Με περισσότερη ευελιξία επανεπενδύσεις ομολόγων του PEPP, αλλά και με την αξιοποίηση ενός νέου εργαλείου θα προσπαθήσει η ΕΚΤ να στηρίξει τις πλέον ευάλωτες στις «επιθέσεις» των αγορών οικονομίες προκειμένου να αποφύγει την εκτίναξη του κόστους δανεισμού τους και τον «κατακερματισμό» της αγοράς κρατικού χρέους στην Ευρωζώνη. 

«Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε ότι θα εφαρμόσει ευελιξία στις επανεπενδύσεις του χαρτοφυλακίου του PEPP, προκειμένου να εξασφαλίσει τη λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης, η οποία και διήρκεσε 3 ώρες. «Επιπρόσθετα, το Δ.Σ. αποφάσισε να δώσει εντολή στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωσυστήματος μαζί με τις υπηρεσίες της ΕΚΤ να επιταχύνουν τον σχεδιασμό ενός νέου εργαλείου κατά του κερματισμού» επισημαίνεται. 

Η ΕΚΤ απέφυγε την επίσημη επανενεργοποίηση του PEPP, αλλά ουσιαστικά το επαναφέρει  στο προσκήνιο με την ενίσχυση των επανεπενδύσεων. Νωρίτερα τραπεζικές πηγές σχολίαζαν στη «Ν» πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο στα χέρια της κεντρικής τράπεζας για την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων. 

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι η πανδημία έχει αφήσει «επίμονες αδυναμίες στην οικονομία του ευρώ, οι οποίες πράγματι έχουν ως αποτέλεσμα την άνιση μετάδοση στην ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής». Ο Άντριου Κάνινγκχαμ, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, σχολίασε πως πλέον οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ «δείχνουν να λαμβάνουν την απειλή της ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων πολύ πιο σοβαρά από ό,τι στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης». 

Ο Μάριο Σεντένο, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Πορτογαλίας, παραδέχθηκε πως η ΕΚΤ δεν περίμενε τόσο υψηλό πληθωρισμό και θα πρέπει να προσαρμόσει την πολιτική της. Ωστόσο, όπως είπε, η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής θα γίνει με σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων, που δεν θα προκαλέσουν τριγμούς και διαβεβαίωσε πως η κεντρική τράπεζα δεν θα διστάσει να δράσει για να στηρίξει τα ευάλωτα κράτη – μέλη.  

Θετική η αντίδραση των αγορών 

Ήδη η απόφαση της κεντρικής τράπεζας να παρέμβει λειτουργεί θετικά στην αγορά. Σήμερα η απόδοση του ελληνικού 10ετους ομολόγου υποχωρεί στο 4,28%, ενώ χθες είχε υπερβεί ενδοσυνεδριακά ακόμη και το 4,7%. Η απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού ομολόγου επανήλθε – έστω και οριακά- κάτω από το 4%, στο 3,95%. 

Η ΕΚΤ έφερε χαμόγελα και στις αγορές μετοχών. Στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης ο Xetra Dax ενισχύεται 1,1%, ενώ ανάλογη είναι η άνοδος και για τον CAC 40 στο Παρίσι. Πιο δυναμική η ανάκαμψη στο Μιλάνο, με τον FTSE MIB στο +1,9%. Η Αθήνα ακολουθεί την θετική τάση με τον Γενικό Δείκτη στο +1,2% στις 15:30.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ νωρίτερα ανατιμήθηκε έως και 0,65% και τώρα τα κέρδη του έναντι του αμερικανικού δολαρίου έχουν περιοριστεί στο  0,12% με την ισοτιμία στο 1,0430 δολάριο ανά ευρώ. 

naftemporiki.gr 

Πηγή