Όλα όσα έζησαν, πριν, κατά την διάρκεια και μετά, το αιματηρό επεισόδιο με τους δύο νεκρούς στην προεκλογική συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ, περιγράφουν με γλαφυρό τρόπο οι Isaac Arnsdorf και Jabin Botsford, δημοσιογράφοι της Washington Post.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο πρώην πρόεδρος που πρόκειται να αποδεχθεί το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών σε πέντε ημέρες, είχε συμπληρώσει λιγότερο από 10 λεπτά στην ομιλία του ενώπιον ενός πλήθους δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Μια ουρά χιλιομέτρων από αυτοκίνητα περίμεναν επί ώρες να περάσουν από ανιχνευτές μετάλλων και ελέγχους αποσκευών, όπως σε κάθε εκδήλωση του Τραμπ, μέχρι που ο καταπράσινος εκθεσιακός χώρος έγινε μια θάλασσα από κόκκινα καπέλα.

Ο Τραμπ άργησε σχεδόν μια ώρα και οι υποστηρικτές του περίμεναν ανυπόμονα κάτω από τον καυτό ήλιο και τη δυνατή μουσική.

Όταν ο πρώην πρόεδρος βγηκε στο βήμα υπό τις ιαχές της λέξης «ΗΠΑ» φώναξε: «Αυτό είναι ένα μεγάλο, μεγάλο, όμορφο πλήθος».

Ένα κατακόκκινο καπέλο MAGA σκίαζε τα μάτια του και το λευκό του πουκάμισο ήταν ανοιχτό λόγω της ζέστης, καθώς ακουμπούσε τα χέρια του στο βήμα.

Ξεκίνησε την προεκλογική του ομιλία, αλλά γρήγορα βαρέθηκε το προσχεδιασμένο κείμενο. Προσφέρθηκε να καλέσει τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για τη Γερουσία, Ντέιβ ΜακΚόρμικ, να μιλήσει, αλλά ο ΜακΚόρμικ δεν ήταν έτοιμος.

«Δεν σας πειράζει αν ξεφύγω από το autocue, έτσι δεν είναι; Είναι τόσο βαρετό» αστειεύτηκε.

Ζήτησε να προβάλουν στις γιγαντοοθόνες «εκείνο το σχεδιάγραμμα που αγαπώ τόσο πολύ», το οποίο δείχνει τις διελεύσεις συνόρων κατά τη διάρκεια των προεδριών του ιδίου και του Τζο Μπάιντεν, και έκανε τον έκπληκτο.

Άρχισε να μιλά για την αύξηση της μετανάστευσης από τότε που έφυγε από το αξίωμά του το 2021.«Κοιτάξτε τι συνέβη στη χώρα μας!»

Χτύπησε το αυτί του, σαν να άκουσε κουνούπι

Τα μπαμ ακούστηκαν ανά ζεύγη, μια σειρά από πέντε ή έξι συνολικά. Ο Τραμπ χτύπησε το αυτί του, σαν να άκουσε κουνούπι. Στη συνέχεια, καμπούριασε τους ώμους του και έσκυψε.

«Πέσε κάτω, πέσε κάτω, πέσε κάτω!» φώναζαν οι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας καθώς ανέβηκαν στη σκηνή και τον περικύκλωσαν.

Το πλήθος ούρλιαζε.

Άλλη μια ριπή από κρότους. Περισσότερες κραυγές. Οι άνθρωποι στις κερκίδες πίσω από τον Τραμπ ταλαντεύτηκαν, χωρίς να ξέρουν πού να πάνε. Οι άνθρωποι στις καρέκλες και οι όρθιοι έσκυψαν ή έπεσαν στο έδαφος. Ένα πυκνό σύννεφο καπνού αιωρήθηκε στα δεξιά της σκηνής και στη συνέχεια διαλύθηκε γρήγορα.

Μια ακόμη μεμονωμένη βολή.

Περισσότεροι κουστουμαρισμένοι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας όρμησαν στη σκηνή, έπειτα μαυροντυμένοι άνδρες με αλεξίσφαιρα και κράνη, που κρατούσαν τουφέκια εφόδου. Το πλήθος φώναζε σε σύγχυση.

«Είμαστε εντάξει;» ρώτησε ένας από τους αξιωματικούς, από το μικρόφωνο της εξέδρας.

«Ο σκοπευτής είναι νεκρός», απάντησε ένας άλλος.

«Είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε».

«Είμαστε εντάξει;»

«Είμαστε εντάξει!»

