Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, οι τράπεζες συνέχισαν να δίνουν δυναμική ανόδου αλλά στα υπόλοιπα μη χρηματοοικονομικά blue chips, οι αγοραστές εστίασαν σε συγκεκριμένους τίτλους. Από την αρχή της συνεδρίασης καταγράφηκε κίνηση πέριξ των 1.445 μονάδων και η μικρή μεταβολή κράτησε μέχρι τέλος της συνεδρίασης. Στη λήξη, ο Γ.Δ. διαμορφώθηκε στις 1.445,91 μονάδες με άνοδο 0,11%. Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 86 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 59 έκλεισαν ανοδικά και οι 45 πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) έκλεισε σταθεροποιητικά, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) αυξήθηκε κατά 0,17%. Ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης με άνοδο 0,63% ήταν αυτός που συντήρησε την πορεία της αγοράς. Όμως και στον κλάδο υπήρχαν αντίρροπες τάσεις στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης.  

Από τα μη χρηματοοικονομικά blue chips, έντονη άνοδο είχε η Lamda Development, το Δ.Α.Α, η ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ, η Aegean, ο ΟΠΑΠ και ο Titan ενώ από την μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχώρισε η Lavipharm. Πτωτικά κινήθηκαν η Jumbo (λόγω επαναξιολόγησης των στόχων πωλήσεων για το 2024), η Coca Cola HBC, η Ελλάκτωρ και η Attica Bank παρά το γεγονός ότι είχε ξεκινήσει ανοδικά.

Ευρωπαϊκές αγορές: Συνεχίζεται η ανάκαμψη παρά τα πολιτικά προβλήματα και τα οικονομικά θέματα στη Γαλλία

Ισορροπία στα ιστορικά υψηλά τους καταγράφουν οι αμερικανικές αγορές κατά την έναρξη των συνεδριάσεών τους και μεταδίδουν το κλίμα της ήπιας ανόδου και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones αυξάνονταν κατά 0,22%, ο S&P 500 κατά 0,12% ενώ ο Nasdaq υποχωρούσε οριακά -0,11%. Στις ευρωπαικές αγορές, συνεχίζεται η άνοδος των δεικτών των μεγάλων χρηματιστηρίων, ως να μην υπάρχει πρόβλημα. Ο γερμανικός DAX αυξάνονταν κατά 0,67%, ο γαλλικός CAC κατά 0,81% (έχοντας καλύψει τις απώλειες μετά τις εκλογές), ο ιταλικός MIB αυξάνεται κατά 0,23% και ο Eurostoxx 50 κατά 0,63%.

Πηγή