Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η εγχώρια χρηματιστηριακή συνεδρίαση είχε τη γνωστή μεταβλητότητα. Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε έντονα ανοδικά, φτάνοντας στις παρυφές των 1.190 μονάδων και σταδιακά άρχισε η υποχώρηση. Λίγο μετά τα μισά της συνεδρίασης ‘χάθηκαν’ οι 1.180 μονάδες και μάλιστα ο Γ.Δ. γύρισε για ένα διάστημα και πτωτικός. Εκεί εμφανίστηκαν αγοραστές σε δεικτοβαρή blue chips με αποτέλεσμα η πορεία της αγοράς να ισορροπήσει.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.173,7 μονάδες με -0,1%. Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 98 εκατ. ευρώ και χωρίς την Alpha Bank και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 49 έκλεισαν ανοδικά και οι 57 πτωτικά. Ο δείκτης FTSE Large Cap υποχώρησε οριακά (-0,06%) με αντίρροπες δυνάμεις και ο δείκτης MID Cap αυξήθηκε κατά 0,11%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (4,24%) (Jumbo), Χρηματοοικονομικών (1,64%), Κατασκευαστικών (0,89%), Βιομηχανικών (0,25%).

Τη μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Πετρελαϊκών (-2,07%), Τηλεπικοινωνιών (-1,85%), Τροφίμων-Ποτών (-0,91%). Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά (-0,36%). Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ETE, Mυτιληναίος, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, ΟΠΑΠ.

Αγνόησε τις θετικές ειδήσεις η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά

Το ελληνικό χρηματιστήριο είχε δύο βασικούς λόγους να κινηθεί έντονα ανοδικά σήμερα. Όμως οι διεθνείς εξελίξεις και ειδικά οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές λειτούργησαν ως ‘βαρίδια’ και τράβηξαν πίσω την ανοδική κίνηση.  

Οι δύο βασικοί λόγοι που έδειχναν άνοδο ήταν: Η ‘επόμενη μέρα’ της επενδυτικής βαθμίδας μετά την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από την S&P και βέβαια η αναγγελία της απόκτησης του 9% της Alpha Bank που κατείχε το ΤΧΣ από την ιταλική Unicredit, ταυτόχρονα με συνεργασία τους για τη δημιουργία της 3ης μεγαλύτερης τράπεζας στη Ρουμανία και την απόκτηση του 51% της Alpha Life η οποία θα γίνει ο επενδυτικός βραχίονας που θα πουλάει συνταξιοδοτικά προϊόντα και επενδυτικά προϊόντα της Unicredit.  

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι εκθέσεις των ξένων οίκων (Morgan Stanley, HSBC) για τη συμφωνία της Alpha Bank και την ελκυστικότητα των ελληνικών τραπεζικών μετοχών και χρηματιστηρίου δεν επηρέασαν τους ξένους και εγχώριους επενδυτές

Η συμφωνία ακούγεται μεν πολύ καλή και χαιρετίστηκε και από την πολιτική ηγεσία και την ΤτΕ αλλά δεν ανακοινώθηκαν οι όροι πώλησης του 9% του ΤΧΣ (τιμή / μετοχή) με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης η μετοχή της Alpha Bank από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μέχρι να δημοσιευτούν οι λεπτομέρειες της στρατηγικής συμφωνίας.

Πηγή