«Σας έπιασα, κύριε.»

«Αφήστε με να βάλω τα παπούτσια μου»

«Αφήστε με να βάλω τα παπούτσια μου», είπε ο Τραμπ, καθώς οι πράκτορες τον σήκωναν.

«Περιμένετε, το κεφάλι σας είναι ματωμένο»

«Αφήστε με να βάλω τα παπούτσια μου», είπε ξανά, ενώ σχηματιζόταν κλοιός τριγύρω του.

«Πολεμήστε! Πολεμήστε!»

Το πλήθος, βλέποντάς τον όρθιο, άρχισε να ζητωκραυγάζει.

«Περιμένετε», είπε ο Τραμπ και ύψωσε μια γροθιά. «Πολεμήστε!» είπε. «Πολεμήστε!»

Τότε ο κόσμος βρυχήθηκε και φώναξε ξανά: “ΗΠΑ!”

«Πρέπει να φύγουμε», είπε ένας πράκτορας. Στηριζόμενος στους φρουρούς για βοήθεια, ο Τραμπ κράτησε τη γροθιά του υψωμένη καθώς κατέβηκε κουτσαίνοντας από τη σκηνή, και μπήκε στο μαύρο SUV του. Ένα μαύρο παπούτσι παρέμεινε στην κόκκινη μοκέτα της σκηνής.

Οι υπεύθυνοι – Μυστική Υπηρεσία, σερίφης της κομητείας, αστυνομικοί της πολιτείας, Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ – άρχισαν να λένε στο πλήθος να εκκενώσει το χώρο, κάνοντας λόγο για ενεργό τόπο εγκλήματος. Οι συγκεντρωμένοι βγήκαν έξω, τηλεφωνώντας και στέλνοντας μηνύματα σε συγγενείς και φίλους και καταγράφοντας βίντεο. Ο κόσμος ήταν σοκαρισμένος αλλά ήρεμος.

«Τα φιλελεύθερα ΜΜΕ είναι υπεύθυνα!»

Καθώς περνούσαν από τις θέσεις των δημοσιογράφων κάποιοι έβγαλαν την οργή τους στα μέσα ενημέρωσης.

«Δεν είστε ασφαλείς. Εσείς φταίτε».

«Θέλατε πολιτική βία, τώρα την έχετε. Ελπίζω να είστε όλοι ευτυχισμένοι».

«Τα φιλελεύθερα ΜΜΕ είναι υπεύθυνα!»

«Όλοι σας!»

Άλλοι αναζήτησαν τις κάμερες για να δώσουν μαρτυρίες αλλά ήταν συγκεχυμένες και μερικές φορές αντιφατικές μέσα στον πανικό.

Το πλήθος βάδιζε σκυθρωπό προς το πάρκινγκ, ενώ μερικοί σταμάτησαν για ένα χοτ ντογκ ή ένα χωνάκι της τελευταίας στιγμής.

Ένας άντρας με μπαστούνι κρύφτηκε πίσω από τις τουαλέτες, κάνοντας εμετό.

Περπάτησαν προς τα αυτοκίνητά τους, περνώντας μπροστά από σημαίες του Τραμπ που κυμάτιζαν στον άνεμο πάνω από μια μακριά σειρά από μικροπωλητές που πουλούσαν καπέλα MAGA και μπλουζάκια και μπρελόκ του Τραμπ και κακόγουστα αυτοκόλλητα προφυλακτήρων και γείσα του Τραμπ με έντονα πορτοκαλί ψεύτικα μαλλιά.

«Βούλωσέ το»

Ένας άνδρας με μεγάφωνο που φορούσε ένα αυτοσχέδιο μπλουζάκι “JAN 6 SURVIVOR” κάλεσε τον κόσμο να διαδηλώσει στην Main Street, “ειρηνικά και πατριωτικά”, απηχώντας την ομιλία του Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου 2021. Οι περισσότεροι τον αγνόησαν.

Ένας νεαρός τον κατηγόρησε ότι είναι μυστικός ομοσπονδιακός πράκτορας και του είπε να το βουλώσει.

Άφησαν πίσω τους άδεια πλαστικά μπουκάλια νερού.

Μια γιγαντιαία αμερικανική σημαία υψωμένη από δύο γερανούς κυμάτιζε ψηλά πάνω από τις άδειες λευκές κερκίδες που πλαισιώνονταν από κόκκινα, λευκά και μπλε σημαιάκια».

naftemporiki.gr

Πηγή