ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ (Σ.Ε.Ε.Λ.ΦΟ. ΠΡΕΒΕΖΑΣ)

Μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)
Αριθμός Απόφασης Πρωτοδικείου Πρέβεζας: 16/2020
Αριθμός Καταχώρισης Πρωτοδικείου Πρέβεζας: 766/2020
Ελευθερίου Βενιζέλου 15, Τ.Κ.: 48100 Πρέβεζα
Α.Φ.Μ.: 997077051 – Δ.Ο.Υ.: ΠΡΕΒΕΖΑΣ
e–mail: [email protected]

Αριθμός Εξερχομένου: 11/2024
Πρέβεζα, 19/09/2024

Προς:

I. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ (Γ.Δ.Φ)
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ (Δ.Ε.Α.Φ)
ΤΜΗΜΑ Γ- ΦΟΡΟΥ ΠΛΟΙΩΝ & ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
Ταχ. Δ/νση: Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας: 10184, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3375079
E-Mail: [email protected]
ΙΙ. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
1. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ
ΤΜΗΜΑ Α’ E-Mail : [email protected]
2. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Α’
ΤΜΗΜΑ Α’
E-Mail : [email protected]

Κύριοι,

Μετά την έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής της υποβολής της δήλωσης φόρου πλοίου Β’ κατηγορίας ενημερωθήκαμε από πολλούς συναδέλφους Πανελλαδικά ότι στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ κατά την μεταβίβαση μικρών σκαφών με συνολικό μήκος κάτω των 7 μέτρων (βάρκες κ.λπ.) απαιτείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες υποβολή δήλωση φόρου πλοίου Β’ κατηγορίας με ελάχιστο ποσό καταβολής φόρου τα εκατό ευρώ (100,00).

Η αιτιολόγηση για την υποχρεωτική υποβολή δήλωση και την καταβολή του φόρου από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι  η καταγραφή των σκαφών αυτών στα βιβλία εγγραφής μικρών σκαφών ΒΕΜΣ όπου εκεί καταγράφονται όλα τα σκάφη στις κατά τόπους λιμενικές αρχές Πανελλαδικά και συνδυαστικά με την παράγραφο που αναφέρει τα δικαιολογητικά για την υποβολή της δήλωσης στα πλοία που είναι υπόχρεα για την καταβολή του φόρου η οποία αναφέρει:
α) Έγγραφο εθνικότητας ή άδεια εκτέλεσης πλόων ή πιστοποιητικό κυριότητας του πλοίου από το οποίο προκύπτουν το όνομα, η σημαία, ο λιμένας, ο αριθμός νηολογίου/λεμβολογίου/ΒΕΜΣ,
Ερμηνεύουν οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ ότι υπάγονται όλα τα σκάφη και  όλες οι βάρκες ανεξάρτητα από τα μήκη τους διότι λαμβάνουν αριθμό ΒΕΜΣ χωρίς την δυνατότητα χρήσης της βεβαίωσης ακινησίας.
Με την ερμηνεία αυτή του Νόμου είναι υποχρεωμένοι όλοι οι κάτοχοι μικρών σκαφών κάτω των 7 μέτρων σε όλη τη Χώρα να υποβάλλουν δήλωση μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2024 και να καταβάλλουν τον φόρο των εκατό ευρώ.
Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και συγκεκριμένα με το άρθρο 3, παράγραφος 1, του ν. 27/1975 στη Β’ κατηγορία πλοίων κατατάσσονται:

Β. Δευτέρα κατηγορία:
Λοιπά μηχανοκίνητα πλοία, ιστιοφόρα και πλοιάρια γενικώς.

Σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 27/1975 ο φόρος υπολογίζεται ως εξής:
1. Ο φόρος πλοίων δεύτερης κατηγορίας του άρθρου 3 του παρόντος νόμου υπολογίζεται ετησίως ανά κόρο ολικής χωρητικότητας (GROSS) αυτού και καταβάλλεται σε ευρώ με βάση την ακόλουθη κλίμακα:

Κλίμακα σε κόρους ολικής χωρητικότητας Φορολογικός συντελεστής κλίμακας σε ευρώ ανά κόρο ολικής χωρητικότητας Φόρος κλίμακας (σε ευρώ) Συνολική χωρητικότητα σε κόρους (GROSS) Συνολικός ετήσιος φόρος (σε ευρώ)
20 0,90 18,00 20 18,00
30 1,05 31,50 50 49,50
50 1,14 57,00 100 106,50
Για κόρους άνω των 100 1,20

         
Ορίζεται ελάχιστο ποσό φόρου διακόσια (200) ευρώ* σε περίπτωση που ο υπολογιζόμενος φόρος πλοίου με βάση την παραπάνω κλίμακα είναι μικρότερος από το ποσό αυτό, με εξαίρεση τα αλιευτικά πλοία και τα ρυμουλκά του δεύτερου εδαφίου της περίπτωσης γ’ της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου που υπάγονται σε μηδενικό συντελεστή.

