδα θεωρήσει ότι η παράταση του ειδικού μέτρου είναι αναγκαία πέραν του 2027, θα πρέπει να υποβάλει στην Επιτροπή αίτημα παράτασης. Το εν λόγω αίτημα θα πρέπει να συνοδεύεται από έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του ειδικού μέτρου, συμπεριλαμβανομένης μιας αξιολόγησης του ειδικού μέτρου σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητά του στην καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής στον τομέα του ΦΠΑ, καθώς και στην απλούστευση της είσπραξης του φόρου.
(6) Ωστόσο, το ειδικό μέτρο θα πρέπει να παύσει να ισχύει από την ημερομηνία εφαρμογής τυχόν γενικού συστήματος για την ηλεκτρονική τιμολόγηση που θα θεσπίσει το Συμβούλιο βάσει του άρθρου 113 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή βάσει οποιασδήποτε άλλης σχετικής διάταξης της εν λόγω Συνθήκης, εφόσον ένα τέτοιο γενικό σύστημα τεθεί σε εφαρμογή πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2027.
(7)Το ειδικό μέτρο δεν θα πρέπει να θίγει το δικαίωμα του πελάτη να λαμβάνει έντυπα τιμολόγια σε περίπτωση ενδοκοινοτικών συναλλαγών.
(8) Το ειδικό μέτρο είναι ανάλογο προς τους επιδιωκόμενους στόχους, δεδομένου ότι περιορίζεται ως προς τον χρόνο και το πεδίο εφαρμογής. Επιπλέον, το ειδικό μέτρο δεν ενέχει τον κίνδυνο μετατόπισης της απάτης σε άλλους τομείς ή σε άλλα κράτη μέλη.
(9) Το ειδικό μέτρο δεν θα έχει αρνητική επίπτωση στα συνολικά φορολογικά έσοδα που εισπράττονται στο στάδιο της τελικής κατανάλωσης και δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στους ιδίους πόρους της Ένωσης που προέρχονται από τον ΦΠΑ,
ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:
Άρθρο 1
Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 218 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ, επιτρέπεται στην Ελλάδα να αποδέχεται την έκδοση τιμολογίων από υποκειμένους στον φόρο εγκατεστημένους στο έδαφος της Ελλάδας αποκλειστικά και μόνο υπό μορφή ηλεκτρονικών εγγράφων ή μηνυμάτων.
Άρθρο 2
Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 232 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ, επιτρέπεται στην Ελλάδα να θεσπίσει διάταξη σύμφωνα με την οποία η χρήση ηλεκτρονικών τιμολογίων που εκδίδονται από υποκειμένους στον φόρο εγκατεστημένους στο έδαφος της Ελλάδας δεν υπόκειται στην αποδοχή του αποκτώντος τα αγαθά ή του λήπτη των υπηρεσιών που είναι εγκατεστημένος στο έδαφος της Ελλάδας.
Άρθρο 3
Η Ελλάδα κοινοποιεί στην Επιτροπή τα εθνικά μέτρα για την εφαρμογή του ειδικού μέτρου που καθορίζονται στα άρθρα 1 και 2.
Άρθρο 4
1. Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου 2025 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027.
2. Κάθε αίτηση για την παράταση της άδειας που προβλέπεται στην παρούσα απόφαση υποβάλλεται στην Επιτροπή μέχρι τις 31 Μαρτίου 2027 και συνοδεύεται από έκθεση η οποία περιλαμβάνει αξιολόγηση του κατά πόσον τα εθνικά μέτρα του άρθρου 3 ήταν αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής στον τομέα του ΦΠΑ και στην απλούστευση της είσπραξης του φόρου. Επιπλέον, η εν λόγω έκθεση αξιολογεί τον αντίκτυπο των εν λόγω μέτρων στους υποκειμένους στον φόρο και, ιδίως, το αν τα μέτρα αυτά αυξάνουν τον διοικητικό φόρτο και το κόστος για τα εν λόγω πρόσωπα.
3. Ωστόσο, σε περίπτωση που το Συμβούλιο, ενεργώντας βάσει του άρθρου 113 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή βάσει οποιασδήποτε άλλης σχετικής διάταξης της εν λόγω Συνθήκης, θεσπίσει γενικό σύστημα για την ηλεκτρονική τιμολόγηση, η παρούσα απόφαση παύει να ισχύει την ημέρα κατά την οποία τίθεται σε εφαρμογή το εν λόγω γενικό σύστημα.
Άρθρο 5
Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει από την ημερομηνία της κοινοποίησής της.
Άρθρο 6
Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στην Ελληνική Δημοκρατία.
Βρυξέλλες, 5 Μαρτίου 2025.