2. Ο κατά την προηγούμενη παράγραφο υπολογιζόμενος φόρος, πολλαπλασιάζεται με τους ακόλουθους
α. Για επαγγελματικά πλοία αναψυχής και τουριστικά ημερόπλοια, με συντελεστή 5.
β. Για πλοία πόντισης και συντήρησης καλωδίων και αγωγών, πλοία θαλασσίων ερευνών, γεωτρήσεων και  αντλήσεων με συντελεστή 1.
γ. Για ρυμουλκά πλοία, ναυαγοσωστικά, πλοηγίδες, πυροσβεστικά και πλοία καθαρισμού και απορρύπανσης θαλασσών, με συντελεστή 10.
Ειδικά, για τα ρυμουλκά, των οποίων ο χρόνος δραστηριοποίησης σε υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών δεν υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%) του συνολικού χρόνου δραστηριοποίησής τους, ο υπολογιζόμενος φόρος πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 0.
δ. Για βυθοκόρους, φορτηγίδες, και γερανοφόρα πλοία, με συντελεστή 1.
ε. Για πλοία εφοδιαστικά, ψυγεία, φαρόπλοια, σλέπια, με συντελεστή 1.
στ. Για τα ιδιωτικά πλοία αναψυχής, ανάλογα με το μήκος τους ως εξής:

Ολικό μήκος σε μέτρα Συντελεστής φόρου
μέχρι και 7 0,5*
7.01 – 12 1
άνω των 12 5

ζ. Για πλοία εκπαιδευτικά και πλοία επιστημονικών ερευνών, με συντελεστή 1.
η. Για επιβατηγά και φορτηγά πλοία δεύτερης κατηγορίας, με συντελεστή 1.
θ. Για αλιευτικά πλοία, με συντελεστή 0.

Σχετικά με τα πλοία της περίπτωσης στ) της παραγράφου 2 του άρθρου 12  
στ. Για τα ιδιωτικά πλοία αναψυχής, ανάλογα με το μήκος τους ως εξής:
και τον ορισμό του πλοίου αναψυχής σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 4926/2022, πλοία αναψυχής θεωρούνται τα σκάφη με ολικό μήκος άνω των επτά μέτρων (7) και συγκεκριμένα το σχετικό άρθρο αναφέρει .
α. «Πλοίο αναψυχής»: Το σκάφος ολικού μήκους άνω των επτά (7) μέτρων, ιστιοφόρο ή μηχανοκίνητο, με κύρια κατά προορισμό χρήση την εκτέλεση ταξιδιών αναψυχής, βάσει της γενικής κατασκευής του.
β. «Ιδιωτικό πλοίο αναψυχής»: Το πλοίο αναψυχής, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως ιδιωτικό, σύμφωνα με το δίκαιο του κράτους της σημαίας που φέρει και χρησιμοποιείται για ιδιωτικούς σκοπούς, και όχι για οποιαδήποτε εμπορική ή κερδοσκοπική δραστηριότητα, υπό την επιφύλαξη της παρ. 6 του άρθρου 3.

Προφανώς η  ύπαρξη του βιβλίου εγγραφής μικρών σκαφών ΒΕΜΣ** στο οποίο καταγράφονται βάση νόμου, μικρά επαγγελματικά η ιδιωτικά πλοία αναψυχής που δεν λαμβάνουν αριθμό νηολογίου αλλά σε αυτό το βιβλίο καταγράφονται και όλες οι βάρκες και τα μικρά σκάφη της χώρας δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο υποχρέωσης υποβολής δήλωσης φόρου πλοίου Β’ κατηγορίας.

**Β.Ε.Μ.Σ.
Δημόσιο βιβλίο, αστυνομικής φύσεως, στο οποίο εγγράφονται τα μικρά σκάφη.

Με βάσει όλα τα παραπάνω:

Ε Ρ Ω Τ Α Σ Τ Ε

– Θεωρεί η Υπηρεσία σας ότι προκύπτει όντως υποχρέωση υποβολής δήλωσης και καταβολής φόρου πλοίου Β’ κατηγορίας εκατό ευρώ (200,00*0,50) για όλα τα σκάφη, ανεξάρτητα από τα μέτρα του μήκους του και εάν ναι, σύμφωνα με ποιες διατάξεις ορίζεται η υποχρέωση αυτή για τα εν λόγω σκάφη.  

– Θα δοθεί εκ νέου ικανός χρόνος και νέα καταληκτική ημερομηνία έτσι ώστε να ενημερωθούν όλοι οι πολίτες για αυτή τη νέα υποχρέωση.

Με εκτίμηση,
για τον Σ.Ε.Ε.Λ.ΦΟ. Νομού Πρέβεζας

Ο Πρόεδρος
Σταυρίδης Χαρ. Απόστολος

Πηγή